Yakında ortaokullara talimatı gelecektir.
Madem nirvana2013 sormuş fikir olması açısından söyleyelim;
Fatih Projesine Geçiş süreci iş ve işlemleri:
1. 5651 sayılı yasa gereği kurulması gereken sunucu ve log yazılımların kurulması, periyodik kontrollerinin yapılması
2. Mevcut veya ileride atıl olacak Projeksiyon, eski akıllı tahta ve benzeri donanımların tespiti koordinasyon içinde ihtiyaç sahibi diğer okul türlerine devri için envanter oluşturulması (Temiz ve iyi durumda en az 2 yedek ayırın.Konferans veya toplantı odalarınız için biri yedek aynı marka ve mümkünse model ayırın. Böylece ayak montajı odaklama ve yakınlık-perde ayarı sorunsuz olur.)
3. Okul modemlerinin tamamının kurulum ve konum bilgilerinin tespiti,hat numaraları ve abonelik bilgilerinin tespitini yapın.Varsa Kurulu kablosuz ağ ürünleri yerleri,konumları erişim şifreleri v.s bir cetvelde toplayın. Cihazları seri numrası model vs. bilgilerini not alın.
4. Mevcut yerele ağınızdaki tüm aktif cihazları belgeleyin.Okul Ağ Topolojisini çıkartın.Cihazları ve kablolama güzergahlarını not alın. Fatih kurulumları sorasında oluşacak hasar geçici kesintilerin nerden giderilebileceğini çabucak bulursunuz.Ayrıca eski ağınızı söküp tüm aktif pasif cihazları size iade edip etmediğinden de emin olursunuz.
5.Tüm materyallarinizi dosyalayıp BT sınıfındaki okul topolojileri ve yerel ağı adlı bir dosya oluşturun. Belgeleri kaybolma riskine karşı bulut diskinize yedekleyin.Okul yönetimi ile bu dosyaları paylaşın.Gerekli durumlarda Fatih Projesi Yüklencisi ile tutanak karşılığı paylaşın.
Fatih Projesi Altyapı ve Tahta kurulum hazırlıkları:
1. Eğer bulabiliyorsanız görevlendirildiğiniz okul veya kendi okulunuzun yada her ikisi için altyapı kurulmamış ise Mimari planlarını elektronik ortamda edinin. Keşif sırasında size sadece bu bile birçok sorunu aşmanızda yardımcı olur.
2. Plan üzerinde elektrik şaftları varsa bunları işler durumda olup olmadığını kapaklı erişimlerinin olup lmadığına bakıp bunları fotoğraflayıp not alın. Bu şekilde firma gelişi güzel okul katlarında şaft açacam diye delikler açıp bırakmasın
3.Binanın çekirdek kısmı gibi olacak yerde mümkünse tek sistem odası ayarlamaya çalışın. Şimdiden Okul müdürünü ikna edip gereli boşaltma ve betopan, pvc bölme gibi işlemleri başlatın Onların bu hazırlıkları yapması nedense çok uzuyabiliyor. UNUTMAYIN Odanın bir kenarı en az 2 metre olamalı ve müstakil kilitli kapısı bulunmalıdır. Su basman seviyesi üstünde tercihen 1. veya 2. katta 6 metrekare en az alana en fazla 20 metrekare alana sahip olsun. Dışarıya bakan camı olsun.Bu cama fan takılıp filimlenecek. Kesinlikle BT sınıfı iç odasına kurulum yaptırmayın.O odalar sizlerin ders dışı hazırlıklarınız ve yedek malzemeleriniz için kalsın.İleride kendinizi zora sokmayın.
4. Bina ana enerji girişini ve panosunu inceleyin veya incelettirin.Bu konuda YEGITEK genelges var.Onu bulup okuyun.
5. Topraklama yapılabilecek alanı şimdiden tespit edin oraya boşa beton dökülmesin,parke veya taş kaplama yapılmsaı planlanıyorsa erteletin veya belli bir alanı toprak halde bırakın boşa zarar oluşmasın.
6. Okuldaki tüm ip alabilen bilişim cihazlarını bir excel dosyasında kayıt altında bulundurun. Hepsinin Fatih ağında iletişim kurabilmesi için yükleniciye MAC filtrelemeye takılmaması için Kurulumun sonuna doğru swicth ve sunucu ayarları yapılırken kaydettirin. (Ağ yazıcı özelliği olan Fotokopi makinaları,Güvenlik kameraları DVR cihazı,İdari ve taşınabilir okul bilgisayarları, varsa kiosk cihazları veya ethernet bağlantılı Smart Televizyonlar v.s.)
