BT dersi nasıl olmalı? Önerim

Kodla Büyü

muharremyildiz

Aktif Üye
1-) İçeriği acilen güncellenmeli (Belkide en önemlisi)
2-) Meslek liselerindeki gibi modül sistemi olmalı. Öğretmen yeterliliğine ve öğrenci ihtiyaçlarına göre, zümre toplantısında hangi modülleri göstereceğini belirlemeli. Kitap bütün modüllerin kısa kısa yer aldığı şekilde olmalı. Ayrıntıya ne kadar girileceği, hangi konulara ağırlık verileceği öğretmene-öğrenciye bağlı olmalı. Böylece öğrenciler "zaten biliyorlarsa ?!!!??" bilmedikleri, merak ettikleri şeyler öğretilebilir. Çünkü dersimizin kaldırılmasının sebebi olarak gösterilen neden buydu.
3-) Eğer liselerde "seçmeli" ders olarak okutulmaya devam edecekse "seçmeli" derslerin sınavı kaldırılmalı. Sadece sözlü notu verilmeli. Nedeni: Öğrenciler artık 40 saat ders yapıyor. Diğer seçmeli derslerde sınav yapmadan kafadan not veriyorlar, ders işlemiyorlar..Doğruluktan bahsetmesi gereken din kültürü öğretmeni bile seçmeli derste sınav yapmadığı halde sınav notu giriyor!!. Ben kurallara uyuyorum. Ama kötü ben oluyorum. Herkes serbest bırakıyormuş, bir ben ders işliyormuşum.... Böylece benim dersimi seçen öğrenci pişman oluyor. Ben üçkağıt yapmam, yapamam... Seçmeli olduğu sürüce sınav olmamalı...
4-) Bu ders kesinlikle 2 saat seçilmeli. 1-2 saat ibaresi kaldırılmalı. Uygulamalı bir ders bu kadar az sürede etkili bir şekilde öğretilemez. Bilgisayarı açıp kapatırken bile 5 dakika geçiyor. Öğrenci bir uygulamayı yapamadığında ilgilenirken zaman geçiyor...ve yetişmesi gereken bir sürü konu var...

Örnek Modüller: Donanım, İşletim sistemleri (Linux, Windows), Web Tasarım, Programlama (Algoritma ve akış şemaları, java veya vbscript gibi ücretsiz ve herhangi bir editörde yazılabilecek dil), Grafik Tasarım (PhotoShop, Publisher), Ofis (Word, PowerPoint, Excel), Veri Tabanı (Access), İnternet (Arama motorları, E-posta, Sosyal Medya araçları, Bilişim suçları ve etik)
Kitap bunların özetlerini içermeli, ayrıntıyı Öğretmen-öğrenci beraber belirlemeli. Bu sene kitap gelmedi özet çıkarıp çocuklara verdim. İnanın o kitapta o kadar çok gereksiz ve tekrar eden bilgi var ki... Aynı sayfa sayısında çok daha iyi bilgi verilebilir...Bütün modüller tekrara yer vermeden basit bir şekilde verilebilir.

Katılıyorum. Bunun için bizler örnek bir çalışma düzenleyebiliriz. Burada ya da dernek çatısı altında.

dediğiniz gibi modül sistemi olmalı.5. sınıf 1. modül ve 6. sınıf 2. modül şeklinde olmalı tabi modüllerde hangi konular koyulabilir o ayrı.bu 2 modülü gören öğrenciler 7 ve 8. sınıflarda dersimizi seçerse 1. ve 2. modül konularının ileri seviyeleri uygulanabilir.örneğin grafik düzenlemeyi zorunlu ders kısmında anlattınız daha ileri seviyede ve uygulama yoğunluğu olarak 7 ve 8 . sınıflarda yapılabilir.hatta meslek lisesine gitmek isteyen öğrenciler belirlenip 7 ve 8. sınıflarda bu dersin seçilmesi sağlanamlı.

bence öncelik norm güncellenmesi olmalıdır. Yoksa bizler 1 yıl daha bekleriz. Mebten hala norm güncellemesi için bir adım gelmedi hala neyi bekliyorlarsa artık

trueandfalse' Alıntı:
dediğiniz gibi modül sistemi olmalı.5. sınıf 1. modül ve 6. sınıf 2. modül şeklinde olmalı tabi modüllerde hangi konular koyulabilir o ayrı.bu 2 modülü gören öğrenciler 7 ve 8. sınıflarda dersimizi seçerse 1. ve 2. modül konularının ileri seviyeleri uygulanabilir.örneğin grafik düzenlemeyi zorunlu ders kısmında anlattınız daha ileri seviyede ve uygulama yoğunluğu olarak 7 ve 8 . sınıflarda yapılabilir.hatta meslek lisesine gitmek isteyen öğrenciler belirlenip 7 ve 8. sınıflarda bu dersin seçilmesi sağlanamlı.

