Bilgisayarda RAM'i hızlandırma - Donmaya ve Yavaşlamaya Son

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Bilgisayar'inizin Ozelliklerine Girin...

Yukarıdaki Menulerden - Gelişmiş - Menusune Tıklayın...
Performans - Adlı Menunun - Ayarlar - Kısmına Gelin...
Daha Sonra Tekrar Çıkan Pencereden - Gelişmiş - Menusune Gelin...
Sanal Bellek - Bolumunden - Değiştir - Yazısına Tıklayın..
Daha Sonra Çıkan Pencereden - Sürücüler - Kısmından - Hangi Bolumden Raminize Vermek Istiyorsanız
Seçin ( C: , D: E: ) Gibi...
Sürücüyü Seçtikten Sonra - Özel Boyut - Seçeneğini Seçip
Başlangıç Boyutu Orneğin ( 4096 )
En Büyük Boyutu Orneğin ( 4096 )
yazıp ayarla deyin
tmm tıklayın
Resetleyin pcnizi

bunları Yaparsanız Raminiz 4 gb Artmıs Olur...Bilgisayarınızdaki hız farkını Sizde görün..
hayırlı olsun..
Window xp win 7 8 ye kadar..Tüm İşletim sistemlerinde denenmiştir İnt cafede gözle görülür hız farkı oluyor..donmalara son yavaşlığa son..Herhangi sorun yaratmamaktadır 3 gb ramli bilgisayarda bile deneyebilirsiniz..

4 gb raminiz varsa ordaki sayıları 6096 yapabilirsiniz..

Not: 256 mb ve altındaki pclerde özellikle işe yaramaktadır..en ilginç yanıda vistada açılıştaki hoşgeldiniz yazısında geçen 70 saniyeyi 25 saniyeye kadar inmedirmesidir..

hepsi bu arkadaşlar iyi forumlar


Not : PC çok fazla ısınabilir yada en kötü bazı parçalar ihtimal yanabilme ihtimal olabilir. Kesin konuşmuyorum olasılıklı yani kesin diye bir ifade yok ona göre ( aman dikkat ), sonra tamirciye niye gidiyor benim PC demeyin. Ben sadece kendi bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.
 
Hocam sanırım bu hız artışı sanal bellek miktarını artırmaktan değil de boyutunu sabitlemekten kaynaklanıyor olabilir.
Sanal bellek normalde pagefile.sys dosyasında tutulur. Windows standart ayarda bilgisayarınızdaki RAM miktarı kadar bir alan ayırır, sisteminizin hafıza ihtiyacını sürekli kontrol eder ve gerektiğinde sanal belleği artırır. Bu işlemciyi meşgul etmesine, harddiskteki pagefile.sys dosyasının boyutunu ve yerini değiştirmesine dolayısıyla da performans düşüşüne neden olur. Bir değere sabitlediğinizde bu dosya parçalanmayacağı (fragmente) için sistem açılışı hızlanır.

Sanal bellek miktarını artırmak RAM'e takviye yapar, fakat bu alanlara okuma-yazma-erişim hızı Harddiskinizin hızı ile paralel olur. Bu da RAM'in hızından yaklaşık 100 kat daha düşüktür. Örneğin 1066 Mhz hızındaki RAM'in transfer hızı 8500 MB/s iken, ortalama bir Harddiskin okuma-yazma hızı 85 MB/s civarındadır.
Bu nedenle sanal bellek, RAM miktarını artırırken, sistemin çalışma hızınızı düşürür.
Mikrosoft ta bunu aşağıdaki yazının üçüncü paragrafının son cümlesinde anlatmış:
http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows/what-is-virtual-memory#1TC=windows-7

Ancak, bilgisayarınızda saniyede 500MB okuyup-yazan bir SSD canavar var ise o zaman sanal bellek miktarını artırmanız faydanıza olacaktır.
Oyunların çoğu model dosyalarını ve mapleri yüklerken çok fazla miktarda RAM kullanıyor ve sanal belleği artırınca oyunun başında o bölümle ilgili herşeyi hafızaya alıyor. Dolayısıyla oyun oynarken model yada map bilgisi yüklemekle uğraşmıyor ve böylece donmayan bir oyun deneyimi yaşamış oluyorsunuz.

Ancak ofis, internet, resim-video izleme gibi günlük işleri yapan ve en az 2gb RAMe sahip olan bir bilgisayarda sanal belleği artırmanın hıza negatif etkisi olacağı kanaatindeyim. Ben şahsen Window 7/Windows 8 kurulu, en az 2GB RAM'e sahip bilgisayarların sanal belleklerini tamamen kapatınca hızlarının arttığına ve donmaların azaldığına şahit oldum. Çünkü bilgisayar sadece hızlı olan donanımı kullanıyor ve zaten meşgul durumdaki harddiske bir de RAM'den arta kalan bilgileri yazıp okumakla uğraşmıyor.

Bununla birlikte 2 GB RAM'den az belleğiniz varsa sanal belleği kapatmayın. Çünkü Google Chrome gibi çok RAM isteyen programlar "Bellek Yetersiz!" hatası vermeye başlıyorlar. Bunun yerine sabit bir sanal bellek miktarı belirleyin, mesela 1 GB RAM'iniz varsa ve kullandığınız programlar en fazla 2 GB RAM istiyorsa:
En az 1024
En çok 1024
şeklinde sabitleyin. Çünkü sabitlemez ve windows karar versin seçeneğinde bırakırsanız windows ne kadar sanal bellek gerekli olduğunu sürekli arkaplanda hesaplar ve bu belleğin boyutunu değiştirir. Bu da performans azalmasına neden olur.

Eskiden Win98-WinXP zamanında bilgisayarda mevcut RAM miktarı kadar sanal bellek ayrılması uygun görülüyordu. Örneğin 128MB RAM varsa 128 MB sanal bellek ayırın, böylece RAM'in tamamı sanal bellek üzerine alınabilsin gibi..

Tabii sanal bellek dosyası pagefile.sys gibi harddiski parçalayan ve sistem hızını düşüren bir de "hiberfil.sys" var. Bu da hibernate (derin uyku) dosyası. Bilgisayarı derin uykuya aldığınızda RAM'i harddiske yazar ve bilgisayarı kapatır. Bu işleme hibernate deniyor. Tekrar açtığınızda harddiskteki dosyayı RAM'e yazıp kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
Fakat bu özelliği kullanmıyorsanız, devre dışı bırakmanız halinde sistem hızı artıyor. Bunu devre dışı bırakmak için yönetici modunda bir komut istemi penceresi açın ve aşağıdaki komutu yazıp çalıştırın:
powercfg -h off

Yine de bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yolu gereksiz dosyaları temizlemek ve diski birleştirmektir.
SSD olmayan Harddisklerin en hızlı bölümü diskin başıdır. Eğer diskte iki plaka varsa her iki plakanın baş kısmında okuma-yazma hızı en yüksektir. Sistem dosyalarını diskin başına taşımak, sistemin açılış hızını artırır.
SSD disklerde ise disk birleştirme yapmanın hıza bir etkisi yoktur. Çünkü bu diskler veriyi Flash belleklerde olduğu gibi CHIPlere yazar ve doğrudan adres erişimi nedeniyle dosyaların paraçalara ayrılması bir yavaşlama oluşturmaz.
 
Geri
Üst