BT dersinin ve öğretmenlerinin geleceği (Gerçekci yaklaşım)

Kodla Büyü

zararsız

Üye
Arkadaşlar belki bazıları kızacak ama bir taraftan hak ararken bir taraftan da kendi içimizde MEB'in durumunu ve gelişmeleri bir araya getirip görünen resme bütün olarak bakalım. Kendi kendimiz sadece arzu ettiklerimizi değil bir de olacakları ya da MEB'in gittiği tarafı görerek herkes yorumunu yapsın bakalım, ortaya neler çıkacak? Benim yorumum aşağıda (Bunlar benim arzularım değil resimden gördüklerim.)
Karşılaştığımız/yaşadığımız haberlerden kendimce ortaya çıkan resim şu:
1. Bunca öğrenciye tablet dağıtılacakken BT sınıflarının dağıtılmaması çok da mümkün görünmüyor. Neden? Çünkü Dyned olsun, ya da bt dersi olsun bir şekilde tabletlerde işlenir mantığını ortaya koyacaklardır. Şuanda zaten "Çocuklar bilgisayarı zaten biliyor." mantığıyla çalışmıyor mu bunlar. Bt dersi kaldırılmasa bile bt öğretmeni gerekirse çocuklara kendi sınıflarında tabletleriyle bu dersi işleyebilir.
2. Bu durumda bizlerin "Herşey bilgisayar kullanmak da değil nasıl kullanılması gerektiğini ve etik kısmını öğrenmekte bitiyor." düşüncemiz için geliştirecekleri formül de muhtemelen "Bunları diğer derslerin içinde (Medya okur yazarlığı vs.) vereceğiz." mantığı olacaktır.
3. İlköğretimde o kadar çok ders var ki... Bir taraftan ders saatlerinin uzunluğu bir taraftan da günlük 6 değil 5 saat ders olması gerektiği gibi düşünceler varken, diğer branşların (beden, teknoloji tasarım vs.) ders saatlerini yükselttiğinden ki geri indirilmesi mümkün değil, bizim de derslerimizin geri getirilmesi konusundaki beklentimiz karşılıksız kalacaktır. Biraz gerçekçi olmak gerekirse bt dersinin artması için ya diğer derslerden kırpacaksınız ya da günlük ders saatini artıracaksınız. Böyle bir durumda en başta harcanan ders tabiki bt oluyor ve hep öyle oldu zaten. Siz olsanız hangi dersi harcardınız ki? Çünkü bizim dersi işlemenin alternatiflerinin olduğu düşünülüyor. (Malum artık tabletler sayesinde her sınıf bt sınıfı.)
4. Ekders taslağında "Bilgi teknoloji sınıflarında görev yapmak üzere atanan öğretmenlerin..." diye devam eden yazıyı birçok arkadaşımız, "Demek ki formatörlüğe devam" diye yorumladı. Ancak ben şöyle düşünüyorum: Bugün çıkan bir habere göre yeni bakan haziran 2012'ye kadar görevlendirmeyle çalışan hiç bir kişi kalmayacak demiş. (http://www.kamudanhaber.com/meb/meb-gec ... 27824.html) Eğitek'in hazırladıklarını söyledikleri bizimle ilgili taslakta "BT Rehber Öğretmeni" ile ilgili bahsedilen normu da göz önüne alınca, muhtemelen görevimiz görevlendirme formatör olarak değil, BT Rehber normuyla olacak. Aksi halde zaten norm fazlasıyız. Böyle olmazsa sorun da devam eder.
5. Bunun yanı sıra bizim tatillerde de çalışacağımız bence kesin. Çünkü yeni ekders taslağındaki geçen ifadenin devamında "...öğretim yılı boyunca..." yazıyor. Bu da yıl boyu demek. Eğer ders yılı deseydi tatiller hariç olurdu....

Bence görünen resim bu arkadaşlar. Gerçekçi olmak gerekirse görünen köy klavuz istemez. Taleplerimizi görünen köye göre yapmamız bizim adımıza daha iyi olacaktır. Yıllardır sürekli kötüye giden ders saati uygulamasının geri gelmesi çok zor. Zaten görüntü itibariyle de mümkün değil...

