Disk okuma sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ijklmno
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

ijklmno

Aktif Üye
Arkadaşlar cd sürücüsü olan müdürün bilgisayarına win 7 kurmak için çalışan cd sürücüsünü çıkartıp yerine başka bir bilgisayarın çalışan dvd sürücüsünü taktım
Bilgisayarı açtığımda disk okuma sorunu hatası verdi. Dvd sürücüsünü kaldırdım sorun devam etti. Hard diski çıkartıp başka bir bilgisayarda denedim ama ne ne yazık ki aynı hatayı verdi. Yedekleri henüz alamadım format atmak istemiyorum acaba ne yapabilirim.

Hard Disk bozulmuş gibi görünüyor herhangi bir yükleme,elektrik kesintisi ya da düşürme sorunu yaşadınızmı? Veri kablosunu kontrol etmekte fayda var...

ijklmno' Alıntı:
Arkadaşlar cd sürücüsü olan müdürün bilgisayarına win 7 kurmak için çalışan cd sürücüsünü çıkartıp yerine başka bir bilgisayarın çalışan dvd sürücüsünü taktım
Bilgisayarı açtığımda disk okuma sorunu hatası verdi. Dvd sürücüsünü kaldırdım sorun devam etti. Hard diski çıkartıp başka bir bilgisayarda denedim ama ne ne yazık ki aynı hatayı verdi. Yedekleri henüz alamadım format atmak istemiyorum acaba ne yapabilirim.

Format atmam lazım. Harddiski başka bir bilgisayara takmama rağmen disk okuma hatasını tekrar verdi. Nasıl yapabilirim?

cleversahin' Alıntı:
İçindekileri kurtar formatla gitsin, bozulmuşla uğraşacağın vakitle yeniden kurarsın hocam...
hocam bilgisayar açılmıyor ki harddisk okuma hatası veriyor. içindekileri nasıl kurtaracağım.

hocam cdden çalışan xp yi deneyebilirsin? önce bilgileri kurtarır sonrada bi tarattırırsın

Hard diski görmüyor bilgisayar diyor siz hala formatla xp kur diyorsunuz! Hocam önceki mesajımda belirttiğim gibi hard disk arızalanmış, en doğrusu teknik servislerden yardım almak çünkü onlar veri kurtarma konusunda profesyonel olarak çalışıyorlar...

ijklmno' Alıntı:

Harddiski göremediğim için birkaç farklı fikir üretmeye çalışayım.

Öncelikle bir dvd sürücü takmakla hdd nin yanması veya bozulması imkansız olmasa da zor bir ihtimal, büyük bir şansızlık. Ne olabilir diye düşündüğümde ide kablosunun takma çıkarma sırasında zarar görmesi, kopması, ide yuvalarına tam oturmaması aklıma geliyor. Ayrıca güç kablolarını takıp çıkarırken voltajdan dolayı hdd elektronik kartı yanmış olabilir. Ya da elinizdeki statik elektrikten çipler zarar görmüş olabilir. Belkide biostan hdd yi iptal ettiniz. Son olarak hdd nin miadı dolmuştu ve bozulma zamanı gelmiş bahane arıyordu :-1:

Farklı düşünceler geliştirirsek;

1- Önceki durumda hdd ve cd sürücü vardı. Bunların tek ide kablosu üzerinde olduğunu varsayarsak jumper ayarları hdd master, cd sürücü slave pozisyonundaydı. Siz cd sürücü yerine dvd sürücü taktınız. Dvd sürücü jumperı master pozisyonunda ise aynı ide kablosu üzerinde iki adet master oldu, çakışma sonucu hdd ye ulaşılamadı.

2- "Dvd Sürücüsünü Kaldırdım" sözünüzden Dvd sürücüyü ide kablosundan çıkardım veya biosun boot seçeneğinden dvd sürücüyü disable yaptım anlamları çıkabilir. Eğer kablodan çıkarmanıza rağmen yinede açılmadıysa 1. fikir anlamını yitirir.

3- Hdd yi başka bilgisayarda denedim diyorsunuz. O bilgisayara tek olarak mı yoksa yine aynı şekilde tek ide kablosu üzerine iki tane sürücü olarak mı bağladınız? Bir önceki bilgisayarda kullandığınız ide kablosunu mu kullandınız?

