DynEd Fiyaskosu!

Kodla Büyü

ALPONLINE

Aktif Üye
Mesajlar
185
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi fiyaskoyla sonuçlandı

dyned.jpg


İlköğretimde İngilizce öğrenme başarısızlığı...

Yazarımız ve Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan yaptığı açıklamada, 2006 yılında "Eğitime %100 Destek Kampanyası" kapsamında, "DynEd İngilizce Dil Eğitim Yazılımlarının" Sanko Holding AŞ tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağışlandığını, bu sistemin Dünya'nın en başarılı dil eğitim sistemi olduğu için, eğitim camiasında heyecan oluştuğunu belirti.

Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan yaptığı açıklamada, 2006 yılında "Eğitime %100 Destek Kampanyası" kapsamında, "DynEd İngilizce Dil Eğitim Yazılımlarının" Sanko Holding AŞ tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağışlandığını, bu sistemin Dünya’nın en başarılı dil eğitim sistemi olduğu için, eğitim camiasında heyecan oluştuğunu belirti.


Sistemin sağlıklı işletilmesi için İl koordinatörleri, bölge/ilçe temsilcileri, il milli eğitim müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin, hizmetiçi eğitimlere alındığını belirten Doğan, "81 ilde öğretmenlere, DynEd okul sorumlularına seminerler verildi. Bu işin takibini yapacak eğitim müfettişleri de seminere alındı.2007-2008 öğretim yılında 11152 ilköğretim okulunda ön uygulama yapıldı ve 2008-2009 öğretim yılında bütün ilköğretim okullarında uygulama başlatıldı. Artık çocuklarımızın İngilizce öğrenmesinin önünde hiçbir engel yoktu. Çocuklar bu yazılımla İngilizceyi kolayca öğreneceklerdi, ama sonuç böyle olmadı." dedi.

Sistemin işlemesi için öncelikle bilgisayar gerekli olduğunu belirten Doğan, "Öğrencilerin hem okulda hem de evlerinde bilgisayarda çalışma yapması mecburdu. Okullardaki bilgisayarların çoğu DynEd yazılımını kaldıracak nitelikte olmadığı için bu yazılım yüklenip çalıştırılamadı. Bilişim Teknolojileri sınıfı modern olan okullarda ise bir BTS’de en fazla 20-25 bilgisayar vardı. Okulun 4,5,6,7,8. sınıfındaki yüzlerce öğrencinin 20-25 bilgisayarla çalışması mümkün değildi. Üstelik öğrencilerin çoğunun evinde bilgisayarı yoktu. Nitekim öğrenciler, okulda ve evde DynEd yazılımıyla çalışma fırsatını bulamadılar. İngilizce öğretmenleri bu sistemin uygulanmasında ve takibinde çok pasif kaldılar. Birçok okulda yazılımların öğrencilerce kullanılması sağlanılamadı. Şifreler dahi uzun süre verilmedi.
Sistemin denetimini yapılması için müfettişlerin ellerindeki bilgisayarlara DynEd yazılımının yüklenmesi gerekiyordu. Müfettişlerin ellerindeki demode bilgisayarlar bu yazılımı kaldırmadı. Müfettişler sistemi bu nedenle denetleyemedi. Bakanlık bu konuya eğilmedi. Müfettişler sistemi denetleyemediği için imkânı olan okullarda bile bu konuya gereken önem verilmedi." dedi.

Doğan yaptığı açıklamada "Bakanlık 2009 yılında otuzdörtbin ilköğretim okulunda DynEd’in uygulandığını açıkladı. Ancak 2010 yılında DynEd sisteminden yeterince yararlanılmadığını görerek; Okulların bilgisayar ve gerekli donanımlarına ilişkin okul yönetimlerinin tedbir alması, eğitim müfettişleri ve şube müdürlerince sistemin takip edilmesi, bölge temsilcileri ve il koordinatörlerinin aktif çalışmaları için 15.12.2010 tarihli yazıyla uyarıda bulundu. 2011 yılı itibariyle birçok okulun Bilişim Teknolojileri Sınıflarındaki bilgisayarlarda DynEd sisteminin kurulu olmadığı, bazı sınıflarda birtek öğrencinin dahi bu sistemden yararlanmadığı, sistemi en iyi işleten okullarda bile kullanım oranının % 10-15 civarında kaldığı, eğitim müfettişlerinin ellerindeki demode bilgisayarlara DynEd yazılımı kurulamadığı için sistemin takibini yapamadıkları görülmektedir." dedi.

