Dell Inspiron 1300, Ram sorunu.

Kodla Büyü

alpozturk2002

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhaba arkadaşlar. Dell 1300 - B130 Labtop ın Ram ini yükseltmek istiyorum. Üzerinde iki adet 256 Mb pc2-4200 Ram var. Bilgisayarın Service Tag numarasını Dell in resmi sitesinden girdiğimde orjinal sistemini gösteriyor. Orjinal sisteminde ddr2 533 Mhz Ram yazılmış. Ancak benim pc hangi rami takarsam takayım bios da 400 Mhz görüyor. Üzerinde gelen Ram leri de öyle görüyor. Mesela şimdi iki tane Ram taktım ve çalışıyor. Ram lerin biri 667 Mhz diğeri 533 Mhz toplam 2 Gb. Ram leri denemek için aldım. 2. el alacağım yani. Benim bildiğim Ram lerin hızlarının aynı olması gerekir. Ancak çalışıyor ve bios da 400 Mhz görüyor. kapasitede bir sorun yok 2 Gb görüyor.
Gelelim sorulara:)
-Bu labtopdan kullanan var mı. Kaç Mhz gözüküyor Bios da?
-Farklı Hızlarda Ram takıp performansında sorun yaşayan veya yaşamayan var mı?
-1. yuvaya 667 Mhz olanı mı yoksa 533 Mhz olanı mı takmak gerekir. Sırası önemli olabilir hızları farklı olduğu için.
-Sizce 667 Mhz ve 533 Mhz ramleri aynı anda kullanmak sorun yaşatabilir mi ilerde.
Çünkü deneme sürem fazla değil. Boşa para vermeyeyim diyorum:)

Merhabalar Hocam direk ürün hakkında bilgi sahibi değilim ancak şunları diyebilirim.

- Farklı Mhz larda çalışan ramları beraber kullanabilirsiniz ( Bazı anakartların hiç çalıştırmadığını gördüm). Ancak şunu unutmayın ki ramlar aktif kullanımda olduklarında uyumsuzluk sorunları baş gösterecektir. Şunu yaparsanız görür bunu yaparsanız farkedilir demek elbette yanlış olur. Bu sistem hatasından tutun , yeniden başlatma , sistemi başlatama ya kadar geniş düşünülebilir.
Bundan dolayı farklı frekanslarda çalışan ramlar i kullanmak bence yanlıştır.

İşin Bios tarafına gelirsek, 533, 667 + ne takarsanız takın anakartınız ne kadar desteklerse o kadar hızda kullanır ve bios ta bu kadarını görürsünüz. Aynı zamanda desteklemediği için ram hatası bile verebilir.
Bios da ne kadar görünüyor sorusuna gelince, bence bios un ramlarinizi ne kadar gördüğünden çok internetten anakart ın desteği ne kadar ona bakın derim. Muhtemel sitesinde detaylı bilgiyi verecektir. Bunu dell müşteri hizmetlerini arayarak da öğrenebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

Verdiğiniz bilgiler için ve zaman ayırdığınğız için teşekkür ederim. Dell in resmi sitesinde benim bilgisayarın ram hızı 533 Mhz gözüküyor. Ancak bios da 400 Mhz gözüküyor ne takarsam takayım. Sorun burada. Farklı hızdakı Ram lerin kullanılmaması gerektiğini zaten mesajımda belirttim. Ancak iki ram şu an takılı ve 3 saattir kullanıyorum. Denemek için bir sürü programı aynı anda açtım. Performans bölümünde incelediğimde Ram in 1250 Mb ı kullanımdaydı. 1 saat den fazla açık böyle beklettim. Bir sorun vermedi. Bir de memtest gibi ram test eden program kullanıp deneyeceğim.
Dell in müşteri hizmetlerini arayıp sordum. 533 mhz yazarken sitede, ben de nedeh 400 Mhz gözüküyor diye. Net bir açıklama yapamadılar. Başta ben takılan Ram lerin kendisinin 400 Mhz olduğunu düşünmüştüm. Ancak anlaşıldığı üzere anakart en fazla 400 Mhz görüyor. Anakartın tam markası ve modelini öğrenip anakartın sitesinden bilgi almak belki daha açıklayıcı olabilir.

Sizin sisteminizin (intel) desteklediği maximum RAM hızını, anakarttan çok, anakartta kullanılan çipsete bakarak bulabilirsiniz.Dizüstü makinalarda OEM üretim anakart kullanılmaz dolayısı ile anakartı bulup özellik almanız zaten mümkün değil.
sizin makinanızda kullanılan çipset sanırım INTEL GM 910/915.Bu çipsetin desteklediği max hız ise 400 Mhz dolayısı ile 553 de taksanız 667 de sonuçta 400 mhz görünecektir.Bu hızı sadece FSB hızına müdehale ettiğinizde artırabilirsiniz,ama dizüstü makinalarda overclock a pek müsade edilmediği için 400 mhz ile idare etmeniz gerekecek.Yüksek hızda 533-667 gibi ramleri kullanmanızda bir mahsur yok ama,çiftlerin aynı hızda ,aynı marka ve model olmaları tabiki tercih sebebi.

http://www.intel.com/products/notebook/ ... erview.htm

Teşekkürler sinaat hocam. Demekki 400 Mhz den fazla olamayacak. Ancak benim merak ettiğim mesele orjinal dökümanında 533 mhz gözüküyor.
Bir de akşam farklı iki ram i aynı anda takarak denedim. bir sıkıntı oluşturmadı.Ama ileride oluşturur mu meselesi önemli. Deneyen biri varsa sitede bilgi almak istedim.

Teorik olarak 667 ve 533 Mhz beraber kullanırsanız sistem 533 hızında çalışacaktır ve bir sorun çıkmayacaktır ama bırakın farklı hızları aynı hızda bile olsa, çip sayıları aynı olmayan,markaları aynı olmayan kısaca birbirinin eşi olmayan ramlerin bile beraber kullanılması önerilmez.

Ama bu, kullanılrsa illede ilerde sorun çıkaracak anlamına gelmez.Deneyip görmek gerek.

Dökümanda RAm hızınız 533 görünebilir ama bu sistemde 533 hızında çalışabileceği anlamına gelmez.
Mesela; 1333 FSB işlemcileri ve 1333 Mhz DDR3 RAM destekleyen bir anakarta 800 FSB hızında bir işlemci takarsanız Biosta RAM hızlarını 1333 MHZ göremezsiniz.Anakartın desteklediği 1333 MHZ RAM hızı Eğer sistemde 1333 MHZ FSB li bir işlemci takılı ise geçerlidir ,800 MHZ FSB ile ancak overclock yaparak 1333 Mhz RAM hızına ulaşılabilir.

Sizdeki durum da buna benzer.

Geri