Egzersiz Sorunsalı...

Kodla Büyü

murat11h2

Üye
Saygıdeğer arkadaşlar Bilişim Teknolojileri Öğretmeniyim ve okulumuzda robotik kodlama adı altında egzersiz açamayacağım söyleniyor. Dayanak olarakta mevzuatta robotik kodlama adı altında bir egzersiz geçmediğinden bahsediliyor. Diğer okullarımda teknofest, tübitak 4006,2204 gibi projeler için en ufak bir sorun olmadan egzersiz açarken; beden eğitimi, resim gibi derslerin egzersiz açabileceğinden bilişimcilerin hangi ad altına olursa olsun (ille de robotik değil)egzersiz açamayacak olması kabul edilir bir şey değil. Özellikle de günümüzde teknofest gibi tübitak projeleri gibi günümüzün en aktif robotik kodlama zirvesi yaşanırken bu eğitimi verecek öğretmenlerimizin önüne taş konulmasını anlamış değilim.
Egzersiz yönetmeliğinde de açıkçası Bilişim teknolojileri öğretmenleri şu şu şu ad altında egzersiz açabilirler diye de bir şey göremedim. Ancak örneğin beden eğitimi dersi için satrançtan basketbola dartından futsala tüm detaylarıyla açıklaması yapılmış. 53578 sayılı 2010/49 Nolu Genelgeye göre "Bilim Olimpiyatları ve Proje Çalışmaları" adı altında Ders Dışı Eğitim Çalışmaları (Egzersiz) yapabilirler. ifadesini bulabildim.
Bu konuda bir bilginiz ve deneyiminiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Saygı ve muhabbetle...

hocam tübitak 2204 için egzersiz açabilirsiniz ama mart ayında projeniz geçmezse bitirmeniz geekiyor kursu.
Onun haricinde halk eğitimden alanınızla ilgili istediğiniz egzersizi açabilirsiniz.
Geçen sene tübitak (4 öğrenci ile), bu sene de 3 ayrı sınıfla halk eğitim açtım.
blok tabanlı kodlama, metin tabanlı kodlama ve bilgisayar kullanımı (İçeriğinde 3D anlatıyorum ama)

hocam tübitak 2204 için egzersiz açabilirsiniz ama mart ayında projeniz geçmezse bitirmeniz geekiyor kursu.
Onun haricinde halk eğitimden alanınızla ilgili istediğiniz egzersizi açabilirsiniz.
Geçen sene tübitak (4 öğrenci ile), bu sene de 3 ayrı sınıfla halk eğitim açtım.
blok tabanlı kodlama, metin tabanlı kodlama ve bilgisayar kullanımı (İçeriğinde 3D anlatıyorum ama)
Değerli hocam egzersize zaten geçen sene ekim ayında başvurmuştum. Egzersizin oluru ve diğer teknik evrakların hepsi tamam. Ancak ilimizde maarif model kapsamında genel bir teftiş var. Bu süreçte açılan egzersiz defterleri ve diğer evraklar istenmiş. Bu sırada bahsettiğim sorun dile getirilmiş.

Burada dikkati çekmek istediğim nokta Teknofest gibi Tübitak gibi doğrudan bilişim hocalarını da ilgilendiren bir konuda x branşın egzersiz açıyor olması ancak bizlerin stem fırtınası içinde başrolde olmamamıza rağmen, tabiri caizse avlunun dışında kumda oynamamız istenmesi; Türk Patent kurumuna 4 başvuru, sadece geçen sene tübitak 4006 projelerinde kendi branşımda 7 proje çıkarmış biri olarak zoruma gidiyor. Projeler için öğrencilerle ekibini kur, çaba göster, gerekirse projen yarıda kalmasın diye cebinden para ver, sonra da biri gelsin desin ki "Kusura bakma kardeşim" yanlış yaptın.

Son düzenleme:
İşte bu gibi sebepler yüzünden Teknofast vb lere hiç başvurmadım, vurmayacam da. Meraklı olan buyursun. Elini tutan yok.

Not : Proje yarışma vs ye başvurmak gibi bir zorunluluk yoktur. Bilmeyenlere duyurulur

Son düzenleme:
Egzersiz yönetmeliğinde acilacak egzersizler ve kimlerin açabileceği açıkça belirtilmiş. Malesef bransimizla ilgili egzersiz bulunmuyor. Yönetmeliğe rağmen robotik kodlama gibi egzersizlerin açılmasına izin verenler ya inisiyatif alıp acitiriyorlar ya da bilmedikleri icin actiriyorlar. Bilisimciler de halk egitim üzerinden e yaygın kursları açabiliyor.

MErhaba hocam ben egzersiz açtım bilim olimpiyatları hazırlık olarak açtım ekstra olarak kodlama vb. de yapıoruz

Benim anlamadığım yönetmelikte yazmıyor, vah tüh demek değil. Yazmıyorsa Yazdırmalıyız bu süreçte neler yapılması gerekiyorsa yapalım. Birilerinin yönetmeliği yazdığı dönemde ihtiyaç değildi belki ama şu an elzem, olmazsa olmaz. Yukarda bahsettiğim yarışmalar projeler nedeniyle mücbir.
Neden bu yönetmeliği yazarların da bir insan olduğunu düşünmüyoruz. Yönetmelikte yazmıyorsa uygulamayı teklif dahi edemez miyiz? Birilerinin aldığı kararların günümüz şartlarında eksik olduğunu belirtmek istiyorum. İmza mı toplamamız gerekiyor bakanlığa yazı mı yazacağız. Projeleri yürüten bizlerin bu konudaki yanlışlığını düzeltmemiz gerekiyor.

MErhaba hocam ben egzersiz açtım bilim olimpiyatları hazırlık olarak açtım ekstra olarak kodlama vb. de yapıoruz
Kesinlikle hocam 53578 sayılı 2010/49 Nolu Genelgeye göre "Bilim Olimpiyatları ve Proje Çalışmaları" adı altında Ders Dışı Eğitim Çalışmaları (Egzersiz) yapabilirler. Yönetmelik gayet açık. Ortaya konuşuyorum; "Alsana genelde yoruma dayalı bir şey değil" bu noktada dayanak noktamız var. Bu noktada neden yönetmelikte yazmıyor deyip kestirip atalım ki...

Benim anlamadığım yönetmelikte yazmıyor, vah tüh demek değil. Yazmıyorsa Yazdırmalıyız bu süreçte neler yapılması gerekiyorsa yapalım. Birilerinin yönetmeliği yazdığı dönemde ihtiyaç değildi belki ama şu an elzem, olmazsa olmaz. Yukarda bahsettiğim yarışmalar projeler nedeniyle mücbir.
Neden bu yönetmeliği yazarların da bir insan olduğunu düşünmüyoruz. Yönetmelikte yazmıyorsa uygulamayı teklif dahi edemez miyiz? Birilerinin aldığı kararların günümüz şartlarında eksik olduğunu belirtmek istiyorum. İmza mı toplamamız gerekiyor bakanlığa yazı mı yazacağız. Projeleri yürüten bizlerin bu konudaki yanlışlığını düzeltmemiz gerekiyor.
Yazdırmak için ne yapmak gerekiyor hocam yapalım

iliniz ilçenizdeki projelerle ilgilenen vali yardımcısı, şube müdürüyle yüz yüze görüşün, bakanlıkla direkt irtibat kurabilecek kişilere derdinizi anlatmanız lazım. tabi bakanlıktakinin de ikna olması lazım yönetmelik vs değişikliği için.

BBNET
Geri