doğum öncesi izin için aktif çalışma

Kodla Büyü

beyzayedi

Üye
merhaba; tahmini 23 eylüde doğum yapacağım. sezeryan ve erken doğum riski var. büyük ihtimal bayramdan önce 9 eylül olabilir.
sorum şuki; öğretmenim 19 ağustosa kadar yaz stajinda görevliyim. aktif olarak çalışıyorum. iki hafta boşluk ardından 1 eylül seminerlerle okul açılıyor. son üç hafta kalana kadar çalışıp 5 haftayı doğum sonrasına aktif çalışmadığım için arkadaşlarım aktaramayacağımı söylüyor. yani 1 eylülde öğretmenler resmi olarak göreve başlıyor bende resmiyette 3 hafta kalana kadar yani 5 eylüle kadar çalışmış oluyorum. 2 gün seminere katılmış oluyorum. acaba 19 ağustostan sonra halk eğitimde 2 haftalık bir kus yada hizmet içimi vermeliyim. 5 hafta için ne kadarda çırpınıyoruz :(

bence arkadaşlarınız zırvalamış. aktif görev pasif görev diye bişeyi ilk kez duyuyorum. doğumdan 8 hafta öncesinde doktordan çalışabilir raporu alarak doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilirsiniz. yani doktorun hesabına göre doğum 23 eylüldeyse 2 eylülde izne ayrılabilirsiniz. 5 hafta doğum sonrasına kalmış olur.

Yaza gelen dogumlarda malesef dogum.oncesii dogum sonrasina atilmiyor 40 hafta doldigu haftadan sonra izniniz baslar erken dogsa en fszla erken dogdugu hafta sayisini ekliyorlar..
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2 ... 413-10.htm burada da yaziyo ama sizinki farkli sayilir mi bilemiyorim.. Benim dogum 7 eylul gorunuyo ve dogum onceso 8 haftam yaniyormus... Cok kotu bisey

"Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir. "
diyor. seminer çalışmaları yaz tatili içindemi.

hocam yaz tatili temmuz agustos doğum eylülde. Kullandırmama gibi bir durum olmaz bence.siz çok kurcalayıp ortalığı bulandırmayın bence.
ekim de doğan oğlumda biz kullanmıştık.

25 haziranda doğum yaptım doğum sonrası iznim yaz tatiline denk geldiği için aktarma durumu söz konusu olmadı. eylülde doğum yapacakların da büyük ihtimal doğum öncesi izinleri yanıyor çünkü aktarma işlemi için aktif çalışması gerekiyor.

hocam haziran ile eylül zamanı yapılan doğum bir olmaz. eylül 22-23 ünden sonra doğum yapan da sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. çünkü son 3 haftaya kadar çalışır raporu aldıysa 1 eylülden sonra aktif olarak görevdedir demektir.

Benim de ilk doğumum eylül ayına denk geldiğinde dogum öncesi 5 haftanin dogum sonrasin da kullanılmasını kabul etmemişti meb. Zaten zorunlu olarak kullaniyoruz. Ama sizin durum biraz farklı. Sizin çalıştığınız zamanları doğum sonrasında kullandırırlar bence. Sonuçta çalışıyorsunuz. Tabi bu ülkede hak verilmez zorla alınır maalesef. İşbilmezlere laf anlatarak stresle geçiyor gebelik. Çalışan Anne olmak zor.

Öğretmenlerde hiçbir şekilde temmuz ağustos aylarını doğum sonrasına aktaramazsınız. Çünkü çalışarak geçirilen süreler doğum sonrasına aktarılır. Boşuna çalışabilir raporu almayın. Maalesef durum böyle. Bilerzen hocamın açıklaması doğrudur. Ülkemizde doğumu destekliyoruz denilse de somut olarak kayda değer bir adım henüz atılmadı.

tzcn' Alıntı:
Öğretmenlerde hiçbir şekilde temmuz ağustos aylarını doğum sonrasına aktaramazsınız. Çünkü çalışarak geçirilen süreler doğum sonrasına aktarılır. Boşuna çalışabilir raporu almayın. Maalesef durum böyle. Bilerzen hocamın açıklaması doğrudur. Ülkemizde doğumu destekliyoruz denilse de somut olarak kayda değer bir adım henüz atılmadı.

""Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. (Ek cümle: 29/1/2016- 6663/6 md.""

Bu maddeden de anlaşıldığı üzere öğretmenlerde devlet memuru olduğu için çalışabilir raporu alabilir ve iznini doğum sonrasında kullanabilir.

Boşuna rapor almayın gibi cümleler ön yargı ve amansız bir hesaplaşmanın ürünü olsa gerek. Öğretmenler yaz aylarında izinli sayılmazlar. Sadece tatil gibi değerlendirilir. Yani çalışıyor gözükür öğretmenler. Örn: Aldığın bir rapor mebbise işlenir ve toplam raporundan düşülür ama tatil iznin uzamaz. 1 eylül tarihi geldiğinde siz 3 gün rapor almıştınız sizi 4 eylülde göreve başalatılım demezler. İzin olsaydı aynı durum olmazdı.

