Ders dağıtımı

Kodla Büyü

hasogazili

Site Gezgini
Mesajlar
84
Okulda 30 saat ders var ve 1 öğretmen var ise öğretmen 30 saatide almak istediği halde müdür 21 saati kadroluya vererek kalan 9 saati ücretliye verebilir mi? Hatta o ücretli talim terbiye kurulunun o dersi okutacak alandan mezun değilse.Bu konuda mevzuat nedir?
 
hasogazili' Alıntı:
Okulda 30 saat ders var ve 1 öğretmen var ise öğretmen 30 saatide almak istediği halde müdür 21 saati kadroluya vererek kalan 9 saati ücretliye verebilir mi? Hatta o ücretli talim terbiye kurulunun o dersi okutacak alandan mezun değilse.Bu konuda mevzuat nedir?


o müdürü aliyim ben :D veremez arkadasım sen istediğin sürece obamanın oğlu olsa yine olmaz. Oradaki 21 muhabbeti nerden çıktı. Yalnızca öğretmen 21 saatin üstüne girmem derse çağırabilir ücretliyi


not : zaten oğlu yok kızları var sanırım
 
veremez eğer okulun öğretmeni varsa ve derse girmek istiyorsa ücretli öğretmene veremez dilekçe ver hocam devleti zarara uğratmaktan soruşturma açılsın
 
ogretmenokan' Alıntı:
Arkadaşım neye göre verir diyorsun.Ücretliye verdiğinde ona ekders+sigorta ödeneceğinden kadrolu öğretmenden pahalıya geliyor devlet zarara uğramıyor mu? ayrıca talim terbiye kurulunun o dersi okutacak alanından da mezun değil o alandan mezun o dersi isteyen varken öyle birini seçmek keyfilik, talim terbiye kurulunun kararlarını umursamamak değil mi?
 
veremez.

verebilmesinin tek şartı o okuldaki kadrolu alan öğretmeninin 21 saatten fazla ders istemediğini belirten dilekçe sunmasıdır. Hatta böyle olsa bile o eğitim bölgesinde o alandan zorunlu ders saatini doldurmayan veya istekli olan alan öğretmeni varmı buna bakılır.
 
ogretmenokan' Alıntı:

embarrased.gif
 
16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders ücreti karşılığında görevlendirme? başlıklı, 9. maddesinde; ?(1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;
a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okulu 6, 7 ve 8 inci sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate,
kadar ek ders görevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir.? Hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde yukarıdaki kriterlere uyan kişilere ek ders görevi verilebilmektedir.
Peki, öğretmen sayısının yetersiz olması ne anlama gelmektedir?
Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ek ders görevi? başlıklı, 6. maddesi, 1. fıkrasında; ?(1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;
a) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate,
b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate,
c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate,
kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.? hükümleri yer almaktadır.
Bu hükümlerde yönetici ve öğretmenlerin alanlarında alabilecekleri ek ders sayıları ve alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders verilebileceği belirtilmiştir.
Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ek ders görevi? başlıklı, 6. maddesi uygulandıktan sonra yinede derse girecek öğretmen bulunamıyorsa işte o zaman Öğretmen sayısı yetersiz demektir.
Bu durumda Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders ücreti karşılığında görevlendirme? başlıklı, 9. maddesindeki hükümlere göre ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılabilir.
Yukarıdaki hükümler ışığında;
Okulun/kurumun kadrolu öğretmeni veya eğitim bölgesinin kadrolu öğretmenleri arasından Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ek ders görevi? başlıklı, 6. maddesi, 1. fıkrasındaki hükümler uygulanmadan burada yazılan ek ders sayıları kullanılmadan ücretli öğretmene ders verilemez.
Örneğin, A okulunun Matematik ders yükü 45 saat ve norm kadrosu bir öğretmen olsun bu durumda okulunun Matematik öğretmeni 15 saat maaş karşılığı+15 saat (6 saati zorunlu) ek ders ücreti alabilecek geriye kalan 15 saat Matematik dersine de ücretli öğretmen görevlendirilebilecektir. (okul içinden ve bölgeden giren öğretmen olmazsa)
Burada idare öğretmene, 15 saat ek dersin 6 saati zorunlu 9 saatini ücretli öğretmene veriyorum diyemez. Çünkü Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders ücreti karşılığında görevlendirme? başlıklı, 9. maddesi ücretli öğretmen görevlendirmeyi ?Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde? şartına bağlamaktadır.
Okulun elinde öğretmen var iken ve öğretmen derse girmek istiyor iken (öğretmen istemiyorsa verilmez) öğretmenin girebileceği 9 saat isteğe bağlı dersin ücretli öğretmene verilmesi mevzuata aykırıdır.
Ahmet KANDEMİR
Şöyle bir yazı buldum.
 
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/23555_0.html
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN ESASLAR
.....
Ders Ücreti Karşılığı Görevlendirme

Madde 9- Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;
Ücretli öğretmelere dair yazının başlangıcı... Okulda öğretmen yetersiz olması durumunda ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilir ve öncelikle başka okuldan kadrolu öğretmen olmaz ise ücretli öğretmen görevlendirilir.

Siz 21 saat dersten fazlasına (İsteğe bağlı ek ders görevi) girmek istemiyorum diye dilekçe vermediğin sürece 30 saatin tamamı size verilir. Tam tersi olsaydı 21 saat üstü derse girmek isteyen tüm öğretmenlerin dilekçe vermesi gerekirdi.

Üstüne bir dersi kendi branş öğretmeninin okutması esastır. Hatta a okulundaki kadrolu x branşı öğretmeni b okulundaki y branşından derse giremez. Görevlendirmede yan branş olmasını bile kabul etmiyorlar..
Kısaca verilemez.

Diyelim ki müdürünüz ......*, ilçe MEM deki bu işten sorumlu şube müdürü demi ? Eğer yaparsa resmi yollarla şikayet edin.

Not: müdürünüze uygun bir ifade bulamadığım için boş bıraktım.
 
Geri
Üst