Bi El Atın Hocalarım:)

Kodla Büyü

yasarsahbaz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Hocalarım bizde 1 tane ÖSYM bilgisayarı vardı. Bugün geldik baktık ki; bilgisayar çalışmıyor. Kasanın power tuşuna basıyoruz, sadece turuncu bir ışık yanıyor ve fanlar falan çalışmıyor, kasada hiç ses yok yani. "Bilgiler önemli, kaybolmasın, ösym işlemlerini burdan yapıyoruz" dediler. Ben de hard diski söküp başka bir bilgisayara taktım. Bilgisayarı açtığımda siyah ekran gelip şu bildiğimiz seçenekler geliyor; 1) güvenli modda başlat 2) ağ desteği ile güvenli mod 3) çalışan en son iyi ayarlarınız 4........

Hangi seçeneği seçersem seçeyim bilgisayar kendine reset atıyor ve tekrar bu ekrana dönüyor. Sizce n'apmalıyım? Nerde hata yaptım?

Hocam bence hata o ösym bilgisayarını açmakta :)

Siz direk ÖSYM teknik destek birimine başvurun.

anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla harddiski taktığınız diğer bilgisayardaki harddiski sökmüşsünüz yada master ayarını yapmamışsınız
şu durumda
çalışan bir bilgisayara bu harddiski ikincil (slave) olarak tanıtıp içindeki bilgileri yedekleyebileceğinizi düşünüyorum.

kolay gelsin...

Hocam sakin olun. Diski ait olduğu PC'ye takın. LiveCD paylaşımlarından birini indirin. XP veya Windows 7 farketmez.. CD / DVD'den windowsu başlatın ve C'deki gerekli dosyaları güvenli bir yere D'ye, taşınabilir diske v.s kopyalayın ve C'ye daha sonra formatlayın. Diskte fiziksel bir hasar yok ama windows çökmüş. Öyle anlaşılıyor..

Diğer PC'de tabii ki söktüğünüz diskteki işletim sistemi çalışmayacaktır. Kaldı ki zaten kendi kasasında çalışmıyordu o diskteki işletim sistemi.

kadirkayabey' Alıntı:
hocam ösym bilgisayarlarının işletim sistemi özel oluyor bildiğim kadarıyla

Live CD ile içindeki verileri kurtarın. Sonrasını bir şekilde halledersiniz.
Özel derken neyi kast ediyorsunuz? Windows XP kurulu DELL marka bilgisayarlar bildiğim kadarıyla.

SilverMan' Alıntı:
kadirkayabey' Alıntı:
hocam ösym bilgisayarlarının işletim sistemi özel oluyor bildiğim kadarıyla

Live CD ile içindeki verileri kurtarın. Sonrasını bir şekilde halledersiniz.
Özel derken neyi kast ediyorsunuz? Windows XP kurulu DELL marka bilgisayarlar bildiğim kadarıyla.
Evet hocam XP kurulu DELL marka bilgisayar bu. Yalnız ben şimdi yeni bir bilgisayara taktım hard diski ve işletim sistemi açıldı. Fakat gördüğüm kadarıyla basit bir Aday İşlemleri Uygulaması gibi birşey var, onun dışında hiçbir dosya falan filan yok. Bizim idare boş yere tedirgin olmuş da acaba direkt format atsam bi sıkıntı olur mu? Aday işlemleri uygulaması gibi birşey var, onu zamanı gelince bizim rehberlik hocası bulup indiremez mi acaba?

SilverMan' Alıntı:
Hocam sakin olun. Diski ait olduğu PC'ye takın. LiveCD paylaşımlarından birini indirin. XP veya Windows 7 farketmez.. CD / DVD'den windowsu başlatın ve C'deki gerekli dosyaları güvenli bir yere D'ye, taşınabilir diske v.s kopyalayın ve C'ye daha sonra formatlayın. Diskte fiziksel bir hasar yok ama windows çökmüş. Öyle anlaşılıyor..

Diğer PC'de tabii ki söktüğünüz diskteki işletim sistemi çalışmayacaktır. Kaldı ki zaten kendi kasasında çalışmıyordu o diskteki işletim sistemi.
Hocam benim anladığım kadarıyla bilgisayardaki güç kaynağı yanmış ya da bozulmuş. Kasadan hiç ses, fan gürültüsü vs. gelmiyor. Yani söktüğüm hard diski tekrar eski yerine taksam kasa yine çalışmayacak. Bu arada Live CD nedir?

Tabi tabi kadirkayabey hocamın dediği doğrudur. Siz hiç el atmayın, arayın başka bir okuldan öğrenin o bilgisayarın teknik desteği için kiminle iletişime geçmeniz gerektiğini.

hocam aynı bilgisayar bizde de vardı. bizimkinininde power yanmıştı değiştirdik çalıştı. ösym işlemlerine gelince onu ösym destek bölümünü arıyorsunuz onlar size 1 ftp adresi veriyor ordan nidirip istediğiniz bilgisayar kuruyorsunuz. ösymnin bilgisiyarını kullanmak zorunda değilsiniz

ösym bilgisayarını nasıl açtınız ki hocam? bizdeki de sorunlu ama kasa kapağı direk perçinlenmiş açılmasın diye vida falan yok :)

Parhelion' Alıntı:
ösym bilgisayarını nasıl açtınız ki hocam? bizdeki de sorunlu ama kasa kapağı direk perçinlenmiş açılmasın diye vida falan yok :)
Hocam evet vida falan yok ama biraz tornavidayla iteleyince kapak şöyle 10-15 santim uzağa attı kendini ve yere düşüverdi :D

yasarsahbaz' Alıntı:
Hocam evet vida falan yok ama biraz tornavidayla iteleyince kapak şöyle 10-15 santim uzağa attı kendini ve yere düşüverdi :D
:puhaha: Teknik öğretmen olma ihtimalin yüksek. :mrgreen:
Harbiden ben de anlamadım. Sen ösym bilgisayarının hiç açılmadığını söylüyodun o bilgisayardan bilgi kurtarsan ne olcak ki.
Güç kaynağı yanmış tahmininde olanlar olmuş. Güç kaynağının anakarta bağlandığı sokette (18-22 pinli) yeşille herhangi bir siyahı kısadevre yapıp güç kaynağının fanına bakarak yarı sağlmalık testi yapabilirsin. Fanı dönerse büyük ihtimal sağlamdır. Güç kaynağın sağlam ve aynı sorun devam ediyorsa anakartla ilgili bi sorunun olma ihtimali yüksek sen yinede bios enerjisini tamamen kesip bios sıf4ırlaması deneyebilirsi bazen işe yarar.
yasarsahbaz' Alıntı:
Bu arada Live CD nedir?
Cd den çalışan işletim sistemi sanırsam....

Hocam osym bilgisayarını baska bilgisayarda calıstıramazsınız hatta farklı bir klavye bile taksanız hata verir çalışmaz. Uygun hdd kutusu bulabilirseniz usb olarak calısan bir bilgisayara baglayın live cd yoksa elinizde onu bulup indirmenizden daha kolay olacaktır.

Yada jumper ayarlarını yapıp calısan bir sisteme bağlayın ve yedek alın sonra arıza tespit yoluna gidersiniz.

Geri