BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALAN ve ÖĞRETMEN SORUNLARI

Kodla Büyü

vex_alex

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
393
Erişim Adresi:
http://gazetekamu.com/haber/bilisim-tek ... -2977.html
http://www.youtube.com/watch?v=dsuOengEF5I

Gelişmiş ülkelerin her çağ bindiği gelecek trenine, bilişim çağında da binmeyi kaçırıyor muyuz? Öğrenci merkezli ve yapılandırmacı öğrenme yaklaşımlarını öğretim programlarına entegre eden ve Fatih Projesi gibi eğitim sisteminde fiziki alt yapı kapsamında büyük reformlar gerçekleştiren Türk Milli Eğitim Bakanlığı, bilişim çağında en temel görevi olan öğrencileri hayata hazırlama işlevini ne kadar gerçekleştirebiliyor? Öğrencilerimiz, bilişim çağında bilişim teknolojileri araçlarına ne kadar hakimler? Ve de ne düzeyde kullanım becerilerine sahipler?

Türkiye, 2005 yılında öğrenci merkezli yapılandırmacı öğrenme yaklaşımlarını öğretim programlarına entegre etmeye başlamış, Dokuzunca Kalkınma Planı’nda (2007-2013), eğitim sisteminin geliştirilmesinde izlenecek strateji olarak belirlenen; “Bilim ve teknoloji kullanımına ve üretimine yatkın, beceri düzeyi yüksek, üretken ve yaratıcı, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bilgi çağı insanı yetiştirilecektir” hedefine; 2007-2009 yılı Orta Vadeli Programda, 2009-2011 yılı Orta Vadeli Programında ve 2011-2013 yılı Orta Vadeli Programında yer verilen; “Eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacak ve etkin hale getirilecektir” hedefine hem de bilişim çağında Bilişim Teknolojileri derslerini seçmeli ders statüsüne sokarak, Bilişim Teknolojileri öğretmenlerini norm fazlası yaparak sistem dışına çıkararak nasıl gerçekleştirmeyi düşünmektedir?

Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği Ve Gelişme Teşkilatına (OECD) üye ülkelerin eğitim sistemlerinde BT araçları ve kullanımı öğretim programlarında yoğun şekilde kullanılırken veya entegre edilmişken, Türkiye’de öğrencilerin BT kullanım düzeyleri bile belirlenmemişken, öğrencilerin yeterli düzeyde teknoloji kullanabiliyorlar varsayımı ile Bilişim Teknolojileri dersinin seçmeli statüsüne sokularak çoğu okullarda işlenmemesine sebep olarak BT araçlarını kullanmaktan ve kullanım mantığından uzak olarak yetişen öğrencilerimizin akıllı tahta (etkileşimli tahta) ve tablet bilgisayarlardan ne derecede verim alabileceklerini veya ne düzeyde derslerinde öğrenme amaçlı kullanım bilincine sahip oldukları da tam bir muammadır ve araştırılması gereken bir olgudur.

Ülke çapında Yıldırım (2013) tarafından Ankara, Eskişehir ve Sakarya il merkezlerindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören olan toplam 2272 ilköğretim sekizinci sınıf öğrencisi ile yaptığı, İlköğretim Öğrencilerinin Teknoloji Kullanım Yeterlikleri ve Teknoloji Kullanımını Etkileyen Faktörler başlıklı çalışmasında, öğrencilerin yaratıcılık ve yenilik, iletişim ve işbirliği, araştırma ve bilgilendirme süreci, eleştirel düşünme, sorum çözme ve karar verme, dijital vatandaşlık ve bilişim etiği alanlarında yeterli düzeyde teknoloji kullanım becerilerine sahip olmadıkları ve bu alanlarda BT araçlarını kullanım bilincine sahip olmadıklarını, öğrencilerin teknoloji kullanım yeterlik düzeylerini etkileyen faktörlerin; öğrencilerin evlerinde bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olma durumları, anne ve babalarının eğitim düzeyleri, bilişim teknolojilerinin evde ve okulda eğitim amacıyla kullanım sıklığı, bilişim teknolojileri dersini almış olma durumları olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği Ve Gelişme Teşkilatına (OECD) üye ülkelerin girdiği PISA ve TIMSS 2011 ulusal ön değerlendirme raporu incelendiğinde de öğrencilerimizin BT araçlarını kullanma düzeylerinde de alt düzey kazanımlara sahip oldukları da gözler önüne serilmiştir.

