bilgisayar kapanıyor??

Kodla Büyü

gakkosgirl

Aktif Üye
Arkadaşlar okuldaki bir bilgisayarım ekranda " uyku moduna geçiyor" deyip kapanıyor, sonra düğmesine yeniden basıp çalıştırdığımda once bip bip uyarı sesleri veriyor sonra ekranda şu uyarı çıkıyor
The CPU previously shutdown due to a thermal event (overheating) press the enter key to continue

sanırım işlemcim ısıdan dolayı bilgisayarı kapattırıyor.
Ne yapabilirim fanını mı değiştirmem lazım?
Biosdan da cpu ısısı gibi bi yerler vardı sanki oralarımı kurcalasam?
servisemi gondersem direk?

evet kasayı açtım ilk çalıştıştırdığımda bütün fanlar çalışıyor sonra birden bire hepsi kapanıyor bide ilk düğmeye bastığımda bip sesleri geliyor 1 kalın 1 ince bip sesi (2 kere)

Hocam bu sorun bilgisayar açıldığında işlemcinizin çok ısındığını gösteriyor.Sırayla şunları kontrol edin;

1.İşlemcinin üzerinde bulunan fan çalışıyor mu?Çalışmıyorsa değiştirmelisiniz ya da anakart üzerine takılması gereken güç kablo çıkmıştır takmalısınız...
2.BIOS ayarlarından işlemci ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmışmı? Yapıldıysa fabrika ayarlarına dönmelisiniz...
3.İşlemci ve fanın altında bulunan soğutucu arasında bulunan termal macun kurumuş mu?Fan çalışıyor ve hala aynı sorunu yaşıyorsanız yeni termal macun sürmelisiniz...

Şimdilik aklıma gelenler bunlar... 8)

emrahgunes' Alıntı:
Hocam bu sorun bilgisayar açıldığında işlemcinizin çok ısındığını gösteriyor.Sırayla şunları kontrol edin;

1.İşlemcinin üzerinde bulunan fan çalışıyor mu?Çalışmıyorsa değiştirmelisiniz ya da anakart üzerine takılması gereken güç kablo çıkmıştır takmalısınız...
2.BIOS ayarlarından işlemci ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmışmı? Yapıldıysa fabrika ayarlarına dönmelisiniz...
3.İşlemci ve fanın altında bulunan soğutucu arasında bulunan termal macun kurumuş mu?Fan çalışıyor ve hala aynı sorunu yaşıyorsanız yeni termal macun sürmelisiniz...

Hocam sorularınıza cevap vereyim:
1- bilgisayarı çalıştırdığımda kasayı acıp baktım bütün fanlar çalışıyor sonra birdenbire bilgisayar kapanıyor tum fanlarda kapanıyor dogal olarak. anakart uzerindeki güç bağlantılarının hepsine baktım iyice sıkıladım.
2- BIOSdaki cpu ısısı bölümüne bakayım dedim ama imkansız orayı acana kadar zaten yine kapanıyor
3- hiç macuna bakmadım yarın gidince bide ona bakayım. peki macun nerden temin edecem?

Üff bir bayan olarak bu kadar tamir işi çok can sıkıcı, okulumu bi görseniz bir ton bozuk bilgisayar , formatörüm ve 3 haftadır haftasonları da okula gidiyorum :( :(

emrahgunes' Alıntı:

:+1: :+1:
Hocam işlemci sıcaklığını biostan görmeye zaman kalmadan bilgisayar kapanıyorsa işlemcinin üzerindeki soğutucuya bi dokun. (aman dikkat edin elin yanmasın :mrgreen: ) fan çalışıo olmasına rağmen Soğutucu anormal bir sıcaklıktaysa ki normalde soğuk olması lazım işlemciniz ısınıyordur. Bunun nedeni hocamın dediği gibi termal macun olablir ama bence bu düşük ihtimal. Büyük ihtimal ise anakartınız fan devrini ayarlayamıyor(veya fan bozulmuş iyi dönmüyordur) ve işlemciyi soğutamıyordur. (bu sorun maalesef sizi anakart değişikliğine götürür.) Umarım termal macun ile halledersiniz.

Termal macunu nerden alıcam? nasıl sürülecek ? bunu cok sürüncede sorun oluyomus miktarını nasıl ayarlayacam?
zor bir iş midir? :roll:

termal macunu bulmanız bazen zor, bazen kolaydır.
bilgisayarcıların bazılarında olabilir.
olmadı netten alırsınız 10 tl. civarına, şırınga gibi olanları var.
işlemcinin üstünü ince bir tabaka olacak kadar sürüyorsunuz, fazla sürmeyin, kenarlarına taşmasın.

hocam sorununuz anakartın tam kendisi bence. Çünkü işlemci fanı olsaydı sadece yine windows açılış logosunu görürdünüz ama siz hiç görmüyorsunuz bile. O yüzden bence farklı bi power supplyden deneme yapın sonra da kasanın içini komple boşaltıp tekrar takın anakart statik elektrik yüklenmiş olabilir.

ozaman öncelikle
1- kompresörle once bi toz temizliği yapayım
2- başka bir powersupply ile deneyeyim
3- anakartı yerinden sokup tekrar takayım
4-macun süreyim
5- bunlarda olmazsa camdan aşağı atarım gider valla :P :idea:

yanııyooorrrr......
bugun sabah sorunlu bilgisayarı actım hemen biosa girmeyi denedim tekrar. ve cpu ısısının yazdıgı hardware monitor kısmına girdim birde ne goreyim 105 C yazıyordu
amanııınn dedim kapattım bilgisayarııı :D

ya işlemci fanı yada anakart da sıkıntı var. önce başka bir fanı takmayı dene. aynı sıkıntı devam ediyorsa anakarta bi sıkıntı var demektir.
anakart da problem varsa fan devirlerini voltajlarını ayarlayamıyordur.

ama öncelikle işlemci fanını değiştirmeyi deneyin.

şeffaf' Alıntı:
baştan alsaydın ya şunun tozunu :++:

hani üniversitede bazen hocalar kolay bir programlama sorar sınavda.. ama biz deriz k yok canımm bu kadar da kolay sormazdı bu adam kesin bi bit yeniği vardır bi hilesi vardır diye debelenip dururz ya işte bende öyle oldum yorgunluktan

Geri