aynı harddisk e win7-win8 kurulumu

Kodla Büyü

raid10000

Seçkin Üye
Seçkin Üye
dell marka laptop aldım. özellikle win8 kurulu aldım ki bir an önce adepte olalım diye.Tabi alınca karşıma bazı sorunlar çıktı netten baya bir araştırdım aslında, ama kafama takılan 1-2 soru var.Bilmeyenlerde tecrübelerimden az-çok şey öğrenebilir.

şu anda harddiskim gpt biçimde o yüzden win7 kurulmuyor(allah belanı versin windows)

harddisk imi mbr ye çevirip win7 kurabilirim bu seferde orijinal win8 im uçacak ve mbr diske(efi sistemlerimde) win8 kurulmuyormuş.

şimdi benim sorum şu; bende bios u eski olan efi desteklemeyen bir makine var.Tek harddisk le efi desteği yokken win7 ve win8 i aynı anda kurabilir miyim?

Zaten 3 tane harddisk im var eğer mbr de kuramazsam gpt ye çevirip kurma şansım da var.O yönde bir sıkıntım yok.Ama merak işte rahat bırakmıyor maalesef :)

birde belki yer diye düşünüyorum ama win8 in kurulu olduğu kısmın yedeğini alsam(gpt halde iken), mbr de bu yükleyebilir miyim?---uçuk bi düşünce biliyorum :)

saygılarımla

hocam benim okulda kulandığım öğrt bilg 4 senelik var. HDD mbr olarak çalışıyor. Win8 çıkmadan önce win7 kuruluydu. win8 çıkınca korsan olanlardan indirdim. Sistemde de ikinci bir sıfır hdd taktım.

Kurulumu sıfır hdd'ye yaptım win8 için. Şu anda sorunsuz ikiside çalışıyor.

xorcistforyou' Alıntı:
hocam benim okulda kulandığım öğrt bilg 4 senelik var. HDD mbr olarak çalışıyor. Win8 çıkmadan önce win7 kuruluydu. win8 çıkınca korsan olanlardan indirdim. Sistemde de ikinci bir sıfır hdd taktım.

Kurulumu sıfır hdd'ye yaptım win8 için. Şu anda sorunsuz ikiside çalışıyor.

gpt mbr olayı yeni bioslar da efi desteği olanlarda. benim makine win8 win7 kurmaya çalışıyorum harddisk gpt diyor bundna dolayı format atamıyorum ; çözüm şu tüm harddisk i silip mbr olarak formatlamak ya da diskpart komutunu kullanarak bu işi yapmak.

yada senin dediğin gibi ikinci harddisk ya da ssd takıp halletmek;böyle olduğunu bilsem ssd diskli bir laptop alırdım.

yeni notebook alacaklara tavsiye win8-win7 beraber kullanmak istiyorlarsa benim anladığım kesinlikle ssd li bir laptop almaları.

Win 7 ilk çıktığı zamanlarda XP-Win7 yi tek bir diskte şu yöntemle birlikte kullanmıştım; belki win7 - win 8 de de işe yarar

PC netbook, hdd c ve d olarak iki sürücüden oluşuyordu. C sürücüsünde XP yüklü idi
Windows 7 ISO dosyasını C ye kopyaladım. ISO yu sanal sürücüye ekleyerek Win 7 kurulumunu başlattım. Sürücü seçenekleri gelince D yi seçip yükledim. Kurulum tamamlandığında boot .ini dosyası kendiliğinden düzenlenmişti. Açılışta siyah ekranda hangi XP - Win 7 seçme ekranı geliyordu. Boot.ini ayarlarında Win7 yi başa getirip seçme süresini de 3 saniyeye düşürerek kullanmıştım.

Denemedim ama benzer bir yöntem kullanılabilir. Orjinal win 8 in silinme riski var :!:
Win 8 açık iken Win 7 DVD si takılıp kurmaya çalışılır. Yükleme başlıyor ise sürücü seçeneklerine gelince D sürücüsüne kurulum seçilir.

Buzkırıcı' Alıntı:
Dvdrw yerine o olculerde kutu alip icine hdd koyup farkli sistem kullanilabilir mi
Şu anda bahsettiğiniz sekilde kullaniyorum, DVD RW'yi soktum, yerine Akasa N.Stor 2.5" SATA HDD Kutusu aldım, içine SSD taktim.
Şu an işletim sistemi HDD değilde DVD-RW yerine takilan SSD uzerinde koşuyor,
SSD için verilen paraya inannın değer,gayette güzel performanslı çalışıyoru tavsiye ederim.

