BTY yazılı yapılmalımı

Kodla Büyü

ylmzyklmz

Aktif Üye
Dersin öğretim programında yazılı sınava daire bir ibare yok.
Perfornans değerlendirme, ürün dosyası vs. var
Bence dersten yazılı sınav olmamalı.

Bence de yapılmamalı fakat E-okul'dan girdiğimizde sınav ve proje notu diye 2 tane alan var girmemiz gereken. Onu ne yapacağız sınav tarihi filanda girilecek. Yani mecbur en az bir yazılı sınav yapacağız.

Mesela beden eğitimi ve müzik derside uygulamalı ders, direk performans giriliyor, bence uygun olan 2 performans ve 1 ders içi notu girmek.
4-5 yıldır notla değerlendirme olmadığı için değişiklikler olmuş ve talim terbiyenin sitesindeki öğretim programında yazılı sınava dair hiç bir ibare yok.

a. Portfolyo (Öğrenci Gelişim Dosyası, Ürün (Seçki) Dosyası, Tümel Değerlendirme)
b. Rubrik (Dereceli Puanlama Anahtarı, Puanlama Yönergesi, Ölçüt Anahtarı)
c. Akran Değerlendirme
d. Öz Değerlendirme
e. Performans Değerlendirme

Bence yapılmalı. Performans değerlendirme çok sinir bozucu bir iş.
a. Portfolyo (Öğrenci Gelişim Dosyası, Ürün (Seçki) Dosyası, Tümel Değerlendirme)
c. Akran Değerlendirme
d. Öz Değerlendirme

Bunları uygulayabilmek için sınıfların en fazla 20şer kişi olması lazım. Ders seçmeliyken ben yapmıştım bunları, özenle her öğrenci için uğraştım. Müfettiş baktı ve şunu dedi: At çöpe bunları, bunların hiçbir anlamı yok. Bir sürü doldurmuşsun falan... 45-50 kişilik sınıflar ve en az 12 şube. Bütün bunları yapmak yerine sınav yapmak daha temiz bir iş. Hem de notu neye göre verdiğiniz belli, diğerleri gibi göreceli değişmiyor.

Bence yapılmalı. Performans değerlendirme çok sinir bozucu bir iş.
c. Akran Değerlendirme
d. Öz Değerlendirme

Bunları uygulayabilmek için sınıfların en fazla 20şer kişi olması lazım. Ders seçmeliyken ben yapmıştım bunları, özenle her öğrenci için uğraştım. Müfettiş baktı ve şunu dedi: At çöpe bunları, bunların hiçbir anlamı yok. Bir sürü doldurmuşsun falan... 45-50 kişilik sınıflar ve en az 12 şube. Bütün bunları yapmak yerine sınav yapmak daha temiz bir iş. Hem de notu neye göre verdiğiniz belli, diğerleri gibi göreceli değişmiyor.

:alkis:

Evet, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği "yazılı sınav" şeklinde bir ibare içermez. Ancak sınavların sayısını belirler ve performans notu kavramını açıklığa kavuşturur.
Sürece dayalı değerlendirme yapmak elbette mümkündür. Ancak objektif değerlendirme için kağıt üstünde ya da elektronik olarak öğrencinin yanıtlarının olduğu bir belge ölçmeyi kolaylaştırır. Süreç değerlendirme öğretmen için oldukça zahmetlidir ki öte yandan zaten ders içi performans (sözlü) notu içi hali hazırda yapılmalıdır.
Sınavın biçimini değiştirmek bizim elimizde. Öğrencileri ölçmek için illa dört seçenekli sınama yapmamız gerekmez, uygulama usulü ile yapılabilir, proje görevi derste yaptırılarak proje ürününe göre puan verilebilir. Ya da klasik birkaç soru ile öğrencinin zihnindekileri yazması istenebilir.

Geri