tanes' Alıntı:
açık uçlu soru kavramını öğretmenler bile anlayabilmiş değil gördüğüm kadarıyla. Klasik soru ile açık uçlu soru aynı şey değil. Açık uçlu soru yoruma dayalı sorular, mesela yazıcıdan çıktı alamıyorum sebebi ne olabilir? Bunun bir çok sebebi olabilir, yazıcı tanıtılmamıştır, kabloları takılmamıştır, yazıcı arızalıdır, ağ üzerinden ise ağda sorun vardır gibi..... Çocuk yorum yapmalı, sorunun kesin ve net tek bir cevabı olmamalı
Saygıdeğer öğretmenim aslında açık uçlu soruların ne demek olduğunu biliyoruz. Fakat açık uçlu sorulara karşılık gelen cevapların ölçülmesi ayrı bir problem, bu kağıdı inceleyen müfettişe durumu izah etmek ayrı bir problem. Öğrencilere hayal gücüne dayalı olarak verdiğim ödev şuydu, bilim ve teknoloji ile ilgili 1 hafta boyunca düşünün ve gelecek nesillere bırakmak üzere bir söz üretin. Öğrencilerin cevabı "bilim iyidir, teknolojiyi kullanın" vb oldu. Çocuklara düşünmeyi öğretmen için steve jobs'tan pardusa, oktay sinanoğlu'ndan cahit arf'e, bill gates'ten hondanın kurucusu Soichiro Honda'ya kadar hayat hikayelerini oluşturduklarını ve oluşumları anlattım, videolar gösterdim. Fikir ürettirmeye çalıştım. Örneğin fareyi siz tasarlasanız şekli nasıl olurdu gibi fakat sonuçlar olumsuz olunca açık uçlu soru sormadım ama klasik soru sordum evet.
MEB bizden iyi bir öğretmen olmamızı hiç istemedi. MEB bizden sorumluluğunu üstlendiğimiz öğrencileri iyi bir düşünmeyen haline getirmemizi istedi. Her kadar önce düşünmeyi öğretmeye çalışsakta öğrencilerin paslanmış beyinlerini 3 ayda cilalatmak çok kolay olmuyor...