şimdi burda yazanlara ve bilhassa
black ve serhat kardeşlerime,,,
Petek bala hile karışır mı; serhatbts zaten cevap vermiş... Ben maraşlıyım yaylalara kamyonla arıcılar gelir ve kamyonun içerisinden 15-20 çuval şeker iner. Soğuk mevsimlerde arı çalışmaz, yorulmasın, soğukta çok dolanmasın diye. Zaten hayvanın ömrü ne ki 21 gün yumurta zamanı, 21 gün işi belleme, 21 gün de dışarıda gezme vs. Hak Teala 63 gün ömür vermiş. Kışı saymıyorum.
Geçen sene 2 kovan karakovan aldım, oğul attı mayısta. 2 kovan oldu 10 kovan. Hiç şeker vermedim sonuç:
Arılar geberdi. Neden ben şuan antepteyim ve gezdirmedim arıyı. Antepte zahter'ten başka yada mayıstan sonra çiçek mi var ki, hayvanlar acından öldü.
Kural bir: inat etmemek lazım ve arıya şeker vermek lazımmış ki acından ölmesin. ya da gezdireceksin.
Neyse geriye kaldı 4 kovan balını süzdüm sadece birinin. Çok şükür 2-3 kilo bal çıktı emme, bu bu senenin balı değil. Geçen sene aldığım kovanın balı, şekerli.
Bu senenin 2 peteği var inşallah anaları genç canavar gibi çalışıyor, bembeyaz petek baba. Allah nasip eder bu sene bal alırsak şekersiz bal yiyeceğiz. normal sanayi balında kullanılan mısır şurubu karaciğer yağlandırıp kilo aldırır, orjinal bal da tam tersi. Ailesinde karaciğer hastalığı olan varsa (el parmaklarına bakarak anlarsınız, cansız ve çizgilidir, tez kırılır, benim annem öyle değil ama ameliyat oldu karaciğerden) 10 arkadaşa şu küçük mama şişelerinde gönderiym ben kendilerine ve kargo kendilerine ait alsınlar. Ama lütfen karaciğer hastaları özelden atsınlar ekimde ben ulaşırım. şifa bulsunlar.
orjinal balı soranlar var; kaymak gibi olur, ağza alırsın dişin kesinlikle sızlamaz ve tereyağ gibi akar gider.
Kural 2: İlle ben bal alacağım diyorsanız, gezdiren adamlardan alın ki, onlar senede 4 defa bal alıyo. Normali 2, o da şekerin gücüne.
Ve son kural arkadaşlar ortak arıyorum, ben antepteyim, maraş merkez köylerden bir arkadaşa ihtiyacım var. 30 karakovan alacağız, mayısa kadar bende, mayısta kendisinde, sonra haziran da afşin göksun elbistan, yine bende. Kovan ve nakliyeye ortak olacak... hasatı ben yaparım mesele değil.
bu sene bal fiyatları fENNİ petek 25 Tl, Şekerli karakovan 100'den verdiler bizim ki de olsun 100. hayvan zaten gidip geziyo.