BÖTE TEF TATIŞMASINA SON

Kodla Büyü

fatihh-1453

Aktif Üye
Ben son zamanlarda forumda sıklıkla yaşanılan BÖTE TEF tartışmasından dolayı böyle bir konu açtım. Amacım tartışma çıkarmak değil tartışmaya bir son vermek. Lütfen beni yanlış anlamayın. Sadece gerçekçi bir tespit yapmak istiyorum.
Bir tanesi Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
diğeri
Teknik Eğitim Fakültesi/Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü/Bilgisayar Öğretmenliği Anabilim dalı.
TEF ve BÖTE aldıkları eğitim olarak gece ile gündüz kadar farklı.İki diplomada çok değerli. bu farklılık birbirine üstünlük anlamı taşımıyor. Ama bölümler farklı Sadece Meb de isimleri aynı.
TEF Bilgisayar Öğretmenliği ile Bilgisayar Mühendisliği aldıkları eğitim olarak %95 örtüşüyor. Bu yüzdendir ki Teflilere mühendis olma imkanı tanındı ve artık Tefler Teknoloji Fakültesine dönüştürüldü. Ben böteliler meslek lisesine atanamasın işte böteliler şöyle tefliler böyle demiyorum. Sadece iki farklı bölüm diyorum. Ama devlet bunu diplomaya göre düzenlemek zorunda. Şu an Meslek liselerindeki doluluktan dolayı yıllardır meslek lisesine atanamayan tefliler var. Ortaokullardaki norm fazlası durumunun çözümü bötelilere meslek lisesi hakkı verilmesinden geçmiyor. Şimdi hem teflilere hem bötecilere birer sorum var.

BÖTEciler: Forumda biraz insaf norm fazlasıyız bizde meslek lisesine geçelim bizim ne farkımız var diyenlere soruyorum özellikle. Peki 10 yıldır meslek lisesine atanamamış bir tef mezunu varken onun önüne geçip meslek lisesine atanmak çok vicdani geliyor mu size? sonuçta meslek lisesinde görev yapabilmek için tef tercih etmiş ve tef diploması var. Böte diplomasının meslek lisesinde görev yapabileceksin gibi bir vaadi de yoktu sonuçta.

TEFliler: Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümünde verdiğiniz derslerde Tefte aldığınız tüm eğitimleri icra edebiliyor musunuz? Böteciler meslek lisesinde görev yapabilecek eğitim almadılar görev yapamazlar gibi kendinizi üstün görmeniz niye? Sizin de ortaokulda görev yapamamanız lazım değil mi?

Sonuç olarak ben iki farklı bölüm olduklarını iddia ediyorum. Diplomaya göre istihdam sağlanmış. görev yapabilecekleri okul tanımları yıllar öncesinden yapılmış. Kimsenin elinden alınan bir hak yok. Herkes bölüm tercihlerini buna göre yapmış. Sadece şu olabilir. Ne kadar da tefliler ortaokullarda çalışabilse de sonradan kazanılan bir hak olmasada Teflilerde ortaokullarda çalışamasın. ve Bu tartışma bitsin.
Bilişim Teknolojileri Bölümüne hem ortaokul genel lise hemde meslek liselerinde sahip çıkalım. İki tarafta da norm fazlası öğretmenler artıyor. Bilişim Bölümü bitiyor bu mücadeleyi Tef Böte demeden hep beraber yapalım. Saygılar
Saygılar.

:alkis: Bende TEF mezunuyum. Şuan ortaokulda çalışıyorum. İl içi atamasını bekliyorum.
Burdan BÖTE 'lilere yetersiz diyen, TEF'li arkadaşlara şu sözü gönderiyorum “Kibir bele bağlanan taş gibidir. Onunla ne yüzülür ne de uçulur.”

Nasıl TEF e yapılan haksızlık mühendislik tamamlama ile giderildi aynı yöntem uygulansın. Eğitim mezunları sınava girsin üniversitelerde açılan programlarda fark derslerini versin paşa paşa meslek liselerine de atansın.
Diğer türlü delphi yle pascal la bizde programlama gördük. iki flash animasyonla bizde tasarım biliyoruz diyerek aynı eğitimi aldık demek haksızlık olur.
Mevcut yönetmelikle kendisini gayet yetiştiren bötelilere yazık oluyor, kendisini garantiye almış teflilerde meslek köşelerinde küfleniyor maalesef. Olan gene bizim eğitim sistemimize oluyor.

