Bir türlü format atamıyorum.

Kodla Büyü

samimi 75

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşalar okulumuzdaki bir bilgisayara format atamıyorum.Mevzu kısaca şöyle: Bilgisayar çok yavaşlamıştı.Format atmaya karar verdim.Normal olarak bilgisayarı cd den başlatıyorum. Şimdi ön yükleme için bir tuşa basın yeri geliyor.Tuşa basıyorum sonra işlem devam etmeyerek pc hdd başlıyor.Bu olayı bir çok kez yaptım.Normal masa üstü geliyor.Biosa giriyorum 1.kısım cd olarak ayarlı,2.kısım hdd olarak ayarlı.Bunun için 3 tane farklı XP cdsi denedim hep aynı olay oldu.Birde taktığım cdyi sistem açıkken E sürücüsünden çok rahat açabiliyorum.Sürücü bozuk olsa bunuda açmaması gerekiyor.Yaptıklarım:
1-Bios pilini çıkarıp biraz bekledikten sonra tekrara taktım olmadı
2-Biosu default yaptım olmadı.
3-Farlı cdler kullandım olmadı.
Sizleredn bu konuda görüş ve yardım bekliyorum.Böyle bir olayı yaşamış olan kimse var mı?Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Makinanızda güvenlik kartı var mı ?
Vestel promega serisinde benzer bir sorun yaşamıştım. Güvenlik kartını söküp biostan da başka ayarları kurcalayarak format atabilmiştim.

fahrican' Alıntı:
Makinanızda güvenlik kartı var mı ?
Vestel promega serisinde benzer bir sorun yaşamıştım. Güvenlik kartını söküp biostan da başka ayarları kurcalayarak format atabilmiştim.
Güvenlik kartı yok.Toplama pc.

partition manager benzeri disk yönetim yazılımları ile kurcalayın.

partitionları birleştirin
sonra gene bölün
sonra active parititonu seçin
mbr sine format atın
bunları sadece tahmini söylüyorum kesin bildiğimden değil.
Kolay gelsin

hocam slax gibi linux türevi bir programla (ki usb'den çalışır) bilgisayarı açmayı deneyin. Cd'den görmese bile belki usb'den görebilir. o şekilde yaptığın zaman komple biçimlendirirsin. CD'yi mecbur görür. sisteme geçiş yapamaz. yok hâlâ görmezse başka bir CD Rom takmayı deneyebiliriz
(CD değil CDROM'u değiştirebiliri). Diğer bir yöntem harddiski sökün başka bir bilgisayara takın. o da olmadı bilgisayarı açıktan sonra xp cd'nizi takın. kurulum yapmaya çalışın ben bi defa böyle bir şey denemiştim. Kurulum sırasında seçenekler arasında CD'yi harddiske kopyalama ile ilgili bir şeyler var diye hatırlıyorum.

Bunlardan biri işe yarayabilir sanırım. Benim tavsiye edebileceklerim bunlar.

arkadaşlar benden önce mesaj yapmışlar bazı şeyler tekrar gibi olmuş. kusura bakmayın. alpaygunes arkadaşın dediği gibi partition programları ile hdd'yi ikiye bölün cd'yi bilgisayar çalışırken takın windows'u diğer bölüme kurun sonra ilk bölüme format atın. Sanırım açılışta iki işletim sistemini de gösterecektir aynı windowslar olsa bile.

problem cdde bence. hocam cdyi yazarken windows cdsini çok hızlı yazmış olabilirsiniz aynı problem ben gecenlerde yaşadım cdyi değiştirdim oldu

hocam yazmamışsınız ama galiba klavyeniz usb girişli... biostan usb klavye seçeneğini enable yapın. böyle bir seçenek yok ise usb olmayan ps/2 girişli bir klavye takıp deneyin.
birde sabitdiskiniz sata ise, windows sp3 olan bir cd ile kurmayı deneyin.

ahmet27' Alıntı:
hocam yazmammışsınız ama galiba klavyeniz usb girişli... biostan usb klavye seçeneğini enable yapın. böyle bir seçenek yok ise usb olmayan ps/2 girişli bir klavye takıp deneyin
Klavye ile ne ilgisi var onu anlamadım. Format atarken usb ile ps/2 klavye arasındaki fark nedir ki?

HDD zaten C ve D olarak ikiye bölünmüş.Normalde sistem gayet güzel çalışıyordu.Son zamanlarda arkadaşlar pc de iş yapamaz oldular.Ben de format atayım dedim.Demesinede böyle bir olayla karşı karşıya kaldım.Anlamadığım PC CDden başlıyor.Şimdi ön yükleme için bir tuşa basından sonra işlem CDden devam etmeyerek HDDden devam ediyor.Sistemde çok güçlü bir virüs bunu yapabilir mi?Kafayı yicem.Önceleri tıkır tıkır format atıyorduk.Şimdi de zurnanın zırt dediği yere geldik.Hadi bakalım çık işin içinden çıkabilirsen.

