Bilişim Teknik Resim Dersini nasıl isliyorsunuz?

Kodla Büyü

cinefil

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,157
Merhaba arkadaşlar bilişim teknik resim dersine ilk defa gireceğim ve fakultede de eğitimini almadım. Nasıl bi ders? Bu dersi nasıl işliyorsunuz?
 
Hocam bu derste öğrenciye, teknik resim ile ilgili kavramlar tanıtılarak temel geometrik çizimler ve uygulamalar yapabilme, izdüşüm ve görünüş çıkarabilme, elektrik, elektronik devreleri çizebilme, algoritmadaki diyagram ve şemalarını çizme anlatılıyor. Dersi haftalık temrinlikler üzerinden çizim yaptırarak işleyebilirsiniz. İnternette arama yaparsanız bir çok kaynak bulabilirsiniz. Bence dersin ilerleyen safalarında bilgisayar üzerinden de çizim yapma anlatılabilir.(Tabi müfredat dışına çıkmanız gerekecek)
 
Bilişim Teknik Resmi Temrinleri diye aratın derste kullanabileceğiniz etkinlikleri bulup indirebilirsiniz.
 
Hocam biz mavi kitap yayınları olması lazım oradaki bilişim teknik resim kitabını getirtiyoruz her öğrenci için gayet kullanışlı oluyor
 
Hocam benim yöntemim biraz farklıydı.
1-İlk iki hafta araçların nasıl kullanılacağını öğrencileri 5 erli guruplar halinde etrafıma toplayarak anlattım.
2-Ders uygulamalarını (MEB'in modüllerindekiler) haftalara bölüp bitiş tarihleri verdim.
3-Geri kalan zamanda da öğrencilerin yaptıklarını kontrol ettim. NOT: hiçbir şekilde (ilk iki hafta dışında) elime cetvel alıp yaptıklarını düzeltmedim. Sadece hatalı yerlerini gösterdim ve düzeltmelerini istedim.
4-Öğrencilerin bitiş tarihlerinde ödevlerini topladım.
5-Ayrıntılı bir cevap anahtarı oluşturmuştum ve burada şöyle bir yöntem kullandım.
1-İlk uygulamaya bir puan verdim orn 100 (maximum alınabilecek puan)
2-Sonrasında gelen her uygulamaya bir öncekinin puanından fazla olmak üzere ve uygulamanın tekniğine göre
örn sadece cetvel kullanılmış (çizgi başına 10 puan), kaydırma tekniği kullanılmış (kaydırma başına 50 puan..) eğik yazı var harf başına puan
pergel çizim başına 100 puan gibi...
sayfayi temiz kullanmış:5 puan...
adini soyadını gerekli yerlere yazmış 5 puan (eğik yazı => ilerleyen uygulamarda oturtuyorlar harfe puan vermeye gerek yok)
ödevini zamanında teslim etti 10 puan
zamanında teslim etmeyenden gün başına (ya da hafta size kalmış) 50 puan (eksiye düşemez diğer uygulamalardaki hakkını yememiş olmak için 0 olur yani ödevi vermemiş gibi işlem yapılır)
ardından maximumları topladım ki 3200 gibi birşeydi yanlış hatırmamıyorsam
öğrenci toplamda 2800 puan yaptı diyelim (doğru orantı ile)
100 3200 ise
x 2800 den
x=87,5
bu da öğrencinin sözlü notu oldu ki bu bana şöyle bir avantaj kattı;
1- uygulamanın zorluğuna göre puanını istediğim gibi arttırıp azaltabiliyordum yani 5 uygulama herbiri 20 puan değil 5 uygulama 1. 200 2. 150 ... gibi
2- teknik resimdeki amaç ortak dil ve çalışma disiplinini geliştirmektir bence bu yüzden öğrencilerin problemle baş başa kalıp iç disiplin geliştirmelerini sağladım ki sınavlarda 80 altı alan pek çıkmadı.

ayrıntılı bir dosya oluşturmuştum ama şu an elimde yok (puanlama hakkında ve öğrencilerin notlarını tutar bir çizelge gerekli)
 
öğrencilerin görsel algılamasını geliştirmek için google sketchup (yanlış yazmış olabilirim) kullanmıştım. Program türkçe ve kullanımı çok pratik yani kolay.
ancak google programı satmış yani şu an internetten resmi olarak bulamayabilirsiniz (harika bir kütüphanesi vardı içinde bir sürü hazır çimler...)
programın eski bir türkçe versiyonunu (lise yıllarından kalma) yüklemiştim. ve bunun üzerinde temel geometrik şekiller (1 dersinizi alır) ve bir şehir inşası yapmıştım.
program kurup göstermek dersin içeriğinde yok ancak kullandığım yöntem sayesinde buna çok rahat vakit bulabiliyordum...

sketchup dışında program kullanan varsa öğrenmek isterim :)
 
Burada haftalık olarak oluşturduğum word belgelerini öğrenci sayılarına göre çıkartıp önce evde kendim çizdikten sonra o öğrencilere akıllı tahtada da açıp çizmelerini istiyorum. Anlık olarak çizemediklerini ben çizip gösteriyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Teknik Resim.rar
    302.8 KB · Görüntüleme: 343
Mavi kitaplar ın teknik resim kitabını aldırıyorum. hem defter hem kitap gibi. Önce nasıl yapıldığını gösteriyor, sonra da kendileri çiziyorlar. Dönem sonunda notların ortalamasını alıp uygulama notu olarak veriyorum.
 
Bu sene bu dersi vermiyorum ama seneye, eğer lab ayarlayabilirsem 1 hafta sınıfta modüldeki konuları, diğer hafta lab da sketch UP ya da thinkercad gibi bir üç boyutlu çizim programını öğretmeyi düşünüyorum. Dersin modüllerindeki konular çok sığ, ekstra bir şeyler vermek iyi olur diye düşünüyorum.
 
Geri
Üst