Hocam dilim döndüğü kadar cevaplamaya çalışayım ama tabi burada verdiğim cevaplar lise düzeyindeki öğrencileri çok kapsamamaktadır. Yine de az çok katkım olsun.
1- Bilgisayar / Bilişim bölümü, yazılım ile çalışan her türlü elektronik cihazın çalışma presinsiplerinin ele alındığı, temel elektronikten günümüz teknolojisine geniş bir yelpazeyi içeren bir bilim dalıdır. Bu bölümde öğrenciler bu cihazların yapısı ile birlikte çalışmak için ihtiyaç duydukları yazılımsal kavramları da öğrenmektedirler.
2- Bölümün amacı yukarıda belirtilen tanıtıma uygun olarak, özellikle bilgisayarı etkili kullanabilen, bilgisayar ile çözüm yolları üretebilen, program yazabilen, grafik tasarımı ve web dizaynı gerçekleştirebilen, elektronik donanımları tamir edebilen ve ağda çalışan cihazların sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayan kişiler yetiştirmektir.
3- Bilgisayar bölümünde 10. sınıfta ortak Programlama Temelleri, Bilişim Teknolojilerinin Temelleri, Paket Programlar, Bilişim Teknik Resmi ve Temel Elektronik dersleri vardır. Daha sonra 11. sınıfta seçilen dala göre Web Programcılığı, Veritabanı Programcılığı, Ağ işletmenliği ve Teknik servis dallarına ait dersler vardır. Bu dersler için çerçeve öğretim programına bakmanızı tavsiye ederim. Zorunlu derslerin yanında okuldan okula değişen seçmeli dersler da olmaktadır.
4- Seçilen dala ait gereken nitelikler değişecektir. Ama genel olarak bahsetmek gerekirse, bu bölümü seçmek isteyen kişilerin problem çözme yeteneklerinin gelişmiş olması, sabırlı olması, elektroniğe yatkın olmaları mesleki doyum için önemlidir. Bunların yanında örnek vermek gerekirse Web Programcılığı dalında da görsel yeteneğin olması artı bir değer katacaktır. Ya da teknik servis dalında görsel zeka yerine elektroniği sevmek önemlidir.
5- Aslında mantık olarak bilgisayarın olduğu her türlü yerde etkili bir şekilde çalışmaktadırlar. Ağ işletmenliği büyük işletmelerde, işletmede yer alan bilgisayarların sağlıklı bir şekilde çalışması, sistemin düzgün bir şekilde işlemesi gibi sorunları ele alırken, Web Programcılığı dalı ise Web sitesi ve Grafik tasarım alanında geniş bir yelpazede çalışabilir. Veritabanı programcılığı dalında eğitim alan öğrenciler ise yazılım firmalarında, veri madenciliğinin kullanıldığı işletmelerde görev alabilir. Teknik servis dalından mezun olan öğrenciler ise elektronik cihaz tamir dükkanlarından büyük ölçekli işletmelerde teknik servis departmanında çalışabilir. Tabi bütün bunlar öğrencinin kendisine yani kişisel gelişime bağlıdır.
6- Maaş skalası ise oldukça değişkendir hocam. Asgari ücreti alamayan bir teknik servis elemanından tutun da aylık 20-30.000 lira kazanan Mobil oyun geliştiriciler var
Bu net bir şey söylemek için oldukça zor bir soru.
Elimden geldiği kadar anlattım. Sürç-ü lisan ettiysek affola.