Bilişim alanına olan ilgi malesef azalıyor

Kodla Büyü

sguner_23

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
634
Farklı illerde farklı meslek liselerinde görev yaptım. Genelde en çok tercih edilen alan bilişim olurdu. Bu seneki alan tercihlerini inceliyorum ciddi bir düşüş var...
 
İdarenin tutumu çok etkiliyor bu işleri, yoğunluk hangi dalda sizin oralarda?
 
Web Tasarım ve Veri Tabanı en fazla tercih edilen dallar. Alan olarak da elektrik - elektronik bilişimin tahtını sarsmaya başladı...
 
bizde de aynı durum kız meslekteyim en çok tercih edilen çocuk gelişimi sanki mezun olunca okul öncesi öğretmeni olacaklar ama veliler anlamıyorlar işte 30 tane kontenjan var zor dolduruyoruz...
 
piyasada bilişimci çok .. .Aslında kalifiye Bilişimciye özel sektörde halen çok fazla ihtiyaç var ama ne yazık ki meslek liselerinden çıkan öğrencilerin pek çoğu özel sektörün aradığı kalitenin çok altında kalıyor..
 
Uzun bir süreç bu yaşanan. Dönem dönem mesleklerin popülerliği artıp azalır. Bilişim bölümü de bir şekilde düşüş sürecine girdi. Bu bölümün bu hale gelmesindeki temel etkenleri kendi gözümden yazmam gerekirse,

-Toplumun teknolojiye zamanla doyması. İyi kötü herkes bilgisayar bilir hale gelmiştir.
-Canı sıkılan meslek lisesinin 20 bilgisayar ile bilgisayar bölümü açması mezun sayısını artırmıştır.
-Mezunların piyasada iş bulmakta sıkıntı yaşaması.
-Ülke olarak bilişim teknolojileri alanına gereken özeni ve yatırımı göstermememiz. Örneğin hiçbir zaman bir ADOBE, Sun Microsystem, Microsoft, Google gibi yazılım devimiz olmadı ve olmayacak.

Yıllardır öğretmenlik yaparım. İlk defa bu sene görev yaptığım okulda anadolu bilişimde 200 küsür puanlarla gelen bilişim öğrencisi gördüm. Daha bir kaç yıl öncesine kadar 380'li öğrencim vardı.
 
4+4+4'ten sonra tüm genel liseler anadolu lisesine dönüşünce, bilişim bölümüne sınavla öğrenci alan okullara bile dört işlemi yapamayan öğrenciler gelmeye başladı. Dolayısıyla bunların bu alanda başarılı olmaları imkansıza yakın. Bunlar daha iyi günler.

Belki torunlarımız, memlekette kafası çalışan öğrencilerin gidebileceği, sınavla öğrenci alan bilişim liseleri açıldığını görürler.
 
Arkadaşlar burada biraz öz eleştiri de yapmak gerekiyor.Bilişim bölümünü bitiren öğrenciler çok vasıflı yetişmiyor.Mesela web Programcılığı dalını bitiren öğrenci bir web sitesi yapamıyor.Teknik servis dalından mezun öğrenci belkide bilgisayarın donanım birimlerini hiç bilmiyor.Bu uzayıp gider aslında üniversitelerde kaliteli eğitim verilmiyor ki öğretmen kaliteli yetişşin.Tabi şu da var bilişim bölümüne gelen öğrencilerde bazı vasıflar olmalı işte kıvrak bir zeka vs bunun yanında evinde bilgisayar ve internet olmalı ki geliştirebilsin kendini.Bunlar meslek lisesinde çalışırken gördüğüm en bariz eksiklikler ödev veremiyorsun proje isteyemiyorsun okulda müfredata uygun gidemiyorsun.
Kısmen değindiğim gerçekler bunlar .Ama bence ilk adımı kendimizi eleştirerek atmalıyız.
 
Bu durum bence değişir. Kız meslek lisesinde 3 senedir çalışıyorum. Bazen bizim bölüm bazen çocuk gelişim rağbet görüyor.
 
Bizim okulda inşaat bölümüne rağbet çok. İnşaat her okulda yok. Bilgisayarla çizim yaptıkları dersleri var öğrenciye cazip geliyor. Gelecek imkanları daha olumlu görünüyor.

Bir de EML seviyesi öğrenci profili için bizim dallar biraz ağır kaçıyor. Daha dar kapsamlı belirgin ve çocukların odaklanabilecekleri dalların oluşturulması lazım gibi.
 
aynı durumu biz de yaşıyoruz belki de, bilişim yıllardır hazır öğrenci gelmesine alıştı. Biraz bölümün imkanları hakkında öğrencileri bilgilendirmek gerekli bence. Bir nevi tanıtım faaliyetleri.
 
benim önceki okulum ve şimdiki okulum içinde aynı şey geçerli. bilişime rağbet artık eskisi gibi değil. bu durumun en büyük sebebi ise bana göre liselerin anadolu lisesine çevrilmesi. veliler eski alışkanlıklarından olsa gerek çocuğum anadolu lisesini kazandı diyerek o okula gönderiyorlar. meslek liselerine gelen öğrenci sayıları da azaldı. meslek liseleri içinde bilişimin öğrenci sayıları da azaldı.
 
Başarısız öğrenciyle zaten zevk alamıyorduk.Öğrencilerin kapasiteleri geçerli bir yazılım üretmeye yeterli değil bence ilginin azalmasına üzülmek yerine sevinmek gerekir.Belki başka alanlarda daha başarılı olurlar.Mesele ekders ise o ayrı bir bakış açısı(şuan ortaokuldayım 10 saat dersim var BTR istemedim.)
 
Azalmasındaki en büyük faktör bilişim alanı eml, kız meslek, ticaret meslek vs. olan tüm okullarda olması. kurulamsı en kolay alan olrak görülüp çok fazla mezun vermesi. örneğin a şehrinin ihtiyacı 50 ise yıllık yılda 500 mezun veriyor bu durum sıkıntıya sebeb oluyor ve öğrencinin istihdamı sağlanamıyor. şuan inşaat, motorlu araçlar, elektrik elektronik gibi alanalra ilgi çok falza çünkü çoğu meslek lsiesinde bu alanalr yok ve iilin ihtiyacı doğuyor. Örneğin motulu araçlar için sevisler okullardan sürekli stajer talep edip birbirileriyle yarışıyolar.

Şuan dönüşümü yapılan meslek liselerinin çoğu bu yıl lise-1 seneye alanlar açılacak yine en rahat kurualan alan bilişim denip alanlar kurulacak ve sıkıntılar dahada fazlalaşacak.
 
kız meslekteyim topu topu iki bölüm var zaten çocuk gelişimi ön planda bir de bilgisayar atölyesi olmayınca(sadece bir tane var 4 şube var yetmiyor)haliyle öğrenciler seçmek istemiyor
 
Geri
Üst