Bir Prinç Tanesi

Kodla Büyü

vezir101

Seçkin Üye
Seçkin Üye
<<<Alıntıdır>>>
BİR PİRİNÇ TANESİ … ( ! )
Ben beş yaşında idim. Babaannem rahmetli pirinç ayıklıyordu. Bir tane yere düştü. Babaannem eğildi aramaya başladı. Sağa bakıyor sola bakıyor bulmaya çalışıyor…. Çocukluk işte

‘aman babaanne’ dedim. ‘Bir pirinç tanesi için bu kadar caba harcamaya yorulmaya değer mi?’

Rahmetli ilk defa sertleşti bana karşı öfkeyle doğruldu.

‘Sen oturduğun yerden ahkâm kesiyorsun ‘ dedi. ‘Hiç pirinç üretilirken gördün mü? İnsanlar ne kadar zorluk çekiyorlar. Bir pirinç tanesinde kaç insanin göz nuru alın teri emeği çilesi var biliyor musun?’

Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.

Aradan yıllar geçti. Hukuk Fakültesinde öğrenciyim.
Alain’in proposlarini okuyorum. Birden irkildim.
Babaannemi hatırladım. Alain bir insan yerde bir iğne görüp de eğilip almazsa bütün uygarlığa karşı ihanet etmiş olur diyordu.

İlave ediyordu. Bir iğnenin üretiminde binlerce insanın alın teri göz nuru el emeği vardır diyordu.

On dokuz yıl evveldi. Stockholm’e gitmiştim. Bir otele indim. Geceydi. Sabahleyin traş olmak için lavaboya gittiğimde aynanın yanında ilginç bir not gördüm.

Lütfen diyordu traştan sonra jiletinizi çöpe atmayın. Yanda bir kutu varoraya bırakın.Bir tek jiletle dahi olsa İsveç çelik sanayisine yardımcı olun.

Doğrusu hayretler içinde kaldım. Çocukluğumdan beri çelik eşya denince akla İsveç çeliği gelir. Birçok eşya üzerinde ‘İsveç çeliğinden yapılmıştır’ diye yazardı.
İşte o ülke kullanılmış bir tek ufacık jiletin bile çöpe gitmesini istemiyor ona sahip çıkıyorgelen turistlere rica yollu uyarıda bulunuyordu.

İsviçre’de zaman zaman belli periyotlarda radyolar televizyonlar bir haberi duyurur.

Şu tarihte su saatte adamlarımız gelecek. Siz lütfen hazırlığınızı yapın. Okumadığınız ilgilenmediğiniz kullanmadığınız ne kadar kitapdergi gazete varsa kâğıtambalajkutu varsa velev kibir ilaç prospektüsü dahi olsa kapının önüne koyun. İsviçre’nin kalkınmasına yardımcı olun.
Fazla ağaç ziyanına engel olun.

Japonlar son derece sade basit yalın mütevazı yaşayan insanlardır. Evlerini mobilya ile eşya ile dolduranlar Japonlara göre ruhen tekamül edememiş hayatın manasını anlayamamış zavallı kimselerdir. Böyleleri ile zavallı evini mezat salonuna çevirmiş diye eğlenirler. Bir insanın gösteriş için eşyanın esiri olması ne kadar acıdır.

Vaktiyle Japon ekonomisi bir darboğazdan geçiyor. İç borçlar dış borçlar gırtlağı aşıyor. Zamanın başbakanı meclisi toplar.
Kürsüye çıkar. Durumu olanca açıklığı ve tehlikeleri ile anlatır ve şu andan itibaren der Tanrı şahidim olsun ki Japonların iç ve dış borçları son kuruşuna kadar ödenmeden pirinçten başka bir şey yemeyeceğim. Şu üstümdeki elbiseden başka elbise giymeyeceğim.

