Dal Seçiminde Kontenjan Olur mu?

Kodla Büyü

desouza82

Aktif Üye
arkadaşlar 10. sınıf öğrencileri yıl sonlarında dal seçim formları dolduracaklar biliyorsunuz. bu formları okulunuz veya siz nasıl değerlendiriyorsunuz? örneğin;

1- 20 kişilik sınıfta 15 kişi teknik servis seçtiği için kalan 5 kişiye dal açılmadığından hepsini teknik servismi yapıyorsunuz?
veya
2- daha önceden dallara örnek olarak 10'ar kişilik kontenjan belirleyerek 15 kişiden 5 tanesini diğerlerinin yanına kaydırıp her iki dalıda açıyormusunuz? eğer kontenjan olayı varsa bunun bir yönetmelik vs.. dayanağı varmı?

Hocam biz dal için 12 kişi şartı arıyorduk. Nerede yazıyor bilmiyorum ama, 10. sınıflar zaten 30 kişi civarında oluyordu. Öğrencilere form doldurtuyoruz 10. sınıf karne ortalaması en yüksek olandan başlayıp teker teker istedikleri bölüme alıyoruz.

Tüm öğrenciler istediği bölüme gittiğinde sayılar iyiyse sorun yok. Ama bir dalda yığılma varsa o daldan sondan 3-5 kişiyi 2. tercihlerine alıyoruz.

Mesela geçen yıllarda hatırladığım sayı 8 idi. Yani bir dalda en az 8 öğrenci olmasına dikkat ediyoruz.

Zaten öğrencilere formu dağıtırken söylüyoruz 3 dalı da yazacaksınız, en çok istediğinizi ilk sıraya en az istediğinizi son sıraya diye. Bir de açıklıyoruz tabii "eğer yığılma olursa 2. veya 3. tercihinize gidebilirsiniz" şeklinde.

AKADEMİA' Alıntı:
Hocam biz dal için 12 kişi şartı arıyorduk. Nerede yazıyor bilmiyorum ama, 10. sınıflar zaten 30 kişi civarında oluyordu. Öğrencilere form doldurtuyoruz 10. sınıf karne ortalaması en yüksek olandan başlayıp teker teker istedikleri bölüme alıyoruz.

Tüm öğrenciler istediği bölüme gittiğinde sayılar iyiyse sorun yok. Ama bir dalda yığılma varsa o daldan sondan 3-5 kişiyi 2. tercihlerine alıyoruz.

Mesela geçen yıllarda hatırladığım sayı 8 idi. Yani bir dalda en az 8 öğrenci olmasına dikkat ediyoruz.

Zaten öğrencilere formu dağıtırken söylüyoruz 3 dalı da yazacaksınız, en çok istediğinizi ilk sıraya en az istediğinizi son sıraya diye. Bir de açıklıyoruz tabii "eğer yığılma olursa 2. veya 3. tercihinize gidebilirsiniz" şeklinde.

hocam dediğiniz gibi yapıyorduk ama yeni yönetmelikte net bir şeyler yok bu konuda. başlığıda bu yüzden açmıştım. yeni yönetmelikte mesela

Alan ve dala geçiş
MADDE 31- (1) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı ve/veya özel yetenek, mülakat ve/veya beden yeterliği sınavıyla öğrenci alan okullar dışındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, alan seçimi 10 uncu sınıfta yapılır. Tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında dal seçimi ise on birinci sınıfta yapılır.
(2) Teknik liseler ile meslek liselerinin 10 uncu sınıflarında alanlara alınacak öğrenci sayısı; müdür başyardımcısı veya bir müdür yardımcısının başkanlığında ilgili alan şefiyle atölye/laboratuvar şefinden oluşan komisyonca belirlenir.
(3) Görme, işitme, kekemelik, spastik ya da ortopedik engeli bulunanların, durumlarına uygun meslek alan ve dalına ya da programa yönlendirilmeleri ve yerleştirilmeleri sağlanır.

burada 2. maddede alanlara alınacak öğrenci sayısı belirlenir diyor. dallar için kontenjandan bahsedilmemiş.

Geri