Hocam siz çalışabilir raporunu alın ve kurumunuza verin. Forum sitelerinden kendini bilmez bazı hesap uzamanlarının yorumlarını da dikkate almayın

duygu03' Alıntı:
25 haziranda doğum yaptım doğum sonrası iznim yaz tatiline denk geldiği için aktarma durumu söz konusu olmadı. eylülde doğum yapacakların da büyük ihtimal doğum öncesi izinleri yanıyor çünkü aktarma işlemi için aktif çalışması gerekiyor.

Hocam 25 hazairanda doğum yaptıysanız atarma durumu nasıl olmuyor ?

25 hazirana 3 hafta kalana kadar çalışabilirsiniz. Geri kalan kısım doğum sonrası kullanılır. YAni toplamda 11 hafta kullanılır. Yaz tatiline geldiği için 2 ay daha ek süre vermezler. Bir önceki yorumda da anlattım. Öğretmenler yazın çalışır gözüküyor sadece okula gelmiyorlar. Yani senelik iizn muhabbeti olmuyor. Mesela senelik izin gibi olsaydı size ek iki ay daha vereceklerdi ama öyle olmuyopr. Öğretmen yazın çalışıyor ama okula gelmniyor gözüküyor

İlgili maddede geçen ifade ".....Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. "
yazın fiilen çalışılan bir durum olmadığı için öğretmenlerin tatil dönemi olduğu için burada geçirilen süreler doğum sonrasına eklenmez.Devlet Personel Daire Başkanlığını konuyla ilgili yazısı da var eklenmeyeceğine dair.
meb2.jpg

yalnız soruyu soran hocamız aday öğretmen sanırım ve aday öğretmenler de 19 ağustosa kadar da fiilen çalışıyor.bu durumda çalıştığı süreleri doğum sonrasına katabilir.

delikatliyam' Alıntı:
tzcn' Alıntı:

""Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. (Ek cümle: 29/1/2016- 6663/6 md.""

Bu maddeden de anlaşıldığı üzere öğretmenlerde devlet memuru olduğu için çalışabilir raporu alabilir ve iznini doğum sonrasında kullanabilir.

Boşuna rapor almayın gibi cümleler ön yargı ve amansız bir hesaplaşmanın ürünü olsa gerek. Öğretmenler yaz aylarında izinli sayılmazlar. Sadece tatil gibi değerlendirilir. Yani çalışıyor gözükür öğretmenler. Örn: Aldığın bir rapor mebbise işlenir ve toplam raporundan düşülür ama tatil iznin uzamaz. 1 eylül tarihi geldiğinde siz 3 gün rapor almıştınız sizi 4 eylülde göreve başalatılım demezler. İzin olsaydı aynı durum olmazdı.

Hocam siz çalışabilir raporunu alın ve kurumunuza verin. Forum sitelerinden kendini bilmez bazı hesap uzamanlarının yorumlarını da dikkate almayın
Ben kendimi biliyorum hocam, kanunu ben yazmadım uzmanı da değilim siz gibi. Yaz tatilinde hangi görevi yapıyorsunuz mesai saatleriniz kaçtan kaça sorabilir miyim? Alınan rapor mebbise işlenir doğrudur, yaz tatilinde hangi öğretmenin rapor alıp okula götürdüğüne şahit oldunuz Allah aşkına, niye alsın zaten. Yaz tatilinde çalışmıyorsunuz hocam bu kadar basit. Uzmanı olduğumdan değil çevremde arkadaşların yaşadıklarından dolayı biliyorum eklenmeyeceğini. Keşke dediğiniz gibi eklense biz de faydalansak, çocuklarımız 2,5-3 aylıkken başlamak ya da rapor almak zorunda kalmasak.

tolgahan0010' Alıntı:
delikatliyam' Alıntı:
tzcn' Alıntı:

hocam pdf i okumuşsun ama sadece başını. altlara doğru 10. madde de öğretmenlerle ilgili özel açıklama var ve o maddenin içeriğinde şu yazar;
"Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir. "
bu arkadaşımızın mesajını okuyupta kafanızı karıştırmayın. yazıyı bir daha şöyle sağlam okuduğumda yaz tatiline denk gelen doğum öncesi izinlerin hepsinin yandığını anlıyabiliriz. benim eşimde eylülde doğum yapacak ondan bir araştırma içindeyim.
1 eylülden son 3 haftaya kadar çalışır raporundaki tarihe kadar kaç gün varsa onu aktarabiliyoruz anladığım bu. okulda iki arkadaşın eşi doğum yaptı biri yaza denk geldi galiba ona bir sorayım nedir ne değildir. yorumladıkça birşeyler çıkıyor

Arkadaşlar tamda yeri gelmişken,

Eşim 3 ekimde doğum yapacak, sezeryan olursa 23 eylül olacak ve erken doğum olarak geçecek kayıtlara... 3 hafta kalana kadar yani 9 eylüle kadar çalışabilie raporu alarak işe başlayabiliyoruz diye biliyorum. Böyle bir durumda işe başladığımız için doğum izninin kullanılmayan 5 haftalık kısmını sona aktarabilir miyiz?

