E-dergimiz:Erguvan

Kodla Büyü
Dizgi için Indesig programını, swf'ye çevirmek için de FlippingBook PDF Publisher programını kullandım.

Dolu dolu, emek kokan bir dergi olmuş.
Tebrikler ve paylaştığınız için de teşekkürler.

İşlem aşamalarını da genel hatlarıyla yazarsanız, benzer uygulamalar yapmak isteyenlere yardımcı olacaktır. Özellikle Indesign'daki işlemlerinizi, sayfa boyutları, resim formatları vs. gibi konularda bilgilendirebilirseniz, seviniriz.

yakuphan' Alıntı:
İşlem aşamalarını da genel hatlarıyla yazarsanız, benzer uygulamalar yapmak isteyenlere yardımcı olacaktır. Özellikle Indesign'daki işlemlerinizi, sayfa boyutları, resim formatları vs. gibi konularda bilgilendirebilirseniz, seviniriz.
Kesinlikle katılıyorum.
Şu ana kadar gördüğüm en iyi e dergilerden birisi çünkü diğer programla yapılanlarda genelde yazılar zor okunuyor :|

öğrencilerinizi, sizi, idarecilerinizi, emeği geçen herkesi tebrik ederim. şimdiye kadar gördüklerimden en iyisi, tasarım içerik, kullanım...... :++:

Hepinize güzel eleştirileriniz için çok teşekkür ederim. Bana sorarsanız çok eksiğimiz var ve daha eklenebilecek pek çok şey var. Ama ilk sayı için fena değil.

Yakup hocamın dediğini bugün olmasa da yapacağım inşallah..(Derginin yapım aşamalarının anlatımı..)Benim de öğrendiğim pek çok şey oldu.

Bu arada hiç gözünüz korkmasın, eminim siz çok daha güzellerini yapacaksınızdır; ben bu dergiye başlayana kadar hiç Indesign kullanmamıştım.

Genel hatları ile yapım aşamalarını yazdım. Bu işin uzmanı da değilim, eminim yaptığım pek çok yanlış da vardır.
Ama belki birilerine yardımcı olur yazdıklarım.

E-dergi yapım aşamaları

İsim bulma
o En zor kısımlardan biri orijinal bir isim bulmak; maalesef bizim ki de orijinal olamadı.
İçerik toplama
o En çok zaman alan işlemlerden. Öğrenci yazıları,şiirleri,çalışmaları vb. toplanıp düzenlenir.
İçeriklerin bilgisayar ortamına aktarılması
o Yazı,fotoğraf vb. içerik tasniflenerek bilgisayar ortamına aktarılır
Ana başlıkların belirlenmesi
o İçindekiler,Okuldan Haberler, Şiir Köşesi vb. ana başlıklar belirlenir.
Indesign programında kalıp sayfaların (master page) oluşturulması
o Dergide kullanacağınız tüm sayfalara klavuz olacak olan kalıp sayfalar hazırlanır.
o Genellikle kapak ve içerik için hazırlamak yeterlidir.
o Sayfa numaraları, alt üst çizgiler vb. bu sayfalarda belirlenir.
İçeriğin Indesign’a yerleştirilmesi
o Kalıp sayfalardan yola çıkarak eklenen yeni sayfalara içerik eklenir.
Hataların düzeltilmesi
o Yazım hataları, bağlantı hataları, yazı ve resim taşmaları gözden geçirilip düzenlenir.
PDF çıktı alınması
o Dosyanın pdf çıktısının alınması ve daha sonra kullanılmak üzere proje dosyalarının paketlenmesi
PDF çıktının FlippingBook PDF Publisher programına aktarılması
• FlippingBook PDF Publisher arayüz Türkçeleştirmelerinin yapılması
• FlippingBook PDF Publisher’da içindekiler kısmının oluşturulması ve çıktı alınması
• Alınan çıktının web ortamına aktarılması

Püf Noktalar

• Sayfa boyutunu A4 kullandım. Renk modu web için olacağından RGB oldu ama baskı için olacaksa CMYK olmalı.
• Dosyanızı oluştururken Facing Pages olarak ayarlarsanız sayfaları yan yana görüp çalışabilirsiniz.
• Kullanacağınız görsellerin vektörel olması hem sizin işinizi kolaylaştırır hem de kalite daha iyi olur.
• Kullanacağınız tüm harici dosyaları (resim,grafik,font vb.) çalışma dosyanızla aynı klasörde tutun.(Sonradan paketleme imkanınız da var.)
• Indesign’dan çıktı alırken uyumluluğunu Acrobat 6 yapın.(Acrobat 6’dan düşük olanlarda sorun çıkarabiliyor.)
• Çıktı alırken en düşük dosya boyutunu ayarlayın ki sayfalar kolay yüklensin.

Çok güzel olmuş artemisem hocam. Yine döktürmüşsün. Şu ana kadar sitede gördüğüm en güzel e-dergi. Çok emek vermişsin belli.

e-dergi açısından çok başarılı bir çalışma ellerinize sağlık.
saygılar

Hocam elinize sağlık çok güzel bir dergi olmuş. Ben de okulum içiin tasarlayacağım bir örnek oldu inceledim içerik de çok güzel. swf.'ye çevirmek için kullanılan bir program var Pageflip soran arkadaşlar bu program da çok güzel bu da kullanılabilir.

FlippingBook PDF Publisher programını merak ettim şu an da mebin sitesinden bakamıyorum akşam eve gidince ilgilenicem ama sanırım e-dergi haline getiriyor değilmi?

Geri