Tüm bu araştırma sonuçları aslında öğrencilerimizin BT araçlarını doğru kullanma becerilerine ve bilincine sahip olmadığını göstermektedir. Bilişim çağında BT araçlarının eğitim alanında kullanımı kaçınılmazken ve Fatih Projesi gibi dev bir projeye başlama cesaretinde bulunan Türkiye’nin öğrencilerine doğru BT kullanma vizyonu ve misyonunu kazandırması kaçınılmaz bir gereksinim halini almıştır.

Bilişim çağında öğrencilere doğru BT kullanma vizyon ve misyonunu kazandıracak en donanımlı ve yetkin eğitim neferleri olan Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Türk Eğitim Sistemi içerisine kazandırılarak Fatih Projesi içinde üstlenmeleri gereken misyonları ivedilikle sahiplenmeleri, okullarda diğer ders öğretmenlerine teknoloji kullanım rehberliği görevlerinin yanında birer eğitimci kimliklerinin de yeniden kazandırılarak bilişim çağında öğrencilerimizin bilişim çağının gerektirdiği yeterliklere sahip olarak yetiştirilmesinde birer örnek rol model olarak eğitimci kimliklerinin de kazandırılması önem kazanmaktadır.

Sanayi çağında makineler, bilgi çağında bilgi, bilişim çağında bilişim araçları gücün en önemli simgeleri olarak insanoğlunun karşısına çıkagelmiştir. Günümüzde bilişim araçları bilgiye ulaşmada, gücü elinde tutmada, yetişmiş insan gücünün sektör bazında sürekli öğrenme becerilerinin yaşam boyunca devam ettirilmesinde, örgüt öğrenmelerinde, yenileşmede, sürekli değişen devingen piyasa şartlarında küresel vizyona sahip bireylerin yetiştirilmesinde büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle bu araçların doğru ve bilinçli kullanımının ilk okul düzeyinden itibaren öğrencilerimize zorunlu olarak kazandırılması Bilişim Teknolojileri öğretmenlerince sağlanılması gerekmektedir.

Kaynaklar

DPT (2007). Dokuzunca Kalkınma Planı. Ankara: DPT. (http://ekutup.dpt.gov.tr/plan/plan9.pdf, 06.03.2013)

DPT (2007). Orta Vadeli Program (2007-2009). (http://www.kalkinma.gov.tr/DocObjects/V ... 200709.pdf, 06.03.2013)

DPT (2009). Orta Vadeli Program (2009-2011). (http://mevzuat.dpt.gov.tr/bkk/13834.htm, 06.03.2013)

DPT (2011). Orta Vadeli Program (2011-2013). (http://www.dpt.gov.tr/DocObjects/View/9 ... 1_2013.pdf, 06.03.2013)

PISA (2010). 2009 Ulusal Ön Raporu

Yücel, C., Karadağ, E., & Turan, S. (2013, Şubat). TIMSS 2011 ulusal ön değerlendirme raporu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Politika Analizi Raporlar Serisi I, Eskişehir.

Yıldırım, Y. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin Teknoloji Kullanım Yeterlikleri ve Teknoloji Kullanımını Etkileyen Faktörler. (bilgikasifi.com, 06.03.2013)

http://pisa2009.acer.edu.au/downloads.php

http://earged.meb.gov.tr/
 
hocam emeğine sağlık, inşallah bizi anlarlar. bizimde kafamız rahat olur. istediğimiz değeri görürüz...
 
yerinde tespitler..Sizin gibi duyarlı,araştıran,zaman ayıran arkadaşlara ihtiyacımız her zamankinden daha fazla..
Dikkat edin bizim branş arkadaşlarının çoğuna torrent davetiyesi de hücum ederler,gel derneğe üye ol,mail at,mücadele et de çok az çıkar.
Btrehberliği emziğimiz ağzımızda umrumda mı dünya..
 
zibula' Alıntı:
yerinde tespitler..Sizin gibi duyarlı,araştıran,zaman ayıran arkadaşlara ihtiyacımız her zamankinden daha fazla..
Dikkat edin bizim branş arkadaşlarının çoğuna torrent davetiyesi de hücum ederler,gel derneğe üye ol,mail at,mücadele et de çok az çıkar.
Btrehberliği emziğimiz ağzımızda umrumda mı dünya..

bt rehberliği denize düşüp yılana sarılmak gibi hocam.en azından zil çalınca kimseye danışmadan evimize gidiyoruz
 
blşmblşm' Alıntı:
zibula' Alıntı:
yerinde tespitler..Sizin gibi duyarlı,araştıran,zaman ayıran arkadaşlara ihtiyacımız her zamankinden daha fazla..
Dikkat edin bizim branş arkadaşlarının çoğuna torrent davetiyesi de hücum ederler,gel derneğe üye ol,mail at,mücadele et de çok az çıkar.
Btrehberliği emziğimiz ağzımızda umrumda mı dünya..

