Bep li öğrenci bilgisayar bölümünde

Kodla Büyü

tturkmen

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar geçen yıl 9. sınıflarda bep li bir öğrenci vardı. 10. sınıfa geçmiş aksilikya bilgisayar bölümünü seçmiş. Bu öğrenci ayrı yıllık plan vs hazırlamam gerekiyormuş. yönetmelik gereği bu öğrencinin özel eğitim veren başka bir okula gitmesi gerekmez mi? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim...

aksilik değil turan.
biz her işin kolayına kaçtığımız gibi BEP in de kolayına kaçıyoruz. öğrenciye ayrı plan - ayrı sınav uygulamamak için veriyoruz 3leri 4leri öğrenci geçiyor. e diğer öğrenciler derslerden kalarak zar zor geçtiği için bu öğrenciler de istediği bölüme geçebiliyorlar.

bep öğrencileri için ayrı plan yapıp, daha temel kazanımlara göre soru hazırlamak gerekiyor..

BaRBaRYaN' Alıntı:
aksilik değil turan.
biz her işin kolayına kaçtığımız gibi BEP in de kolayına kaçıyoruz. öğrenciye ayrı plan - ayrı sınav uygulamamak için veriyoruz 3leri 4leri öğrenci geçiyor. e diğer öğrenciler derslerden kalarak zar zor geçtiği için bu öğrenciler de istediği bölüme geçebiliyorlar.

bep öğrencileri için ayrı plan yapıp, daha temel kazanımlara göre soru hazırlamak gerekiyor..
Ya Bekir Hocam tamam da bu çocuk programlama temellerinden ne kazanım elde edecek zaten gelenler ortada. Bir sürü ek evrak işiyle uğraşmak durumunda kalıyoruz. Çünkü bunun sınavı ayrı müfredatı ayrı, planı ayrı. PEki bu öğrenci sene sonunda sınıfta kalırsa ne olur.

tturkmen' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
aksilik değil turan.

Ya Bekir Hocam tamam da bu çocuk programlama temellerinden ne kazanım elde edecek zaten gelenler ortada. Bir sürü ek evrak işiyle uğraşmak durumunda kalıyoruz. Çünkü bunun sınavı ayrı müfredatı ayrı, planı ayrı. PEki bu öğrenci sene sonunda sınıfta kalırsa ne olur.
..
eğer evraklar usulüne uygun değilse, sınavlar usulüne uygun yapılmadıysa başınıza bela olur :)

ama işi baştan sıkı tutarsanız
bep planlarını düzgün yaparsanız
sınav sorularını öğrenciye özel ve farklı olarak hazırlarsanız bir sıkıntı yok

tavsiyem öğrenci velisini okula çağırıp konuşun, çünkü bir çok veli öğrencisi bepli diye sınıfı otomatik olarak geçeceğini düşünüyor, sizin veliye yukarıda saydığım şeylerin usulüne uygun şekilde yapılacağını, başarısız olursa bu öğrencinin de sınıf tekrar yapacağını hatırlatmanız, ve gerekiyorsa da ilk sınavlardan sonra veliyi tekrar çağırmanız, uygulanan sınavın öğrenciye özel hazırlandığını veliye göstermeniz, tüm bunları da rehber öğretmenle birlikte kayıt altına almanız.

yap ayrı planı gerisini düşünme...Zaten sana RAM'dan gelmiş ne yapacaksın hcm?Üniveristeye mi hazırlayacan?
Meslek liseli başarılı! öğrenciler memleketin birinde doktor olduğu zaman, o ne olur acaba?

bepli olunca suçlu olunmuyor hocam.. orta okulda kaç tane var biz eğitim veriyoruz ...meslek lisesindede eğitim alabilirler

Hocam aynı öğrenciden bizde de vardı geçen yıl bir yıl boyunca ailesini çağırdık bu öğrencinin yeri burası değil iş okulu hem orada devlette sahip çıkıyor bir yıl boyunca direnen aile yazın ne oldu ise sene başında geldi biz iş okuluna gidecez dediler kadına sarılacaktım nerdeyse çünkü bir tek bizim bölümü yazmıştı kara kara düşünüyordum kağıt kürek işleri neyse insan vicdanen rahatsız oluyor tavsiyem varsa sizin orada iş okulu oraya yönlendirin devlet servisle kapının önünden alıp yemeğini yedirip harçlığını verip geri getiriyor en uygun yer orası bence

karinca_52' Alıntı:
bepli olunca suçlu olunmuyor hocam.. orta okulda kaç tane var biz eğitim veriyoruz ...meslek lisesindede eğitim alabilirler
..
kimse bep li öğrenciye suçlu demiyorki hocam.

sadece şunu söylemek istiyorum. bep li öğrencilerin motor gelişimleri ve kontrol mekanizmaları normal öğrencilerden biraz farklı.

