fikirler için tşkr..
Geleneksel ve Öğrenci Merkezi Eğitimin Karşılaştırılması
Geleneksel Eğitim Öğrenci Merkezli Eğitim
Sınıfta Etkinlik Öğretici -Etkileşimli
Öğretmenin Rolü Bilgi verici -Katılımcı , teşvik edici ve güdüleyici
Öğrencinin Rolü Dinleyici, daima Öğrenci -Katılımcı, sorumluluk alan
Ders Ağırlığı Bilgiler -İlişkiler
Bilgi Kazanımı Hatırlama ve Ezber Bilginin Birikmesi -Sorgulama ve buluş, bilgilerin yeni bilgilere dönüşümü
Başarı Göstergesi Zamana göre, miktar -Sürece göre, performas , kalite
Ölçme-Değerlendirme Genel,Normlara göre -Bireysel,Kriterlere ve gelişime göere
Teknoloji Kullanımı Tekrar ve uygulama -İletişi, katılım, bilgiye erişim
Öğrenci merkezli eğitim yaklaşımı temel alan etkili bir öğrenmenin gerçekleşmesi sonucu öğrencilerde;
• Merak uyandırma ve plânlama,
• Araştırma ve keşfetme,
• Çözümleme ve derinleştirme,
• Paylaşma ve yaşantıya uygulama basamaklarını özümseyerek yaşamlarının her aşamasında bilgiyi kullanma becerisi gelişecektir.
Öğrenci Ürün Dosyası (Portfolyo)
Öğrenci ürün dosyası, öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri gösteren başarılarının koleksiyonudur. Öğrencinin gelişimini, velisinin ve öğretmenlerinin izleyebilmesine olanak sağlayan bir çalışmadır. Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
Öğrenci merkezli eğitim kavramıyla eğitime, öğrenmeye, öğretmeye ilişkin önemli algısal değişimler söz konusudur. “Ne öğretelim? Nasıl öğretelim? Ne ile öğretelim?” şeklindeki bakış açısından, “Ne öğrenmek ister? Öğrenmek için ne yapacak? Öğrenmesine neler yardım edebilir? Hangi derinlikte öğrendi?” şeklindeki bakış açısına dönüş, öğrenci merkezli eğitimin doğurgusu olarak ifade edilebilir.