balderesi balı

Kodla Büyü
sitelerdeyim' Alıntı:
Petek balda hile yapabilirler mi acaba?
hocam balın bol olduğu bir il olan Karstayım. burda mevsimi gelince köylünün bal telaşına tanık oldum. olay şöyle kovanların içine şerbet koyuyorlar arılar çalışmaya gerek duymuyor ayrıca hazır petekler var bizim alış veriş yaptığımız bakkal benim önümde o petekleri tahta çıtaların içine yerleştirmişti. nedeni şuymuş arı o peteği yapana kadar çok bal yiyormuş, orjinali yok mu var onu kendilerine ayırıyorlar tabi bende nasipleniyorum:)) ama ben her zaman petekten yanayım ne kadar şekerde olsa muhakkak bir iki arı işini layıkıyla yapmıştır derim kavonuzdaki balları görünce nedense aklıma reçel geliyor:)))

Balparmak iyi sanırım en azından kötü bişey duymadım

şimdi burda yazanlara ve bilhassa
black ve serhat kardeşlerime,,,

Petek bala hile karışır mı; serhatbts zaten cevap vermiş... Ben maraşlıyım yaylalara kamyonla arıcılar gelir ve kamyonun içerisinden 15-20 çuval şeker iner. Soğuk mevsimlerde arı çalışmaz, yorulmasın, soğukta çok dolanmasın diye. Zaten hayvanın ömrü ne ki 21 gün yumurta zamanı, 21 gün işi belleme, 21 gün de dışarıda gezme vs. Hak Teala 63 gün ömür vermiş. Kışı saymıyorum.

Geçen sene 2 kovan karakovan aldım, oğul attı mayısta. 2 kovan oldu 10 kovan. Hiç şeker vermedim sonuç:
Arılar geberdi. Neden ben şuan antepteyim ve gezdirmedim arıyı. Antepte zahter'ten başka yada mayıstan sonra çiçek mi var ki, hayvanlar acından öldü.

Kural bir: inat etmemek lazım ve arıya şeker vermek lazımmış ki acından ölmesin. ya da gezdireceksin.

Neyse geriye kaldı 4 kovan balını süzdüm sadece birinin. Çok şükür 2-3 kilo bal çıktı emme, bu bu senenin balı değil. Geçen sene aldığım kovanın balı, şekerli.

Bu senenin 2 peteği var inşallah anaları genç canavar gibi çalışıyor, bembeyaz petek baba. Allah nasip eder bu sene bal alırsak şekersiz bal yiyeceğiz. normal sanayi balında kullanılan mısır şurubu karaciğer yağlandırıp kilo aldırır, orjinal bal da tam tersi. Ailesinde karaciğer hastalığı olan varsa (el parmaklarına bakarak anlarsınız, cansız ve çizgilidir, tez kırılır, benim annem öyle değil ama ameliyat oldu karaciğerden) 10 arkadaşa şu küçük mama şişelerinde gönderiym ben kendilerine ve kargo kendilerine ait alsınlar. Ama lütfen karaciğer hastaları özelden atsınlar ekimde ben ulaşırım. şifa bulsunlar.

orjinal balı soranlar var; kaymak gibi olur, ağza alırsın dişin kesinlikle sızlamaz ve tereyağ gibi akar gider.

Kural 2: İlle ben bal alacağım diyorsanız, gezdiren adamlardan alın ki, onlar senede 4 defa bal alıyo. Normali 2, o da şekerin gücüne.
Ve son kural arkadaşlar ortak arıyorum, ben antepteyim, maraş merkez köylerden bir arkadaşa ihtiyacım var. 30 karakovan alacağız, mayısa kadar bende, mayısta kendisinde, sonra haziran da afşin göksun elbistan, yine bende. Kovan ve nakliyeye ortak olacak... hasatı ben yaparım mesele değil.
bu sene bal fiyatları fENNİ petek 25 Tl, Şekerli karakovan 100'den verdiler bizim ki de olsun 100. hayvan zaten gidip geziyo.

hocam benim dede balcı, sadece şekeri arının bal yapmadığı bahar mevsiminde veriyo. arı bal yapmaya başlayınca hemen kesio şekeri.
%100'e yakın bi saflık yakalıyor.
ben de yardım ediyorum arada kendisine. en iyisi bal zamanı, bal almanız. yani temmuz sonuna doğru. üreticinin kendisinden.

%100 petek balları cok pahalı oluor. ama anlattığım tarz bal üreten biraz araştırırsan bulursun etrafında.

