Bu yıl Scratch anlatanlar tecrübenizi paylaşın

Kodla Büyü

botecii00

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar ben geçen yıl ikinci dönem öğrencilere programlama bölümünde algoritma ve akış diyagramını sadece anlattım scratch programını anlatmadım çünkü yeterince kaynak bulamadım bu yıl 2.dönem ise programlamanın üzerinde durmayı düşünüyorum ve bunun için scratch veya small basic anlatmayı düşünüyorum sizin görüşleriniz neler bu konuda? Öğrencilerin ilgisini çekiyor mu programlama?

ben bu yıl 5 ve 6 lara anlattım Scrathı.Çok eğlenceli geçti.Hiç beklemediğim yaratıcılıkta oyun ve çizgi filmler tasarladılar.Yeterli etkinlik ve materyali internette buldum.Hem Scrath programını kurduğunda içinde örnek uygulamalar var kodlarıyla birlikte.Tavsiye ederim hocam

hocam kullandığınız kaynakları paylaşabilir misiniz öğrencilerin anlayabileceği kaynakları çünkü benim okulumdaki öğrencilerin çoğunun evinde bilgisayarı olmayan düşük gelir düzeyine sahip öğrencilerden oluşmakta.

Ben 5 ve 6 lara scratch anlattım. Çok sevdiler, dersler eğlenceli geçti. Hatta hiç beklemediğim öğrenciler çok başarılı çalışmalar yaptılar. Eba'daki videolar gayet iyi anlatıyor. Kitap almıştım ama ona bile gerek kalmadı

bende hocam gibi bu sene ilk defa anlatıcam tavsiyelerinizi bekliyorum :wink:
bayramdan sonra kurcalamaya başlarım, benim seveceğime eminim ama öğrencilere sevdirmek önemli..

bende 6.sınıflara anlattım çok eğlenceli geçti dersler zamanımız yetmedi bile:) ama okulum ilkokul olduğu için mecburen tayin istedim ve muhtemelen lisede devam edecez öğretmenliğe orda ne anlatacaksak artık

En azından scratch 1.4 sürümü mü yoksa 2.0 sürümü mü kullanılıyor ağırlıklı olarak onu öğrenseydik iyi olacaktı. 2.0 versiyonunda hazırlananlar 1.4 ile açılmıyor sanırım.

Dönem yaklaşıyor ben de bu sene ilk defa scratch programına giriş yapacaklardanım.

Nereden başlanmalı? Basit düzeyde algoritma göstermeyi önerir misiniz? Yada Scratch'in arayüzünden başlasak hızlı mı olur?
Programın hangi versiyonunu kurmalıyız?
Sadece 7 ve 8'lere yönelik bir program mı hazırlamalıyız?

Tecrübeli arkadaşlardan yol gösterebilecek var mı?

subversaa' Alıntı:
Dönem yaklaşıyor ben de bu sene ilk defa scratch programına giriş yapacaklardanım.

Nereden başlanmalı? Basit düzeyde algoritma göstermeyi önerir misiniz? Yada Scratch'in arayüzünden başlasak hızlı mı olur?
Programın hangi versiyonunu kurmalıyız?
Sadece 7 ve 8'lere yönelik bir program mı hazırlamalıyız?

Tecrübeli arkadaşlardan yol gösterebilecek var mı?
5. ve 6. sınıflarda geçen senenin 2. döneminin önemli bir bölümünde Scratch programıyla ilgili konular işledik.
İlk önce Scratch programının arayüzünü tanıtıp, basit birkaç örnek animasyon yaptıktan sonra Algoritma konusuna geçerseniz daha verimli olur diye düşünüyorum. Algoritma konusunda işlem adımları ve akış şemaları ile ilgili örnekler çözüldükten sonra Scratch programı ile devam edebilirsiniz. Her derste, öğrenme hızları farklı olan öğrenciler için ek etkinlikler hazırlamayı ve tekrarlar yapmayı da unutmayınız.

3 yıldır Scratch anlatıyorum kulüp derslerimde. 4.sınıflar ile başladık ve çok keyif aldık. Kulüp olmasının ve gerçekten katılmak isteyen çocukların gelmesinin avantajını yaşadık. Güzel projeler çıktı. 3.sınıflarla da bir yıl denedim. Onlar da başarılı bir sezon geçirdi. Gördüğüm kadarıyla herkes ders içeriğine almış scratch i ve dolayısıyla zorunlu ders olan sınıf düzeyinde anlatılmış. Ben büyük gruplarla denemedim ama bu programın yani programlama mantığının çocuklara küçük yaşlarda verilmesinin günlük hayata etkilerini gözlemledim. Özellikle problem çözme becerilerinde ve yaratıcı fikir oluşturmada güzel etkileri var. Scratch e ilk başladığım yıl kitap da yoktu. Tamamen kendi öğrenmelerimizle bir şeyler yapmaya çalıştık. Ama şuan birçok sitede anlatımlar var. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Ben 6. sınıflar için 2. dönemde anlatmıştım, ilgisini çekmeyi başarırsanız öğrenciler gerçekten ilgili ve katılımcı olur. Ben öncelikle ilk hafta code.org internet sitesindeki algoritma uygulamasıyla başlamıştım. Daha sonra 2 hafta programa ve algoritma mantığını basitçe geçtim uygulamalarla. Sonrada scratch ekranından başlayıp toplamda 8 haftaya falan yaymıştım ve bayağı verimli geçti.

Hatta 5. sınıftaki öğrenciler sabırsızlanıyordu bizde seneye oyun yapmayı öğreneceğiz diye.

her bilgisayar kaldırır hocam benim labda 2007 exper 256 mb ram var çalıştırıyor sorunsuz bir şekilde.

Strachın anlamı ne, programlama mantığını kavratmak mı, çocuklar oyun gibi algılayacaklar bir yararı olmucak diye korkuyorum..

haticeBöte' Alıntı:
Strachın anlamı ne, programlama mantığını kavratmak mı, çocuklar oyun gibi algılayacaklar bir yararı olmucak diye korkuyorum..
En basit haliyle: İlk önce algoritma konusunu işler, bilgisayardaki yazılımların çalışma mantığını açıklayan konular ele alır ve öğrencilere bilgisayara kendi düşünüp-planladıkları işlemleri yaptırma zevkini yaşatırsanız 8)

haticeBöte' Alıntı:
Tam tersine, çocukların oyun olarak algılaması zaten ilgilerini artırıyor ve istediğiniz her şeyi severek yapıyorlar. Amacımız programlamanın mantığını öğretmek ve sonucundada bu kazanımı elde ediyorsak önemli olanda bu.

Geri