BÖTE Öğretmenleri ile İlgili Araştırmalar

Kodla Büyü

vex_alex

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
393
Değerli meslektaşlarım, BTE derneği araştırma grubu üyesi olarak BÖTE bölümü öğrenci ve öğretmenlerinin sorunlarının her türlü platformda tartışılmasını, görüşülmesini sağlamak adına bir çok proje hazırlamakta ve sunmaktayım. Bu çalışmalarımdan birinin sunusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sunuyu 9 Mayıs Perşembe günü Hacettepe Üniversitesinde sunacağım. Gelebilecek arkadaşları sunumuma bekliyor ve yapacağım araştırmalarda desteklerinizi görüşlerinizi bildirmenizle bekliyorum.

Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenlerinin Fatih Projesi Üzerine Görüşleri
(Hacettepe Üniversitesi: Öğretmen Eğitiminde Yeni Eğilimler Uluslararası Sempozyumu)

Biten Diğer Çalışmalar;

Yıldırım, Y., Kıranlı, S. (May 9-11, 2013). The views of ınformation technologies guide teachers on Fatih project. International Symposium - New Issues on Teacher Education, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Kıranlı, S., Yıldırım, Y. (2013). Technology usage competencies of teachers: Prior to Fatih project implementation. The Fifth International Congress of Educational Research, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi...

Açık Uçlu Anket Doldurma Ricası

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Fatih Projesi (Teknoloji Kullanım) hizmet içi eğitim kurslarının etkililiği üzerine görüşleri almak ve görüş farklılıklarını belirleme amacıyla bir çalışma hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında sizlerden, ekte yer alan rar dosyasındaki word belge dökümanında yer alan sorulara yanıtlar vermeniz istenmektedir.

Cevaplarınız sadece bilimsel amaçlı kullanılacak, kesinlikle kişisel değerlendirme yapılmayacaktır. Bu nedenle, ad ve soyadınızı yazmanıza gerek yoktur. Hiçbir ifadeyi boş bırakmamanız çalışma sonuçlarının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olacaktır. Lütfen her ifadeyi dikkatle okuduktan sonra size en uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

Sorulara ilişkin cevaplarınızı, boşluklara (_____________) uygun bilgiyi yazarak ya da kutuları (0) x işareti ile belirtiniz. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.


Yusuf YILDIRIM
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Ziya Gökalp İlkokulu
BTE Derneği Araştırma Grubu Üyesi
e-posta: akademionline@yahoo.com
 

Ekli dosyalar

Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenlerinin Fatih Projesi Üzerine Görüşleri başlıklı araştırma sonuçları

Araştırma sonucunda, öğretmen gözlem raporlarından elde edilen bulgulara göre;
• Öğrenciler sohbet programları, internet tarayıcıları, elektronik posta gibi bilgisayar uygulamalarında iyi düzeyde kullanmayı bildikleri; kelime işlemci, elektronik tablo, sunum gibi Office uygulamalarında orta düzeyde kullanmayı bildikleri; veri tabanı, masaüstü yayıncılık, grafik programları ve web sayfası tasarım uygulamalarında ise başlangıç düzeyinde kullanmayı bildikleri görülmektedir.
• Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, Fatih projesi ile derslerde akıllı tahta ve tablet kullanımının öğrencilerin öğrenme süreçlerini olumlu düzeyde etkileyeceğini ifade etmekle birlikte; öğretmenler, öğrencilerinin Fatih projesi hakkında yeterli ön bilgilendirme yapılmadığı, Fatih projesinin para israfı olduğu konusunda görüş bildirmişlerdir.