Dediklerini yapar en üstten en alta bir israftan kaçınma kampanyası açılır. Japonya bütün borçlarını öder. Bu durumun toplumun bütün kesimlerini tek istisna olmadan kapsadığını söylemeye gerek yok.
Geçenlerde Japon imparatorunun sarayını gördüm. Yarabbim ne kadar sade ne kadar mütevazı ne kadar gösterişten uzak.

Gerekmediği halde elektriği yakmakla Suyu kapamadan boş yere akıtmakta Gece çamurlu ayakkabılarımızı temizlemeden yatmakla Yemek yediğimiz kapları yıkamadan bırakmakla biz de zalimler sınıfına geçmiyor muyuz?

Hayat çok ince akıl almaz incelikte ipliklerle örülmüştür.

Her şey o kadar birbirine bağlıdır ki İlkokul okuma kitabımızdaki bir sözü hiç unutmadım.

Bir mıh bir nalı kurtarır.
Bir nal bir atı,bir at bir komutanı,
bir komutan bir orduyu,
bir ordu bir ülkeyi kurtarır diyordu . . .

Maddi durumumuz ne olursa olsun ister zengin olalım ister fakir hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız.

Bunda parayı da, maddiyatı da aşan büyük bir edep ve incelik vardır…

Kaynak : http://wmakademi.net/bir-princ-tanesi/

teksen' Alıntı:
Aslanı kediye, eğitimliyi cahile kırdırma projesidir bu...

Hakkını alamayanlar kendisinden hesap sormasın diye,
“Bak şunlar senden fazla alıyor” diye hedef göstermektir.
“Sen az kazandığına itiraz etme, onunkini de indirelim” demektir.
Refahı paylaştıracağına, yoksulluğu paylaşmayı doğruymuş gibi göstermektir.

Kendi suçunu örtbas etmek için, suçlu yaratma projesidir...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13597438.asp

mesela biz,
böyle de başbakanlar var!
diyor muyuz!.....

Yunan başbakanın oğlu da işsiz,
http://www.stargazete.com/ekonomi/papan ... 384815.htm

Almanya'nın eski başbakanı;
Eski eşlerine ödediği nafakalar nedeniyle parasız kalan,
Wolkswagen'e binen, mütevazı bir evde oturan Schröder,
çöpçülük kadrosuna başvuran erkek kardeşine iltimas geçmiyordu.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=51060

Almanya'nın şimdiki başbakanı eşini başbakanlık uçağına almadı,
daha ucuz olduğu için tarifeli bir hava yolu şirketiyle gönderdi:
http://www.hurriyet.com.tr/planet/20303314.asp

Fransa hükümeti kendi maaşlarını %30 düşürecek;
http://www.haberturk.com/dunya/haber/74 ... -dusurecek

Vaktiyle Japon ekonomisi bir darboğazdan geçiyor.
İç borçlar,dış borçlar gırtlağı aşıyor.
Zamanın başbakanı meclisi toplar.
Kürsüye çıkar.
Durumu olanca açıklığı ve tehlikeleri ile anlatır ve su andan itibaren der,
Tanrı şahidim olsun ki, Japonların iç ve dış borçları son kuruşuna kadar ödenmeden,
pirinçten başka bir şey yemeyeceğim.
Şu üstümdeki elbiseden başka elbise giymeyeceğim.
http://www.islamikariyer.com/konu/bir-pirinc-tanesi-ve-israf.html
her-telden-f29/erdogan-bazi-memurlarin-2-3-tane-arabasi-var-t89704-15.html

dersler çıkarmamız gereken çok anlamlı bi yazı.

Gayet güzel bir yazı. Bu zamanın insanları malesef kısa yoldan emek harcamadan köşeyi dönmeyi çalışıyor, gençlerimiz narsist oluyor. Sebep emeğin kıymetini bilmemek, 1 tane pirincin kıymetini bilmemek...

Vezir101 ve teksen teşekkürler. En alt tabakadan en üst tabakaya kadar herkesin ders çıkarması gerekir.

