BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANININ GELECEĞİ HAKKINDA

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yvzlv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

yvzlv

Site Gezgini
Mesajlar
62
Arkadaşlar alanımız meslek liselerinde her geçen gün kan kaybediyor ve değersizleşiyor okul olarak yaptığımız alan dal tanıtımlarında veli ve öğrencileri ikna etmek gerçekten çok zorlaşıyor verilen cevap çocuğum o bölüme giderse işsiz kalır yada zaten bilgisayarı biliyor başka bölüme gidip kendini geliştirsin.Sonuç olarak bu sistemde yaklaşık 2-3 yıl daha bu şekilde devam eder ve alanımız meslek liselerinde kapanmaya mahkum olur.Bizim kapanan diğer endüstri meslek ve ticaret meslek bölümlerine göre dezavantajımız alanımızın bütün mesleki okullarda olması ve dolayısıyla çok sayıda bilişim teknolojileri öğretmeni olması.

İnsanlardaki işsizlik ve herkes bilgisayar biliyor algısını yıkmak çok zor.Diğer alanlara gittiğinde yine işsiz kalacaklar bununda farkındalar ama nedense bilişim artık antipatik geliyor velilere.Görev yaptığım ilçede en köklü liselerde bile bölümümüz kapanıyor.Öğrenciler seçmiyor veli istemiyor.En çok zoruma gidende insanlar bize bu kadar muhtaçken nasıl kendimizi bu kadar değersiz seviyeye getirdik bir türlü anlamadım.Artık bütün meslek liselerinde çalışan öğretmenler bir çözüm yolu aramalı çünkü çember gittikçe darılıyor...
 
Hocam sanırım Bilişim Teknolojileri bölümü artık gözden düştü. 2000'li yılların başlarında oldukça popülerdi ama şimdi dediğiniz gibi kimse bölüme ilgi duymuyor. Çünkü bilgisayarla ilgili ne öğrenmek istiyorsa internetten bulabiliyor, gerçi çok fazla şey öğrenmek istemiyor zaten. Face açıp mesaj yazmak, resim paylaşmak, internette oyun oynamak, ...... yani günlük eğlence ihtiyacını karşılayacak kadar bilgisi olsun yeter düşüncesi var herkeste.

İnternetten de javayı, flash playerı güncelleyince "iş tamamdır, başka bir şeye gerek yok" diyor. Maalesef bölümün eski popülerliği yok ama okullarda şimdiye kadar alınan binlerce Bilişim öğretmeni var, ilkokullarda ve ortaokullarda Böte mezunu arkadaşların düştüğü norm fazlası olma durumunu Meslekçilerde 1-2 yıl arkalarından takip edecek sanırım.

Peki bizler tüm Bilişim öğretmenlerinin önemini-değerini koruyabilmek için ne yapabiliriz?
 
ilçemdeki meslek lisesinde yeni bölüm açılacakmış. bilgisayar olması için talepte bulundum. ama okul müdürü velilerin makina ve elektrik istediğini, bilgisayar seçince kamuda iş bulamadıklarını bu yüzden velilerin seçmediğini söyledi. Devletin KPSS'de bilgisayar işletmeni memuru alırken Halk eğitimden 160 saatlik bilgisayar işletmenliği sertifikası alana da aynı tercih yapabilme hakkını verdiği için anlamsız buluyor veliler dedi Yani hocam meslek lisesi de olsa veliler yine çocuklarını kamuya yönlendirmek istiyor, bölümünü ona göre seçiyor.
 
