BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANININ GELECEĞİ HAKKINDA

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yvzlv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

yvzlv

Site Gezgini
Arkadaşlar alanımız meslek liselerinde her geçen gün kan kaybediyor ve değersizleşiyor okul olarak yaptığımız alan dal tanıtımlarında veli ve öğrencileri ikna etmek gerçekten çok zorlaşıyor verilen cevap çocuğum o bölüme giderse işsiz kalır yada zaten bilgisayarı biliyor başka bölüme gidip kendini geliştirsin.Sonuç olarak bu sistemde yaklaşık 2-3 yıl daha bu şekilde devam eder ve alanımız meslek liselerinde kapanmaya mahkum olur.Bizim kapanan diğer endüstri meslek ve ticaret meslek bölümlerine göre dezavantajımız alanımızın bütün mesleki okullarda olması ve dolayısıyla çok sayıda bilişim teknolojileri öğretmeni olması.

İnsanlardaki işsizlik ve herkes bilgisayar biliyor algısını yıkmak çok zor.Diğer alanlara gittiğinde yine işsiz kalacaklar bununda farkındalar ama nedense bilişim artık antipatik geliyor velilere.Görev yaptığım ilçede en köklü liselerde bile bölümümüz kapanıyor.Öğrenciler seçmiyor veli istemiyor.En çok zoruma gidende insanlar bize bu kadar muhtaçken nasıl kendimizi bu kadar değersiz seviyeye getirdik bir türlü anlamadım.Artık bütün meslek liselerinde çalışan öğretmenler bir çözüm yolu aramalı çünkü çember gittikçe darılıyor...

Bu bir devlet politikası haline gelmeden çok zor hocam. Yazılım dünyada bu kadar önemli iken ülkemizde ele avuca gelir bir yazılım şirketi bile yok. Onlarca üniversite var ama bakın bakalım kaç tane yazılım mühendisliği bölümü var. Yazılıma büyük teşvikler verilmeli ve bu iş tez elden ciddiye alınmalı.

Sayın hocam, bilişim teknolojileri öğrenimi meslek lisesinden önce başlamalı. Nasıl ki imam hatip meslek lisesinin orta bölümü var, tüm mesleki eğitiminde ortaokuldan itibaren başlaması gerekir. Usta/çırak ilişkisi şeklinde bir eğitim verilmesi gerekir. E tabi bide bu konu sadece bizim "derdimiz" olmamalı. Devlet politikası haline getirilmeli. meslek lisesinde Bilişim teknolojileri bölümü kıymet görmüyorsa bunun sebebini anlık çözemeyiz. Genel olarak eğitim sisteminin uzun soluklu bir çok hedefi olmalı .. fatih projesinde tablet dağıtılacak denirken şu aşamada tabletten vazgeçildiği söyleniyor... fatih projesi doğru/yanlış tartışılması gerekir. Demem o ki asıl nihai hedef belli olması gerekir, tüm sistemi buna uyumlu hale getirirsin. BT dersini sadece bilgisayar aç kapa word windows internet gibi düşünemeyiz. en basitinden scratch konusu en temel konularımızdan biri olmalı, ortaokuldan itibaren bu ders içeriğini tüm arkadaşlar anlatmalı. android/linux anlatmalıyız. Aslında bakış açısını değiştirmek gerekiyor, bakanımıza ya da devlet büyüklerimize konunun gençliğimizin geleceğiyle ilgili olduğunu gsöterebilmeliyiz.
"Bilişimin önemi" dediğiniz de kimse dönüp bakmıyor, elle tutulur gözle görülür hareket eden kıytırık otobot getiriyor melih gökçek bu haber oluyor. Anlatabiliyor muyum? bizim derdimiz birazda üretmemekten kaynaklanıyor. ortaya somut bişeyler çıkartmadan kimsenin bizi, BT'nin önemini vs sallayacağını da düşünmüyorum.

fikrimce devlet dairelerinde linux kullanımına geçilmesi bizim bölümü kurtarır gibi. bu ülkemizin bilgi güvenliği selameti açısındanda önemli bence.

