Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
konu çaydan açılmışken genel kültür olarak şu aklıma geldi:
Ceylon Çay'ın aslında Srilanka Çayı olduğunu biliyor muydunuz. Ceylon Srilankanın eski adı.
Bir Yazıda Ahmad Tea nın dünyanın en çok tüketilen çayı olduğunu okumuştum kaynağı bulamadım.
Çay kalitesinde 3 şey önemli:
1-su
2-demleme yöntemi
3-demlik çeşidi
4-çayın cinsi
Çayın tadını veren en önemli kısım suyun kalitesi. Kalite derken ph 5.5 hazır su alıp yaparsanız olmaz. Yakınınızda dağda köyde vb. doğal kaynak suyu varsa biraz mineralli ve kireç oranı hafif yüksek sert su olursa iyi olur. Belediyelerin klorlu suyu ve apartmanlardaki filitreli sularla olmaz.
Çay demlerken çayınızın çeşidine göre davranmalısınız. iri kıyım yani taneleri iri olan çaylar için, Çayı demlemek için kullanacağınız suyu önce bir müddet kaynatın. Kaynamış suyu önce demliğe doldurun ve ılımasını bekleyin. Veya önceden kaynatıp ılıttığınız suyuda kullanabilirsiniz. bu şekilde soğuk veya ılık su doldurup üzerine çayınızı atın. Demlik kısmın kapağını kapatın ve altta kısık kaynayan suyun ısısı ile demlik içime hazır ısıya gelinceye açmayın kapağını. ilk attığınızda suyun üstünde duran çay kendiliğinden demlikteki suya battığı zaman içime hazırdır. yani demlik kısmı hiçbir zaman fokur fokur kaynamayacak. Yavaş yavaş sıcak su buharıyla demlenecek. ince taneli çayınız var ise böyle bir çay daha hızlı dem verecektir ancak böyle çaylarda çay tozu daha çoktur bu da çayın bulanık gözükmesine neden olur. Eğer böyle bir çayla demleme yapacaksanız çayı önce soğuk suyla yıkayıp süzün. eğer demlik içi süzgeciniz varsa kolayca sudan geçirip süzerseniz çok ufak tozları akıp gider. sonrasında çaydanlığa soğuk su koyup bir müddet kaynasın demlikte ise süzülmüş ıslak çay öylece dursun. 5 dk sonra demliğe sıcak su ilave edin ve çaydanlık ateşin kapatın. sonrasında 5 dk daha dinlenmesi yeterli.
çaydanlık ve demliğinizde önemli. En iyi çay bakır çaydanlıkla yapılır. O yoksa çelik kullanın. Bitki çayları için tam tersi gerçek cam veya porselen demlik kullanmanız daha iyi olur. Bitki çaylarında çaya kaynar su 80 derece civarı su ile demleyin. Demlik kısmını sonrasında asla kaynatmayın. hatta çaydanlık üstünde demliği çekin ve üstünü örtün. Bekledikçe bitkinizin çeşidine göre aroması bekledikçe artacaktır. Artan bitki çayınız olursa dökmeyin 1 güne kadar serin bir yerde bekleyebilir içecekseniz sonrasında kaynar su ilave ederek tekrar içilebilir.
Markadan ziyade birçok farklı çay vardır. aynı marka içerisinde bile çayın cinsine ve hatta aynı cinste bile hasatına göre farklı tadlar olur. Bir çay fidanından birden fazla 4 hatta 5 e kadar hasat alınır. Aynı kök bitkiden Rizede farklı adanada farklı lezzette çay olur. Aynı bitkide bile ilk alınan hasat çayı yumuşakken hasat sayısı arttıkça çay acılaşmaya başlar. Bu damak zevki kişiden kişeye değişir. Kimi filiz çay tomurcuk çay sever kimisi sevmez. Çayın ilk hasatı en yumuşak içimi olandır.
Bazen demliğinize tek bir adet karanfil veya çok çok az kekik, minicik bir kök tarçın ilave ederseniz farklı lezzetler elde edersiniz. Filitre su kullanmak zorundaysanız demliğinizdeki suyunuza yarım çay kaşığı kadar karbonat atabilirsiniz. 1 ince belli bardak çay için 1 çay kaşığı kadar çay yeterlidir.
yani markası çokta önemli değil aslında. aynı marka aynı paket çeşidinde bile farklı köylerden topladığı için her zaman alıştığınız lezzeti bulamayabilirsiniz.
ille marka olarak sorarsanız, ben a101 lerde satılan (başka biryerde aynısını bulamıyorum sanırım bu market için özel üretim yapıyorlar) çaykur marka mavi pakette bulunan ve çok az oranda bergamot içeren çayı kullanıyorum. çayımı paketten çıkardıktan sonra nem almayan derin cam bir kavanozda saklarım. silkeyince varsa çay tozları kavanozun dibine gidiyorlar. ben bunu sevdim ama siz severmisiniz bilemiyorum. zevler ve renkler her zaman tartışmaya açıktır. kişiden kişiye değişir.