BASIN BİLDİRİSİ- 22 Ekim Ankara Eylemi

Kodla Büyü

ozgur917

Aktif Üye
Mesajlar
168
Arkadaşlar, kısa bir basın bildirisi hazırladık, derslerin öenmini ön plana aldık. Katkılarınızı bekliyoruz.. Eleştiri ve katkılar çerçevesinde değişiklikleri anında buraya yansıtacağız.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİ BASIN AÇIKLAMASI (22 EKİM 2011)

BASINA VE KAMUOYUNA;

Bilişim Çağında Bilişim Teknolojileri Dersi Kaldırılıyor, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ve Gençliğimiz Mağduriyete Sürükleniyor!
Günümüzde bilişim teknolojilerinin önemi gözardı edilemez boyuta gelmiştir. Bilişim teknolojilerini, özellikle bilgisayarı bilmek, insanın düzenli bir hayat sürmesi için vazgeçilmez durumdadır. Hal böyle iken ve bu sürece uyum sağlamamız gerekirken maallesef uygulamada ters bir işleyiş oluşmuştur. Milli Eğitim Bakanlığınca başta bilgisayar dersinin önemi kavranmış, okullara Bilişim Teknolojileri sınıfları kurulmuş ve bu sınıfların olduğu okullarda Bilişim Teknolojileri dersi ikişer saat zorunlu seçmeli statüye getirilmişken özellikle bir kaç yıldır bu süreç terk edilmiş, adeta bilişim teknolojilerini bilmek ve kullanabilmek önemsiz bir durum gibi algılanmış ve algılattırılmıştır. 2 yıl once 4. Ve 5. Sınıflarda Bilişim Teknolojileri dersi kaldırılmış; 6, 7, ve 8. Sınıflarda da 2. Öncelikli seçmeli kategoriinde birer saate düşürülmüştür. Liselerde de ders seçimi öğrencilerin insafına bırakılmış ve her 30 öğrenciye dört yıl boyunca sadece 1 ya da iki saat olarak seçtirilmiş, ve böylece ilk ve orta öğretimde öğretmeni olduğu halde dersi seçmeli statüde olan tek brans Bilişim teknolojileri olmuştur. Bu süreç biz Bilişim teknolojileri öğretmenlerini ilk elden mağdur ederken, gelecekte tüm gençliği ve ülkeyi etkiler duruma gelecektir.

Bilişim Teknolojileri Dersinin Getirdiği Kazanımlar Görmezden Geliniyor ve Bilgi Toplumuna Üreten değil Tüketen Bireyler Yetiştiriliyor!
Öğrencileri adeta koşu atı gibi yetiştirmeye zorlayan eğitim sistemimiz maalesef müzik, resim, beden eğitimi gibi dersleri “eften püften” konuma taşımış ve zayıf halka olarak gördüğü Bilişim Teknolojileri dersini de kadro dışına çıkarmıştır. Biz bu konuda lisans eğitimi almış öğretmenler olarak biliyoruz ki; nasıl şarkı söylemek müzik, atlayıp zıplamak beden eğitimi, renkleri tanımak resim, türkçe konuşmak türkçe derslerinin yerini alamayacağı gibi; sosyal paylaşım sitelerini bilinçsiz bir şekilde kullanmak ve bilgisayarda gelişime hiçbir etkisi olmayan vakit öldüren oyunlar oynamak da Bilişim Teknolojileri derslerinin yerini alamaz, hatta busüreç gençliği çıkışı olmayan bir yola sürükler. Bununla birlikte OECD ülkeleri arasında 2009 yılında yapılan araştırmaya gore ülkemiz maalesef bilişim teknolojilerinde kazanımlar üzerinden ortalamanın altındadır ve bu da; sürekli kullanmak zorunda olunan ofis programlarını dahi yeterince kullanamadığımız anlamına geliyor ki, bilişim sektöründe üreten bir toplum olmak için çok daha üst seviyelere çıkmamız gerekiyor. Farklı derslerde öğrenciye hayatı boyunca belki de yanından bile geçmeyeceği konular verilirken maalesef sürekli kullandığı ve geliştirmesi gerektiği bilgileri barındıran BT dersleri nedensiz bir şekilde ölüme mahkum edilmektedir.