şu yabancı memleketlerdeki bilişim derslerini incelemek lazım sanırım. bu şekilde devam edilecek gibi görünmüyor. dersin içeriği mi genişlemeli yoksa farklı bilgisayar dersleri mi eklenmeli onları araştırmak lazım. ingilizce bilen arkadaşlar ufak bir araştırma yapabilirse iyi olur aslında.
 
duzceli81' Alıntı:
şu yabancı memleketlerdeki bilişim derslerini incelemek lazım sanırım. bu şekilde devam edilecek gibi görünmüyor. dersin içeriği mi genişlemeli yoksa farklı bilgisayar dersleri mi eklenmeli onları araştırmak lazım. ingilizce bilen arkadaşlar ufak bir araştırma yapabilirse iyi olur aslında.
hocam dersler gayet güncel, yazılıma java ve mobil programlama eklenebilir, ama veliler çocoğunu kamuda iş bulabilecek bölüme vermek istiyor, çocuk gelişimi, muhasebe, elektrik gibi, bilgisayar öldü artık velilerin gözünde.
 
Büyük şehirlerde belki ara eleman olarak iş bulabilirler amma, özellikle küçük ilçelerde ve özellikle yazılım işinden para kazanmak biraz zor gibi öğrenci için.
Zaten yazılım işlerini çoğunlukla bu işleri önceden yapmış, tecrübesi ve bağlantıları olan kişiler yapıyor.
Ufak defek işler dışında ekmek yiyeceği yazılım işi bulması zor.
Teknik servis işini de genelde eğitim durumu önemli olmayan, 1-2 sene bir bilgisayarcıda çalışmış biri bir şekilde götürüyor.
Bilgisiyar bölümünü bitirmiş biri avantajlı değil dezavantajlı oluyor çünkü, zaten gelmiş 18 yaşına. Şurayı süpür dese alınıyor.
istisnalar dışında; ne yazılım, ne de donanım bilgisi olarak öğrencilerin geneli çok bir şey öğrenmeden mezun oluyor.
Zaten gençlerin çoğu da samimi olarak konuşulduğunda itiraf ediyor; ben öğrenmek is-te-mi-yo-rum.
Hele hele kafa yoracak kod du, hesaptı, kitaptı, teknik servisin kafa yorucu konularıydı. istemiyorlar.
işte çıkarsa 30 kişilik bir sınıftan bir kaç kişi, onlar da çok fazla ilerleyemeden bölümü bitiriyorlar.
Ha düşünmüyor değilim, belki de amaç budur, 100 kişiden 3 kişiye bir şeyler verebilmektir amaç.
Ama ben anlayamıyorum heralde diyorum.
Ders saatlerinin azaltılması, uzmanlaştırayım diye dallara bölerek hiç bir şeyden anlamayan mezunlar haline getirilmesi.
Ben anlayamıyorum, belki de artık benim değil asıl bu işi düşünmesi gerekenlerin düşünmeleri zamanı gelmiştir.
 
Eskiden durum biraz daha farklıydı öğrenci seviyesi artık meslek liselerindeki öğrenci seviyesi diplerde. Akademik başarı düşük öğrencilerin bilişim alanında bir yere gelmesi çok zor. Özellikle programlama mantığını öğrenmek için akademik açıdan yeterli olmak ve okul dışında kafa yormak gerekiyor. Hep derim zorunlu eğitim tekrar gözden geçirilmeli, bilişim bölümüne zeki ogrenciler gelmeli. Eldekilerle bu iş yürümez. Php sınavında 12. Sınıftaki bir öğrenci şöyle demişti: " hocam kaç senedir okuyorum şu bilgisayar denen şeyden hiçbirşey anlamıyorum."
 
Piyasada iş bulma mevzusuna gelince öğrencilere herşeyi azar azar öğreterek onları bir yere getiremeyiz. Piyasada herşeyden yarım yamalak anlayan insanlar mi yoksa bir dalda uzmanlar mi para kazanıyor sorusunun cevabını bulursak dal meselesine daha doğru bakarız kanısındayım.
 
ramkan' Alıntı:
Piyasada iş bulma mevzusuna gelince öğrencilere herşeyi azar azar öğreterek onları bir yere getiremeyiz. Piyasada herşeyden yarım yamalak anlayan insanlar mi yoksa bir dalda uzmanlar mi para kazanıyor sorusunun cevabını bulursak dal meselesine daha doğru bakarız kanısındayım.
:+1:
 
Geri
Üst