Bu CD nasıl kurtarılır ? Kurtarılabilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aksmail
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

aksmail

Site Gezgini
Altı çiziklerle bir cd mevcut. CD'yi çeşitli bilgisayarlarda denedim(CDRom-DVDrom vs.). Hiçbiri okumadı. Kimisi açıyor boş gösteriyor(toplam boyut 0 mb diyor), kimisi "disk yerleştiriniz" diyip hiç açmıyor.

Çeşitli kurtama programları denedim. Olmuyor malum cd yi boş gösteriyor. "Dondurucuda 1-2 saat bekletip deneyin" tarzındaki işe yaradığı iddia edilen yöntemleri daha denemedim..

Üst düzey yerlerde kırık cd lerden veri kurtarıldığı düşünülürse, biz alt düzey kullanıcılar bu CD'yi kurtarabilir miyiz? Yardımcı olursanız sevinirim. Zira bu cd önemli dökümanlar içeriyor.

hocam bir kere benimde böyle önemli bir cd vardı çiziklerden dolayı okumuyordu
internetten bulduğum bir yöntem ile verileri kopyalayabildim
çizik cd ye muzu sürüyorsunuz iyice yediriyorsunuz, çiziklerin içine muz tamamıyla yerleştikten sonra cam sil ve mikro fiber bez ile düzgünce siliyorsunuz.
bu işlem sonucunda muz neredeyse tamamen saydam hale geliyor ve cd deki çizikler yok oluyor bi deneyin derim

hocamın vermiş olduğu muz örneğine ek olarak bir yöntem de diş macununu komple cd üzerine yayın peçete ile yedirirmişcesine oval hareketler yapın komple üzerine yedirdikten sonra da cd yi camsil ya da kolonya ile silin sonra yerleştirin Cd yi tamamdır. Hiç başıma gelmedi ama bununla ilgili bir video da izlemiştim. Umarım verilerinizi kurtarırsınız.

Bir yöntem daha belirteyim çakmak ile yanma seviyesine gelmeden Cd nin okunan yüzünü ısıtın ve sonra hemen soğumadan CD sürücüsüne yerleştirin %90 ihtimalle okuma yapacaktır diye tahmin ediyordum. (Bunu da müzik cdlerinde çok denemişimdir. Okunmayan track tarzındaki müzik Cd lerimin okuma yöntemi olarak kullanmıştım)

teknolojik bir çözüm yok yani fiziki yöntemleri öneriyorusunuz : )

Bir kaç öneri daha bekleyeyim teknolojik yaklaşımlar gelebilir (hem öğrenmiş olurum). Olmazsa fiziki yöntemleri denerim. Teşekkür ederim.

Geri