Formatörlük Uygulaması ve Fatih Projesi Çözüm Beklemektedir!
Derslerimiz varken ve herhangibir formatörlük uygulamasına tabi değilken bile branşımızın gerektirdiği işleri okullarımızda gönüllü bir şekilde yapıyorken şu anda formatörlük uygulaması maalesef adeta bizlere dayatılmakta ve hatta ilköğretimde gönüllülük aranmadan zorunlu görevlendirmelerle yürütülmektedir. Adeta teknik servis elemanlığı olarak uygulanan formatörlük, eğitim fakültesi mezunu olan bizleri eğitim-öğretimin dışına atmakta, öğrencilerin ve diğer öğretmenlerin gözünde tamirci statüsüne indirgemektedir.
Bununla birlikte eğitimin asıl sorunları görmezden gelinerek önümüze konulan Fatih Projesi; eğitime yeterince bütçe ayrılamazken, hala bir çok okulda kara tahta kullanılırken; pedogojik, ekonomik ve bilimsel alt yapısı şimdiden sorgulanan bir proje konumuna düşmüştür ve özellikle tablet bilgisayarların gündeme taşınması ülkemizin teknolojik Pazar olduğu düşüncesini tekrardan yaratmıştır. Ve bu projenin temelinde yer alan öncelikle öğrenciler olmak üzere öğretmenlerin de Bİlişim Teknolojileri yeterlilikler sorgulanır durumdadır. Fatih projesinin olabildiğince verimli olması da bilinçli bilgisayar kullanan ve yeterli bilgiye sahip olan ve kendini geliştirebilecek öğrenci ve öğretmenlerle mümkündür. Burda da asıl görev Bilişim Teknolojileri dersine ve biz BT Öğretmenlerine düşmektedir.

Yaşanılan genel sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Derslerimiz zorunlu olmadığı için yeterince ilgi görmemekte, insanların gözünde değersizleşmektedir. Bir çok arkadaşımız kaçısı, idareci olmakta ya da tekrardan üniversite okumakta görmektedir.
2. Ders sayısı az olduğu için ve çoğu kez idarenin müdahelesiyle seçilmediği için yeterince bilgi birikimi alamayan öğrencilerimiz bilişim çağına uyumda sorunlar yaşamakta, bilinçsiz bilgisayar kullanmaya sürüklenmekte ve bilşimde üreten değil tüketen bir nesil konumuna düşmektedir.
3. Bununla birlikte bir çok okulda arkadaşlarımız norm fazlası duruma düşmekte tayinler de dahi sorun yaşanmaktadır.
4. İlköğretimde Bilişim Teknolojileri öğretmenleri formatörlük maskesi altında teknik servis elemanlığı yapmaya mecburi tutulmakta, adeta yardımcı sınıf personel olarak çalıştırılmaktadır.
5. Teknoloji çöplüğüne dönen BT sınıfları yenilenmemekte, ders müfredatı güncellenmemektedir.
6. Fatih projesinde konumumuz netleşmemekte, geleceğimiz belirsizleşmektedir.
7. …

Bakanlıktan ülkemizin geleceği için acilen yapması gereken ve beklediğimiz çözümler şunlardır:
1. BT dersleri ilköğretim 1’den 8’e kadar zorunl, ortaöğretimde 9. Sınıflarda zorunlu diğer sınıflarda seçmeli olmalıdır.
2. Müfredat güncellenmeli ve ders sayısı ikişer saate çıkarılmalıdır.
3. Formatörlük dayatması son bulmalı, ilköğretimde zorunlu formatörlük kaldırılmalıdır.
4. Ömrünü dolduran BT sınıfları yenilenmeli ve her okula, öğrenci ve bilişim donanımları sayısı göz önüne alınarak en az bir Bilişim Teknolojileri öğretmeni atanmalıdır.
5. Fatih projesindeki rolümüz, tamirci ya da teknik servis elemanı değil, teknolojiyi bilinçli kullanan bir nesil yetiştirmek olmalıdır.
6. …

Biz, çocuklarımızın sanal alemlerde kaybolmasını istemiyoruz.
Biz, bilgi birikimi yüksek, bilişimde üreten bir nesil istiyoruz.
Biz, üniversitelerde bilimi olan bir teknolojinin hakettiği değeri görmesini istiyoruz.
Biz, tamirci değil, öğrencileri bilgi toplumuna yetiştiren öğretmen olmak istiyoruz.
Biz olması gerekeni istiyoruz: Derslerimizi geri istiyoruz!!!

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİ
 
Geri
Üst