1-Lablar dağıtılmaz çünkü;dağıtsalar kime dağıtacaklar.Her öğretmende tablet olacak zaten her sınıfta da olacak.
2-Eğitim-öğretim yılı Okulların açılmasından 1 hafta önce başlar haziran sonunda biter yani yıl boyu çalışma olmaz.

hocam müdürlerin önündne o bilgisayar kalkmadıkca tamircilik bitmez ::) adımızı teknisyen değilde teknolog yapıp aynı işi yaptırmaya devam cok ümitli değilim acıkcası mebde dönen para buyuk olunca kimse eğitimle öğretmenle ugrasmaz bu sistemi düzeltmezler rant büyük

Hocam tespitleriniz, şimdiki gidişatın sonunun nereye varabileceği hususunda doğru gözüküyor ne yazık ki...Onlar içinde bizim durumumuz muamma olmalı ki bir türlü rayına oturtulamadı sistemimiz.

teacherafo' Alıntı:
1-Lablar dağıtılmaz çünkü;dağıtsalar kime dağıtacaklar.Her öğretmende tablet olacak zaten her sınıfta da olacak.
2-Eğitim-öğretim yılı Okulların açılmasından 1 hafta önce başlar haziran sonunda biter yani yıl boyu çalışma olmaz.
Sayın hocam ben "Eğitim-öğretim yılı" demedim. "Öğretim yılı" dedim. Mevzuattaki tanımabakarsanız anlarsınız:
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html
Bu linkteki tanımlar kısmının e) ve ı) fıkralarının okursanız "Ders yılı" ve "Öğretim yılı"nın ne olduğunu görürsünüz.
Ayrıca BT sınıfının dağıtılması sözkonusu olmasa da yenileme olmadıktan sonra ne farkeder ki? Sonuçta kullanım dışı olacaktır.

zararsız' Alıntı:
4. Ekders taslağında "Bilgi teknoloji sınıflarında görev yapmak üzere atanan öğretmenlerin..." diye devam eden yazıyı birçok arkadaşımız, "Demek ki formatörlüğe devam" diye yorumladı. Ancak ben şöyle düşünüyorum: Bugün çıkan bir habere göre yeni bakan haziran 2012'ye kadar görevlendirmeyle çalışan hiç bir kişi kalmayacak demiş. (http://www.kamudanhaber.com/meb/meb-gec ... 27824.html) Eğitek'in hazırladıklarını söyledikleri bizimle ilgili taslakta "BT Rehber Öğretmeni" ile ilgili bahsedilen normu da göz önüne alınca, muhtemelen görevimiz görevlendirme formatör olarak değil, BT Rehber normuyla olacak. Aksi halde zaten norm fazlasıyız. Böyle olmazsa sorun da devam eder.
5. Bunun yanı sıra bizim tatillerde de çalışacağımız bence kesin. Çünkü yeni ekders taslağındaki geçen ifadenin devamında "...öğretim yılı boyunca..." yazıyor. Bu da yıl boyu demek. Eğer ders yılı deseydi tatiller hariç olurdu....

Bence görünen resim bu arkadaşlar. Gerçekçi olmak gerekirse görünen köy klavuz istemez. Taleplerimizi görünen köye göre yapmamız bizim adımıza daha iyi olacaktır. Yıllardır sürekli kötüye giden ders saati uygulamasının geri gelmesi çok zor. Zaten görüntü itibariyle de mümkün değil...

hocam 4. ve 5. madde çelişiyo yanlış anlama ama. bt rehber öğretmen olacaksak öğretmen usullerine göre tatil yaparız zaten. o yüzden yazında tatil yapılır. kafana takma yani

her_dem' Alıntı:
zararsız' Alıntı:

hocam 4. ve 5. madde çelişiyo yanlış anlama ama. bt rehber öğretmen olacaksak öğretmen usullerine göre tatil yaparız zaten. o yüzden yazında tatil yapılır. kafana takma yani
Yok hocam zaten kafama takmıyorum da, ama şunu söylemek isterim:
Şuan PDR öğretmenleri yaz tatillerinde çalışmıyor. Çünkü mevcut ekders yönetmeliğinde PDR'ciler için "Ders yılı" ifadesi geçiyor. Bu yönetmeliği tanımlar kısmındaki ders yılı tanımında ise eylül ile temmuz aralığını kapsayan bir açıklama yapılmış. 6-7 aydır ortalıklarda gezen yeni ekders taslağında ise hem PDR'cilere hem de BT'cilere "Öğretim yılı" ifadesi kullanılmış. Yine tanımlar kısmında öğretim yılının tanımını okuduğunuzda bütün yılı kapsadığını göreceksiniz. Sonuç itibariyle hem PDR'ciler hem de BT'ciler tüm yıl çalışacak ekdersini de alacak şeklinde taslak hazırlamışlar. PDR'ciler ne alaka diyebilirsiniz. Tanımlarla ilgili farkı görmek adına ordan yola çıktım. Ayrıca sendikaların MEB'den istekleri arasında PDR'cilerin yaz tatillerinde de ekders alması talepleri vardı. Sanırım hem yazın çalıştıralım hem de ekdersini verelim demişler. Bizi de aynı kategoriye eklemişler.

