Dizüssü bilgisayarda işlemci çıkmazı

Kodla Büyü

bote2002

Seçkin Üye
Seçkin Üye
İntel firması ultrabooklar için çıkardığı işlemci numarasının sonunda U bulunan işlemci ile intel in diğer mobil işlemcilerini perfornmans bakımından karşılaştırdığımızda nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor...

Örneğin aşağıda iki tane intelin mobil işlemcisi var performans bakımından hangisini tercih edelim.... Bu ultrabooklar kafamı karıştırdı.... U damgalı işlemcilere baktığımızda genel olarak frekasnlarının düşük olduğunu görüyoruz bundan dolayı acaba hızlarıda düşük mü.... Uzman arkadaşlardan bilgi istiyorum....
Core i5 4200U
İşlemci Modeli: 3230M

Valla bu konuda tecrübeli arkadaşlar açıklama yaparsa aydınlanırız hakikaten. Bu "i" serisi işlemciler gerçekten kafa karıştırıcı. 2. nesil, 3. nesil, U serisi, Turbo Boost, vs. Teknik farklılıklarından ziyade son kullanıcı açısından bir karşılaştırma yapılsa iyi olur. Bir örnekle nesil işini açıklayayım gerisini bilmiyorum ama. i5 işlemci ele alalım. işlemci numarası Core i5 XXX ise 1. nesil, Core i5 2XXX ise 2. nesil, Core i5 3XXX ise 3. nesil oluyor. Aralarında ne fark var bilmiyorum açıkçası. Garip olan tüm serilerde atıyorum 2.4 GHz hızda işlemci var. Sırf pazarlama taktiği olabilir mi acaba?

bunlarda birazcık hızı düşürüyorlar 1.7 ghz (turbo 2.4 felan) gibi ama daha stabil çalışıyorlar sanırım daha düşük sıcaklıklarda ve daha az enerji ile çalışıyorlar bu da özellikle ultrabooklarda çok önemli

İmpetus23'ün de ifâde ettiği gibi Intel marka işlemcilerin sonundaki U kodu esâsında ULV ( Ultra Low Voltage ) 'nin kısaltmasıdır.

Yâni bu harfi taşıyan işlemcilerin voltaj değerleri aşağıya çekilmiş. Bu sâyede UltraBook gibi ince yapılı taşınabilir bilgisayarlarda düşük güç tüketimi ve daha ısı yayımı hedeflenmekte.

Birinci, ikinci, üç ve dördüncü nesil ibâreleri ise ilgili işlemcide kullanılan teknolojiyi ifâde etmekte. Çünkü Intel her yeni bir nesilde işlemcilerine ufak tefek yenilikler ilâve ediyor.

Turbo Boost ise işlemcinin, sistem ihtiyaç duyduğu vakit kendi hızını bir müddetliğine çıkarabileceği âzamî Mhz değerini ayarlayan özelliktir. Misâlen bilgisayara verdiğimiz bir komut onun normâl gücünden fazlasına tekâbül ediyorsa, burada işlemci o an güç tüketimini artırıyor ve verilen komutu en kısa zamanda tamamlamaya çalışıyor.

:)

Geri