Dernek Başkanı, sonuç olarak, dünya’nın en başarılı dil eğitim sistemi olduğu iddia edilen ve “Bütün öğrencilerin İngilizce öğreneceği” ümidiyle başlayan DynEd İngilizce Dil Eğitim Sisteminin, fiyaskoyla sonuçlandığını belirtti

ge_alt.gif
 
Her proje yasal zemin, teknik alt yapı ve maddi destekle hayata geçirilmelidir. İşte Dyned'te bunlar eksikti... Öğretmenlerin yeterince uygulayabileceği ders yoktu. Dil labaratuarı yoktu BT sınıflarını sadece ingilizce öğretmenlerine kullandırmak diğer derslere haksızlıktı. MEB'in interneti yavaştı. Öğrencilerin çoğunun evinde bilgisayar ya da internet bağlantısı yoktu. Teknolojik ömrünü tamamlamış bilgisayarlarla ve kulaklık sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldı öğretmenler. 15 bilgisayarda 45 kişiye uygulamalı Dyned eğitimi yaptırmaya çalıştılar.

Dostlar alışverişte görsün diye çıkarılan projelerde malesef bu tür sonuçlar alınabiliyor. Bürokratik zorlamalarla iş buraya kadar yürür...
 
Hani biz öğrencilerin sonraki konuları öğrenmesi için hazır bulunuşluluk düzeyi yeterli olmalıdır diyoruz yaa...İşte bu Dyned te böyle birşeydi okulda bilgisayarlar yok öğretmenini evinde internet yok meb okullarında internete yerlerde sürünüyor. 40-50 kişilik sınıflarda evinde bilgisayarı olan 4 kişiyi, bu 4 kişiden kimin evinde internet var diyorsunuz 2 kişiyi geçmiyor. Hadi gel de bu öğrencilere Dyned uygula...
Malesef MEB'in hazır bulunuşluluk düzeyi yeterli değildi projeyle ilk tanıştığımda bunu söylemiştim. FAZ1 LAB'ında bize bu yazılımı kurun deniyordu. :?
 
Kaldırsınlar bu Dynedi zaten ingilizce öğretmenleri ben bilmem anlamam deyip çekiliyorlar bütün iş de bilgisayar öğretmeninin başına kalıyor.
 
Dernek Başkanı, sonuç olarak, dünya’nın en başarılı dil eğitim sistemi olduğu iddia edilen ve “Bütün öğrencilerin İngilizce öğreneceği” ümidiyle başlayan DynEd İngilizce Dil Eğitim Sisteminin, fiyaskoyla sonuçlandığını belirtti

Tamamen yandaşa pay çıkarmak amacıyla başlatılmış bir sistemdir.

Ek bir materyal olabilir ama o kdr ingilizce ders saatinin heba edilmesi, ayıptır, günahtır.
 
jazemin' Alıntı:
Birisi bunu Mezitli ve Yenişehir kaymakamlarına anlatabilir mi acaba
:puhaha: :puhaha: hocam kaymakamlara anlatılmaz hissettirmen lazım algılama sıfır hisettme ileri seviye :puhaha:
 
el-Fatiha'nın da sonunun olacağı bu. yetersiz olan herşeyin üzerine birşeyler inşa etmenin anlamı yok. Bakın İngilizce öğretmenleri bile bunu kullanamadı kaldı ki siz tüm öğretmenlere el-Fatiha'yi uygulamaya çalışacaksınız.

Acaba hangi bakanın başında patlayacak bu merak ediyorum. İnşallah Nimet Ç.'nin başına patlar...
 
şunu bilmek de fayda var bence kişi kullandığı beceriyi unutmaz.
bana göre ingilizce gerektiğinden daha ağır bir şekilde
öğretiliyor kişi bunu ileride kullanmadığı zamanda da unutuyor.
dyned i kullanma imkanına gelince bizim lab çoğu zaman müsait
ama öğrenci az geliyor. gelmemesinin sebeplerinden biride
emekliliği gelmiş geçiyor öğretmenlerin dyned notla değerlendirilmiyor deyip
öğrencilerin dyned i gerekli görmemeleri. ödül yoksa çalışmada yok.
 
benim okulda ki ingilizce öğretmeni ders yapmamak için dyned getiriyo çocukları artık siz anlayın dyned ile mi öğreneceklermiş ingilizceyi o zaman inglizce öğretmenlerini alsınlar bu çocuklardan sadece dyned ders olarak verilsin uygulatıcı öğretmenler olsun sadece başlarında :-1:
 