SYSOP' Alıntı:
Nasıl TEF e yapılan haksızlık mühendislik tamamlama ile giderildi aynı yöntem uygulansın. Eğitim mezunları sınava girsin üniversitelerde açılan programlarda fark derslerini versin paşa paşa meslek liselerine de atansın.
Diğer türlü delphi yle pascal la bizde programlama gördük. iki flash animasyonla bizde tasarım biliyoruz diyerek aynı eğitimi aldık demek haksızlık olur.
Mevcut yönetmelikle kendisini gayet yetiştiren bötelilere yazık oluyor, kendisini garantiye almış teflilerde meslek köşelerinde küfleniyor maalesef. Olan gene bizim eğitim sistemimize oluyor.

hocam size katılmamak elde değil. Çok doğru dedikleriniz. benim yazdıklarımın altına bunları da ilave etmek istiyorum.

SYSOP' Alıntı:

Ben bu yoruma katılıyorum :+1:

Kesinlikle katılıyorum. Amacım TEF lileri övmek değil ama bir TEFli olarak BÖTE den farklı olarak bedeller ödeyerek mezun olduk.Bi ayrım olmalı.

bence tüm tefliler meslek liselerine alınsın,bötelerde ortaokul veya düz liselerine,ayrıca bötecilerin de normu sorun çözülsün,artık tef mezunu çıkmadığına göre tefde ihtiyaç oldukça da bötelilerden tefe geçiş olsun,isterse MEB bizim sorunumuzu çözebilir,biz niye birbirimize düşüyoruz ki,bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığından kurtulmamız lazım,tefliler birazda bötecilerin derdini düşünmeli kendi kafaları rahat diye hiç bir konuda birlik olmuyorlar,destekte olmuyorlar,bende ortaokulda bekliyorum 4 yıldır meslek lisesine geçmek için.not:tef mezunuyum

ayrıca arkadaşın en baştaki yorumuna katılıyorum

Herkesin gözdem kaçırdığı bir şey var, 2006 ve öncesinde meslek lisesine atanamaz diye bir durum yoktu. Anlatabiliyor muyum? Dolayısıyla puanı yüksek arkadaşlar hem istediğim yere atanma şansım var, hemde öğretmen sıfatının yanında teknolog sıfatını alıcam diye böteyi tercih ediyorlardı.

Ben bilseydim şahsen gidip böte okumazdım, ne bileyim 2-3 yıl sonra ayrım getirecekler. Böyle bir saçmalık olur mu?

Yine aynı tartışmalar dönüyor.. Çünkü herkes kendi nefsinden ya da çıkar penceresinden bakıyor duruma.
Böteliyim ve şunu savunuyorum ki meslek liselerinin donanım, donanım ölçekli yazılım bölümlerinde kesinlikle görev yapmamalıyız bu konuda eğitimimiz yok. Ancak şu da bilinmeli ki özellikle yazarlık dilleri ve programlama dilleri noktasında pek fark olmadığı da ortada. Yazılım bölümlerinde rahatlıkla görev yapabilecek eğitimimiz var. (örneğin eğitimimiz süresince, T.Pascal, Visual Basic, XML, ASP tabalınlı VB.Net, Mapple, Assembly gördük bunların yanısıra script diller de kullandık. Yazarlık dillerinde iste çok daha fazlasıyla ilgili derslerimiz oldu.. En az 4-5 tasarım dersi gördük, ki bunlardan birinde bir dönem photoshop görüp neredeyse profesyonel düzeyde Afiş projesi verecek kadar da tasarım eğitimimiz var). Söylenenin aksine yazarlık dillerinde daha yoğun bir eğitim oluyor bötede.
Gelelim Tef li arkadaşların ortaokul konusuna. Kesinlikle görev yapmasınlar demek büyük hata. Akla mantığa aykırı bence. Neredeyse mühendislik eğitimi almış TEF mezunlarının ortaokulda görev yapmaları en doğal kabiliyet ve haklarıdır.
Bence herkes olaya objektif bakmalı. Yeterli olunan, eğitimi alınmış alanlarda herkes görev yapabilir. Aksi durumda ise hak iddia edilmemeli diye düşünüyorum.