Bizde geçen sene 10. sınıf açılmadı 1 arkadaş norm fazlasından gitti. bu senede açılmazsa bir arkadaş daha norm fazlası durumuna düşecek. sonraki senelerde muhtemelen kapanır çünkü müdürde kapatılması taraftarlarından.

Bursanın köklü meslek meslek liselerinin birinde görev yapıyorum sanırım büyük şehirlerde böle bir sorun yok.en iyi öğrenci bize geliyor.taşrada işler sıkıntılı olabilir ama büyükşehirlerde tam tersi herkes masa başı rahat iş peşinde ve bilişim buralarda gözde.

ilçemdeki meslek lisesinde yeni bölüm açılacakmış. bilgisayar olması için talepte bulundum. ama okul müdürü velilerin makina ve elektrik istediğini, bilgisayar seçince kamuda iş bulamadıklarını bu yüzden velilerin seçmediğini söyledi. Devletin KPSS'de bilgisayar işletmeni memuru alırken Halk eğitimden 160 saatlik bilgisayar işletmenliği sertifikası alana da aynı tercih yapabilme hakkını verdiği için anlamsız buluyor veliler dedi Yani hocam meslek lisesi de olsa veliler yine çocuklarını kamuya yönlendirmek istiyor, bölümünü ona göre seçiyor.

Milli eğitimde formatörlükle bilişim öğretmenleri yeterince değersizleştrildi alanına sahip çıkmayan öğretmenler il ilçe formatörlüklerine getirildi bu öğretmenlerin başınada farklı branştan öğretmen ya da memurlar görevlendirildi ya da amir oldu. Tüm bu bozukluktan meslek liselerindeki öğretmenler kendilerini ayrı tutarak bötelileri küçümsediler. Değersizleşmenin tüm branşı kaplıyabileceğini göz ardı ettiler...
Şimdi ceremesini birlikte çekiyoruz......
Tabi anlayana...

intel4004' Alıntı:
Milli eğitimde formatörlükle bilişim öğretmenleri yeterince değersizleştrildi alanına sahip çıkmayan öğretmenler il ilçe formatörlüklerine getirildi bu öğretmenlerin başınada farklı branştan öğretmen ya da memurlar görevlendirildi ya da amir oldu. Tüm bu bozukluktan meslek liselerindeki öğretmenler kendilerini ayrı tutarak bötelileri küçümsediler. Değersizleşmenin tüm branşı kaplıyabileceğini göz ardı ettiler...
Tabi anlayana...
katılıyorum. Birlikten güç doğar.

Yine hemen böte tef kavgası yapmayalım arkadaşlar durum bu her yerde bize ihtiyaç var ama her yerde ezilen grup biziz bunun nedeni nedir bunun üzerinden konuşmak lazım adam elektrik bölümüne gidince sanki hemen iş mi buluyor iş bulamıyor çok saçma bir bahane

yvzlv' Alıntı:
Yine hemen böte tef kavgası yapmayalım arkadaşlar durum bu her yerde bize ihtiyaç var ama her yerde ezilen grup biziz bunun nedeni nedir bunun üzerinden konuşmak lazım adam elektrik bölümüne gidince sanki hemen iş mi buluyor iş bulamıyor çok saçma bir bahane
hocam orta büyüklükteki yerleşim yerlerinde elektrik bitirince iş bulabiliyor çocuklar,çünkü yeni yapılan her binada elektrik işi var, beyaz eşyalarda, sürekli arızalar da oluyor bişekilde ekmek parası çıkıyor, bilgisayarda iş bulmaları için büyük şehir merkezlerine gitmesi lazım. Formatla nereye kadar, her gün server da kuramazlar küçük yerlerde. Web tasarım, yazılım desen zaten bilgisayar mühendisleri yapıyyor. Artık veliler de biliyor bunları. KPSSde bilgisayar işletmeni, bilgisayar uzmanı alımlarında meslek lisesi bilgisayar bölümüne ayrıcalık tanınmazsa(Halk Eğitimden 160 saat Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası alanla aynı tercih hakkı verilmeye devam edilirse) veliler ve çocuklar artık yönelmeyecek bilgisayar bölümüne. Asıl Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün el atması lazım bu işe, çünkü çocuk bu işe 4 yılını vermiş lisede ama KPSSde bilgisayar işletmeni alırken 160 saat Halk Eğitim Sertifikası alanla aynı keefeye konuluyor, veliler de biliyor bunu bizzat kendim dinledim...