Bu fikirlerimize dernek yetkilileri de olumlu bakarlarsa, öneri olarak sunulabilir....Böylece dersimiz güncelliğini yitirmez. Demode olan modülü meb çıkarmazsa öğretmen çıkarır... Bizim dersimiz daha fazla tercih edilir ve sevilir... Öğrencinin yönlendirilmesi için de kullanılabilir...

Şahsi düşüncem dersin müfredatının Word,excel vs. olmasından çok problem çözme becerisi, algoritma oluşturma, basit programlama bilgisi ve bilinçli bt kullanımı gibi kazanımları içermesi gerekiyor.

Derneğimizin girişimi ile öğretim programının hedeflerine göre içerik-etkinlik belirlenebilir.
İşin doğrusu benim de niyetim seneye ve sonraki senelerde aşağıdakileri vermek(elbette bunlar taslak düşünceler):
- Bulut bilişim becerileri
- Açık kaynak yazılımlar
- Oyun programlama
- Video düzenleme ve kısa film
- Etkin e-posta kullanımı
- Çevrimiçi işbirikli çalışma becerileri
- E-portfolyo
- Web tasarım
- Sosyal ağlar ve sosyal medya becerileri
- Siber saygı ve internet etiği

Olabildiğince uzun sürelerde performans/proje görevleri şeklinde çalışma yaptırarak ürünlerini sergiletmek düşüncesindeyim.
Yine bu konu başlığında paylaşımları takip etmek istiyorum, yazın çok işimiz olacak!

biltek99' Alıntı:
Şahsi düşüncem dersin müfredatının Word,excel vs. olmasından çok problem çözme becerisi, algoritma oluşturma, basit programlama bilgisi ve bilinçli bt kullanımı gibi kazanımları içermesi gerekiyor.

word olması gerekiyor bence.. öğrencilere her zaman lazım oluyor ve wordu bilmiyorlar.. ben ödevlerini yapabilecekleri kadar öğretmeye çalışıyorum.

5.sınıf öğrencilerine daha temel konular anlatılabilir.işde güvenli internet,ofis programları,internet kullanımı,basit düzenleme araçları gibi.6. sınıfta ise daha çok tasarıma yönelik konular belirlenebilir.resim düzenleme video düzenleme basit animasyon hazırlama gibi.7 ve 8. sınıflarda ders seçilirse daha çok uygulamaya yönelik konular olabilir.örneğin broşür hazırlama ,bir film videosu hazırlama,animasyon hazırlama gibi

trueandfalse' Alıntı:
5.sınıf öğrencilerine daha temel konular anlatılabilir.işde güvenli internet,ofis programları,internet kullanımı,basit düzenleme araçları gibi.6. sınıfta ise daha çok tasarıma yönelik konular belirlenebilir.resim düzenleme video düzenleme basit animasyon hazırlama gibi.7 ve 8. sınıflarda ders seçilirse daha çok uygulamaya yönelik konular olabilir.örneğin broşür hazırlama ,bir film videosu hazırlama,animasyon hazırlama gibi

Allah aşkına hocam ne broşürü, ne işine yarayacak ortaokul öğrencisinin broşür tasarlamak.Üniversite grafik tasarım bölümü öğrencisi değil ki bunlar.Önce şu aleti düzgün(doğru,dürüst, temiz,ahlaklı) ve faydalı kullanmayı öğrensinler de sonrası gelir zaten.

Olcay Büyükçapar' Alıntı:
Derneğimizin girişimi ile öğretim programının hedeflerine göre içerik-etkinlik belirlenebilir.
İşin doğrusu benim de niyetim seneye ve sonraki senelerde aşağıdakileri vermek(elbette bunlar taslak düşünceler):
- Bulut bilişim becerileri
- Açık kaynak yazılımlar
- Oyun programlama
- Video düzenleme ve kısa film
- Etkin e-posta kullanımı
- Çevrimiçi işbirikli çalışma becerileri
- E-portfolyo
- Web tasarım
- Sosyal ağlar ve sosyal medya becerileri
- Siber saygı ve internet etiği

Olabildiğince uzun sürelerde performans/proje görevleri şeklinde çalışma yaptırarak ürünlerini sergiletmek düşüncesindeyim.
Yine bu konu başlığında paylaşımları takip etmek istiyorum, yazın çok işimiz olacak!