örnek vermek gerekirse bizde matbaa bölümü var ve öğrenciler büyük kesme makasları ile kağtıları düzleştiriyorlar. normal öğrenciler için bile tehlike oluşturabilecek bu durumda bir bep li öğrenci için daha fazla sorun olabiliyor.

temel elektronik dersinde basit elektrik devresi uygulaması yaptırırken öğrencinin 220v luk kabloya dokunma ihtimali bep siz öğrenci ile kıyaslandığında sizce nedir?

bu öğrencilerin okuyabilecekleri alanlar var okuyamayacakları alanlar var. bunlar baştan belirlense öğrenciler için de eğitmenler içinde öğrenci aileleri içinde daha iyi olacağı görüşündeyim.

hocam ben ilk defa kaynaştırma öğrencisi okutacağım . programlama temelleri dersinde yapılmış plan örneğinizi inceleyebilirmiyim. iyi çalışmalar

hocam bilişim teknolojileri alanı 10. sınıf dersleri için BEP planlarını paylaşırsanız sevinirim.

MEB, BEP li öğrenci için öğretmenden "özel muamele"/extra istiyor.. Eğitim Denetmenleri, öğretmeni ince hesaba çekiyor..

MEB bu sorumluluğu öğretmene yüklerken, öğretmene karşılığında ne veriyor?

Bu konuyu gündeme taşımak ve yapılan haksızlığa çözüm aramak gerekmez mi?

5 gündür "özel eğitim-farkındalık" kapsamında eğitim alıyorum. öncelikle sizden ricam BEP'li kavramını değiştirmeniz. Bireyselleştirilmiş eğitim programlı öğrenci diye bir kavram olamaz. Kursta öğrendiğimiz ilk şey bu. bende bep'li diyordum ancak ne kadar yanlış ve anlamı farklı olduğunu ve öğrenciyi farklılaştırdığını eğitimi aldıktan sonra fark ettim. lütfen Bep kapsamındaki öğrenciler veya kaynaştırma öğrencisi diyelim. Bu konuda özel eğitimciler çok hassaslar ve haklılar.

Kaynaştırma öğrencisi için hazırlanan plan kişinin yetersizliklerine özgüdür. burada ki yapılan paylaşımlar bir başka öğrenci için yanlış, eksik veya fazla olabilir. Kaynaştırma sisteminin mantığı yetersizlikten etkilenmiş bireyin sürekli özel eğitim kurumlarında eğitim almasından ziyade kendi yaşıtı olan ve kendilerinden farklı, normal saydığımız öğrencilerle birlikte olması ve gelişimlerini onlarla tamamlamasıdır. ve kaynaştırma eğitiminde toplumsal rollerini yerine getirebilmesini öğretecek beceriler kazandırmaktır. İllaki normal programımızla paralel ama daha hafifi konular olacak diye bir şart yok.Mesela matematik dersinde normal öğrenciler kümeleri fonksiyonları öğrenirken kaynaştırma öğrencisinin sadece toplama ve çıkarma öğrenmesi yeterli gelmektedir. ve bir sene boyunca sadece bunun toplama ve çıkarmanın eğitimini alır. veya 2 basamaklı sayıları biliyorsa 3 basamaklı sayıları öğrenir. burada amaç öğrenciyi normal programla kıyaslayıp onların öğrendiği her konuyu daha hafif öğrenmesi değil onun işine yarayacak bilgiyi öğrenmesidir. 3 basamaklı sayı belki bizim için hiç birşey ama o öğrenci için en azından bineceği otobüsün numarasını öğrenebilmektir.

bireyselleştirilmiş eğitim programı öğrencinin yetersizliğine göre hazırlanmalıdır. öncelikle öğrenciyi tanımalı, neyi ne kadar biliyor öğrenmeli, neye ne kadar ihtiyacı var onu tespit etmelisiniz. mesela zihinsel alanda bir öğrenci yetersizse siz bu öğrenciye programlama temellerinde bir sene boyunca hayatında karşılaştığı veya karşılaşacağı sorunlara ilgili algoritma yazmasını ve sorunlarına çözüm bulmasını isteyebilir ve bu konu üzerinden plan hazırlayabilirsiniz. mesela evden okula gelmek için bir algoritma, bir markete gittiğinde nasıl alışveriş yapacağıyla ilgili bir algoritma gibi...

faltunel' Alıntı:
5 gündür "özel eğitim-farkındalık" kapsamında eğitim alıyorum. öncelikle sizden ricam BEP'li kavramını değiştirmeniz. Bireyselleştirilmiş eğitim programlı öğrenci diye bir kavram olamaz. Kursta öğrendiğimiz ilk şey bu. bende bep'li diyordum ancak ne kadar yanlış ve anlamı farklı olduğunu ve öğrenciyi farklılaştırdığını eğitimi aldıktan sonra fark ettim. lütfen Bep kapsamındaki öğrenciler veya kaynaştırma öğrencisi diyelim. Bu konuda özel eğitimciler çok hassaslar ve haklılar.

