DRLB ile ağdan toplu imaj Yükleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan samil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

samil

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Öncelikle pwd hocama teşekkür ediyorum.
Daha önce image-dvd-ve-cd-image-programlari-f103/drbl-live-cd-ile-agdan-imaj-yukleme-t119329.html bu başlıktan paylaştığı dökümanı kullanarak 27 makinaya 19 gb lik win7+pardus+D sürücüsünün olduğu imajı yükledim.
Ayrı bir başlık açmamın nedeni
server yaptığımız makina laptop olduğu için ayarlarda bir takım farklılıklar ortaya çıktı. iki tane ağ kartı olduğu için.
clonezilla serverı çalıştırınca DHCP yi seçtim ve karşıma gelen iki seçenekte de No yu işaretledim.
sonra 8. adıma geldik. Gerisi 16. adıma kadar aynı yaptım.
16 adımda expert modu seçerek her makinanın adını da farklı yapma -hn0 pc alanını işaretledim(resimde işaretli değil). Böylece her makinanın adı OGRENCI 100 001 OGRENCI 100 002 gibi ardışık devam etti.

Gelelim en önemlisi süreye.
yaklaşık olarak 42 dakika sürdü.
Veri kopyalama ise 1.20 ile 1 gb/min arasında değişti.

Denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ederim.
Tekrar Teşekkürler pwd hocam.

Ekli dosyalar

• 14.png
    14.png
    101 KB · Görüntüleme: 1,374
  • IMG_20141114_094139.jpg
    IMG_20141114_094139.jpg
    249 KB · Görüntüleme: 1,373
Toplu imaj yüklemeyle ilgili (yükleme zamanı, imaj boyutu vb) geri bildirim yaptığınız ve kullandığınız yeni bir özelliği (-hn0 parametresi) bizimle paylaştığınız için ben de size teşekkür ederim @samil hocam.

pwd' Alıntı:
Toplu imaj yüklemeyle ilgili (yükleme zamanı, imaj boyutu vb) geri bildirim yaptığınız ve kullandığınız yeni bir özelliği (-hn0 parametresi) bizimle paylaştığınız için ben de size teşekkür ederim @samil hocam.
@pwd hocam toplu imaj yüklemede yaşadığım bir aksaklıktan da bahsedeyim. Belki birilerinin işine yarar.
Kullandığımız makinalarda win7+ pardus var. Ve GRUB yüklü. Ben ilk başta sacede C ve D sürücülerinin imajını alıp beginner modda yükledim. Sanırım istemci makinalardaki grub silindiği için hiç bir makinam açılmadı.
Daha sonra tüm diski yedekleyerek restore disk yaparak sorunu geçici olarak hallettim.
geri yükleme seçeneklerinde expert modda bir takım ayarları değiştirerek GRUB'un silinmesini engelleyebiliriz sanırım.

Bu ekrandaki
-g auto seçeneği bu işlemle ilgili olarabilir. Türkçe çevirisi "İstemci Disk MBR içinde GRUB u tekrar kur"
yada hangi seçeneği seçmeliyiz ?

Ekli dosyalar

• 14.png
    14.png
    101 KB · Görüntüleme: 1,239
samil' Alıntı:
Kullandığımız makinalarda win7+ pardus var. Ve GRUB yüklü. Ben ilk başta sacede C ve D sürücülerinin imajını alıp beginner modda yükledim. Sanırım istemci makinalardaki grub silindiği için hiç bir makinam açılmadı.

-g auto seçeneği bu işlemle ilgili olarabilir. Türkçe çevirisi "İstemci Disk MBR içinde GRUB u tekrar kur"
yada hangi seçeneği seçmeliyiz ?
Eğer yanlış anlamadıysam C sürücüsünde windows var. D sürücüsünü dosya kopyalamak vs için depo olarak kullanıyorsunuz. Pardus da başka sürücüde örneğin E sürücüsünde yüklü diyelim. Toplamda diskiniz en az 3 parça. Eğer sadece windows ve depo sürücüsünün imajını aldıysanız (sadece C ve D sürücüsünün) "Grub loading, please wait. Error 17" benzeri bir hata vermiştir herhalde. Çünkü grub ayar dosyaları pardusun yüklü olduğu sürücüde (E sürücüsünde) yüklüydü. Siz pardusun imajını almadığınız için grub ayar dosyaları bulunamadı ve bu yüzden hata verdi.

Sonrasında tüm diskin imajını aldığınız için yukarıdadi sorunu aştınız ve sistem hata vermeden açıldı. (Ben böyle olduğunu düşünüyorum)

http://drbl.org/faq/fine-print.php?path ... ptions.faq adresinde "-g auto" parametresi hakkında bilgi vermiş. Dediğiniz gibi "-g auto" parametresinin seçilmesi mantıklı görünüyor.

