Dolarda Durum Ne Olur(Anket)

Kodla Büyü
Fed bu sene sonuna kadar faizleri arttiracagini acikladi..
ortam belirsiz erken secim var.
sonrasinda yenidwn secimlere gitme ihtimali var..
teror olaylari durmuyor..
bu durumda dolarin dusmesini beklemek saflik olur
 
1 kasım da sandıklar kurulursa iyi kötü bir seçim olursa:tek parti iktidarı olmasa da çok fazla yükselmeyecektir;zaten tek parti büyük süpriz olur;dolar 2,70- 2,80 lere geriler..koalisyon kurulursa da 2,85-2,90 lara gerilere..bunlar iyi senaryo..
seçim yaptırılmaz-kasım da not düşerse 3,30 a koşar...yada yine koalisyon olmaz 3. defa seçim denir yada daha kötüsü c.başkanı seçim yaptırmayıp yönetime el koyarsa 3,5 u bulur muhtemelen ülke büyük bi kaosa sürüklenir..
 
piyasada para yok cekler senetler karsiliksiz cikiyor kriz artik hissediliyor bunu bankacilara sorun anlatsinlar global kaos gun sayiyor savaslar kapida dolar ne olur bilmem ama bizim icin bir sure cok sey iyi olmayacak
 
Doları filan boş ver hocam anı yaşa, çok paran varsa gayri menkule yatır. Yabancıdan hayır bekleme, gelecekse hayır Allah'tan gelsin. Aslında ben dışarıdan gelen her şeye karşıyım artık, alışverişte yerli mallarına rağbet kalmadı, açıkçası yerli diyebileceğimiz mal bile kalmadı piyasada. Milli sermayeden söz edemiyorsak dolar hep artacaktır, ama ben asla paramı dolara yatırmam, çünkü oradan gelecek parayı rahat harcayamam. Zamanında matbaaya karşı olanları da anlamaya başladım son bir kaç yıldır....
 
Bundan sonra Türkiye ağzıyla kuş tutsa, uçsada, kaçsada 2,90 nın altına ihtimali görmüyorum. Yükselme ihtimali daha fazla bence
 
ahmetarif21' Alıntı:
hocam dolar yatırım için acele etme; en azından 3.00 'a gelmesini bekleyip al;kısa vadede iyi gelişmelerle bi rahatlama olsa bile yine de tekrar yükselir..ama 4 falan olmasını beklemiyosundur sanıyorum??? Dolar trenine binmek için biraz geç kaldınız;geçen yıl 2 lira civarlarında iken dolar alanlar %40 a yakın kazanç elde ettiler..ama bu saatten sonra en fazla 3,30-3,40 falan görebilir;en kötü şartlarda daha üzerini de ALLAH göstermesin..

Ha bu arada şu anda Merkez bankasından şu anda hiç ses çıkmıyor; ama ciddi bi yükseliş dalgasında da faizleri arttıracaklardır; zaten en büyük akp destekçisi işadamları bile devlet bize 2,70 ten dolar satsın demeye başladılar ki bu da özel sektörün-piyasanın doların daha da yükselmesine dayanacak güçleri olmadığının göstergesidir.
 
anketler-f68/dolar-anket-t141238.html

yukarıdaki link 14 nisan 2015 tarihinde açılan "dolar kuru" anketi. orada yaz sonunda 3,00 TL olacağını ve o tarihte 2,70 TL olan doların halen daha alınabileceğini söylemiştim. nitekim alınsaydı kar getirecekti.

şimdi ise seçimlerden sonra akp'nin tek başına iktidar olacağını, doların 2,90 seviyesine gerileyeceğini, 2016'ya yine 3,00 dolaylarında gireceğini düşünüyorum.

akp'nin tek başına iktidar olamaması ve daha büyük bir kaos ortamıyla karşılaşılması ile seçim ertesi dolar 3,15 dolaylarına fırlayabilir ve yeni seneye de 3,30 seviyesinde girebilir. bu da bir seçenek =)
 
Ekonominin gidişatı iyi değil! Dolar daha da artar. bugünkü seviyeden almam. ama yatırım yapmak isteyenler için bugünkü seviyelerde bile dolara geçmek cazip bi yatırım olacaktır.

Maalesef, tünelin ucunda görünen ışık üzerimize doğru gelmekte olan trenin Işığı ve biz de ona doğru koşa koşa gitmekteyiz.

3,5-4TL bile olması beni şaşırtmaz. Hem de 1-2 yıl içinde!...
 
Artık düşme vakti gelmiştir diyen 5 akıllı kim diye merak etmiştim, birisini buldum. Ya sabır arkadaş ya :mrgreen:
 
4 MART 2015 DE YAPILMIŞ BİR DEĞERLENDİRME, hepsi de gerçekleşmiş bi okuyun arkadaşlar. (ALINTIDIR)

bence bugün itibariyle 2015 model ekonomik krizimiz resmen geldi, sefalar getirdi. 2 yıldır bağırıyorum her yerde. artık zamanı geldi!