Kaynaştırma öğrencisi için hazırlanan plan kişinin yetersizliklerine özgüdür. burada ki yapılan paylaşımlar bir başka öğrenci için yanlış, eksik veya fazla olabilir. Kaynaştırma sisteminin mantığı yetersizlikten etkilenmiş bireyin sürekli özel eğitim kurumlarında eğitim almasından ziyade kendi yaşıtı olan ve kendilerinden farklı, normal saydığımız öğrencilerle birlikte olması ve gelişimlerini onlarla tamamlamasıdır. ve kaynaştırma eğitiminde toplumsal rollerini yerine getirebilmesini öğretecek beceriler kazandırmaktır. İllaki normal programımızla paralel ama daha hafifi konular olacak diye bir şart yok.Mesela matematik dersinde normal öğrenciler kümeleri fonksiyonları öğrenirken kaynaştırma öğrencisinin sadece toplama ve çıkarma öğrenmesi yeterli gelmektedir. ve bir sene boyunca sadece bunun toplama ve çıkarmanın eğitimini alır. veya 2 basamaklı sayıları biliyorsa 3 basamaklı sayıları öğrenir. burada amaç öğrenciyi normal programla kıyaslayıp onların öğrendiği her konuyu daha hafif öğrenmesi değil onun işine yarayacak bilgiyi öğrenmesidir. 3 basamaklı sayı belki bizim için hiç birşey ama o öğrenci için en azından bineceği otobüsün numarasını öğrenebilmektir.

bireyselleştirilmiş eğitim programı öğrencinin yetersizliğine göre hazırlanmalıdır. öncelikle öğrenciyi tanımalı, neyi ne kadar biliyor öğrenmeli, neye ne kadar ihtiyacı var onu tespit etmelisiniz. mesela zihinsel alanda bir öğrenci yetersizse siz bu öğrenciye programlama temellerinde bir sene boyunca hayatında karşılaştığı veya karşılaşacağı sorunlara ilgili algoritma yazmasını ve sorunlarına çözüm bulmasını isteyebilir ve bu konu üzerinden plan hazırlayabilirsiniz. mesela evden okula gelmek için bir algoritma, bir markete gittiğinde nasıl alışveriş yapacağıyla ilgili bir algoritma gibi...
..
hocam iyi güzel söylüyorsunda her ders için yukarıda verdiğin örnekler uygulanamaybilir. diyorsunki programlama temellerinde sadece algoritma yazsın. ama o dersin amacı öğrencinin algoritma yazmasını öğretmek değil o dersin amacı öğrencilere programlama için bir giriş yapmasını sağlamaktır. bep programlarının amacı senin de söylediğin gibi öğrencinin mevcut durumunu daha iyi konuma getirebilmektir fakat bunu yaparken vereceğiniz YETERLİLİKLER maalesef ALANDAN MEZUN OLMAK İÇİN, o alanın diplomasını taşımak için YETERLİ DEĞİLDİR. kaynaştırma eğitimlerinin amacı öğrencinin mevcut durumunu iyiletşirmektir bir iş sahibi yapmak değil bunun için yukarıda arkadaşlarımın da söylediği gibi İŞ OKULLARI vardır...

5 yıldır meslek lisesindeyim.3-4 tane bep li öğrenci mezun ettim. Öncelikle onlarda insan ve öğrenci, tek ihtiyaçları diğer öğrencilerden biraz daha fazla ilgi.. Evet bazıları program yazamaz ancak tornavida tutar, photoshop yapar en kötü yazı yazar, ama illa birşey yapar. Kötü gözle bakmamak lazım sonuçta okumalarındaki amaç toplum içerisine girmeleri arkadaş edinmeleri iletişim kurmaları. Unutmayalım herkesin başına bu tür şeyler gelebilir, Allah korusun sizlerinde çocukları kaynaştırma olabilir.
Bu sene de kaynaştırma olmasa da kolu olmayan bedensel özürlü bir öğrencimiz var, kolu olmayışı bazı şeylere engel doğru ancak ne yapsın kız eve mi kapansın, yapabildiği kadar yapabildiği şeyleri yapacak...

Geri