5 senedir filan dyned kurararım, bu kadar övüyorlar dünyanın en iyisi filan diye, ya insan 5 senedir hiç bi değişiklik yapmaz mı? o iğrenç gri zeminini bari değiştirin be adam. ayrıca burda suç hep meb, müfettiş öğretmenlere atılmış, çoğu zaman çöken dyned server ından bahsedilmemiş. bir de altyapı sorunları, eski bilgisyarlar diye belirtilmiş ama bence bu da yanlış, bütün müfettiş ve öğretmenlere son model laptopları versen ne olur, adam anlamıyor ki, bilgisyar okur yazarlığı zayıf, kafası bilgisayara basmıyor, müfettiş dyned kursa ne kurmasa ne, ingilizce öğretmenlerinin zaten hiç ilgisi yok, tamamen yanlış bir strateji, hiç bi işe yaramayan başımıza bela bi illet bu dyned.
 
aceba bu sonuç beni şaşıttı mı? peki bu proje için kaç lira para harcadık, keç kişinin günlerce emeği geçti. haydi olmadı çöpe atın bu ve buna benzer projelerle olmaz hatta bu fatih projesininde sonu bu olacak. memlektin parası birilerinin cebini dolduruken devletin kasasını boşaltmış olacak
 
arkadaşlar hiç bir ilde bizdeki kadar uygulama yoktur herhalde. dyned uygulamasını rizeli olan bakanlıktaki bi vatandaş getirmiş. hal böyle olunca hiç bir yerde uygulanmasa bile bizde sürekli uygulama istiyorlar. bu zaman zarfında her ay dyned le ilgili bir yazı okullara muhakkak gitmiştir.her ay milli eğitim bu sistemi şu okullar şu kadar kullanmış diye yazı yada tenkit gönderiyor. hal böyle olunca ingilizce öğretmenleri istemeye istemeye BT sınıfına geliyorlar. üstelik bizim okuldaki arkadaş sitemin çok eski olduğunu ve müfredatla bile uyumlu olmadığını söylüyor.
sonuç : :-1:
 
Teknik ve eğtimsel altyapı oluşturulmadan uygulanmaya çalışılan projeler her zaman başarasız olacaktır. Başarısız olmasının yanında hem işgücünden hem de zamandan kayıplar verecektir. Fatih projesi de bunların en büyük fiyaskosu olacak....
 
haragoz' Alıntı:
arkadaşlar hiç bir ilde bizdeki kadar uygulama yoktur herhalde. dyned uygulamasını rizeli olan bakanlıktaki bi vatandaş getirmiş. hal böyle olunca hiç bir yerde uygulanmasa bile bizde sürekli uygulama istiyorlar. bu zaman zarfında her ay dyned le ilgili bir yazı okullara muhakkak gitmiştir.her ay milli eğitim bu sistemi şu okullar şu kadar kullanmış diye yazı yada tenkit gönderiyor. hal böyle olunca ingilizce öğretmenleri istemeye istemeye BT sınıfına geliyorlar. üstelik bizim okuldaki arkadaş sitemin çok eski olduğunu ve müfredatla bile uyumlu olmadığını söylüyor.
sonuç : :-1:
Oo hocam o da bişey mi,bizde kaymakamlar dynedle kafayı bozduğu için dyned'de ekside olan okul müdürlerini başka yere sürmekle tehdit ediyorlar. "Bakanlık kaldırsa bile ben dynedi devam ettirecem" diyen olağanüstü zeki bir kaymakamımız var. Server'ı neresinden sağlayacaksa artık. Gerisini sen düşün artık ben bişey demiyeyim...
 
"Dünya'nın en başarılı dil eğitim sistemi"
diye bahsedilmiş Dyned denen zırıltıdan. bu mu en başarılı dil eğitim sistemi, dil eğitim sistemi görmemişlerki hayatlarında hatta hiçbişey görmemişler hayatlarında, 30-40 yıl önceki kafa ile yönetiyorlar bizi. yazık yapılan masrafa da, öğrencilerin heba olan ing derslerine de, dyned i dersten kaçış olarak ing öğretmenlerine de.
 
zafer_can' Alıntı:
el-Fatiha'nın da sonunun olacağı bu. yetersiz olan herşeyin üzerine birşeyler inşa etmenin anlamı yok. Bakın İngilizce öğretmenleri bile bunu kullanamadı kaldı ki siz tüm öğretmenlere el-Fatiha'yi uygulamaya çalışacaksınız.

Acaba hangi bakanın başında patlayacak bu merak ediyorum. İnşallah Nimet Ç.'nin başına patlar...
:) +1
 
Öncelikle kulaklık büyük sorun oluyor. Sırf bunun için özel labların ve kulaklıkların olması gerekiyor. Öyle ki normal bt lablarında bu iş yürümez. Sadece bu programın yüklü olduğu bilgisayarlar olmalı ve sadece dyned için kullanılmalı. E çocuk araştırma yapmaya giriyor, kulaklıklar ortada salaş duruyor. Her ders toplatsan tak çıkar bozuluyor. Ayrıca hangi ingilizce öğretmeni bekler onların toplanmasını. Sonra ders başında dağıt, taktır derken gürültü şamata, düştü, kırıldı, ses gelmiyo hocam, kesik geliyo, mikrofon çalışıyo kulaklık çalışmıyo....vs vs. velhasıl kocaman bir fiyasko hem de. Kulaklıklara harcanan para da ekonomiye zarar.
 