1- Akasa N.Stor 2.5" SATA HDD Kutusu
2- SSD Disk
3- DVD-RW yuvasi
4- DVD-RW'yi sokmek icin gerekli vida.
5- HDD

4 nodaki vidayi sokun, (notebook'larda standarttır.) iktirin, DVD-RW çıksın,
ardindan, DVD-RW'ye takili aparatı(L şeklinde kucuk bi parça) çikartın, Akasa Disk kutusuna takin,
SSD Diski Akasa Disk kutusunun içine takin,
DVD-RW'yi çıkartırken yaptığınız şeylerin tersini yaparak Akasa disk kutusunu
yuvaya oturtun,
4'nolu vidayı tekrar yerine takin.
Bu kadar.
Bu arada unutmadan , DVD-RW'nin onundeki kapağı çıkartıp Akasa Disk kutusuna takmanınız lazım.(Duzgun gözükmesi acisindan.)
Biraz dikkatli olun, sokerken ve takarken plastik tırnakları var, zorlamayın, yontemi var, kolay çıkıyor ve takılıyor.
Ayrica,
Orjinal HDD'nin bulundugu yere SSD'yi(5 nuamra) orjinal HDD'yide Akasa disk kutusu icine koyabilirsiniz ama ben tavsiye etmiyorum,
Soyleki;
Orjinal HDD yuvasina bakarsaniz, titreşim onleyici bi sistemle oraya takılmış vida bile yok, ayrica makina tasariminde HDD'nin ısınmasınında göz onune alıp o parçayı
oraya taktıklarını düşünüyorum, bu nedenle Orjinal HDD'nin yerinde oynatılamaması gerektigini duşunuyorum.
Eger böyle yaparsanır, Akasa kutu içindeki HDD titreşim ve sıcaklıktan negatif etkilencektir.
genede karar sizin.
Kolaylıklar..

Ekli dosyalar

• HP-Pavilion-g6-2206et-Notebook-PC-DVDRW-SSD-DiskChange.png
    HP-Pavilion-g6-2206et-Notebook-PC-DVDRW-SSD-DiskChange.png
    435.3 KB · Görüntüleme: 1,668
swordfish' Alıntı:
Buzkırıcı' Alıntı:
Dvdrw yerine o olculerde kutu alip icine hdd koyup farkli sistem kullanilabilir mi
Şu anda bahsettiğiniz sekilde kullaniyorum, DVD RW'yi soktum, yerine Akasa N.Stor 2.5" SATA HDD Kutusu aldım, içine SSD taktim.
Şu an işletim sistemi HDD değilde DVD-RW yerine takilan SSD uzerinde koşuyor,
SSD için verilen paraya inannın değer,gayette güzel performanslı çalışıyoru tavsiye ederim.

1- Akasa N.Stor 2.5" SATA HDD Kutusu
2- SSD Disk
3- DVD-RW yuvasi
4- DVD-RW'yi sokmek icin gerekli vida.
5- HDD

4 nodaki vidayi sokun, (notebook'larda standarttır.) iktirin, DVD-RW çıksın,
ardindan, DVD-RW'ye takili aparatı(L şeklinde kucuk bi parça) çikartın, Akasa Disk kutusuna takin,
SSD Diski Akasa Disk kutusunun içine takin,
DVD-RW'yi çıkartırken yaptığınız şeylerin tersini yaparak Akasa disk kutusunu
yuvaya oturtun,
4'nolu vidayı tekrar yerine takin.
Bu kadar.
Bu arada unutmadan , DVD-RW'nin onundeki kapağı çıkartıp Akasa Disk kutusuna takmanınız lazım.(Duzgun gözükmesi acisindan.)
Biraz dikkatli olun, sokerken ve takarken plastik tırnakları var, zorlamayın, yontemi var, kolay çıkıyor ve takılıyor.
Ayrica,
Orjinal HDD'nin bulundugu yere SSD'yi(5 nuamra) orjinal HDD'yide Akasa disk kutusu icine koyabilirsiniz ama ben tavsiye etmiyorum,
Soyleki;
Orjinal HDD yuvasina bakarsaniz, titreşim onleyici bi sistemle oraya takılmış vida bile yok, ayrica makina tasariminde HDD'nin ısınmasınında göz onune alıp o parçayı
oraya taktıklarını düşünüyorum, bu nedenle Orjinal HDD'nin yerinde oynatılamaması gerektigini duşunuyorum.
Eger böyle yaparsanır, Akasa kutu içindeki HDD titreşim ve sıcaklıktan negatif etkilencektir.
genede karar sizin.
Kolaylıklar..

bende benzer bir çözüm getirmeyi planlıyorum ilk iş bir ssd almak :)

Geri