BTY Dersi Öğretim Programı Değerlendirme Raporu

Kodla Büyü
Olcay Büyükçapar' Alıntı:
Yıl sonu seminer çalışması olarak istediler çoğumuzdan.
Bu da benim düşüncelerim. Dileyen değiştirerek kullanabilir.


16 Ocak 2017 | Belki lazım olur arkadaşlar. Ekteki dosyada kendi tespit, öneri ve eleştirilerim bulunmaktadır. Dileyen değiştirerek kullanabilir.


Hocam bizde bölgedeki arkadaşlarla birlikte ektedeki gibi bir rapor yazdık İsteyen arkadaşlar inceleyip katkıda bulunabilinirler.
 

Ekli dosyalar

  • BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YENİ ÖĞRETİM PROGRAMI İNCELEME RAPORU (1).rar
    16.2 KB · Görüntüleme: 682
hocalarım hepinizin ellerine sağlık programlamanın kodlama adı altında ayrı seçmeli ders yapılması konusunda da baskı yapalım bir ünitede geçmesi yeterli değil
 
bunlar da benim değerlendirmelerim. faydası olması ümidiyle. olcay hocam teşekkürler çalışmanız için
 

Ekli dosyalar

  • BilişimTekn. ve Yazılım Dersi Müfredat Değerlendirme Raporu.rar
    17.7 KB · Görüntüleme: 507
Programa Yönelik Değerlendirmeler ve Öneriler
1. İlkokulda serbest etkinlik saatlerinde isteğe bağlı olarak bilişim teknolojileri konularının uygulanabilecek olması olumlu, veli ve öğretmen inisiyatifinin de bu durumda değerlendirmesi olumlu görülmektedir.

Bu konunun uygulanabilmesi için sınıf öğretmenlerinin ciddi bir hizmet içi eğitimden geçmesi gerekmektedir.

2. Bilişim Teknolojileri dersinin ilkokuldan itibaren zorunlu olması gerekmektedir. Bu durumun yeni programa eklenmesi büyük önem arz etmektedir.

3. Bilgi-işlemsel (kompütasyonel) becerilerin her düzeyde yer bulması olumludur.

4. BİT ve Bilgisayar Bilimi kavramlarının ayrılmış olması, öğretim programının çağa uygunluğu açısından olumludur.

5. 5,6 ve7. Sınıflarda kelime işlemci(Word) gibi programlara yer verilmektedir. Bu konuların 3 kademede de olması bu konulara gereğinden çok daha fazla zaman ayrılması demektir. Bu konuların sadece bir kademede olması yeterlidir.

6. Müfredatta programlama ve bilgi-işlemsel düşünme etkinliklerine daha fazla yer verilmesi gerekmektedir.

7. Geliştirilen öğretim içeriklerinin ve etkinliklerin EBA’da yayınlanacak olması olumludur.

8. Derslerde donanım olan robot kitlerinin de kullanılabilmesinin açık ifadelerde yer bulması olumludur.

9. Robot programlama ile ilgi konuların olmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle ortaokullarda robotik konularının daha fazla yer bulması gerekmektedir.

10. Okullarda robot kulüplerinin kurulması büyük önem arz etmektedir. Bu konuda çalışmaların müfredata eklenmesi gerekmektedir. Okulumuzda kurduğumuz robot kulübü hem okul ortamına hem de öğrencilere büyük katkılar sağlamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin okullarında Robot Kulübü kurabilmelerinin önünü açacak, bu kulübü kurabilmelerini kolaylaştıracak uygulamalara yer verilmelidir. Egzersizler adı altında bu kulüpler oluşturulabilir.

Robot kulüplerinin oluşturulması ve okullara bu konuda kaynak ayrılması büyük önem arz etmektedir.

11. Bilgisayar olmayan okulların bilgisayarsız etkinliklere yer verebiliyor olması olumludur.

12. 7 ve 8. sınıf düzeylerinde kodlamaya ağırlık verilmiş olması olumludur ancak web programlama ve 3D tasarım gibi konuların 8. Sınıfa bırakılması çok büyük eksikliktir. Bu konuların 6. Sınıftan itibaren başlaması önem arz etmektedir.
 
Olcay Büyükçapar' Alıntı:
Yıl sonu seminer çalışması olarak istediler çoğumuzdan.
Bu da benim düşüncelerim. Dileyen değiştirerek kullanabilir.


16 Ocak 2017 | Belki lazım olur arkadaşlar. Ekteki dosyada kendi tespit, öneri ve eleştirilerim bulunmaktadır. Dileyen değiştirerek kullanabilir.
 
Biz de hem burada paylaşılanlardan faydalanarak hem de kendi fikir, önerilerimizi katarak biraz daha kapsamlı bir rapor hazırladık. İsteyen istediği kısmını kullanabilir. Umarım biz kadar uğraşır okur, dikkate alırlar bakanlık yetkilileri.
 