2006 da alt yapı tam hazır değilken damdan düşer gibi ingilizce öğretmenlerine dyned eğitimi veren, sonra da onları ve bilgisayar öğretmenlerini kaderlerine terkeden sistem, şu an aynısını Fatih Projesiyle yapıyor. Bana göre de arada hiç bir fark yok. Sonuç da aynı olmaya mahkum.
 
Hepsi değil ama bazı ingilizce öğretmenleri dyned'i dersten kaçmak için kullanıyor. Kendisi kişisel işleri için bilgisayara gömülürken, öğrencilerie saldım çayıra pratiği dyned yaptırıyor.

Yine bu şekilde gördüğüm bir ingilizce öğretmenine, öğrencilerinin yanlış girmesi üzerine e-posta uzantısını tahtaya yazmasını istedim. Dyned'i daynet şeklinde yazdı:)
 
mesele ingilizce öğretmek değil zaten bu bakanlık ve hukumet bunu alatamakta zorluk çekiyoruz. biz hiç bir şey öğretmiyoruz ki ingilizce öğretelim öncelikle sistemin değişmesi gerekir.
bir insana iki şekilde eğitim verilir. ya baskı yapacaksınız yada kabullendireceksiniz. bizim ilköğretim 1. kademede baskı var öğrenci ya sevidğinden yada korktuğundan az çok eğitim veriliyor ama ikinci kademede ne baskı var nede öğrenme isteği dolaysıyla bu sisitemle hiç bir şey öğretmezssiniz. eğitim ciddiyet ister öğrencilerimizde ve velilerimizde ciddiyet yok. maddi mane herşeyi devlletten beklemek başımdan gitsinde nereye giderse gitsin mantığı ile eğitim yapılmaz. size bir olayla bu işi özetleyim;
ünv hocalarına sorulmuşlar öğrenci kalitesi neden düşüyor? onlarda cevap olarak
- lisede ki öğretmnlerin suçu kaliteyi onlar düşürüyor demişler
lise öğretmenlerine sormuşlar aynı soruyu
- onlarda ilköğretimi suçlamışlar
aynı soruyu ilköğretim öğretmlerine somuşlar
-onlarda veli suçlu ilgilenmiyorlar demişler
velilere sormuşlar bu öğrencilerde kalitesi neden düşük diye onlarda cevap olarak
- bu çocuklar bize çekmemiş ya dayısına yada halasına çekmişler
aslında çocuklarımızın sahipsiz olduğunun fakında değiliz
 
Dyned bilgisayar kaldırmıyor şeklindeki ifade, bilgisayar öğretmeni veya ingilizce öğretmenlerinin iş çıkacak düşüncesiyle başvurduğu bir yalandır.
 
asacan' Alıntı:
Dyned bilgisayar kaldırmıyor şeklindeki ifade, bilgisayar öğretmeni veya ingilizce öğretmenlerinin iş çıkacak düşüncesiyle başvurduğu bir yalandır.
1.Faz bilgisayarına Dyned kurdunuz mu hocam?
 
yanlış hatırlamıyorsam hüseyin çelik dyned'in özel bir okulda kullanıldığını görmüş ve konu ile ilgili bilgileri alarak bu yazılımın tüm okullarda uygulanmasına karar verilmiş. yalnız her zamanki gibi bişeyi unutmuşlar. tüm okullarımızın teknik altyapıları, bütçeleri ve öğrencilerin ekonomik düzeyleri özel okullarla aynı değil. birisinin bunu meb'e anlatması lazım. bir projeye başlanmadan uygulanabilirliğinin düşünülmesi gerekir. bizim öğrencilerin çoğunun evinde bilgisayar ve interneti yok. haftada 40 dk'lık çalışmaylamı ingilizce öğrenecek bu çocuklar.
 
Hocalarım en azından bunun için milyonlarca lira israf olmamış. İyi ki bir hibe imiş. Milli Eğitim Bakanlığı bilgisayar yazılımları aımı konusunda ne kadar büyük kazıklar yemiş. İlçe formatörümüz anlatmıştı da, o eğitimler, o alınan yazılımlar ve sonuçta elde sıfır, hiçbir meyvesi alınmadan rafa kalkan programlar.

Bu en azından hibeydi diyerek kendimize teselli verebiliriz.
 
BBNET
Geri
Üst