4- Aynı marka ve model başka hdd niz varsa birkaç vidasını söküp elektronik kartılarını değiştirip çalışıp çalışmadığını kontrol ettiniz mi? Hdd nizden periyodik olarak bir bir yere çarpıyormuş gibi bir ses geliyor mu? Biostan hdd niz marka ve model olarak görünüyor mu?

Sonuçta pek çok belirsizlik var ama anlattıklarınıza bakarak durum pek iç açıcı gibi görünmüyor :cry:

hocam bozulacakmış elinde patlamış muhtemelen. başka bilgisayara 2. harddisk olarak takarak kurtarmaya çalış.

hocam bozuk olan harddiskki sağlam ve çalışır durumdaki kasaya 2. disk olarak takın... bu şekilde bozuk diskteki bilgilerin bir kısmını kurtarabilirsiniz...

daha sonra bozuk olan diski formatlayıp yeniden kullanmayı deneyin ama %90 ihtimalle bir daha kullanamayacaksınız o diski...

hemenyardim' Alıntı:
ijklmno' Alıntı:

Harddiski göremediğim için birkaç farklı fikir üretmeye çalışayım.

Öncelikle bir dvd sürücü takmakla hdd nin yanması veya bozulması imkansız olmasa da zor bir ihtimal, büyük bir şansızlık. Ne olabilir diye düşündüğümde ide kablosunun takma çıkarma sırasında zarar görmesi, kopması, ide yuvalarına tam oturmaması aklıma geliyor. Ayrıca güç kablolarını takıp çıkarırken voltajdan dolayı hdd elektronik kartı yanmış olabilir. Ya da elinizdeki statik elektrikten çipler zarar görmüş olabilir. Belkide biostan hdd yi iptal ettiniz. Son olarak hdd nin miadı dolmuştu ve bozulma zamanı gelmiş bahane arıyordu :-1:

Farklı düşünceler geliştirirsek;

1- Önceki durumda hdd ve cd sürücü vardı. Bunların tek ide kablosu üzerinde olduğunu varsayarsak jumper ayarları hdd master, cd sürücü slave pozisyonundaydı. Siz cd sürücü yerine dvd sürücü taktınız. Dvd sürücü jumperı master pozisyonunda ise aynı ide kablosu üzerinde iki adet master oldu, çakışma sonucu hdd ye ulaşılamadı.

2- "Dvd Sürücüsünü Kaldırdım" sözünüzden Dvd sürücüyü ide kablosundan çıkardım veya biosun boot seçeneğinden dvd sürücüyü disable yaptım anlamları çıkabilir. Eğer kablodan çıkarmanıza rağmen yinede açılmadıysa 1. fikir anlamını yitirir.

3- Hdd yi başka bilgisayarda denedim diyorsunuz. O bilgisayara tek olarak mı yoksa yine aynı şekilde tek ide kablosu üzerine iki tane sürücü olarak mı bağladınız? Bir önceki bilgisayarda kullandığınız ide kablosunu mu kullandınız?

4- Aynı marka ve model başka hdd niz varsa birkaç vidasını söküp elektronik kartılarını değiştirip çalışıp çalışmadığını kontrol ettiniz mi? Hdd nizden periyodik olarak bir bir yere çarpıyormuş gibi bir ses geliyor mu? Biostan hdd niz marka ve model olarak görünüyor mu?

Sonuçta pek çok belirsizlik var ama anlattıklarınıza bakarak durum pek iç açıcı gibi görünmüyor :cry:

Hocam ilgilendiğiniz için teşekkürler. Yazdığınız fikirleri madde madde şu şekilde cevap verebilirim:

1.Tek ide kablosu vardı. Jumper ayarlarını önce kontrol etmemiştim. Daha sonra kontrol ettim. dvd master pozisyonundaydı ve çakışma oldu.
2.Dvd sürücüsünü kaldırdım derken sadece kablosunu çıkardım.
3.Hdd yi başka bilgisayarda hem tek olarak hem de başka bir cd sürücüsü ile denedim. Bir önceki bilgisayarda kullandığım ide kablosunu kullanmadım.
4. Bu maddede söylediklerinizi yapmadım. Hdd den herhangi bir sey gelmiyor. Hdd nin marka ve modeline biostan bakmadım.

ilk üç maddenin hepsini yapmama rağmen hep "disk okunamadı" hatası veriyor.
ayrıca diğer arkadaşlar 2. harddisk olarak kullan diyorlar. Hdd eğer bozulmuşsa 2. disk olarak kullanacağım bilgisayara zarar verir mi?

Geri