Bu yıl 6.sınıflarda uygulayacağım yıllık plan ile ilgili?

Kodla Büyü

botecii00

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar geçen yılda kullandığım ve bu yılda kullanmayı düşündüğüm yıllık planı sizinle paylaşıyorum fakat tecrübeli arkadaşlarımıza birkaç sorum olacak?
Benim okulumda bilişim sınıfı var fakat 2 bilişim öğretmeni olduğumuz için bir ders saati bilişim sınıfında 1 saat ise sadece projeksiyon cihazını kullanarak veya sınıfta öğrencilere not tutturarak ders işlemeyi düşünüyorum.
İlk dönem plan ile çok paralel gitmeyeceğim word,powerpoint,publisher işleyeceğim ayrıca medya okuryazarlığı (678) öğretmen klavuz kitabını indirdim ve 3 ünite dikkatimi çekti planda yer almayacak olsa da ben medya okuryazarlığı dersinin iletişim ile ilgili kazanımlarını işlemeyi düşünüyorum bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
İkinci dönem ise sadece scratch işlemeyi düşünüyorum orada da şöyle bir problem var 1 saat bilişim sınıfında herşey iyi hoş geçer ama sınıfta nasıl dersi yürütürüm o soru işareti.
Geçen yıl biraz düzensiz geçti ağırlıklı olarak yazı yazdırdım ve bilişim sınıfında yoğun olarak word işledim bu yıl işleri daha sıkı tutmayı düşünüyorum o yüzden şimdiden hazırlıklarımı yapıyorum.Mesela bu yıl video izletmeye ağırlık vereceğim bilişim sınıfı dışındaki ders saatlerinde projeksiyon ile öğrencilerin gelişim düzeyine uygun video gösterimi veya kendim scratch programında birşeyler yaparak öğrencilerin izlemesini sağlayacağım.
Bu konulardaki sizin görüşleriniz neler?

Ekli dosyalar

hocam elinize sağlık. bir şey sormak istiyorum. geçen sene çoğu arkadaş gibi bende 5-6 larda aynı işledim. çünkü kazanımlardaki cümleler neredeyse aynı. bu sene 5 ler 6 oldu. kazanımlar çerçevesinde en temel konuları verdik onlara. şimdi 6 lara nasıl işliycez bunları ya, çocuklar demeyecekler mi geçen sene gördük bunları diye...
müfredatın dışında yıllık plan hazırlayamazsın dediler. mutlaka ttk nın belirlediği kazanımları vermek zorundaymışız. bu sene 6 lara nasıl bir yol izlesem bilemedim açıkçası.

kct06' Alıntı:
hocam elinize sağlık. bir şey sormak istiyorum. geçen sene çoğu arkadaş gibi bende 5-6 larda aynı işledim. çünkü kazanımlardaki cümleler neredeyse aynı. bu sene 5 ler 6 oldu. kazanımlar çerçevesinde en temel konuları verdik onlara. şimdi 6 lara nasıl işliycez bunları ya, çocuklar demeyecekler mi geçen sene gördük bunları diye...
müfredatın dışında yıllık plan hazırlayamazsın dediler. mutlaka ttk nın belirlediği kazanımları vermek zorundaymışız. bu sene 6 lara nasıl bir yol izlesem bilemedim açıkçası.
Hocam ben de aynı durumdayim'şaşırdım kaldım ne yapacağımı bilemedim

kct06' Alıntı:
Al benden de o kadar :( kara kara düşünüyorum ne yapıcam diye...

portatak' Alıntı:
kct06' Alıntı:
Valla bende kara kara düşünüyorum bakalım nasıl yapacağız :(

eras63' Alıntı:
portatak' Alıntı:
kct06' Alıntı:

düşünenlerden biride benim. En sonunda bende yine aynısını uygulamaya karar verdim. 6.lar ikinci baskı olarak aynı konuları görecek.

atungad' Alıntı:
eras63' Alıntı:
portatak' Alıntı:
kct06' Alıntı:

düşünenlerden biride benim. En sonunda bende yine aynısını uygulamaya karar verdim. 6.lar ikinci baskı olarak aynı konuları görecek.

ben de öyle yapıcam sanırım, başka yapıcak bir şey yok konular aynı çünkü. sadece 6 lara daha detaylı yazdırıp konu anlatmak. öğrenciler niye aynı konular dediğinde de uygun bir açıklama yapıcaz artık. işte meb bu konulara önem veriyor, pekiştirmeden mezun olmamanızı istiyor.. 7-8 lerde bu ders kalktı sizlerin bu temeli sağlam almanızı hedefliyor ama bu konular daha detaylı artık falan filan.....