wanagot' Alıntı:
Yine aynı tartışmalar dönüyor.. Çünkü herkes kendi nefsinden ya da çıkar penceresinden bakıyor duruma.
Böteliyim ve şunu savunuyorum ki meslek liselerinin donanım, donanım ölçekli yazılım bölümlerinde kesinlikle görev yapmamalıyız bu konuda eğitimimiz yok. Ancak şu da bilinmeli ki özellikle yazarlık dilleri ve programlama dilleri noktasında pek fark olmadığı da ortada. Yazılım bölümlerinde rahatlıkla görev yapabilecek eğitimimiz var. (örneğin eğitimimiz süresince, T.Pascal, Visual Basic, XML, ASP tabalınlı VB.Net, Mapple, Assembly gördük bunların yanısıra script diller de kullandık. Yazarlık dillerinde iste çok daha fazlasıyla ilgili derslerimiz oldu.. En az 4-5 tasarım dersi gördük, ki bunlardan birinde bir dönem photoshop görüp neredeyse profesyonel düzeyde Afiş projesi verecek kadar da tasarım eğitimimiz var). Söylenenin aksine yazarlık dillerinde daha yoğun bir eğitim oluyor bötede.
Gelelim Tef li arkadaşların ortaokul konusuna. Kesinlikle görev yapmasınlar demek büyük hata. Akla mantığa aykırı bence. Neredeyse mühendislik eğitimi almış TEF mezunlarının ortaokulda görev yapmaları en doğal kabiliyet ve haklarıdır.
Bence herkes olaya objektif bakmalı. Yeterli olunan, eğitimi alınmış alanlarda herkes görev yapabilir. Aksi durumda ise hak iddia edilmemeli diye düşünüyorum.

Tebrikler hocam.

Ayrıca milsiz (milli den yozlaşarak ) eğitimin

bötelilere daha fazla acı hüzün eziyet vs
-adına her ne diyorsasanız...- çektirmeden
BÖTE bölümleri ivedilikle kapatmalı....
yazık bunca kandırılan uyutulan insana

Liselerde görevlendirilecek öğretmenler 100 saatlik kursla olmasada 101 saatlik kursla bu işi hayli hayli götürürler...
Alası Eğiticilikte hepinize postayı koyarlar...

Benim bildigim de şu dur arkadas: yil 1999 oss sonucuna gore yerlestirildik, en iyilerimiz bogazici,odtu ve yildiz teknik univ gibi yerlerin Bote bolumlerine yerlestirildik,en kotulerimizde firat, marmara,kocaeli univ tef e yerlestirildi. İyi kotu olarak kasdettigim alinan puanlar.. acikca soyleyeyim ki benim bote ye yerlesirken aldigim ham puan(oobp haric), baska bi univ tef ine yerlesen arkadasin toplam puanindan daha fazlaydi.. okudugum bolume en son giren kisi turkiye 358. İdi. Turkiye 3. İle ayni sinifta okuduk. Bugun gelmis tef li artislik yapiyor, boteliler meslek lisesinde anlatamaz diye.. sana oyle boteliler getiririm ki seni ders diye anlatir...Turkiye tarihinin en buyuk rakamiyla gecenlerde satisi yapilan yemeksepeti.com u tefliler yazmadi. Bogazici boteden tanidigim arkadaslar vardi kod kisminda..herkes haddini bilsin artik.neyin ne oldugunu hepimiz bilioz. Masalinizi gidin bilmeyenlere anlatin.

Buyrun arkadaşlar YÖK kararı;

Ekli dosyalar

• YOK KARARI.jpg
    YOK KARARI.jpg
    84.7 KB · Görüntüleme: 469
imece35' Alıntı:
:alkis: Bende TEF mezunuyum. Şuan ortaokulda çalışıyorum. İl içi atamasını bekliyorum.
Burdan BÖTE 'lilere yetersiz diyen, TEF'li arkadaşlara şu sözü gönderiyorum “Kibir bele bağlanan taş gibidir. Onunla ne yüzülür ne de uçulur.”

