E-OKUL giriş...

Kodla Büyü
Re: E-OKUL PROGRAMCILARINA TAVSİYELER VE AZAR!

hocam madem o kadar kod bilgin var yaz dediklerini (yani kaynak kod küçülten programı veya kaynak kodun ufak halini) yolla zekasız dediklerine (ki ben katılmıyorum e okul porgramcılarının zekasız olduğuna) milleti de kurtar bizde programcı görelim. buraya yazmanın bir anlamı yok program bilgin varsa icraata dök.

Bence bu yazıklarını göndermeden önce biraz daha düşünmeliydin . Ağır olmuş . Ayrıca ordaki biri bunları okursa ve yapacak daha öncemli işleri yoksa seni mahkemeye vermek gibi isabetli bir karar ala bilir. Sonuçta devlet kurumuna ve çalışanlarına hoş omayan şeyler yazmışsın.

Ordaki elemanlar bence çok başarılı ve incele elenip sık dokunarak seçilmiş kişiler zira seçilme hikayelerini biliyorum. Eğer gerçekten yeteneyin varsa eğetkte ilgili şube mdür direk kendisi mülakat yaparak java , NET gibi konularda sohbet ederek seçiyor haberin olsun ve isteyen herkesi bu sohbete ala bilir. Varsa bilgin araştır git emin ol seni beğenirse hemen görevlendirmeni yapacaktır.
:o
Kaynak kodu nerde gördünüz hocam merak ettim keşke bende bakabilsem.

Hocam kaynak kodu görebiliyorsanız veya sağ tuş kaynağı görüntüle diyerek kaynağa bakıyorsanız e-okulu sizin yazmanız harika olacaktır.

Sorun bence programcılarda değil? Güçlü ve sağlan server almayan iyi bir veriyolu alt yapısı oluşturmayan MEB dedir.

alpaygunes hocam arkadaş heralde sayfayı görüntülerken görünüm menüsünden çıkan temel kaynak koddan bahsediyor. yani sunucu tarafı program satırlarını görebildiğini zannetmiyorum.

adnan54' Alıntı:
Hocam kaynak kodu görebiliyorsanız veya sağ tuş kaynağı görüntüle diyerek kaynağa bakıyorsanız e-okulu sizin yazmanız harika olacaktır.
:alkis: :alkis: :++:

Ben kendilerine defalarca söyledim ve projemi de sundum ilgilenmediler. Temel sorun önemsemedikleri server meselesidir. Bu gidişle kendilerini de bizleri de daha çooook mağdur ederler :-1:

Uzaktan konuşması kolay tabi hocam.

kusura bakmayın e- okul sistemine laf söylemenize sessiz kalamayacağım. Çünkü kendi programcılık bilgimle değerlendirmeme göre e-okul gerçekten kaliteli ve herşey düşünülmüş.

Ben kendim yazdığım kodlardan oluşan bir sitemi 100 kişi aynı anda zorladığında ne kadar zorlandığımı gören birisi olarak Türkiyedeki tüm okulların aynı anda yüklenebildiği ve halen ayakta durabilen sunucu ve kodları ayakta alkışlarım. :alkis:

muhakkak ufak tefek aksamalar olacaktır. adamlar sürekli birşeyler ekliyorlar. yenilikleri eklemekten kodları sadeleştirmeye zaman ayırmak gibi bir lüksleri olabileceğini de sanmıyorum.

Ben senin bu yazdıklarından şunu anlayabiliyorum: kod yazmanın ne olduğunu çok iyi bilmiyorsun ve kapsamlı bir site kodu yazdığını yada yazabileceğini de sanmıyorum.

iki farklı subdomain ile yükü azaltmayı düşünmende ayrıca düşündürücü.
veritabanı yükünü hafifletmek için domainleri ayırmaya gerek olmadığını da biliyosundur eminim. tek domain ile kullanıcı adı ve parola kotrol edildikten sonra ilköğretim ve lise farklı sunuculardan çalışıyodur emin ol. sadece ilköğretim raporlama bölümünde bile kaç tane sunucu var incele istersen.

Sevgili Alpay Hocamın dediklerinin altına aynen imza atarım. Özellikle onun gibi kodlamayı bu kadar iyi bilen birinin cümleleri olarak bakıyorum olaya. Sağolsun hakkını yine iade etmek isterim En son katıldığım Bakanlık yarışmasında bana Türkiye dercesi getiren çalışmamda takıldığım noktalarda düşünce ve yardımlarına başvurdum.

E-okul konusunda keşke programcıların bir günlük yaşantılarını gözlemleyebilsek. Zira Bu adamlar yemek yerken bir ara masadan kalkıp durun buldum deyip saatlerce geri dönemeyebiliyorlar. İnanın herkes canla başla çalışıyor. Büyük proje büyük sorunlar demek bu da onlardan bir tanesi. Şu doğru olabilir; Bir çok öğretmen Bakanlıkta çalışmak ister ki zaten hocam gerekenleri yazmış siz başvuru yapıp yeterliliğinizi ispatlamışsanız zaten alınıyorsunuz. Başvurmasanızda onlar sizi mutlaka bir yerde bulup tekliflerini getiriyorlar. SAygılarımla..