AKADEMİA' Alıntı:
Vezir101 ve teksen teşekkürler. En alt tabakadan en üst tabakaya kadar herkesin ders çıkarması gerekir.
ben teşekkür ederim.
HALKA HİZMET HAKK'A HİZMETTİR.

Birkaç yıl önce kanal d'de bir program izlemiştim. Konuk Japon bir kız oyuncu,(dizilerde oynuyordu). İşte birer kase pirinç pilavı geldi. Kız bir tane pirinç bırakmadı. Neden böyle yaptığı soruldu. Kızın cevabı "Ülkemde eğer herkes bir pirinç bıraksa çok büyük bir israf meydane gelir dedi " Halâ aklımdadır bu sözü...

teksen' Alıntı:
Japonlar,

ne hıristiyan,
ne musevi
...
ne de müslüman.
Ne peygamberleri,
ne de kutsal kitapları var
ama,
inandıkları insani değerler ile
bütün dünyaya ders verdiler.
Demek ki insan olmak, başka birşey.

İnternette yaygın biçimde dolaşan aşağıdaki metin Japonya deneyimine ilişkin dikkate değer noktaları dile getirdiği için,
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun önerisiyle İngilizceden çevrilmiştir.
JAPONLAR’DAN ÖĞRENİLMESİ GEREKEN 10 TEMEL İLKE
Çeviren: Erkan Altinsoy (deprem danışmanı)

1. AĞIRBAŞLILIK
Hiçbir dövünme ya da aşırı hareketlerle ızdırap ifade etme görüntüsü yok. Üzüntünün kendisi yüceltildi.

2. ONUR
Su ve yiyecek kuyruklarındaki disiplin. Hiçbir kaba söz ya da sert el kol hareketi yok. Sakinlikleri övgüye değer.

3. YETENEK
Örneğin, inanılmaz mimarlar. Binalar sallandı ama yıkılmadı.

4. ERDEM
İnsanlar sadece o anda gereksinimleri olanları aldılar. Başkaları da bir şeyler alabilsin diye.

5. DÜZEN
Hiçbir dükkan yağmalama yok. Yollarda korna çalmak, sollamak yok. Sadece anlayışlı tavırlar.

6. ÖZVERİLİ
Elli çalışan deniz suyu pompalamak için nükleer reaktörlerin içinde kaldı. Bunların yaptıklarının karşılığı nasıl ödenebilir?

7. DUYARLILIK
Lokantalar fiyatlarında indirim yaptı. Korunmayan bir bankamatiğe hiç kimse saldırmadı. Güçlüler zayıflara baktı.

8. EĞİTİM
Yaşlılar ve çocuklar dahil herkes ne yapacağını tam olarak biliyordu. Aynen de yaptılar.

9. MEDYA
Bültenlerde kendilerini mükemmel bir şekilde dizginlediler. Aptalca konuşan muhabirler/spikerler yoktu. Sadece sakin bir şekilde yapılan habercilik. En önemlisi de, durumdan faydalanarak kolay yoldan kendine pay çıkarmaya çalışan POLİTİKACILAR yoktu!

10. VİCDAN (conscience)
Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar.

Ülkeleri dev bir afete uğramış durumdaki Japon vatandaşlarından dünyanın alacağı çok dersler var.
http://www.supermeydan.net/forum112/thread91100.html
her-telden-f29/japonlar-dan-ogrenilmesi-gereken-10-temel-ilke-t109613.html

10. VİCDAN (conscience)
Bir mağazada elektrikler kesildiğinde, insanlar aldıkları şeyleri tekrar raflarına koydular ve sessiz bir şekilde çıktılar.

Super . . .

Önce çok uzun geldi okumak istemedim.Ama sondan bir kısmını okuyunca okumaya değer olduğunu gördüm ve okudum.
Kendi hayatımdan benzerliklerin olduğunu gördüm.

Geri