Balparmak ve balkovanı aynı firma üretiyor. Ama balkovan nisbeten daha iyi. Evimden eksik olmaz. :+1:

Benim bildiğim kadarı ile

1-Şeker(glikoz şurubu), karamel(bal rengi vermek için), bal aroması(bal intibası uyarması için) ve asitliği düzenleyici(şekerin kıvamlı kalması, donmaması için) katılarak yapılan çakma "bal"ımsı ürün

Bu bal ile alakası olmayan bir ürün ve bu yolla üretilen ürüne bal demek sahtekarlık

2-Arıların bal yapmadığı dönemde hayatta kalmaları için arılara verilen şeker, şerbet, kek vs.

Bu yöntemle şekerin bala karışması önlendiği için sakıncası yok, fenni ve nizami bir uygulama, sahtekarlık değil, ancak arının kendi için ürettiği bal arıdan alınıyor, arıya onun yerine şeker yediriliyor, senin ürettiğini yemeye hakkın yok, ver onu ben yiyeceğim, sen şeker ye deniliyor, fenni uygulamalar verimi artırıyor ancak hayvan haklarını gözardı ediyor bence

3-Arının daha fazla balı, yorulmadan yapması için arının bal ürettiği dönemde arıya şeker verilmesi

Bu da arının ürettiği bir bal olsa da kalitesi düşüyordur muhakkak ve sahtekarlık denilebilir

4-Arıya hiç şeker vermeden, bal üretmediği dönemlerde de kendi ürettiği baldan hakkı olanı arıya bırakmak

Bu sanırım en doğalı ancak fenni bir uygulama değil ve verim haliyle düşük, ancak bu en hakiki bal.

Peteğe bakacak olursak

1-Fenni petekler var, bal mumundan üretilip çıtaya monte ediliyor arı sadece petekleri yükseltip içini dolduruyor
Bu bal mumu nasıl elde ediliyor bilmiyorum, arıların ürettiği balmumu geri dönüşümle defalarca kullanılıyor mu, yoksa yapay bir bal mumu mu üretiliyor bunu bilmiyorum, ama eminim arı kendi ürettiği bal mumuna bizim bilmediğimiz onlarca faydalı madde de ekliyordur, süzme işlemi yapılırken veya petek bal yerken o faydalı maddeleri alıyoruzdur

2-Hiç petek koymadan, herşeyi sıfırdan arının üretmesi
Bu da kara kovan olarak adlandırılan yöntem sanırım ve en doğalı

ne güzel bir nimet bu bal imkanım olsa 1 kovan da ben beslemek isterdim en azında ailem temiz temiz yerdi kafamızda hiç karışmazdı

Ayrıca balcı arkadaşlardan öğrendiğime göre hakiki bal donarmış, yani beyazlaşırmış, oda sıcaklığında veya ılık bir suya kavanozu ile konunca tekrar eski haline gelirmiş, bu şekerin donmasından farklı birşeymiş, beyaz pütür pütür bir hal alıyor, yani şekerin donması gibi değil ve eski haline dönebiliyor

Ayrıca bal 3000 yıl bozulmayacak bir ürün, içerisinde keşfedilmiş ve keşfedilmemiş onlarca farklı elementi, bileşiği barındırıyor, tabi hangi bitkinin özünden üretildiğine bağlı olarak balın muhteviyatı değişiyor

Hangi bitkiden üretildiğine göre balın beyazlaşma süresi değişiyor mesela ayçiçeğinden üretilen bir bal çok kısa bir sürede donarken, çam balı hiç beyazlaşıyor, yani çiçek ballarının hepsi beyazlaşıyor. Bu yüzden çam balı çok makbul bir bal değilmiş sanırım bu tür ballara salgı balı deniyor, çamın salgısından yiyen arı üretiyor bunu, ancak çiçek balları çiçeğin özünden üretilen bir bal ve polenlerden gelen onlarca farklı element bu balın içine giriyor.

Bal hakkında hiçbir şey bilmiyordum, sayenizde öğrenmiş oldum. :) Ancak doğal bal bulup nasiplenme olasılığımın sıfır olduğunu anlamış da oldum. :cry:

babam arıcı olduğu için çok şükür balın hasını yiyoruz.size tavsiyem sizde tanıdığınız güvendiğiniz birinden balı alın,sonuçta bal işi güven işidir.Öyle balparmak balkovan yelkovan onlar hikaye ...adamlar türkiyenin 4 bir yanından bal topluyor daha sonra bunları harmanlıyorlar.Topladıkları ballarda hileli hurdalı bal olmayacağını nerden bilebilirsin?

Geri