Üşenmeyip cevaplayanlara şimdiden teşekkürler....

paradox99' Alıntı:

Eşim 3 ekimde doğum yapacak, sezeryan olursa 23 eylül olacak ve erken doğum olarak geçecek kayıtlara... 3 hafta kalana kadar yani 9 eylüle kadar çalışabilie raporu alarak işe başlayabiliyoruz diye biliyorum. Böyle bir durumda işe başladığımız için doğum izninin kullanılmayan 5 haftalık kısmını sona aktarabilir miyiz?

hocam 1 eylülden sonraki süreleri ekletebiliyorsunuz. bebeğiniz 6 ekimde doğsa ( 1eylül-6ekim arasındaki) 5 haftayı ekliyorlar. ama neden 23 eylülde doğmasi beklenen bebeği 10 gün öncesinden sezeryanla aldırıyorsunuz. sağlık yönünden bir engel yoksa yapmayın hocam yazık bebeğe. Son ay son haftalarda bebekte çok gelişim olur.

iznin tamamını kullanmak isterseniz;

1 eylülde doktora gidin. doğuma 8 hafta var, beklenen doğum tarihi 27 ekimdir, çalışabilir raporu alın. Ama doktor 8 hafta var diye yazmaz tanıdık varsa ancak. diyelimki bunu hallettiniz.

sonra atıyorum 23 Eylülde doğum oldu, tekrar "doğum beklenenden 35 gün erken gerçekleşmiştir." diye rapor alıyorsunuz. Bu raporun bitiş tarihide 23 eylülden itibaren 8 hafta + 35 gün olarak hesaplayıp yazdıracaksınız.

ama bu yazdıklarımı hiçbir doktor yazıpta vermez.

İşin özü

bebek 32. haftasına girdiği gün doktora gidip 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alınacak.
sonra 37. haftasına girdiğinde tekrar gidip 37. haftaya girdi çalışamaz raporu alacaksınız.
sonra 40. haftada doğum da tekrar 5+8 haftalık çalışamaz raporu alınır..
Doğum 40. haftadan önce olursa bu raporda ayrıca belirtilir ve ayrıca erken doğum olan sürede eklenir.

ancak öğretmenler için 32. hafta ile 37. hafta arası yaz tatiline gelen süreler heba oluyor.

Türkiye her iş boş evrak kürek işleri. Bir doğumda bile bir sürü rapor alıyorlar. Belliki doğum olacak. Doktor olası doğum tarihini belirten raporu verdikten sonra gerisini memurun isteğine bırakmaları gerekir. Hamile kadın zaten çalışamayacaksa kendisi anlıyor.

mevzuat' Alıntı:
paradox99' Alıntı:

hocam 1 eylülden sonraki süreleri ekletebiliyorsunuz. bebeğiniz 6 ekimde doğsa ( 1eylül-6ekim arasındaki) 5 haftayı ekliyorlar. ama neden 23 eylülde doğmasi beklenen bebeği 10 gün öncesinden sezeryanla aldırıyorsunuz. sağlık yönünden bir engel yoksa yapmayın hocam yazık bebeğe. Son ay son haftalarda bebekte çok gelişim olur.

iznin tamamını kullanmak isterseniz;

1 eylülde doktora gidin. doğuma 8 hafta var, beklenen doğum tarihi 27 ekimdir, çalışabilir raporu alın. Ama doktor 8 hafta var diye yazmaz tanıdık varsa ancak. diyelimki bunu hallettiniz.

sonra atıyorum 23 Eylülde doğum oldu, tekrar "doğum beklenenden 35 gün erken gerçekleşmiştir." diye rapor alıyorsunuz. Bu raporun bitiş tarihide 23 eylülden itibaren 8 hafta + 35 gün olarak hesaplayıp yazdıracaksınız.

ama bu yazdıklarımı hiçbir doktor yazıpta vermez.

Hocam çocuğumuzun doğum tarihi 3 Ekim, Sezaryanla olunca 10 gün önce alınıyormuş, ilki sezeryan olduğundan ikincisi de sezeryan olmak zorunda..

hastane rapor işlemleri bölümü ile görüştüm. biz raporu yazıyoruz ama idari amirler yaza gelen süreleri düşüyorlar dediler. hastane de sıkıntı yok 8 haftanın kalan 5 haftasını da doğum sonrasına eklenecek şekilde raporu düzenliyorlar. fakat raporu okula verdiğimizde ilçe yada ildeki yetkili amirler yaz tatiline denk gelen kısımları düşüp kalanları aktarıyorlarmış.

Geri