Araştırma sonucunda, bilişim teknolojileri rehber öğretmenlerinin görüşme raporlarından elde edilen bulgulara göre;
• Öğrencilerin bilgisayarı ve internet bağlantısını oyun oynama, proje ve performans ödevlerini hazırlama ve internet kaynaklarından bilgi araştırma, sosyal paylaşım sitelerine bağlanma, müzik dinleme, sohbet ve sunum hazırlama amacıyla kullandıkları yönünde görüş bildirmişler; çok az öğretmen de öğrencilerinin dersleri için rapor hazırlama, öğrenme nesnelerini kullanma, forum ve tartışma sitelerine girme amacıyla kullandıkları yönünde görüş bildirmişlerdir.
• Öğretmenlerin çoğunun Fatih projesi kapsamında öğrencilerinin genel olarak bilişim teknolojileri kullanım düzeyleri ile ilgili olarak yetersiz oldukları; bazı öğretmenlerin ise öğrencilerin bilişim teknolojileri kullanım düzeylerinin yeterli olmasına rağmen ve teknolojiyi öğrenme amaçlı az kullandıkları yönde görüş bildirmişlerdir.
• Öğretmenlerin öğrencilerin BT kullanım düzeylerinin fatih projesinin başarıya ulaşmasındaki rolü ve etkisi hakkında, öğrencilerin teknoloji kullanım düzeylerinin, teknoloji kullanım sıklıklarının, evlerinde teknoloji kullanma imkânlarının, bilişim teknolojileri dersinin okullarda okutulmasının ve öğretmenlerin derslerinde akıllı tahta ve tablet kullandırma sıklıkları ile ilişkili oldukları yönde görüş bildirmişlerdir.
• Öğretmenlerin öğrencilerin proje ve performans ödevini hazırlarken bilişim etiğine olan yaklaşımları ve bilişim etiğine uyma durumları hakkında, öğrencilerin bilişim etiği hakkında bilgi sahibi olmadıkları, bilişim etiğini bilen öğrencilerin öğretmenlerin derslerde gösterdiği tutuma göre bilişim etiğine uyup uymadıkları, çok az öğrencinin bilişim etiğine uygun davranışlar gösterdiği yönünde görüş bildirmişlerdir
• Öğretmenlerin tümü bilişim teknolojileri dersinin olmasının Fatih projesinin başarısını olumlu yönde etkileyeceği yönünde görüş bildirmişlerdir.
• Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, öğretmenlik görev ve sorumluluklarının kendilerine verilmesi gerektiğini; çok az öğretmenin mevcut bilişim teknolojileri rehber öğretmenliği görev ve sorumluluklarını istediklerini; öğretmenlerin büyük çoğunluğunun artık kendilerine teknik personel, formatör öğretmen ve okul memurluğu görev ve sorumluluklarının verilmemesi gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir.
 
Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenlerinin Fatih Projesi Üzerine Görüşleri
(Hacettepe Üniversitesi: Öğretmen Eğitiminde Yeni Eğilimler Uluslararası Sempozyumu)
 

Ekli dosyalar

hocam çalışmalarınız oldukça etkileyici başarılarının devamını dileriz. idealist örnek görmek güzel gerçekten.
 
ysahin' Alıntı:
hocam çalışmalarınız oldukça etkileyici başarılarının devamını dileriz. idealist örnek görmek güzel gerçekten.

Teşekkür ederim hocam güzel düşünceleriniz için...
 
Ne Yapmaya Çalışıyorum?

Değerli hocalarım, meslektaşlarım, şu ana kadar sizlere epey anket doldurma ricası gönderdim. Ve sizlerden de maalesef çok az geri dönütler aldım. Peki, bunca anket ile ben, ne yapacağım? Amacım ne?

Değerli arkadaşlarım, biliyorsunuz bu sene BÖTE bölüm mezunlarından 337 BT öğretmeni alımı yapılacak. BT öğretmenlerinin norm sorunları çözülmedi. Çoğu arkadaşımız gibi bazen bizlerde kötü yönetim gereği yöneticilerden mobbing benzeri uygulamalara maruz kalabiliyor ve mahkeme yolu açık olmak üzere çeşitli sıkıntılar yaşayıp duruyoruz.
Değerli arkadaşlarım, ben BTE Derneği Araştırma Grubu üyesi araştırmacı öğretmen olarak, bölümüme ve dersime olan görev ve sorumluluklarımı elimden geldiğince yerine getirerek bütün kurum ve kuruluşlara verilerle, gerçekçi ve yasal yollarla hak arama mücadelesi içine giriştim. Araştırma süreçlerini bilen, bilimsel yayın hazırlayabilen arkadaşlarımın çoğu tez hazırlama sürecinde oldukları için bu araştırmaları genelde kendi imkan ve olanaklarımla yapıyorum. Ve sizlerden de sadece destek istiyorum.
Yaptığım bu çalışmalar 337 BÖTE öğretmen alacak bakanlığa ve BÖTE öğretmenlerinin çözüm bulmayan sorunlarına birer çözüm aramak amacıyla yürüttüğüm ve çoğu zamanda tek başıma kaldığım denemeler.

Şu ana kadar neler yaptım?

Şu ana kadar BT derslerinin olması gerektiğine yönelik 2772 öğrenci ile çalışıldı ve öğrenciler BT derslerini istediklerini belirtti. Bu çalışma ilgili birim ve kuruluşlara rapor olarak sunuldu. Makale yayım süreci devam etmektedir.

Fatih projesi ile ilgili öğretmen, BÖTE öğretmeni, Yönetici ve öğrenci görüşleri ile ilgili ayrı ayrı yaptığım çalışmalarla da BÖTE öğretmenlerinin görev ve sorumlulukları ve BT öğretmenlerinin öğretmenlik misyonununun önemine vurgu yapma çalışmalarım ise devam etmekte. Bunlardan bazıları bitti ve rapor aşamasında bazıları ise yeni başladı.
Ben şu ana kadar neyi neden yaptığım açıkladım hocam sayın hocalarım.