zilal' Alıntı:
intel4004' Alıntı:
Tabi anlayana...
katılıyorum. Birlikten güç doğar.
:+1: :( :(

bizler denizde bir gemi....dalgalar vurur bizi, biz ağaçta bir yaprak rüzgar savurur bizleri :( :(

arkadaşlar bi de kusura bakmayın dallara ayıralım derken çok dallara budaklara ayırmışlar, çocuk web programcılığı seçerse ne server kurmayı öğreniyor, ne modem router kurmayı, veri tabanı seçse hiç web dersi görmüyor, teknik servis zaten elektronik bölümünün kopyası. Çocuk bir dala girince o dalın ayrıntılarında boğuluyor, kayboluyor ve önemli bir çok şeyi öğrenemeden mezuzn oluyor. Bence web ile veri tabanı birleşmeli, dersler daha yüzeysel proje ve uygulama ağırlıklı olmalı. Network ile teknik servis de birleşmeli aynı şekilde.

mavi85' Alıntı:
arkadaşlar bi de kusura bakmayın dallara ayıralım derken çok dallara budaklara ayırmışlar, çocuk web programcılığı seçerse ne server kurmayı öğreniyor, ne modem router kurmayı, veri tabanı seçse hiç web dersi görmüyor, teknik servis zaten elektronik bölümünün kopyası. Çocuk bir dala girince o dalın ayrıntılarında boğuluyor, kayboluyor ve önemli bir çok şeyi öğrenemeden mezuzn oluyor. Bence web ile veri tabanı birleşmeli, dersler daha yüzeysel proje ve uygulama ağırlıklı olmalı. Network ile teknik servis de birleşmeli aynı şekilde.

kesinlikle...

yvzlv' Alıntı:
mavi85' Alıntı:

kesinlikle...

Hocam mevcut öğrenci profiline derslerin bu kadar spesifik halini anlatmak bile çok zorken tüm dalları katıp karıştırırsak devreler tamamen yanar bence :oops:

Durum gerçekten kötü arkadaşlar. Yaklaşık 25000 nüfuslu bir ilçedeyim. Geçen yıl meslek lisesinde bölümü açamadık. Sınavla gelen atl'lerle idare ettik. Bu sene 9. Sınıflarda yine bölüm açamayacağız gibi duruyor. Fakat ilçedeki diğer okulda da bilişim tercihi az. Ayrıca özel okulların sisteme girmesiyle meslek liselerinde öğrenci sayılarıda çok düşük.

kamu yönetimini açıktan matematik bölümünü de bizzat örgün eğitimden okumaya bitirmeye çalışıyorum
bi bitirsem hayırlısıyla yüzüne bakmayacam inşallah bilişimin.
mahvettiler caaanım puanlarımızı emeklerimizi
yazıklar olsun...

Bizim bulundugumuz ilce bursa merkez ilcelerinden. Okulumuzda en cok tercih edilen bolum bilisim. En caliskanlari da orada. Ama il genelinde calistay yapilmis. Bizlerden bilgi alinmadan karar vermisler. Okulumuzdaki bilisim bolumunu komple kapatacaklarmis. Bulundugumuz bolgede kiz cocuklarinin okuyabilecegi baska bilisim bolumu yok. Bu nasil bir dusunce ve karar anlayabilmis degilim.

Merhabalar, Bursa Gürsu ilçesi m.t.a.l ne tayin isteyecekken, bölümün kapatılacağını ogrendim. Bu karar tüm Bursa'da mı geçerli olacak acaba. Bilgisi olan var mı

Bizim okulda seneye kapanıyor bilgisayar bölümü...sadece çocuk gelişimi, yiyecek içecek kalacak...sanırım ilerleyen zamanlarda da okul kapanır...Bilgisayar bölümleri MEB e göre artık miyadını doldurdu.Fırsatınız varsa, ilahiyat falan okuyun.O bölümün geleceği çok parlak...