- dolar 2.60 yolunda ve orta vadede daha da çok ilerilere gidecek. zorla güzellik olmadı, zorla değerli tl tutmadı ve sadece bugün tl %1,5 değer kaybetti. asıl mevzu temmuz'da fed faiz artırdığında kopmaya başlayacak. 3 seviyelerini aşması işten bile değil.

- değersiz tl'ye rağmen ihracatımız rekor seviyede düştü (şubat -%14). hala daha da düşmeye devam edecek.

- 2015 yılı turizm açısından felç. ruslar zaten gelmiyor, erken rezervasyon falan yok ortada. en büyük istihdam kaynaklarından biri bu yaz binlerce insanı işsiz bırakacak.

- giderlerimiz dolar, gelirlerimiz euro cinsinden. euro-dolar paritesi 1'in altına inecek. hem sanayi, hem turizm, hem ulaştırma feci patlayacak.

- özel sektörde korkunç bir usd borç stoku var. kamunun tüm borcu özel sektöre kaymış durumda. yükselen kur pek çok şirket için iflas bayrağı açacak.

- libya'dan tüm şirketlerimiz kovuldu, ortadoğu'ya ihracat yapmak için mısır limanlarını artık kullanamıyoruz, merkezi ırak yönetimi ve suriye yönetimi ile zaten şu an kağıt üstünde fiili savaş halindeyiz. yani çok sevdiğimiz ortadoğu pazarı giderek sıfıra yakınsayacak.

- en büyük müşterimiz ab ülkeleri zaten malum. korkunç kamu borç stoku, deflasyon ve yüksek işsizlik yüzünden tüm euro bölgesi gümbürdeyip gitmenin arefesinde.

- rusya - ukrayna pazarları perişan. rubledeki rekor değer kaybının üstüne dolar artışı bu pazarlara çalışan şirketlerimizin gelirini mahvetti. sonuçta 1 dolarlık ihracatın 65 cent'i o ürünü üretmek için ithalata gidiyor. bu ülkelerdeki anlaşmaların çoğu ruble üstünden. yani belki maliyetine ürün satmış oluyoruz, ya da zararına. tabii o da ödemeleri alabilirsek.

- iç pazarda konut - lüks tüketim - hizmet sektörü odaklı saçma sapan talep ekonomimizin ruhuna fatiha. büyükşehirler dışında konut satışları durmuş durumda. müteahhit borçla inşaat yapıyordu, çomar borçla konut alıyordu. faizler yükseldi ki bunlar daha en iyi günleri. yüksek faizde büyükşehirler dahil tüm inşaat sektörü patlayacak. (2008'de ekonomi %4 küçülürken inşaat sektörü %20 küçüldü)

- 2003'ten bu yana fiyatlar 3,5 kat arttı. hanehalkının borçluluk oranı 46 kat yükseldi. bu en iyi dönemimiz denilen bol likidite, düşük faiz, bırakınız çalsınlar, bırakınız çırpsınlar günlerinde gerçekleşti. yani olası bir sarsıntı, 2001'den çok daha fazla can yakacak.

- kur artışından dolayı otomobiller çok zamlanacak. iç ve dış pazardaki talep daralması ağır sanayinin büyük yüzdesini oluşturan otomotiv sektörünü sağlam vuracak. araba almak için kredi çekmek de oldukça mantıksız bir iş olacak.

- enflasyon mevzusu zaten merkez bankası'nın üstündeki mafya baskısından dolayı felaket. gıda fiyatları ve artan kur daha da tırmandıracak. hele bir de cahiller faiz indir diye baskı yapmaya devam eder, başçı da faizi ciddi şekilde indirirse bi kaç seneye bi kaç sıfır daha atarız liradan.

- bıst şubat'ta en çok kaybettiren borsaydı. mart'ta da bu ünvanı kimseye kaptırmayacak gibi (bugün -%2,65). yabancı yatırımcı mal değil, siyasi riskin bu kadar yüksek olduğu ülkede durmayacak. hele abd faizleri artırsın, bu borsanın olması gereken yer 70 bin.

- daha zilyon tane şey sayarım. sokaklarda kendiniz de görmeye başlarsınız zaten emareleri. sözün özü lehimize olacak tek şey yok. düşük petrol seviyeleri bile işimize yaramayacak çünkü yine usd çok değerlendi. üstelik tayyip kankası arap şeyhler ve körfez sermayesi de kendi bütçeleri sapıtınca ülkeden ardı ardına çıkmaya başladı.