"Şimdi ön yükleme için bir tuşa basın yeri geliyor.Tuşa basıyorum sonra işlem devam etmeyerek pc hdd başlıyor.Bu olayı bir çok kez yaptım.Normal masa üstü geliyor." yazmışsınız.
eğer usb klavyeler biostan usb keyboard=enable olarak yapılmamışsa, bilgisayar açılırken çalışmazlar. windows masaüstü açıldığında devreye girerler.
yani format atarken bir tuşa basın seçeneğine tıkladığınzda bilgisayar algılamaz..
ps/2 eski tip iğneli olan klavyelerde böyle bir sorun yoktur. varsa eski tip klavye takıp deneyin..
bu arada klavye usb mi ps/2 mi?

ahmet27' Alıntı:
"Şimdi ön yükleme için bir tuşa basın yeri geliyor.Tuşa basıyorum sonra işlem devam etmeyerek pc hdd başlıyor.Bu olayı bir çok kez yaptım.Normal masa üstü geliyor." yazmışsınız.
eğer usb klavyeler biostan usb keyboard=enable olarak yapılmamışsa, bilgisayar açılırken çalışmazlar. windows masaüstü açıldığında devreye girerler.
yani format atarken bir tuşa basın seçeneğine tıkladığınzda bilgisayar algılamaz..
ps/2 eski tip iğneli olan klavyelerde böyle bir sorun yoktur. varsa eski tip klavye takıp deneyin..
Kalvye usb girişli yeni alındı.Sözlediğinizi uygulayacağım.Belki bundan olabilir.Valla enterasan bir tesbit .Herkese teşekkür ederim.

samimi 75' Alıntı:
ahmet27' Alıntı:
Kalvye usb girişli yeni alındı.Sözlediğinizi uygulayacağım.Belki bundan olabilir.Valla enterasan bir tesbit .Herkese teşekkür ederim.

hocam bence de klavyeden kaynaklanıyor, aynı durum benimde başıma gelmişti, usb keyboardu enable yaptım, çaktım formatı geçtim.

hocam arkadaşlar demiş ama bende deyim klavye ayarını biostan ya enable yapın (usb ise) yada en sağlam ps2 tip klavye deneyin. benimde başıma gelmişti.tuşa basınca yallah windows ekranına geri dönüyor değilmi

hoş bir bilgi oldu usb klavye olayı teşekkürler. Öğrenmiş olduk. Hiç aklıma gelmezdi :+1:

Daha neler duyacağız ilginç gerçekten, bu kadar çok ihtimalin ortasında uğraşıyoruz, Allah yardımcımız olsun :)

Bu olay benimde başıma gelmişti. Her türlü durumu denedim ama en sonunda klavyeden kaynaklandığını farkettim . iyi bir tecrübe olmuştu.

Arkadaşlar dediğiniz gibi usb kalvye yerini biostan enable yaptım olmadı.PS2 kalvye denedim yine olmadı.Şuana kadar bir çare bulamadım.

bu olay benimde başıma geldi ama klavyem ps/2
usb klavye değil ve aynı hocamında dediği gibi cdden önyükleme için tuşa basın seçeneğinde klavyeye basıyom olmuyo 1-2 kere pcnin en başına geliyo başlatıyo ondan sonra windows ekranı açılıyo
klavyemde ps sorun nedir
klavyenin çalıştığını önyükleme yazan bölümde klavyenin ışıkları ile oynayarak anlıyorum
bilginiz varmı durumla ilgili

benimde başıma geldi.cd sürücüsünü değiştirdim.sürücü cd okumuyormuş değiştirince oldu.

hocam eğer bt sınıfınızdaki bilgisayarların donanım özellikleri aynı ise ghost proramı ile herhangi bir bilgisayarı kurduktan sonra yedeğini alın böyle durumlarda yedekten kurulum yapabilirsiniz. hem zamandan kazanırsınız hemde programları tek tek kurmakla uğraşmazsınız sadece bilgisayarın adını değiştirmeniz yeterli. ben kendi sınıfımda öyle yaptım ve bilgisayar çökse bile ders içerisinde kullanıma hazır hale getirebiliyorum. kolay gelsin.

hocam bir fikir de ben vereyim, windows 98 cd si var ise bilgisayarı windows 98 kuracakmış gibi formatla, sonra tekrar başlatıp xp kurmaya başla, belki işine yarar..

safirr' Alıntı:
benimde başıma geldi.cd sürücüsünü değiştirdim.sürücü cd okumuyormuş değiştirince oldu.

bence ilk denenmesi gereken şey cünkü bir çok cd sürücüler bu hatayı çok sık yapıyor. Hele okullarda cd ile o kadar çok iş oluyor ki makine açıkken ite kak da olsa okuyor, bekletiyo falan ama okuyo ama ilk açılışta cd de başlangıç verisi arar ve ole bi saat denemez, bulursa başlatır bulumazsa devam eder.

eskı konuyu açıcam ama okuldaki iki bilgisayara bir türlü format atamadım. cd yada dvd ıle hem xp yıdenedım hem wındıws 7 yı. kurnaya baslıyor c yı bıcımlendırıyorum kurulum dosyalarını da yüklüyor ama sonra %0 da kalıyor şu dosya yüklenemiyor diyor ve kalıyor. aynı cins iki bilgisayarda da aynı sorun olunca bunun bir ayrıntısını göremediğimi düşündüm ama bulamadım. ne olabilir, yardım eder misiniz?

Geri