BTY Taslak Öğretim Programı Raporu

Kodla Büyü

bilisimkml

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
280
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ TASLAK ÖĞRETİM PROGRAMI RAPORU

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin 1. Sınıftan itibaren başlatılması ülkemiz adına çok önemli ve gerekli bir adım olmasının yanında öncelikle;

1-4. sınıf seviyesinde hazırlanan kazanımlar her sınıf seviyesi için ayrılarak, her sınıf seviyesinde haftalık en az 1 ders saati olacak şekilde belirlenmelidir. Ve bu ders 3. Sınıftan itibaren Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretmeni tarafından verilmelidir.

1-4. Sınıf seviyesinde bu dersin kazanımlarının verilmesinin ardından 5.sınıftan itibaren;

• birinci dönem kodlama, robotik, tasarım (hesaplamalı düşünme),
• ikinci dönem Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Etik ve Güvenlik, İletişim Araştırma İşbirliği, Dijital Ürün Oluşturma konuları anlatılacak şekilde yıllık plan oluşturulmalıdır.

Birinci dönem kodlama konularının önce verilmesiyle öğrencilerin öğrendikleri kodlama kazanımları sayesinde ikinci dönem konuları ile ilgili ürün geliştirmesi sağlanmalı, böylece öğrendiklerini gerçek hayatta kullanarak üretme aşamasına geçmelilerdir.

• 5.Sınıf : Scratch gibi blok tabanlı programlama uygulamaları ile bilgisayar için program yazma ve kodlama mantığı
• 6.Sınıf : AppInventor gibi blok tabanlı programlama uygulamaları ile mobil cihazlar için program yazma ve kodlama mantığı
• 7.Sınıf : Arduino, Raspberry Pi gibi uygulamalar ile temel elektronik bilgisi ve Robot programlamanın mantığı
• 8.sınıf : Sketch Up, Tinkercad gibi uygulamalar ile 3 Boyutlu Tasarım mantığı ve Video düzenleme işlemleri öğretilmelidir.

8.Sınıfa kadar aldığı kazanımlar ile programlama mantığını öğrenen öğrenciler artık gerçek anlamda üretmeye hazır durumda olacakları için lise seviyesinde mutlaka zorunlu Programlama (Bilgisayar Bilimi) dersi olmalıdır. Özellikle Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve hazırlık sınıfı bulunan Anadolu Liselerinde.

• 9. Sınıf : Nesne Tabanlı Programlama dillerinden biri (C# - Java) Bilgisayar işletim sistemleri için
• 10. Sınıf : Nesne Tabanlı Programlama dillerinden biri (C# - Java) Mobil işletim sistemleri için
• 11. Sınıf : Html5, Css3, Javascript, Bootstrap, Web Programlama dili (Php) vb.
• 12.Sınıf : Sistem Programlama

Çocuklarımızın 21.yüzyıl becerilerinin gerisinde kalmaması ve tüketim yerine üretim odaklı bireyler olmaları için hazırlanan program mutlaka 1-12. sınıf seviyelerinin hepsinde zorunlu ders olarak okutulmalı ve 2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde program uygulamaya konulmalıdır. Programın sadece 1 ve 5. Sınıf seviyelerinde başlatılması ya da seçmeli olması halinde şu anda 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Sınıftaki öğrencilerimizin 21. Yüzyıl becerilerinin gerisinde kalmasını sağlamış oluruz.

2017 yılının ülkemiz için gerçekten “Bilişimde Gelişim Yılı” olması temennisiyle.
 
Aslinda hep birlikte güzel bir taslak oluşturup bu taslağı teslim etsek daha iyi olabilir gibi
 
Ben norm fazlası olmamak ya da iyi bir okula tayin için değil gerçekten ülkemiz için çocuklarımız için bu konu dikkate alınmalı diye düşünüyorum.
 
her taraf etkilşimli bişeyler dolu... uzem muzem var.. tartışmak yerihe belki de kimbenin okumayacağı raporlar yazıyoruz...

hocama katılıyorum 1—4 e kadar 72 saat dedim ben.çocuk biryerlerde klavye ve fareyi tanımalı.
5 aynen yalnız labı olmayan okullar var... bundan sonrasında bakanlığın programı na aynen katıymakla birlikte 7 sınıfın bir yarısında 10 parmak dedim.. çok hızlı kavrıyaorlar ve parmaklar yeteri kadar gelişmiş oluyor...
 
8.Sınıfa kadar aldığı kazanımlar ile programlama mantığını öğrenen öğrenciler artık gerçek anlamda üretmeye hazır durumda olacakları için lise seviyesinde mutlaka zorunlu Programlama (Bilgisayar Bilimi) dersi olmalıdır. Özellikle Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve hazırlık sınıfı bulunan Anadolu Liselerinde.

hakanotuken' Alıntı:
Ben norm fazlası olmamak ya da iyi bir okula tayin için değil gerçekten ülkemiz için çocuklarımız için bu konu dikkate alınmalı diye düşünüyorum.

Kesinlikle. Bu nedenle de lise ogrencileri su anda programlama ve elektronik ile mutlaka tanismali. Hem meslek lisesinde hem de ortaokulda derse girdigim surede sunu gordum. Ortaokul ogrencileriyle ozellikle 5 ve 6 lara tam anlamiyla programlama ogretip urun ortaya cikarmak cok zor. Temel duzeyde mantigini ogretip basit projeler uretebilirsiniz. Fakat lise duseyinde cok daha fazlasini yapabiliyorsunuz meslek lisesi ogrencisi oldugu halde. Ozellikle de Fen lisesi ogrencilerine programlama ogrettiginiz zaman ilerisi cok daha guzel olacaktir.

Mevcut durumda ortaokul (5~6) ve meslek liseleriyle devam edilecekse durum vahim. Cunku meslek lisesinde imkanlar ve ders saati yeterliyken ogrenci seviyeleri yetersiz, ortaokullarda cok iyi ogrenciler var fakat ders saati, yetersiz ve ogrenciler soyut kavramlari tam olarak anlama yasinda degiller henuz.
 
Raporda da belirtildiği gibi aynı konuları seviyelendirip yıllara bölmek hiç hoşuma gitmiyor. Çocuklar aynı şeyleri anlatmasanız dahi konu aynı olduğu için daha dersin başında sıkılabiliyor. Bence kesin çizgilerle ayrılmalı. 5. sınıfta bilgi güvenliğinden bahsettikten sonra 6. sınıfta bilgi güvenliğinin farklı hangi boyutu anlatılabilir ki? Konu bütünlüğü bozulmamalı. Geçen sene Paint'te çizim araçlarını kullanmıştık, bu yıl çizimlerimizi dosyalayacağız derseniz çocukların ilgisini çekmeyecektir çünkü.

Algoritma konusunu ben ağır buluyorum nedense. Buradaki arkadaşlar Scratch'de her yaptığı uygulamanın algoritmasını oluşturuyor mu? Akış şemasını çiziyor mu merak ettim. Çünkü ders imkanı yok yetişmez bu durumda.
 
Geri
Üst