bt rehberliği denize düşüp yılana sarılmak gibi hocam.en azından zil çalınca kimseye danışmadan evimize gidiyoruz

:+1:
 
Erişim Adresi: http://www.memuruz.net/bilisim-teknoloj ... gduriyeti/

Bilişim Teknolojileri Rehberliği görevlendirmelerinde yanlış uygulamalara rastlanmaktadır. Fatih Projesi kapsamındaki birçok okul boş kalırken, yüzlerce öğretmen de mağdur edilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 28.09.2012 Tarih ve 16791 Sayılı yazıları BT Rehberliği Görevlendirme Esasları 1.Maddesinde; ”Görevlendirmelerde proje kapsamında donanım kurulumu tamamlanan okullara öncelik verilecek, bu okullarda ihtiyaç varken diğer okullara görevlendirme yapılmayacaktır.”Denilmektedir.

Bu duruma göre; ilçelerde boş kalan Fatih projesi okulları olduğu için bilişim teknolojileri öğretmenlerinin kendi okullarına da BT Rehber Öğretmen olarak görevlendirmeleri yapılmamaktadır. Görevlendirilmesi yapılmayan öğretmenlerin, boş kalan okulları tercih etme zorunluluğu ise öğretmenler arasında sorunlara neden olmaktadır.

Görevlendirmeleri bütün iller kısa bir sürede yaparken, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü 37 günde yapmıştır. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, boş kalan Fatih projesi okulları için 2. kez dilekçe almaya başlamıştır. Yüzlerce öğretmeni ve okulu 37 gün bekleten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, boş kalan okulların listesini yayınlayıp, 2. dilekçeleri alıp bütün görevlendirmeleri bir anda yapmış olsaydı; zaten bir aydan fazla bekleyen öğretmenler ve okullar tekrar beklemek zorunda kalmayacaktı. Sonuçta; ne Fatih projesi okulları boş kalacaktı ne de görevlendirilmeyen bilişim teknolojileri öğretmenleri mağdur edilecekti.

Bu görevlendirmelerde ki amaç; Fatih projesi okullarının atıl kalmayıp, işlerlik kazanmasıdır. Ama İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, görevlendirmelerde ki asıl amacı dikkate almayarak, hem Fatih projesi okullarının boş kalmasına neden olmuş, hem de görev bekleyen yüzlerce öğretmeni görevlendirememiştir.

Bakanlığın Fatih Projesi Okullarına kurulan donanımların etkin bir şekilde kullanılması için görevlendirme yapılmasını istemesine ve İstanbul’da yüzlerce öğretmenin görev almak istemesine rağmen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uygulamadaki gecikmesi ve hataları yüzünden Fatih Projesi Okullarına yapılan dev yatırımlar bir süreliğine de olsa atıl kalmış ve Bilişim Teknolojileri öğretmenleri mağdur edilmiştir.

01.10.2012 tarihinde 125040 sayılı onayla yapılan Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenliği görevlendirmeleri ile İstanbul’da ki bütün Fatih Projesi okullarına görevlendirmeler yapılmıştı. Fatih projesi okullarına görevlendirilen öğretmenler okullardaki donanımların etkin bir şekilde kullanılması için iki ay emek harcamışlardır.

İstanbul Valiliğinin 21.11.2012 Tarih ve 153574 Sayılı onayı ile dönem ortasında 01.10.2012 Tarihinde 125040 Sayılı onayla yapılan Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenliği görevlendirmeleri iptal edilmiştir. Bunun yerine yukarıda bahsettiğimiz BT Rehberliği uygulamasına geçilmeye başlanmıştır.

Oysaki mevcut görevlendirmeler ikinci döneme kadar devam edebilir ya da aynı görevlendirmeler BT Rehberliği adı altında yinelenebilirdi. Sene başından beri zaten okulların; ilkokul-ortaokul olarak ayrılması, ikili eğitime geçilmesi, seçmeli derslerin programlanamaması vb. problemlerden dolayı defalarca ders programları değişmiştir. Tam da ders programlarının netleştiği dönem ortasında böyle bir görevlendirme yapmak, tüm okulların ders programlarının tekrar değişmesini gerektirmiştir.

Okulların ders programlarında genellikle haftanın bir günü seçmeli ders günü olarak belirlenmiş ve bu günün değiştirilmesi mümkün görünmemektedir. Görevlendirmesi yapılan öğretmenlerin tamamına yakını Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinden oluşmaktadır. Bilişim Teknolojileri dersinin seçmeli ders olmasından dolayı, okulda görev yapan Bilişim Teknolojileri öğretmeninin seçmeli ders gününde kesin olarak dersi bulunmaktadır. Bu günler hiçbir şekilde dikkate alınmadan görevlendirmeler yapıldığından tüm görevlendirmelerde çakışmalar yaşanmaktadır. Öğretmenler o gün hangi okulda olmaları gerektiğini bilmemektedirler.

