erdcannet' Alıntı:
@barbaryan hocama teşekkürler. kısaca benim anladığım attığın taş ürküttüğün kurbağaya değecek... Eskiden çok kar getiren işlermiş ama artık donanım satışı çöp oldu gitti. bunun yerine yazılımla ilgili bir konu üzerinde döner sermaye açabilme imkanı varsa onun üzerinden gidebilirsiniz.
...
hocam DÖSE kurulmasındaki amaç belliydi
1. ÖĞRENCİYİ ÜRETİME KATMA ve öğrenciyken de para kazanmasını sağlama
2. ÜRETİMDE EMEK HARCAMAK isteyen öğretmenlere EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI vermek
istenmeyen şey
1. AL - SAT yapmak
..
bu nedenle DÖSE hedeflenen doğrultuda ilerliyor aslında. Örneğin siz METAL ve AHŞAP ı ham haliyle alıp bunlardan sıra ortaya çıkarıp satıyorsanız bir emek veriyorsunuz ve TAMAMEN ATIYORUM 5 el adığınız malzemeyi emek vererek 25 e sıra olarak satıyorsunuz. Bunu yaparken de öğrencileri kullanıyorsunuz. Böylelikle hedeflenen 2 şeyi de yerine getiriyorsunuz.
Bilişim konusuna gelecek olursak; sizinde söylediğiniz gibi 1 yazılım yapıp bunu satarsanız maliyet 0 satış 10 birim olacağı için. Rahatlıkla kazanabilirsiniz. Ama işin o tarafına gelince şöyle bir ikileme düşüyor bizim bilişimciler haklı olarak; MADEM YAZILIMI BEN YAPTIM NİYE BAŞKASI BENİM ÜZERİMDEN PARA KAZANSIN. X firması üzerinden fatura kestirir %18 kesintiyle tüm parayı ben alırım fikri ağır basıyor ve DÖSE de iş yapmak istemiyor.
Bunu basit bir örnekle açıklayayım
bir yazlım yaptınız maliyet SIFIR satış fiyatı 1000
tanıdık X firması üzerinden fatura kestirirseniz Firmaya KDV oranı + birazda gelir vergisi için fark verseniz hadi %7 diyelim. toplamda %25 kaybınız olur ve 750 TL cebinize kalır.
DÖSE üzerinden işi yapsaydınız. 1000 tl ye sattınız &25 işletme geliri ayrıldı. kaldı 750.
sayman payı - müdür payı - müdür yardımcısı payı - öğrenci payı derken hadi iyi ihtimalle size kaldı 500 (imkansız da biz diyelim)
birde kâr elde ettiğiniz için gelir vergisi vereceksiniz. maaşınızın tabi olduğu %lik dilimden. Minimum %15 .. 75 te o eder.
Kaldı size 425
işi yapan siz parayı alan başkası. siz olsanız yaparmısınız !!!
Peki DÖSE ne zaman işinize yarar!!!
Sanırım asıl önemli konu bu. Her proje çok iyi bir fikir olabilir. ama bir fikrin iyi olması çok satılacağı anlamına gelmez. Ya da belki siz iyi satıcı değilsinizidir. işte o zaman yukarıdaki örnekte olduğu gibi kardan ödün vererek projenizi başkalarına sattırabilirsiniz. Bunun için DÖSE yi kullanabilirsiniz. Zira DÖSE de müdür de müdür yardımcısı da sayman da para kazanıyor.
Örnek :
İlçenizdeki okulların ÖĞRENCİ FOTOĞRAFLARINI e-okula aktarmak.
Bunu biraz allayıp pullayıp iş yapabilirsiniz.
Yapılacak İşler
1. Tüm öğrencilerin fotoğrafları çekilecek
2. Fotoğraflı Sınıf Listeleri Oluşturulacak (Eskiden bilsa veriyordu - Fotoğraflı not defteri de diyebilirsiniz)
3. Fotoğraflar e-okul ortamına aktarılacak
4. Her öğrenciye 4 - 8 ya da daha fazla vesikalık fotoğraf verilecek
Ve tüm bunlar için okullardan öğrenci başı 5TL alacaksınız
Okullarda bunun için öğrencilerden 10 TL alacak
...
Böyle bir iş te sizin okulları bağlamanız zor. Ama okul müdürünüz etkin biriyse, işin ucunda onun da para kazanması varsa, okullarda 5e aldığını 10a satacağı için para kazacaklarsa çok rahat müdürünüz size müşteri bulabilir....
Sizde müşterisi olmayan bir fikirle dolaşacağınıza karı bölüştüğünüz ama para kazandığınız bir işe sahip olacaksınız
....