Ekli dosyalar

  • Bilişim Taslak Öğretim Programı İnceleme Raporu.zip
    13.4 KB · Görüntüleme: 602
benim hazırladığım .katılıp katılmamak size kalmış....
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
MÜFREDAT TASLAĞI İNCELEMESİ
1. Yeni müfredat taslağı 2012 de yayınlanan şu an kullandığımız programla genel manada büyük bir farklılık içermemektedir. Ancak biraz daha anlaşılır düzeydedir.
2. İlköğretim aşamasındaki çocuklardan felsefe olarak yüksek düzeyde problem çözme becerisi beklentisi ütopik gözükmektedir.(amaç :12 bağlamında) Mutlaka bu alanda öğrencilere bir şeyler kazandırılıp rehberlik yapılabilir ancak bu şekliyle seviye olarak ağırdır.
3.Programda öğrencilerin sanki daha önce bilgisayar okur yazarı oldukları düşünülmektedir. Oysa öğrencilerin bazı sosyal ağlara katılmaları biraz oyun oymamış olmaları bilgisayar bilgisinin zaten olduğu manasına gelmemektedir.
4.Öğrencilerin yabancı dillerde kodlama yapmaları hatta yabancılarla iletişime geçmeleri realiteye aykırı gözükmektedir. Üniversite mezunu olup hala yazamayan öğretmen arkadaşlarımız olduğunu düşündüğümüzde …
5.Gelecek yıl dersimizin haftalık saatinin ne kadar olacağı ,zorunlu mu seçmeli mi olacağı ,okulun paydaşların dersimize yaklaşımları ,TEOG sınavında olmayışı amaçların biraz daha aşağı çekilmesi gerektiğini göstermektedir.
6. Bazı amaçlara erişmek isteyen bir öğretmenin öğrencileri zorlaması , öğretmenin ve dersin öğrenciler tarafından sevilmemesine ,sıkıcı hale gelmesine ve başarının düşerek öğretmenin olumsuz tepki almasına neden olabilir.
7.Müfredatta değerler eğitimine yer verilmesi çok olumlu bir girişimdir.
8. Özellikle alt yapısı eksik ve kırsal kesimlerde EBA içerikleri faydalı olacaktır. Ama eksikliklerin nasıl giderileceği belli değildir. Bilgisayarsız derslikler amaçlara ulaşmada en büyük engeldir.
9.Olmayan olanaklara rağmen yüksek düzeyli ürünler beklenmemelidir. Tüm memleketin coğrafyalarını kapsayan hedefler belirlenmelidir.
10.Yıllardır ders kitabı olmayan tek ders Bilişim teknolojileri ve yazılım dersidir. Bu ülke genelinde dersin işlenişi hakkında bir düzey belirlemeyi zorlaştırmaktadır.
11.Blok tabanlı programlama araçları hakkında öğretmenlerin daha önce bir eğitim almamış olmaları bir dezavantajdır. Bunlardan bazıları codecombat appinventor ,codeorg, smallbasic, stratch gibi programlardır.
12. Kazanım kısmında verilen 7.3.1.1 nolu kazanım ilköğretim düzeyine göre gereksizdir.
13. Diğer derslerle ilişkilendirilmesinin öğretim programında yer bulması önemlidir, zira akademik başarıya bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin katkısı yadırganmamalıdır.
 
Bu da benim yazdığım:
Bu da benim yazdığım:

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU

1.DERS KONULARI VE SINIFLARA DAĞILIMI
Öğretim pogramı incelendiğinde
Kelime işlemci programı,
Sunum programı ,
Hesaplama, tablolama programı,
Resim ve video düzenleme programları,
Ağ teknolojileri ve kavramları,
Bilgisayar donanımları,
İnternetteki iletişim araçları,
İşletim sistemlerinin kullanımı ve ayarları,
İnternette gizlilik, güvenlik ,
İnternette etik değerler, siber zorbalık,
İnternette telif hakkı,
Web sitesi oluşturma araçları,
Programlama için algoritma oluşturma, algoritmik düşünme,
Programlama için gerekli yazılım, kodlamalar,
3B tasarım programları
konularının 5. ,6., 7. ve 8. sınıfların ders müfredatında sarmal şekilde yani aynı konunun (ÖRNEĞİN: kelime işlemci, tablolama) 5. sınıftan başlayarak 8. sınıfa kadar konu derinliği arttırılarak verildiği görülmektedir. Dersin uygulamalı olduğu da düşünüldüğünde ders konularının 5. Sınıftan 8. Sınıfa kadar sarmal şekilde olması öğrencilere bir önceki yılın uygulamalarını tekrar kullanıp pekiştirerek ilerlemesini sağlayacak ve unutmayı ortadan kaldıracaktır. Bunun sonucunda daha verimli ve kalıcı kazanımlar elde edilecektir. Aksi durumda öğrencilere örneğin Kelime İşlemci sadece 5. Sınıfta gösterilip bitirildiğinde ve bir üst sınıfta tekrar edilmediğinde öğrencilerin öğrendiği uygulamayı unuttuğu görülmektedir. Bu unutma da dersin konularının bilgisayarda uygulamalı olması ve uygulamaların sonraki yıllarda da bilgisayar ortamında tekrar edildiği sürece pekiştirilebildiğinden sonraki yıllarda aynı konu üzerinde uygulama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda ders konularının 5. sınıftan 8. sınıfa kadar sarmal şekilde olmasını yerinde ve doğru buluyoruz. Konu içeriklerinin de yeterli olduğu görülmektedir. İşletim sistemleri konusunda en çok kullanılan işletim sisteminin “Denetim Masası Ayarları” da detaylı olarak müfredata eklenmelidir. Çünkü bilgisayarın temel ayarlarının yapıldığı bölümdür ve temel bilgisayar kullanımı bilgisinin gereklliğidir. Bunun yanında BIOS ayarları da yine temel bilgisayar bilgisi ihtiyacı olup ders müfredatına eklenmelidir. Çünkü BIOS’tan kaynaklanan basit bir ayardan dolayı bilgisayar açılmadığında birey bunun çözümünü bilmelidir.