Ama yanlış anlamadıysam bu parametrenin düzgün çalışması için daha önce grub boot loaderin mbr'de yüklü olması, sonra da disk bölümünde "/boot/grub/grub.cfg" ve/veya "/boot/grub/menu.lst" dosyalarının var olması gerekiyor.

Yani mbr'de daha önce grub yüklü olacak ve pardusun yüklü olduğu sürücünün de imajı alınacak. Eğer bu şartler sağlanırsa "-g auto" parametresi çalışacak.

Yukarıda yazdıklarım benim tahminim. Denemek için zamanım yok. Eğer sizin deneme şansınız olursa bu sorunun en doğru cevabını sizden alabiliriz.

Eğer yanlış anlamadıysam C sürücüsünde windows var. D sürücüsünü dosya kopyalamak vs için depo olarak kullanıyorsunuz. Pardus da başka sürücüde örneğin E sürücüsünde yüklü diyelim. Toplamda diskiniz en az 3 parça. Eğer sadece windows ve depo sürücüsünün imajını aldıysanız (sadece C ve D sürücüsünün) "Grub loading, please wait. Error 17" benzeri bir hata vermiştir herhalde. Çünkü grub ayar dosyaları pardusun yüklü olduğu sürücüde (E sürücüsünde) yüklüydü. Siz pardusun imajını almadığınız için grub ayar dosyaları bulunamadı ve bu yüzden hata verdi.
Sonrasında tüm diskin imajını aldığınız için yukarıdadi sorunu aştınız ve sistem hata vermeden açıldı. (Ben böyle olduğunu düşünüyorum)
Aynen öyle oldu hocam.
Bu sorunu daha çok akıllı tahta imajlarında kullanmayı düşündüğüm için çözmek istiyorum. İmaj boyutunu azaltmak için Akıllı tahtalarda Sadece C ve D nin imajını alıp yüklemek lazım.
Yanlız Akıllı tahtalarda GRUB yok. Windowsun ön yükleyicisi var.
Bu hafta vakit bulabilirsem denerim hocam.
Aslında tüm diskin yedeğini almak ve geri yüklemek her zaman en sorunsuzu oluyor. Deep freeze aktifken yüklenen C imajlarında sorun çıkıyor. Kaldırıp imaj atıp tekrar kursan süre tüm diski geri yüklemeyle aynı süreye varıyor.
Biraz kurcalayalım bakalım.

Hocam benim anlamadığım bir makineyi server yapıp boot ediyoruz ama client makinalara nasıl bağlanılıyor ? onlarında mı boot edilmesi gerekiyor ?

client makinaları ethetnet kartlarından boot edince server yapılan makinaya otomatik bağlanıyor.

samil hocam drlb de ekran çözünürlük ayarları nasıl yapılır.
boot etikten sonra 640x480 geliyor. drlb nin masaüstünde display simgesi var ama ayarlanmıyor.

problemim hard disk seçimi yaparken harddiskler görünmüyor. ekrana sığmıyor gibi ama var. yön tuşları ile seçilebiliyor gibi...

smail' Alıntı:
boot etikten sonra 640x480 geliyor. drlb nin masaüstünde display simgesi var ama ayarlanmıyor.

problemim hard disk seçimi yaparken harddiskler görünmüyor. ekrana sığmıyor gibi ama var. yön tuşları ile seçilebiliyor gibi...
Boot ekranında farklı çözünürlük seçenekleri vardı sanki. Yanlış hatırlamıyorsam.
Diğer mesajında çok uzun sürdüğünden bahsetmişsin.
Ben 27 makinaya 19 gb lik tüm diski 42 dakikada yükledim.
mutlicast multicast restore ve clints to wait i kullandım. 27 istemci aktif olunca otomatik başladı.

samil' Alıntı:
smail' Alıntı:

Boot ekranında farklı çözünürlük seçenekleri vardı sanki. Yanlış hatırlamıyorsam.
mutlicast multicast restore ve clints to wait i kullandım. 27 istemci aktif olunca otomatik başladı.

display simgesindeki değerleri değiştiremedim. var ama olmuyor.

yaklaşık 40 gb lık c sürücüsü ve boş olan d sürücüsü ile
disk imajdan 10 tane bilgisayara
time + clints .. kullandım.
baktım çok uzun sürecek lab ı açık bırakıp eve gittim.

smail' Alıntı:
samil' Alıntı:
smail' Alıntı:

display simgesindeki değerleri değiştiremedim. var ama olmuyor.

yaklaşık 40 gb lık c sürücüsü ve boş olan d sürücüsü ile
disk imajdan 10 tane bilgisayara
time + clints .. kullandım.
baktım çok uzun sürecek lab ı açık bırakıp eve gittim.
Veri kopyalama hızı kaçtı acaba hatırlıyormusunuz.
Ben gözlerime inanamadım ama 1,2 gb/min gösteriyordu.

Geri