Bursa'da dediğiniz gibi bir durum var sanırım Karacabey'de de durum aynı 3 bilişim bölümünden ikisini kapatacaklar ilçede bölümü teke düşürecekler.Çok ufuk açıcı karar gerçekten diğer bölümler dururken "teknoloji gerisinde" kalmış Bilişim bölümleri kapanmalı tabi...

Arkadaşlar Bursa il genelinde eskiden adı endüstri meslek olarak bildiğimiz okullar haricindeki tüm meslek lisesindeki bilişim bölümleri kapandı.
yani eski adıyla ticaret meslek ve kız meslek okullarında bulunan bilişim bölümleri bu yıl itibariyle tamamen kapatıldı. bazı end mesleklerdede dal kapamalar veya şube azaltmalar mevcut
bu kapamalar bir proje kapsamında oldu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Kararları
http://bursa.meb.gov.tr/meb_iys_dosyala ... arlarY.pdf

Benim okulda meslek lisesi. Öğrenci ya imam hatipe kaydı ya da açık liseye. 3-4 sene öncesine göre yarı yarıya azaldı 9.sınıfa kayıt olanlar. İdare de bizim bölümü kurban seçti ve bölüm bu sene kapandı. İlçede kız meslek lisesinde vardı bilişim bölümü oraya geçtim. Normlar güncellenmediği için yerime de bi eleman atanmış. Gelince norm fazlası olacak oda.

algortma ve yazılıma odaklanmalıyız öğrenciler nasıl sever programlamayı onu düşünün meb suan dersane...dersaneler bilişim dersine önem vermez zaten...Scratch falan diyen olacak bence gereksizdir.python ruby nasıl sevdirebiliriz onun üzerine yogunlaşın...

Bilişim Teknolojileri alanında çok fazla öğrenci okuyor sanırım.Alanımız kapatılıp Raylı Sistemler-Plastik Teknolojisi-Uzay Teknolojisi- Biomedikal Cihaz Tasarımı-mikro bilmem ne gibi alanlar açılacak mış.Durum budur.Bilişim istenmiyor.Meslek liselerine öğrenci az geliyor.Alanımıza daha da az geliyor,ama protokole göre gereksiz alan ve çok öğrencisi var.Durum sakat,1-2 yıl anca dayanırız. Bursa'da lise öğrencilerinin %35 i meslek lisesinde okumakta.

bilişim bölümü meslek liselerinden kaldırılmalı Fen liselerine nasıl Mf bölümü varsa Matematik ve Yazılım bölümü oluşturulmalı tamamen matematik zekaya dayalı bir bölümü 4 işlem bilmeyen öğrenciler ile yürütmeye çalışıyoruz ilk sebebi bu ikinci sebebi ise devlet yüzünden adam 4 yıl lise 2 yıl yüksek okul okusun metal öğrencisi gitsin 140 saat halk eğitimden kurs sertifikası alsın devlette aynı öncelikle Vhki ve Bilgisyar işletmenliği kadrolarına atansın neden adam gidip bilişim okusun ki.

cilekes_ogrt' Alıntı:
bilişim bölümü meslek liselerinden kaldırılmalı Fen liselerine nasıl Mf bölümü varsa Matematik ve Yazılım bölümü oluşturulmalı tamamen matematik zekaya dayalı bir bölümü 4 işlem bilmeyen öğrenciler ile yürütmeye çalışıyoruz ilk sebebi bu ikinci sebebi ise devlet yüzünden adam 4 yıl lise 2 yıl yüksek okul okusun metal öğrencisi gitsin 140 saat halk eğitimden kurs sertifikası alsın devlette aynı öncelikle Vhki ve Bilgisyar işletmenliği kadrolarına atansın neden adam gidip bilişim okusun ki.
doğru

Geri