:alkis:

O şekilde havadan verilen bir yazı ile bu hakka sahip olmanız doğru değil.Gerekli mercilere, gerek BİMER gerekse posta yolu ile tebligatlar yapıldı.Meb bunu kabul ederse mahkeme yolu açıktır.Kimse beni yanlış anlamasın.Madem herkes bişeyler biliyor , herkes bişeyleri yapabilecek seviyede o zaman bizide mühendislik sınavına sokmadan mühendis yapsınlar ? Haksız mıyım ?

Bitmez bitmez bitmez....
Birileri,
Bize herşey mübah başkası yaparsa hak gaspı, mantığıyla hareket ettiği sürece,
BÖTE'li hak arıyorsa bizede mücadele hakkı doğar diyen TEF'li, mücadele etmek yerine hala burada BÖTE'li başlıklarında ümitsizleştirme, yıldırma, vazgeçirme çabasına giriyorsa,
Bir TEF'li ortaokullarda ve akademik liselerde çalışmakta olan arkadaş sayısını bilmeden bol keseden aklı olan çalışmaz savıyla sallıyorsa,
İstediğim ile gidebilmek için ortaokullar ve akademik liselerde işime lazım, istemem yan cebime koy mantığıyla bakılıyorsa,
kusura bakmayın bitmez, bitmez, bitmez....

Bir yanım BÖTEli de TEFli de her okula atansın diyor, bir yanım ise nasıl ki bir TEF mezunu çalışarak, ispatlayarak sınavla, fark ders vererek mühendis olabiliyorsa, BÖTE mezunlarının da en azından fark dersleri alarak teknik öğretmen olabilmesi gerektiğini söylüyor. BÖTEli arkadaşlara şunu da söylemek isterim, TEFli arkadaşların tepki göstermesini garipsemeyin, birçok TEF mezunu açık olmadığı için mezuniyetlerine daha uygun olan meslek liselerine atanamıyorlar ve zaten atanamadıkları okullara atanmak isteyenlerin artmasını istememeleri gayet normal. BÖTE mezunlarını da anlayabiliyorum, sonuçta ortaokullarda ders sayıları az, ek dersleri az, btr denen bir görev almaktan kurtulmak da isteyenler var v.b. nedenlerle meslek lisesine atanmak istiyorlar. Kısacası herkes kendi çıkarını düşünüyor, ne BÖTEli ne TEFli kendi çıkarına aykırı bir sonucu severek kabul etmez. Bu tartışma bitmez ve hiç bir sonuç iki tarafı da aynı anda memnun etmez.

sancaktepe' Alıntı:
Benim bildigim de şu dur arkadas: yil 1999 oss sonucuna gore yerlestirildik, en iyilerimiz bogazici,odtu ve yildiz teknik univ gibi yerlerin Bote bolumlerine yerlestirildik,en kotulerimizde firat, marmara,kocaeli univ tef e yerlestirildi. İyi kotu olarak kasdettigim alinan puanlar.. acikca soyleyeyim ki benim bote ye yerlesirken aldigim ham puan(oobp haric), baska bi univ tef ine yerlesen arkadasin toplam puanindan daha fazlaydi.. okudugum bolume en son giren kisi turkiye 358. İdi. Turkiye 3. İle ayni sinifta okuduk. Bugun gelmis tef li artislik yapiyor, boteliler meslek lisesinde anlatamaz diye.. sana oyle boteliler getiririm ki seni ders diye anlatir...Turkiye tarihinin en buyuk rakamiyla gecenlerde satisi yapilan yemeksepeti.com u tefliler yazmadi. Bogazici boteden tanidigim arkadaslar vardi kod kisminda..herkes haddini bilsin artik.neyin ne oldugunu hepimiz bilioz. Masalinizi gidin bilmeyenlere anlatin.
Hocam söylediklerinize yer yer katılabiliriz ancak yemeksepetinde para eden kod değil fikir ve markaydı. Bir arkadaşımla birlikte 10.000tl ye 2 sene önce gittigidyor ayarında bi site kodlamıştık.bugün gittigidiyoru 10bine alabilirmisiniz.kendini geliştiren insan herşeyi yapabılır,bunun okuduğun bölümle alakası yok.benim mezun olduğum kötü üniversiteden daha üstün bir üniversitenin koca bir sınıfının neredeyse hepsinin projelerini ben yapmıştım,bu arkadaşlardan bazıları benden önce atandı,yüksek lisansa falan başlayan var.yani mesele bölüm,üniversite adı falan değil,bunlar sadece süs.

Geri