Ancak sizlerin yoğun iş temponuzu çok iyi anlıyor ve benim amacımı da anlamanızı rica ediyorum. Bizi biz anlamazsak bizi başka kim anlayacak?

Doldurma Süreci Devam Eden Çalışmalar için e-anket Linkleri:

Fatih Projesi Hakkındaki Öğrenci Görüşleri
https://docs.google.com/forms/d/106tyhx ... Q/viewform

Fatih Projesi Kapsamında Öğretmenlerin Teknopedagojik Durumları
https://docs.google.com/forms/d/1Z0_v6w ... s/viewform

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Fatih Projesi (Teknoloji Kullanım) Hizmet İçi Eğitim Kurslarının Etkililiği Üzerine Görüşleri
https://docs.google.com/forms/d/1GvKuoi ... 8/viewform

Saygılarımla,
Yusuf YILDIRIM
 
Öğrencilerin Teknoloji kullanım yeterliklerinin yetersiz olduğu, öğrencilerin teknoloji kullanım amacı, etik kullanım konusunda istatistiki veriler sunuldu ve ortaokul çağından itibaren BT ve türevi derslerin önemi üzerine önerilerde bulunuldu. Bir çok seçmeli ders önerisi dile getirildi.

Bizlerin görev ve sorumluluklarımız hakkında bilimsel rapor sunuldu.

Bunlar hep sizlerden gelen dönütlere göre oldu. Sizler yanıt verirseniz olan şeyler bunlar arkadaşlar. Sizler susarsanız ben konuşamam. Ben verilerle konuşrum. Saygılarımla...
 
Değerli meslektaşlarım,

Fatih Projesinin uygulanmaya başlanmasından önce liselerde görev yapan öğretmenlerin 30 saatlik Fatih Projesi Hizmet içi Kurslarını almayan öğretmenle rin Teknopedag ojik Yeterlikleri ve teknoloji kullanım durumlarını inceleyen araştırmamın sunum formatını takdirlerinize sunuyorum.

Erişim Adresi: http://www.youtube.com/watch?v=d3Q4ZbEbxWM

Şimdi bu çalışma üzerinden 1 yıl geçtikten sonra, 30 saatlik Fatih Projesi Hizmet içi Kurslarına katılan lise öğretmenlerin teknoloji kullanım durumlarını, öğretmenlerin teknopedagojik yeterliklerini ölçen bir çalışma hazırladım. Bu çalışmam ile de geçen bir yıl neleri değiştirdi, hangi yeterlikleri geliştirdi, körleştirdi, ihtiyaçları ne, sıkıntıları ne gibi bir çalışma yapmaya çalışıyorum.
 
Bakanlık birimlerine gönderilen araştırmalarım:

İlköğretim Öğrencilerinin Teknoloji Kullanım Yeterlikleri ve Teknoloji Kullanımını Etkileyen Faktörler (Makale Yayım Aşamasında, 3000 e yakın öğrenci ile)

Yıldırım, Y., Kıranlı, S. (May 9-11, 2013). The views of ınformation technologies guide teachers on Fatih project. International Symposium - New Issues on Teacher Education, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Kıranlı, S., Yıldırım, Y. (2013). Technology usage competencies of teachers: Prior to Fatih project implementation. The Fifth International Congress of Educational Research, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.

Kurt, A. Aşkım., Çoklar, A. Naci., Kılıçer, Kerem., Yıldırım, Yusuf. (2008). Evaluation of the skills of K-12 students regarding the national educational technology standards for students (Nets*S) in Turkey, The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 7 (3), July 2008, ISSN: 1303-6521, 6-14.
Online Erişim Adresi: http://www.tojet.net/articles/v7i3/731.pdf

Kabakçı, I, Kurt, A. A., Yıldırım, Y. (2008). Bilgisayar öğretmenlerinin seçmeli bilişim teknolojileri öğretim programının uygunluğuna ilişkin görüşlerinin belirlenmesi, VIII. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı bildiriler kitabı içinde (518-526), IETC2008. Eskişehir: Eskişehir Anadolu Üniversitesi.

Kuzu, A., Yıldırım, Y. (2008). Seçmeli bilişim teknolojileri öğretim programına yönelik hazırlanmış öğretmen kılavuz ve öğrenci çalışma kitaplarının uygunluğuna ilişkin bilgisayar öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi, VIII. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı bildiriler kitabı içinde (1227-1235), IETC2008. Eskişehir: Eskişehir Anadolu Üniversitesi.

Kuzu, A., Yıldırım, Y. (2008). Bilgisayar ve bilgisayar formatör öğretmenlerinin bilgisayar etiği ile ilgili sorunlara yönelik görüşleri ve çözüm önerileri, VIII. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı bildiriler kitabı içinde (s.35), IETC2008. Eskişehir: Eskişehir Anadolu Üniversitesi.
 
Geri
Üst