7. Etkileşimli tahta ve altyapı kabullerinde yaşanan geçmiş tecrübeler sonucu oluşan bilgilerin ve muayene kabul çalışmalarının incelenmesi
8. Faz 2 Şartnamesinin incelenmesi
9. Etkileşimli tahta ve altyapı kurulumunu şartname maddelerine göre yapılıp yapılmadığını takip edip gerekli gördüğünüz yerde tutanaklar hazırlayıp firma ve yüklenicileri İlçe-İL MEM (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Şubesi veya bazı ilçelerde birleşik olan Bilgi İşlem-Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Şubesi) kanalı ile de uyarınız.
Bilgilendirme -Bilişim-İletişim Eğitime Hazır Bulunuluk oluşturma:
1.Bilinçli güvenli e-posta kullanımı (CC,BCC kullanımı), Zararlı ve sahta bağlantılar konusunda öğretmen ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi
2.Fatih Projesi için satış gibi bazı sahtekarlıklara karşı öğrenci ve velilerin uyarılması
3.Okuldaki tüm öğretmenleri vakit buldukça EBA kullanımı konusunda bilinçlendirin.Yaptıkları çalışmaları,proje ve eğitsel kulüp etkinliklerini nasıl paylaşacaklarını gösterin. Belki eğitmensinizdir veya ileride olacaksınız onlarla seviyeli diyaloglar oluşturun.Sizin BT Rehberliği rolünüze alıştırın.
Bilişim güvenliği konusunda öğrenci ve öğretmneleri Nisan Mayıs aylarında bilinçlendirmek için konferans salonunda etkilikler planlayın. Öğrencilerinizden bir kısmını teşvik edip akran geri bildirimi için sunum hazırlatın.Sunumdan önce inceleyip rehberlik yapın.
4. Flash bellek kullanmak yerine bulut disklerinin nsaıl kullanıldığını tüm öğretmen ve idarecilere alternatifleri ile gösterin. (EBA Dosya, Dropbox, Box.com, Sugar SYNC, Files Anywhere ...) Zümre evraklarını bulut disklerinde birbirleriyle kolayca paylaşabilecekleri tavsiyesinde bulunun. Klasör paylaşımları yöntemi ile öğrencilere kağıt çıktı yerine şimdiden alışmaları için ders notu,çalışma yaprağı, sınav soru örneği,test yaprağı gibi belgeleri taratarak JPG veya PDF olarak kullanmalarını tavsiye edin.
5. Resim formatları özellikle JPG ve GIF formatının temel özellilerini saydam ard alanın nasıl belgeleri etkilediğini Word dosyalarında nasıl resim konumlandırılacağını,arkaplan yapılabileceğini kırp,birleştir ve katmalı çalışan resim programlarında yazılıma özgü Master belge ve dönüştürme, boyutlandırma, tabakalama ve efekt ekleme mantığını kavratın.Bunları seminer gibi düşünüp yaptırabilir.Müdürünüzden aylık veya haftalık planlı 30dk-1 saat okul hizmetiçi eğitimi gibi aşırıya kaçmadan yapabilirsiniz.
6. Kursiyer NET sitesini tüm idareci ve öğretmenlere tanıtınız.
7.
http://uzaktanegitim.meb.gov.tr/ gibi bakanlığın açtığı uzaktan eğitim sitelerinde zaman zaman düzenlenen içeriklere tüm öğretmenlerin erişmesi gerektiği yönünde bilgilendirin.
8.
https://mebbis.meb.gov.tr/eakademilogin.aspx gibi E-Akademi sitesine KESİNLİKLE idarecilerin kendi girip öğrenmelerini ve sınavlarını kendi başlarına yapması gerektiği tersi durumda çok zorlanabileceklerini, kendilerini geliştirmek adına bu yöntemin daha iyi olduğunu açıklayıp YARDIMCI OLMAYIN. Cevaplarını sağda solda FORUM sitelerinde paylaşıp sonra yöneticiler hakkında gereksiz yorumlara girip yakınmayın. Başaramıyorsa kendi farkına varsın, hatta daha ilerisi yöneticiliği bıraksın. Gençlere yetenekli ve vizyonu olan insanlara yol açılsın. Unutmayın eğitimin yaşla değil anlayışla ilintisi vardır. Geç ve zor da öğrense bırakın öğrensin. Ezberci, kopyacı kolaycılıklarla kurum yönetilemez. Ceremesini hep birlikte çekmeyelim.
Yukarıda yazdıklarım tabiki tavsiye.
Planlı ve düzenli çalışılırsa daha az sıkıntı yaşanabilir.
Halen süre gelen eksiklik ve aksaklıkların azaltılmasına yardımcı olabilir. Daha ver