5 gündür "özel eğitim-farkındalık" kapsamında eğitim alıyorum. öncelikle sizden ricam BEP'li kavramını değiştirmeniz. Bireyselleştirilmiş eğitim programlı öğrenci diye bir kavram olamaz. Kursta öğrendiğimiz ilk şey bu. bende bep'li diyordum ancak ne kadar yanlış ve anlamı farklı olduğunu ve öğrenciyi farklılaştırdığını eğitimi aldıktan sonra fark ettim. lütfen Bep kapsamındaki öğrenciler veya kaynaştırma öğrencisi diyelim. Bu konuda özel eğitimciler çok hassaslar ve haklılar.
Kaynaştırma öğrencisi için hazırlanan plan kişinin yetersizliklerine özgüdür. burada ki yapılan paylaşımlar bir başka öğrenci için yanlış, eksik veya fazla olabilir. Kaynaştırma sisteminin mantığı yetersizlikten etkilenmiş bireyin sürekli özel eğitim kurumlarında eğitim almasından ziyade kendi yaşıtı olan ve kendilerinden farklı, normal saydığımız öğrencilerle birlikte olması ve gelişimlerini onlarla tamamlamasıdır. ve kaynaştırma eğitiminde toplumsal rollerini yerine getirebilmesini öğretecek beceriler kazandırmaktır. İllaki normal programımızla paralel ama daha hafifi konular olacak diye bir şart yok.Mesela matematik dersinde normal öğrenciler kümeleri fonksiyonları öğrenirken kaynaştırma öğrencisinin sadece toplama ve çıkarma öğrenmesi yeterli gelmektedir. ve bir sene boyunca sadece bunun toplama ve çıkarmanın eğitimini alır. veya 2 basamaklı sayıları biliyorsa 3 basamaklı sayıları öğrenir. burada amaç öğrenciyi normal programla kıyaslayıp onların öğrendiği her konuyu daha hafif öğrenmesi değil onun işine yarayacak bilgiyi öğrenmesidir. 3 basamaklı sayı belki bizim için hiç birşey ama o öğrenci için en azından bineceği otobüsün numarasını öğrenebilmektir.
bireyselleştirilmiş eğitim programı öğrencinin yetersizliğine göre hazırlanmalıdır. öncelikle öğrenciyi tanımalı, neyi ne kadar biliyor öğrenmeli, neye ne kadar ihtiyacı var onu tespit etmelisiniz. mesela zihinsel alanda bir öğrenci yetersizse siz bu öğrenciye programlama temellerinde bir sene boyunca hayatında karşılaştığı veya karşılaşacağı sorunlara ilgili algoritma yazmasını ve sorunlarına çözüm bulmasını isteyebilir ve bu konu üzerinden plan hazırlayabilirsiniz. mesela evden okula gelmek için bir algoritma, bir markete gittiğinde nasıl alışveriş yapacağıyla ilgili bir algoritma gibi...