Eheheh :D
Ben EĞİTEK'e başvurdum. Bana gelen yazı ileride size döneriz oldu :D Benim de zamanında tavsiyelerim vardı. Aynı sistem üzerinden E-OKUL İlköğretim ve Ortaöğetim olarak işletmeye devam edilirse sistemin ileride cevap vermeyeceği noktasındaydı. Hep son hafta bu soruna rastlanıyor E-OKUL'da. Bazen MEBBİS'te yapıyor bunu ama bu kadar sıkı bir kullanımı olmadı.

Bir sistemin ASPX-Visual Basic ile server tarafını, VBS ile kullanıcı arabirimini yazarsanız, Amatör bir dil olan Visual basic belli bir süreden sonra artık o sistemi kaldıramaz. E-OKUL önceleri tek sunuculuydu, sonra Yük Dağıtımı için yük dağıtımlı sunuculara geçti, veritabanı bariz Oracle ama daha ileri bir Oracle Programlama ile daha güçlü yük dağıtımı yapılabilir veritabanlarında. Ayrıca sistemin omurga ile arasında bulunan bağlantı 1-2 adet daha fiber bağlantı ile güçlendirilebilir. Şu anda acil olarak gerekli olan Datacenter içinde yük dağıtımı politikasını güncellemek. ORACLE bulutunu ve mimarisini Serverlar arasında yükü en hafife indirmek için paylaştırmak. MEB'in kanımca bu güne kadar yaptığı şey veritabanına dokunmadan Application Server'lar arasında yükü pay etmek oldu.

Programlamadan çok fazla anlamam ama bence e-okul guzel bir sistem.

yogunluk yokkken problem yok, ama sistem oyle işlemeli ki ne en kotu durum bile goz onune alınmalı.

su an kimbilir kac kisi e-okula tıklıyor ve açamıyor. Açılmama sebebi programlamadaki hatalar mı yoksa

serverin yetersizliği mi? bence bu bir an once cozume kavusturulmalı.

php sistemi ve mysql şeklinde yapılda sistem daha dayanıklı olabilirdi kanaatindeyim

Doğru ile hakaret arasındaki farka dikkat çekmiştim . E okul ekibine ..... demişti arkadaşım. Bence doğrusunu yaptı değiştirdi. Eleştirisi haklı fakat ifade tarzı sert olmuştu. Ben eokul ekibinden çok kendisini düşünerek aleyhte cevap yazdım yoksa eokuldan kimseyi tanıdığımdan değil.
Bence onun yazıklarının aynısını sizde yazabilirsin isterseniz aynı sertlikte eleştrebilirisniz .

Aynı sertlikte olmamış ama eleştiriniz :D
Belkide ilk versiyonunu görmemişsinizdir. Boş ver zaten.

Alıntı benden olduğuna göre yazınızın muhatabı ben oluyorum
Yazımda zaten eleştirisinin haklı olduğunu yazmıştım dikkatinden kaçmış . Aksi halde demogoji yapmış oluyorsunuz. Ben senin dediklerinden farklı bir fikir savunmuyorum. Benin uyarım eleştriye değil develt kurumuna ve çalışanlarına ciddi hakaret içeren kelime idi. Sahibi hak vermiş olacakki düzeltmiş.

Kod:
<script language="vbscript">

Function AlanKontrolveKayit()
			UyariMesaji = ""
			dim frm,say 
			set frm = document.forms("Form1")

if (frm.ddlSinifiSubesi.value = "-1") then
					UyariMesaji = UyariMesaji & "Sınıf /Şube Alanı Boş Bırakılamaz. "& vbCrLf
				end if
				if (frm.ddlSinifiSubesi.value <> frm.hdnSubeKodu.value) then
					UyariMesaji = UyariMesaji & "Sınıf /Şube Alanı Değişmiş Listeleme Yapılmalıdır. "& vbCrLf
				end if
				if (frm.ddlDersler.value = "-1") then
						UyariMesaji = UyariMesaji & "Dersler Alanı Boş Bırakılamaz. "& vbCrLf
				else
					if (frm.hdnDersKodu.value <> frm.ddlDersler.value) then 
						UyariMesaji = UyariMesaji & "Ders bilgisi değiştirilmiş listeleme yapılmalıdır. "& vbCrLf	
					end if
				end if

if Len(UyariMesaji) <> 0 then
					if (frm.hdnGizli.value=0) then
					UyariMesaji = UyariMesaji & "Öğrenci bulunamadığı için kaydetme işlemi yapılamaz!"& vbCrLf
					end if
				end if

if Len(UyariMesaji) = 0 then	
					if (frm.hdnGizli.value <> "0") then 
					NumAlan frm.Gv_kod1_txtGuvenlikKod.value ,"Güvenlik Kodu",9999,1000,False

