BT Sınıfı Ağ Bağlantısı

Kodla Büyü

pckopat53

Üye
Hocalarım merhaba, okulumuza yeni BT sınıfı kuruyoruz. Ağ bağlantısını ben yapacağım fakat bu konuda çok fazla bilgiye sahip değilim.
Sınıf 19+1 bilgisayar ile kurulacaktır.

Öncelikle bir 24 port switch aldık. Bu switch işimizi görür mü?
Bu switch'e interneti nasıl vereceğiz? (Üzerindeki portlardan bazılarında uplink yazıyor, kabinden gelecek olan kabloyu buraya mu takmam gerekiyor?)
Kabinden sınıftaki switch e gelecek olan kabloyu nasıl yapmalıyım? (Liseden kalma bilgilerime dayanarak düz ve cross bağlama şekli vardı diye hatırlıyorum, renkleri farklıydı fakat kullanım alanları hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim.)
Aynı şekilde switchden bilgisayarlara giden kabloların bağlantısı nasıl olmalı?
Son olarak bütün kablolama işlemi bittiğinde bilgisayarda yapılması gereken bir ayar var mı?

Biraz fazla soru sordum fakat kısa sürede laboratuvarı bitirmemi istediler ve ağ konusunda bilgilerin yeterli değil. Şimdiden cevap verecek olan herkese teşekkür ederim.

Cross bağlama iki bilgisayarı birbirine direk bağlamak için kullanılır. Sen switch'ten bilgisayarlara düz bağlantı çekeceksin. Düz bağlantı için renk sırası şu şekilde:
Turuncu beyaz
turuncu
yeşil beyaz
mavi
mavi beyaz
yeşil
kahverengi beyaz
kahverengi

Yukarıdaki renkleri soldan sağa olarak yazdım.
Kabinden switch'e gelecek olan kabloda aynı şekilde olmalı. Bu kablolama işini görmesi lazım. Artık bilgisayarlara elle ip adresi vereceksin hocam.

Hocam çok teşekkür ederim. Peki kabinden switch e gelen kabloyu nereye takmam gerekiyor. İnternetten genelde 1. Porta takın demişler fakat uplink yazıyor son portların üzerinde. Acaba oraya mı takılması gerekiyor.

Hocam uplink olması lazım. Çünkü access pointlere kabinden gelen hat uplink'e takıldığına göre switch içinde fark eden bir şey olacağını sanmıyorum. Baktın olmadı diğer porta takarsın. :+1:

ayss12' Alıntı:
Hocam maddi durumun varsa kablosuz yap. Çok rahat edersin.

Kablosuz bağlantılar verimli değil, tavsiye etmem.

Okulda Fatih ağı varsa elle IP verirseniz internet gelmez bu arada. Sadece elle DNS verin, sorun olmaz.

Kablosuz Fatih bağlantısı var zaten laboratuvarda fakat wireless kartımız yok PC'lerde.

Kabloları yaptım şimdi de ne yorucu bir işmiş bu böyle. Oturduğum yerde yoruldum valla.

pckopat53' Alıntı:
Kablosuz Fatih bağlantısı var zaten laboratuvarda fakat wireless kartımız yok PC'lerde.

Kabloları yaptım şimdi de ne yorucu bir işmiş bu böyle. Oturduğum yerde yoruldum valla.

Kablosuz ağ kartınız olsa da Fatih ağına giremezsiniz :)

Test cihazı ile kabloları test etmenizi de tavsiye ederim.

Geri