2.AMACA ve FELSEFEYE UYGUNLUK

Öğretim pogramında ders konuları
Kelime işlemci programı,
Sunum programı ,
Hesaplama, tablolama programı,
Resim ve video düzenleme programları,
Ağ teknolojileri ve kavramları,
Bilgisayar donanımları,
İnternetteki iletişim araçları,
İşletim sistemlerinin kullanımı ve ayarları,
İnternette gizlilik, güvenlik ,
İnternette etik değerler, siber zorbalık,
İnternette telif hakkı,
Web sitesi oluşturma araçları,
Programlama için algoritma oluşturma, algoritmik düşünme,
Programlama için gerekli yazılım, kodlamalar,
3B tasarım programları
olarak incelendiğinde Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Müfredatı günümüzde teknolojinin içinde doğan çocuklarımızı teknolojinin getirdiği dezavantajlara karşı koruyacak, onlara teknolojide kullanımında ilk yönlendirmeyi yaparak oyun ve sosyal medya bağımlılığı hastalığından kurtaracaktır. Çocuklarımız teknolojide yönlendirme yapılmadığında maalesef oyunlara yönelmekte, oyun ve sosyal medyaya bağımlısı olmaktadır. Çağımızda bilişim teknolojilerini kullanmak yaşamın her alanında, çalışma sektörlerinin her alanında zorunlu olmuştur. Bilişim teknolojilerini kullanmak artık çağımızın bireylere getirtiği kaçınılmaz bir gerekliliktir. Hazırlanan müfredatta öğrencilerimizin hayatları boyunca kullanacakları, ihtiyaç duyacakları konuların olması yerinde bir karar olmuştur. Bunun yanında yazılım teknolojisinin de dünyada ülkeler arasında büyük bir rekabete yol açtığı günümüzde, yazılımı üreten ve diğer ülkelere satan ülkelerin yazılımı üretemediği için hazır satın alıp tüketmek zorunda kalan ülkelere karşı büyük bir üstünlük sağladığı görülmektedir. Bu doğrultuda yazılım konusunda ders müfredatına kodlama ve programlamanın eklenmesi ülkemizin geleceği adına olumlu olmuştur.







3. DERSİN UYGULANABİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Dersin uygulanması için Bilgisayar Sınıflarının olması bir zorunluluktur. Çünkü dersin konuları teorik değil tamamıyla uygulamalıdır. Yani sadece defterle kitapla işlenecek ders değildir, mutlaka her öğrencinin bilgisayarı olmalı ve konuyu bilgisayarda uygulamalıdır. Maalesef ülkemize baktığımızda çoğu ortaokullarda Bilgisayar Sınıflarının olmadığı görülmektedir. Bu da dersin uygulanmasını güç duruma getirecektir. 2000-2006 yılları arasında MEB ve ULAŞTIRMA Bakanlığının okullara kurduğu Bilgisayar Sınıfları ne yazık ki 4+4+4 dönüşümünde mekan ve sınıf yetersizliğinden dolayı bir çok okul müdürlüğü tarafından kaldırılmıştır ve şu an o okullarda 5. ve 6. Sınıflarda olan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersleri de kara tahtada uygulamasız olarak işlenmektedir. Özellikle şehir merkezlerindeki ortaokullarda BT sınıflarının kaldırıldığı görülmektedir. BT sınıfı olmadan bu dersin bu müfredatın işlenmesi, uygulanması imkansızdır. Bu doğrultuda eğer bu dersin bu müfredatın hayata geçirilmesi planlanıyorsa ortaokullara öncelikle BT sınıflarının kurulurumu gerçekleştirilmelidir.


........... – BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ
............. ORTAOKULU
 

Ekli dosyalar

  • BİLİŞİM MÜFREDAT RAPORU.rar
    13.4 KB · Görüntüleme: 355
Geri
Üst