if (frm.hdnSinifi.value="8") then
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU1").value,"2 Nolu Öğrencinin Okul Kültürüne Uyum",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU2").value,"2 Nolu Öğrencinin Öz Bakım",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU3").value,"2 Nolu Öğrencinin Kendini Tanıma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU4").value,"2 Nolu Öğrencinin İletişim ve Sosyal Etkileşim",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU5").value,"2 Nolu Öğrencinin Ortak Değerlere Uyma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU6").value,"2 Nolu Öğrencinin Çözüm Odaklı Olma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU7").value,"2 Nolu Öğrencinin Sosyal Faaliyetlere Katılım",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU8").value,"2 Nolu Öğrencinin Takım Çalışması ve Sorumluluk",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU9").value,"2 Nolu Öğrencinin Verimli Çalışma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU10").value,"2 Nolu Öğrencinin Çevreye Duyarlılık",5,1,True
						else
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU1").value,"2 Nolu Öğrencinin Okul Kültürüne Uyum",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU2").value,"2 Nolu Öğrencinin Öz Bakım",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU3").value,"2 Nolu Öğrencinin Kendini Tanıma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU4").value,"2 Nolu Öğrencinin İletişim ve Sosyal Etkileşim",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU5").value,"2 Nolu Öğrencinin Ortak Değerlere Uyma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU6").value,"2 Nolu Öğrencinin Çözüm Odaklı Olma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU7").value,"2 Nolu Öğrencinin Sosyal Faaliyetlere Katılım",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU8").value,"2 Nolu Öğrencinin Takım Çalışması ve Sorumluluk",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU9").value,"2 Nolu Öğrencinin Verimli Çalışma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl2_txtOGR_DN_NOTU10").value,"2 Nolu Öğrencinin Çevreye Duyarlılık",3,1,True
						end if

NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU1").value,"11 Nolu Öğrencinin Okul Kültürüne Uyum",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU2").value,"11 Nolu Öğrencinin Öz Bakım",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU3").value,"11 Nolu Öğrencinin Kendini Tanıma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU4").value,"11 Nolu Öğrencinin İletişim ve Sosyal Etkileşim",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU5").value,"11 Nolu Öğrencinin Ortak Değerlere Uyma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU6").value,"11 Nolu Öğrencinin Çözüm Odaklı Olma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU7").value,"11 Nolu Öğrencinin Sosyal Faaliyetlere Katılım",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU8").value,"11 Nolu Öğrencinin Takım Çalışması ve Sorumluluk",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU9").value,"11 Nolu Öğrencinin Verimli Çalışma",5,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU10").value,"11 Nolu Öğrencinin Çevreye Duyarlılık",5,1,True
						else
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU1").value,"11 Nolu Öğrencinin Okul Kültürüne Uyum",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU2").value,"11 Nolu Öğrencinin Öz Bakım",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU3").value,"11 Nolu Öğrencinin Kendini Tanıma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU4").value,"11 Nolu Öğrencinin İletişim ve Sosyal Etkileşim",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU5").value,"11 Nolu Öğrencinin Ortak Değerlere Uyma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU6").value,"11 Nolu Öğrencinin Çözüm Odaklı Olma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU7").value,"11 Nolu Öğrencinin Sosyal Faaliyetlere Katılım",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU8").value,"11 Nolu Öğrencinin Takım Çalışması ve Sorumluluk",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU9").value,"11 Nolu Öğrencinin Verimli Çalışma",3,1,True
							NumAlan eval("frm.dgNotListesi__ctl3_txtOGR_DN_NOTU10").value,"11 Nolu Öğrencinin Çevreye Duyarlılık",3,1,True
						end if

</script>

Hocam arkadaşın bazen haklılık payı da var diyorum. Üretilen VBScript kodları için sistem gereksiz döngülere sokuluyor. Bu kadar abartılı bir ServerSide döngü yerine Client ortamı için döngülere bağlı kontrol sağlayan bir sistem oluşturulabilir. Çok yerde gereksiz ve sistemi kilitleme yeteneğine sahip döngüler mevcut.

Hocam bu kodları nerden buldunuz?
Tam emin olmamakla beraber bunların istemci taraflı kod olduğunu düşünüyorum. Sanıyorum form alanlarını kontrol ediyor.
Yok bunlar sunucu taraflı ise nasıl ulaştınız?
Ayrıca güvenlik her şeyden önce gelir e okul gibi uygulamalar için. Kontrollerin sidece istemci tarafında olması yaramazlık yapanlar için fırsat olacaktır :D .

Bakanlığın yapması gereken 30-40 bin $ paraya kıyıp yeni makineler eklemeli. e okul gibi yılın belli dönemleri yoğunlaşan sistemler için dönemlik server takviyeside düşünülebilir.

E OKULU SAVUNANLARA SORMAK LAZIM hani ya kuzularım nerdesiniz yavrularım. Noldu süper bi programdı hani neden çalışmıyo madem. Doğru süper bi program hata verme açısından süper. :+1: :++:

BBNET
Geri