Bakanlığın yazısında herhangi bir şekilde bahsedilmemesine rağmen, öğretmenler 2 gün, 3 gün, 4 gün ve 5 gün şeklinde görevlendirilmişlerdir. Kendi okulunda 18 saat dersi olup, Fatih projesi okulunda 4 gün görevlendirilen öğretmenler vardır.

Bakanlık herhangi bir zorunluluk getirmemesine rağmen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ikili eğitim yapan Fatih Projesi okullarına 2 öğretmen görevlendirmeye çalışmaktadır. 2 öğretmen görevlendiremeyip boş kalan Fatih Projesi Okulları nedeniyle kendi okullarında BT Rehberliği Görevi talep eden diğer BT öğretmenleri de görevlendirilmemektedirler. Bunun yanında normal öğretim olmasına rağmen 2 öğretmen görevlendirdiği okullar da mevcuttur.

Örnekler vermek gerekirse;

Bayrampaşa ilçesinde, 2 tane okul (Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi-Suat Terimer Anadolu Lisesi), ikili eğitim yapıyor olmasına ve hiç öğretmen görevlendirilmemesine rağmen ilçedeki Fatih projesi olmayan diğer okullara görevlendirmeler yapılmıştır.

Ancak aynı durumda olan Beylikdüzü ilçesinde ki 2 tane okul (Cahit Zarifoğlu Lisesi-75.Yıl Cumhuriyet Lisesi) ikili eğitim yapıyor ve birer tane öğretmen görevlendirilmesine rağmen, ilçedeki Fatih Projesi Okulu olmayan diğer okullara görevlendirmeler yapılmamıştır.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu uygulaması ilçeler arasında çifte standart oluşturmaktadır.

Çekmeköy Nesrin Uçmaklıoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ne sadece 1 tane akıllı tahta kurulmasına rağmen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu okula 2 tane Bilişim Teknolojileri rehber öğretmeni görevlendirmeye çalışmaktadır, bu okulu kimse tercih etmediği ve ilçede sadece bu okul boş kaldığı için, Çekmeköy’deki diğer bilişim teknolojileri öğretmenlerinin de görevlendirmeleri yapılmayarak mağdur edilmektedir.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni aynı ilçede görev yapan bir Bilişim Teknolojileri öğretmeni tercih etmesine rağmen, bir coğrafya öğretmeni görevlendirilmiştir.

Kartal Fatih Rüştü Zorlu Anadolu Lisesi’nde kadrolu bilişim teknolojileri öğretmeni varken, okulun kadrolu öğretmeni H.Ferruh Özgen Anadolu Lisesi’ne görevlendirilmiş, başka bir okuldaki (cumhuriyet ortaokulu) öğretmen ise bu okula görevlendirilmiştir.

Başakşehir ilçesinde 1 tane Fatih projesi okulu dolmadığı için diğer görev almak isteyen öğretmenlere de görev verilmemiştir. Oysa boş kalan okulu tercih eden birçok öğretmen olmasına, tercih etmelerine rağmen görevlendirilmeyen bu öğretmenlerin mağduriyetleri nasıl giderilecek?

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 28.09.2012 Tarih ve 16791 Sayılı yazıları BT Rehberliği Görevlendirme Esasları 4.Maddesinde; ” Branşı ” Sınıf öğretmenliği” olan öğretmenlere bu görev verilmeyecek, ancak öğretmenin norm fazlası olması durumunda görev verilebilecektir.” Denilmektedir.

İstanbul’da yüzlerce bilişim teknolojileri öğretmeninin görevlendirmelerinden sorumlu olan İl Koordinatörünün bir sınıf öğretmeni olması düşündürücüdür.

Sonuç olarak; ”Görevlendirmelerde proje kapsamında donanım kurulumu tamamlanan okullara öncelik verilecek, bu okullarda ihtiyaç varken diğer okullara görevlendirme yapılmayacaktır.”İfadesinden hareketle bazı ilçelerde bu kurala uyulmayıp, bazı ilçelerde uyulduğundan kendi okullarında BT Rehber Öğretmeni olarak görevlendirilemeyen öğretmenler maaş karşılığı ders saatini de dolduramadıkları için haftalık 18 saat ek ders ücreti alırken hiç ek ders ücreti alamaz hale gelmişlerdir.
 
Geri
Üst