Hocam bu konular çok güzel.. fakat yasal zemine oturtmak gerekir. Çünkü sınav yaptığınızda kendi belirlediğiniz konulardan sınav yapmak çok tehlikeli olur. MEB şu konuları öğret diyor.. ben kendimi rahat hissetmek istiyorum. Aslında denetim olduğunda müfettişler bile sormuyordu. Ancak zorunlu hale gelince onlar da sıkı takip edeceklerdir. Bende photoshop gibi konuları gösteriyorum. Çok ta ilgilerini çekiyor. Ama sınav yapmam gerekiyor. Bu yüzden klasik konuları da gösteriyorum.

zilal' Alıntı:
biltek99' Alıntı:

word olması gerekiyor bence.. öğrencilere her zaman lazım oluyor ve wordu bilmiyorlar.. ben ödevlerini yapabilecekleri kadar öğretmeye çalışıyorum.

İşte güzel bir örnek. Öğretmene göre, öğrenciye göre öncelikler, önem dereceleri değişiyor. Bırakın öğretmen belirlesin. Modül halinde olsun.. istenilen modül seçilsin, öğrencinin-öğretmenin kapasitesi, bilgi birikimine göre dersler işlensin. Hem öğretmen en iyi şekilde yararlı olsun. Öğrencinin de istekleri dikkate alınsın.

biltek99' Alıntı:
trueandfalse' Alıntı:

Allah aşkına hocam ne broşürü, ne işine yarayacak ortaokul öğrencisinin broşür tasarlamak.Üniversite grafik tasarım bölümü öğrencisi değil ki bunlar.Önce şu aleti düzgün(doğru,dürüst, temiz,ahlaklı) ve faydalı kullanmayı öğrensinler de sonrası gelir zaten.

Hocam, bizim okulda Tübitak destekli bilim fuarı düzenlendi. Bütün öğrenciler hem afiş(A3) hemde broşür(A4) hazırladılar. 49 proje sergilendi. Çok güzel tasarımlar vardı. Afiş için genellikle Word'ü. Broşürler için publisher i kullandılar. İşe yarar hocam.. Tübitak olumlu dönütler alırsa bütün okullara yayabilir.. Çocuklar ilk defa bir proje için çalışma yaptılar. Daha önce de proje hazırlıyorlardı ama ilk defa bu kadar çok öğrenci katıldı.

bakınız elimizde 5 ve 6. sınıf öğrenciler var hangi öğretmenimiz hangi program olursa olsun kısa bir çalışma ile çocuklara öğretebilecek düzeye gelebilir. Ben bunlara ek olarak 3 boyutlu tasarıma da yer verilebileceğini düşünüyorum. Bakınız bir bilgisayar öğretmeni 1 haftada öğretecek kadar hatta biraz daha özveri ile 1 ay çalışsın sketchup gibi bir programda amatörden daha iyi düzeye gelip öğretim verebilir.
Ama öncelikli olarak doğru internet kullanma, bilişim ve internet güvenliği gibi konulara öncelik veirlmeli. Klasik ofis anlat geç işini bırakıp projeler ürettirmeliyiz. muhakkak bir programlama dilinide öğretmemizde fatda var diye düşünüyorum. Aslında konu oturup derinlemesine düşünülebilir. Bir platform oluşturup orada bu konu ile ilgili çalışma yapaiblirz.

halk eğitim merkezlerindeki gibi modüler sistem gelmeli. modülleri tamamlayan öğrencilere bilgisayar kullanımı sertifikası verilmeli.

biri demiş photoshop biri demiş video işleme yahu bunları hangi lab da işleyeceksiniz sizin kafa güzel mi?

ileri düzey programlar için ilk önce kendim öğrenmem lazım. üniversitede sağolsun hocalarımız bize "hadi yapılandırmacı yaklaşımla öğrenelim. her hafta konuyu birisi anlatsın"la geçti. bilgisayar adına mesleğe başlayınca birşeyler öğrendim. hele donanım konusunda hala çok çok eksiğim var. word excelden başka sanki neyi iyi biliyorum ki. (hatta makro yazmayı bile bilmiyorum.) açıkçası ben kendimi çok yetersiz görüyorum. biraz flash, biraz photoshop, office programları, video programları basit olanlar, biraz web tasarım, biraz donanım, biraz yazılım. herşeyden biraz biraz ama hiç birinde profosyonellik yok. kendi adıma mesleğimi ilgilendiren alanda çok iyi olamadığım için üzülüyorum. ha tabiki kendimi geliştirmeye çalışıyorum. ama yeterli görmüyorum.

computing' Alıntı:
biri demiş photoshop biri demiş video işleme yahu bunları hangi lab da işleyeceksiniz sizin kafa güzel mi?
:++: aynen katılıyorum.ofis derslerini bile işleyecek lab kalmadı nerdeyse.bütün lablar atıl duruma geldi bu halde söylenilen dersleri yapmak imkansız gibime geliyor...

Geri