kct06' Alıntı:
atungad' Alıntı:
eras63' Alıntı:
portatak' Alıntı:
kct06' Alıntı:

ben de öyle yapıcam sanırım, başka yapıcak bir şey yok konular aynı çünkü. sadece 6 lara daha detaylı yazdırıp konu anlatmak. öğrenciler niye aynı konular dediğinde de uygun bir açıklama yapıcaz artık. işte meb bu konulara önem veriyor, pekiştirmeden mezun olmamanızı istiyor.. 7-8 lerde bu ders kalktı sizlerin bu temeli sağlam almanızı hedefliyor ama bu konular daha detaylı artık falan filan.....

sayın hocalarım ben 6. sınıflara sadece scratch anlatmayı düşünüyorum ona uygun bir yıllık plan yapmaya çalışacağım dersin gerekirse ikisini de bt sınıfında işlerim. D&R da scratch anlatan bir kitap buldum onu da kendime kaynak yapmayı düşünüyorum.

bende de aynı sorun var, gecen sene scratch üzerinde durdum epey, bu sene de small basic anlatmayı dusunuyorum.

Bu sene 6'ların durum epey karışık olacak. Planlarda birbirine yakın cümleler var, öğrenme alanları aynı zaten. Şu MEB uyduruk da olsa bir kılavuz yayınlasaydı keşke.

aynı durum ben de de var işi kötüsü geçen seneki beşler bu yıl 6 ve onlar geçen seneki 6 lara göre gayet iyiydi.

ben photoshop ekleyeyim diyorum 6 lara basit efektlerle 2. dönemi ya da 1. dönemden başlar biraz 2. dönem den alırım yazılım olarak ta gecen sene tanıtım yaptıgım small basici göstereyim diyorum başlangıç konula aynı fakat seviye olarak daha zor olabilir ya da ne bilim fikri olan yazsın arkadaşlar

narenciye' Alıntı:
http://talimterbiye.mebnet.net/Kitaplar/2012/bilgisayar%206.pdf

şu kitabı bu seneki 5 ere mi işlsek ya da tam tersi bunu 6 lara bol bol yazdırırız 5 lere de gecen seneki planları uygularız ne dersiniz
ama bu kitabın planı yok elimde :mrgreen:

İşte bu kitaptakileri zaten anlattık. Ne yapsak ne yapsak, böyle başka branş yok herhalde..

Arkadaşlar henüz 6. sınıflar için yıllık plan hazırlamadım, 5. sınıflarda geçen seneki programımı kullanacağım.

Burdaki hazırlanan yıllık planları ve altındaki yorumları okuduğum zaman şöyle bir bakayım dedim bu talim terbiyenin belirlediği öğretim programına ve incelediğim zaman gördüm ki bir yanlış içerisinde arkadaşlar.

Aşağıdaki ekli dosyayı indirip

13. sayfadaki
6. “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” Dersi için Öğrenme Alanları bölümündeki şu yazıya dikkat ederlerse zaten sorun kalmayacaktır.

"Ders kapsamına örnek olarak ele alınabilecek bazı öğrenme alanları aşağıda belirtilmiştir. Ancak asla buradaki kapsamla sınırlı kalınmaması gerektiği, hedef kitlenin beklentileri ve gereksinimleri doğrultusunda bu önerilerin genişletilebileceği ve güncellenebileceği unutulmamalıdır."

yani burada verilen kazanımlar ve konular örnektir, dün facebook vardı bugün twitter var yarın ne olur bilinmez, böyle bir konu etrafında sınırlandırılacak bir ders değil bizim dersimiz.

5. sınıflarda geçen seneki planımı işleyeceğim( geçen sene de çok plana bağlı kalmadım)
6. sınıflar içinde geçen sene işlediğim konuların önemli olanları(donanım,işletim sistemi,ağ bağlantılar vs) tekrar 6. sınıflarda ele alıp genişleterek aşağıdaki konuları eklemeyi düşünüyorum.
Excel
Word ( Geçen sene işlediğim için orta - ileri düzey)
Powerpoint( Eylem ayarları vs ileri düzey)
movie maker ile video kesme biçme video hazırlama
Fotoğraf düzenleme(Kes - kırp - basit ayarlar)
sctrach
Mail adresi alma - mail gönderme işlemleri
Sistem ayarları( Disk birleştirme - disk temizleme - sistem geri yükleme)
Denetim masası ayarları( önemli belli başlı ayarlar)
Program indirme - kurma - kaldırma(Tekrar ve ileri düzey)
Donanım birimleri ve görevleri tekrar
İnternet bağlantısı - ağ bağlantısı - ip adresi

ben de 6. sınıflara Scratch anlatmaya karar verdim ama daha öncesinde web üzerinden http://studio.code.org/s/course1 sayfasına girip öğrencilere bu uygulamaları yaptırıyorum. bu sayfa 1. kısım. bundan başka 2 ileri seviye daha var. ama önemli olan bu birinci kısmı bitirmek.
daha sonra basit algoritma örnekleri ve Scratch rahatlıkla anlatılabilir.

yıllık planımı aşağıda verdim
6-sinif-bty-f291/bana-uygun-plani-olan-var-mi-t134118.html

Geri