Bilişimciler uyanın, birbirinizin kuyusunu kazmayın. TEHLİKE

Kodla Büyü

adeministrator

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
907
Arkadaşlar yıllardır süren BÖTE ve TEF tartışması iyice kabak tadı vermeye başladı herkesce malumunuz. Öncelikle egelim83 isimli üyenin meslek lisesinde çalışanların mali durumuyla ilgili yazdıkları doğru olmakla beraber her okulda geçerli değildir. Bakanlığın memur maaşlarını açıkladığındaki gibi uç noktalardır. Çoğu okulda bırakın açık liseyi formatör kadar ek ders alamayan arkadaşımız var.

Zaten hali hazırda sınıf öğretmenlerinin 15, branş öğretmenlerinin 18, meslekçilerin 27 saat ek ders almalarından kaynaklı bakanlığın ve sendikaların çalışması olup muhtemelen ortalık biraz bulanacak. Hali hazırda hafta sonu kurslarının 20 küsur lira olmasıyla birlikte birçok branş öğretmeni meslek lisesindeki öğretmenlerden daha fazla ücret almaktalar. Açık lisede ekders normal ekdersin %10 fazlası yani 10 lira civarı. Bu yüzden birçok öğretmen açık liseye girmiyor artık. Kaldı ki meslek lisesindekiler bu kadar ek ders alıyor şu kadar fazla alıyor gibi bir ifadeyle bakanlığa gittiğinizde yaa bunlar çok alıyorlarmış bunların saatlerini düşürelim gibi bir düşünce de oluşursa meslek lisesinde zaten çalışmam, gelin siz çalışın. (Gönül rahatlığıyla formatörlük yaparım ki 3 yıl yaptım.) Amaç sadece paraysa haftasonu kurslarının bilgisayardan da açılmasını sağlayalım. 10 saat kurs 200 küsur lira yapar. Şunu anlatırım bunu anlatırım gibi idealist düşüncelere girmeyin; programlama temellerini bile adam gibi anlatamıyoruz. Sadece her ilde birkaç sınıfta çıkıyor böyle öğrenciler. Ek derslerin düşebileceği kanaatine nereden vardın derseniz cevabı aşağıda:

Konya Selçuklu'daki meslek lisesi müdürlerinden biri 2 öğretmene gıcık gidip açıklarını aramış açıklarını da koordinatörlükte bulmuştur. Kendi müdür olmayıp bünyesine oturmayan ünvandan dolayı ki (daha önce 250 öğrencili okulda onlarca yıl müdürlük yaptıktan sonra 2500 öğrencili bir okula rotasyonla müdür olarak atanmıştır) öğretmenlere öğrencilerin önünde atıp tutmuş, öğretmenlerle arası doğal olarak bozulmuştur. Okulda her gün müfettiş gelmeye başlamıştır. Koordinatörlük hakkındaki görüşlerini dilekçe olarak bakanlığa gönderen şahsın dilekçesi neticesinde koordinatörlüğün hesaplaması değişerek ders yükü yarı yarıya azalmış bunun neticesinde meslek liselerinde 20 yıllık öğretmenler bile norm fazlası durumuna düşmüştür. Yine bizim bölümümüzde de norm fazlası var.

Meslek Liselerinde Norm Fazlası Bilgisayar Öğretmeni daha da artacak

Şu an devam eden furya ile veliler etiketi olur, iş bulmasında yardımcı olur, (evde çocuğuna hiç eğitim vermediği halde) Kuran öğrensin diye bilinçsizce İmam Hatiplere öğrenci göndermektedir. Meslek liselerine gelen öğrenci azalmış, gelenler de buralara yerleşemediklerinden mecburen gelmeye başlamışlardır. 12 yıl akademik eğitim gelecek neslin yarısı imam, yarısı akademisyen bir çoğu da mesleksiz olacaktır. Ara elaman, çoban, çiftçi, kuaför vb mesleklerden kimse yetişmeyecek meslek olarak yapanlar olsa da amatör olarak devam edeceklerdir.

İlköğretimde nasıl diğer öğretmenler ve müdür yardımcıları formatörlere gıcıksa meslek lisesinde de diğer bölümlerin öğretmenleri, idareciler vb de bilgisayar öğretmenlerine gıcıktır. Özellikle ticaret mesleklerde üvey evlat gibidirler. Bilgisayar bölümü yüzünden metal işleri, mobilya, motor vb bölümler öğrenci bulamamakta çoğu yerde kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Mesleki eğitim kurumlarında ve genel müdürlükte, milli eğitim müdürlüklerinde yukarıda saydığım branşlardan idareciler olup bilgisayar sınıflarını azaltma ve illerdeki bilgisayar bölümlerini azaltma çabası içerisindedirler. Şu an Konya'da uygulanmaya başlamış, bazı okullar bilişim öğrencisi almayacaklardır. Bizim okulumuzda da en az 1 kesin olmak üzere belki 2 sınıfımız azaltılacaktır. Mem Şube müdürü bilgisayar bölümlerini azaltmakta kararlı olduğunu her fırsatta dillendirmekte, gereksiz olduğunu belirtmekten geri kalmamaktadır. Kaldı ki bakanlıkta da aynı düşüncenin olduğu bilişim derslerine bakış açılarını biliyorsunuz. Okulumuza gelen bakanlık müfettişi bölümümüze gelirken "aaa hala bilgisayar bölümü var mı?" diyerek bunu daha net yansıtmıştır.

Meslek Liseleri bu sene başında birleştirilerek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını almıştır. Bunun neticesinde bünyesinde Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi bulunduran okullardaki çeşitlilik azalmış sınıflar kapanmıştır. Hali hazırda norm fazlası olmasına rağmen bunun neticesinde gelecek yıl sonunda 2, ondan sonraki yıl yine 2 öğretmenimiz daha norm fazlası durumuna düşecektir.

Okulumuzda bölümümüzü daha iyi tanıtmak (diğer öğretmenler kötülediği için) daha çok öğrenci bulabilmek ve daha kaliteli öğrenciler bulabilmek için afiş arayışına girmiş ve bilişimde gelecek var sitesindeki afişleri ve bilgileri kullanmaya karar vermiştim ki sitenin kapandığını gördüm.

İşin aslı büyüklerimizin umrunda değil çünkü çoğu elektirikten, motordan elektronikten geçmeler. Bölümü pek de savunmuyorlar hatta kendilerini iyi gösterebilmek için bilgisayar öğretmenlerini kötülüyorlar. Sadece kendilerini ve ceplerine girecek parayı düşündüklerinden geçmişte yıpranma payı gibi bir çok hakkımızı kaybetmişiz.

Yukarıda yazdıklarımdan meslek lisesine gelmeyin kötü gibi bir ifade anlaşılsın istemem. Forumdan ve geçmiş formatörlük deneyimlerimden sizin sıkıntılarınızı da biliyorum. Diyeceğim o ki bilgisayarcının bilgisayarcıdan başka dostu yoktur. Şartlarımızı iyileştirmek için, ülkenin ve gençlerin geleceği için çalışalım. Eski öğrencilerimden yurt dışında birçok ülkeye e-ticaret paketi satıp ciddi miktarda ülkeye döviz girdisi sağlıyor. Biz niye tema, script, program, yazılım satmıyoruz ya da satan insanlar yetiştirmiyoruz? Geleceğimizi bakanlığın sitesini bile google'da arayıp da giren insanlara emanet etmeyelim.
 
bu devirde sınıf öğretmenleri bile bedenci , ingilizceci edebiyatcı hatta biyolojici oldu...
 
Geri
Üst