e-okul için 7:8 oranında fotograf çekme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hasan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

hasan

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Malumunuz, hepimizin derdidir e-okul için öğrenci fotografı çekmek..
MEB e-okul için öğrenci fotograflarını 105*120 (7:8) oranıboyutunda istiyor. Bunu makinede ayarlamak mümkünmü?
Daha doğrusu hangi fotograf makinelerinde ayarlayabiliyoruz? 3:2 veya 4:3 oranı tüm makinelerde standart.. Ayarlama yapabildiğimiz model var mı?

hocam ben onu şöyle yaptım biraz manuel bir uyarlama oldu ama...
bt sınıfında beyaz tahtaya e-okulda istenen 105*120 boyutlarının katlarında bir dikdörtgen yansıttım. mesela 420*480...
bu dikdörtgenin kenarlarını çizdim, bir çerçeve oldu. Fotoğraf makinasını aldım, bu çerçeveyi ortalayacak şekilde bir küçük sehpanın üzerine koydum. Öğrencileri fotoğrafları çekerken bu çerçevenin ortasında olacakları şekilde yerleştirdim. KB sıkıntısı yaşamamak için fotoğrafları biraz düşük çözünürlükte çektim. (makinanın 640*480 i yeterliydi bayaa)
Daha sonra çektiğim bu fotoları Microsoft Picture Manager ile açtım, tümünün çerçevelerine denk gelecek şekilde sağından, solundan, üst ve altından aynı oranda kırptım, elimdeki fotolar 420*480 boyutunda oldu, sonra tümünü seçip %25 küçülttüm, 105*120 boyutunda küçük resimler elde ettim.
İşlem biraz karışık ve uzun gibi ama ayarlama 10 dakika, düzenleme 15 dakika anca sürüyor.

iras, batch image resizer, a smaller image gibi programlar da var bu işi yapabileceğiniz, ama fotoğraf makinasında böyle ayar yapıp foto çekebileceğiniz bir özellik var mı bilmiyorum. Standart modellerde olacağını sanmam ama belki profesyönel veya yarı profesyonel olanlarda olabilir.

BBNET
Geri