Eğer deslerimiz tamamen kaldırılırsa ileride bizleri daha sıkıntılı günler bekler. Şu anda bigisayar bilgisi yetersiz olmasına rağmen çocuklar bilgisayarı biliyor ders gereksiz dendiğine göre, BT rehber öğretmenliğide ilerde öğretmenler kullanılan teknolojilere ve bilgisayar kullanınmına hakim olmaya başladıklarında gereksiz denilerek kaldırılabilir.

ben istemiyorum arkadaş 2 ay ekdersim olmayıversin.bu ne ya öğrenci yok bişey yok ne yapacaz yazın okulda.Boş boş durup para almak için orda beklenmez.Hem bizim ailemiz yokmu,eşimiz çocuğumuz.Şu yorumları okudukça fenalaşıyorum.

zararsız' Alıntı:
Arkadaşlar belki bazıları kızacak ama bir taraftan hak ararken bir taraftan da kendi içimizde MEB'in durumunu ve gelişmeleri bir araya getirip görünen resme bütün olarak bakalım. Kendi kendimiz sadece arzu ettiklerimizi değil bir de olacakları ya da MEB'in gittiği tarafı görerek herkes yorumunu yapsın bakalım, ortaya neler çıkacak? Benim yorumum aşağıda (Bunlar benim arzularım değil resimden gördüklerim.)
Karşılaştığımız/yaşadığımız haberlerden kendimce ortaya çıkan resim şu:
1. Bunca öğrenciye tablet dağıtılacakken BT sınıflarının dağıtılmaması çok da mümkün görünmüyor. Neden? Çünkü Dyned olsun, ya da bt dersi olsun bir şekilde tabletlerde işlenir mantığını ortaya koyacaklardır. Şuanda zaten "Çocuklar bilgisayarı zaten biliyor." mantığıyla çalışmıyor mu bunlar. Bt dersi kaldırılmasa bile bt öğretmeni gerekirse çocuklara kendi sınıflarında tabletleriyle bu dersi işleyebilir.
2. Bu durumda bizlerin "Herşey bilgisayar kullanmak da değil nasıl kullanılması gerektiğini ve etik kısmını öğrenmekte bitiyor." düşüncemiz için geliştirecekleri formül de muhtemelen "Bunları diğer derslerin içinde (Medya okur yazarlığı vs.) vereceğiz." mantığı olacaktır.
3. İlköğretimde o kadar çok ders var ki... Bir taraftan ders saatlerinin uzunluğu bir taraftan da günlük 6 değil 5 saat ders olması gerektiği gibi düşünceler varken, diğer branşların (beden, teknoloji tasarım vs.) ders saatlerini yükselttiğinden ki geri indirilmesi mümkün değil, bizim de derslerimizin geri getirilmesi konusundaki beklentimiz karşılıksız kalacaktır. Biraz gerçekçi olmak gerekirse bt dersinin artması için ya diğer derslerden kırpacaksınız ya da günlük ders saatini artıracaksınız. Böyle bir durumda en başta harcanan ders tabiki bt oluyor ve hep öyle oldu zaten. Siz olsanız hangi dersi harcardınız ki? Çünkü bizim dersi işlemenin alternatiflerinin olduğu düşünülüyor. (Malum artık tabletler sayesinde her sınıf bt sınıfı.)

Arkadaş o zaman bana desinlerki sen "medya okuryazarlığı öğretmenisin" en azından ne olduğumu bilirim. Bakalım nasıl çözülecek bu işler.

Benim kanaatime göre önümüzde malesef ders mers yok. Belki PDR'ciler gibi olmak bir nevi iyi gibi görünüyor ama bu kez şuan olduğu gibi idare ve diğer öğretmenlrin problemlerini gidermek ve onların dediklrini yapmakla görevli teknisyen olma durumu var. Bu duruma karşı da BT'cilerin ne öğretmene ne de idarecilere prim bırakmayıp teknisyen gibi görenlere iş yapmaması bilmiyorum demesi kendini saydırması lazım. Bun da bizim kendi elimizde.
Bence şu bizim dernek hemen kurulup icraata geçmeli ve her fırsatta basın açıklaması ve bürokrat görüşmeleri yapıp sürekli sıkıntıları dernek üzerinden sıcak tutmalıyız.

Geri