- işin en vahim tarafı 2001 yılındaki gibi şerefiyle erken seçime gidelim diyecek bir irade olmayacak. gücü ve milyarlarca dolarını kaybetmemek için tüm ülkeyi yakıp yıkmaya hazır bir ve kesinlikle öngörülemez, kırmızı çizgisi olmayan bir delilik tarafından yönetiliyor olacağız.

- gidip mal gibi borçlanmayın şu ara. krize elinizden geldiğince likit girin. son model iphone'a giricez diye 3 bin tl takside gömmeyin, krediyle arabadan evden uzak durun. işsizlik felaket boyutlara gelebilir. temkinli olun.

- paranız varsa da hele şu erdoganomics çatlamaya başlasın, eldeki o 'lüks konut'ları satmak için takla atmadıkları kalacak. belki ötv ve kdv bile kalkacak konuttan taşıttan. o zaman ucuz ucuz toparlayacaksınız. sabırlı olun.

- bu krizin mümkün olan en sert şeklinde geçmesini ümit ediyorum. bu ülkenin insanının akıllanması için son umudum işsiz kalması, aç kalması, sefaletten geberecek seviyeye gelmesi. evet, kurunun yanında yaş da yanacak belki. ama değecek. ülkeyi bu noktaya getiren, bi boktan anlıyormuş gibi istikrar istikrar diye göbek atıp düşük faiz iyidir çünkü faiz dinimizce kötü diyen çomar mal esnafın açlıktan kırıldığını zevkle seyredicem. hem iş kazalarında ölüp, hem hakkını devlete ve işverene göre göre yedirip, tüm hakları elinden alınmış patronuna tapan muhafazakar mal işçinin ağlaması ruhumu yellendirecek. o havuz medyasının, o inşaat şirketlerinin, o cahillerin yönettiği yandaş holdinglerin teker teker gümbürdemesini gördükçe zilleri takıp oynayıvericem gali. gali de gali....

p.s. : ben bunları yazarken citi group akbank'taki tüm hisselerini satarak ülkeden milyarlarca dolarını çıkartacağını açıkladı!
 
bence
1 kasıma kadar yükselme eğiliminde olacak
1 kasımda tek parti çıkarsa en fazla 10-15 kuruşluk bir düşüş olabilir -ki büyük ihtimalle koalisyon olacak, seçimden sonra da düşeceğini zannetmiyorum
yıl sonu için uzmanlar 3.20'lerden bahsediyor, görünen tabloda 3.20 iyimser bir rakam bence, zaten şu aralar 3.05
son birkaç yılın dolar grafiğine bakın, dolar hep yükselişte. orta ve uzun vadede dolar düşmez bu ülkede...
her şey bir yana faizler uçtu, 3 ay önce 0,85 olan konut kredileri 1.15 oldu. bu sene içerisinde FED'in faiz arttırımıyla MB de faiz arttıracak, bu gidişle 1.30'a dayanır ve konut krizi de çıkar. takip eden bilir son 3 ayda konut piyasası çok durgun, ev alan satan yok ortada... bazı evlerin fiyatı düştü, asıl düşüş bu durumun 5-6 ay daha devam etmesinde olacak....
 
İktidarın ilk işbaşına geldiği 2002 seçiminden bu yana uyguladığı ekonomi politikasi, derviş'in hazırladığı politika. Babacan bunu basın toplantısında açıkladı.

Ekonomiyi takip edenler, 2002den beri hükümetin bu politikasının bazı ekonomistler tarafından eleştirildiğini bilirler.

Yabancı bir üniversitede tez konusu yapılan bu ekonomik programın sonu, eninde sonunda büyük bir ekonomik buhran. Daha önce bi yerde okumuştum bunu. Hatta süre değişir ama süreç değişmez şeklinde bi ifade de kullanılmıştı orada.
 
Ayrıca 2001 ile kıyaslandığında etkisi çok daha büyük olacak. Çünkü o zaman maddi durumu iyi olanlar en büyük zararı görmüştü. Şimdi ise bankalara borcu olmayan kimse yok. Toplumun en alt kesimine kadar herkes ağir bedeller ödeyecek.

Buna bağlı olarak sosyal ve siyasal kriz, çok acı ve zorlu manzaralarla karşılaşmamıza yol açacak.
 
Özetleyecek olursak, borç para ile zevk sefa surmenin, kredi ile ev, araba almanın, olmayan parayı harcamanın, kısaca taksit taksit yaşamanın bedelini odeyecegimiz çetin günler yaklaşıyor. Sonumuz hayırlı olsun.
 
üretmeyen hele hele temel gıda maddelerinde bile dışa bağımlı hale gelmek üzere olan bir ülkenin bırakın parasını, haysiyeti şerefi varlığı bile değer kazanamaz.
 
Geri
Üst