Ender 3 Pro 3D Yazıcı Tecrübem

Kodla Büyü

yakuphan

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
4,580
Geçenlerde katıldığım bir atölyede, hocamız öğrencileri neyle beslersek onu olurlar minvalinde bir şeyler söyledi. Bunun üzerine ben de hem kendimi hem de öğrencilerimi beslemek, onlarda 3D kültürü başta olmak üzere, yeni teknolojilere merak uyandırmak için bir 3D yazıcı almaya karar verdim. Aslında bir süredir düşünüyordum ama kararsız kalmıştım.
Bir takım araştırmalarım ve il zümresi bir arkadaşın şiddetle tavsiye ederim sözü üzerine Creality Ender 3 Pro marka/model yazıcıyı almaya karar verdim. Şansıma almaya karar verdiğimde de bir indirime denk geldim (sanırım stoktaki son üründü) ve Hepsiburada üzerinden 3d3teknoloji adında bir satıcıdan 1.791 TL'ye satın aldım. İki gün içinde yazıcı elime ulaştı.
Yazıcı yarı demonte şekilde geldi. Youtube üzerinden birçok inceleme ve kurulum videosu izlemiştim, ürünle gelen hafıza kartı içerisinde de kurulum videosu ve kutuda kurulum broşürü vardı. Kurulum için gerekli tüm alet edevat kutu içerisinden çıktı, bazı küçük parçaların yedekleri de vardı. Kurulumu tek başıma yaklaşık 1 saatte yaptım. Bir arkadaştan ödünç flament almıştım, onu taktım.
Videolardakiler gibi ısıtıcı tablayı kalibre etmeye çalıştım. Ama bir türlü beceremedim. Ne yaparsam ne yapayım, tablanın orta kısmı diğerlerinden farklı çıkıyordu. Sebebini ne yazık ki 2-3 saatlik uğraştan sonra anladım, tablanın orta kısmı çökmüştü, yani yamuktu. Araştırmalarımda ne yazık ki bayağı bir kişinin bu durumla karşılaştığını ve tabla ölçülerinde ayna kestirerek çözüm bulduklarını gördüm. Ben de hemen ayna kestirdim. Aynanın kenarları çok keskindi bu nedenle elimde olan 200'lük su zamparası ile keskin olan tüm kenar ve köşeleri iyice zımparaladım, şu an elimi bastırsam bile kesmez halde. Aynayı ve manyetik tablayı tutturmak için metal kıskaçlardan kullandım.
Tabla ayarlarını yaptım. Gerçi yine orta kısımda bir çukur var gibiydi, yine de ilk test çıktımı (test küpü) almaya çalıştım. Yaklaşık 2 milimetre yazdıktan sonra yerinden çıktı, yapışmamıştı. Yine youtube üzerinden kalibrasyon videolarını izledim, bir amcanın "X ekseninin düz olması lazım, ayakların masaya düzgün oturması lazım" sözleri uyandırdı. Çünkü yazıcının bir ayağı boşta kalmıştı, ayrıca da ölçtüğümde X ekseni profilinin sağ tarafı 5 mm yukarıdaydı. Ben kurulum yaparken, vidaları sıkınca her şey ölçülü olacak, yerli yerine oturacak sanmıştım.
adresindeki videoya denk geldim ki en başta bunu izlemiş olsaydım, çok zaman kaybetmeden ilk günde çıktıyı alırmışım. Videodaki arkadaşın belirttiği püf noktalara dikkat ederek, yazıcıyı parçalayıp, yeniden topladım, toplarken üretim anında sıkılmış tüm vidaları tavsiye üzerine yeniden sıktım, gerçekten de bazıları iyi sıkılmamıştı, ayrıca toplama işlemini yaparken tamamen düz bir zemin hazırladım, size de tavsiyem mutlaka yanınızda su terazisi olsun, zemini teraziye getirmeden kurulum yapmayın ve ardından ilk düzgün test küpünü yazdırdım.
IMG_20200219_140939_125.jpg
Küpün sol alt kısmındaki kesiklik tasarımın kendinde vardı. Çıktıyı bu şekilde alınca çocuklar gibi sevindim dersem yalan olmaz. Demek ki ayarlayınca sıkıntısız çıktı alınabiliyor. Biraz daha ince ayarlar yaparak, yazıcıyı iyileştirmek için gerekli parçaların birçoğunu bastım, yazıcı aşağıdaki gibi görünür hale geldi.
IMG_20200224_092549.jpg
Sonrasında da öğrencilere birkaç anahtarlık bastım, aşağıdaki gibi yazıcının yeteneklerini görebileceğimiz baskılar aldım. Modelleri baskıya hazırlarken ultimaker'ın ücretsiz sunduğu Cura programını kullandım ki kesinlikle bu programı kullanmanızı tavsiye ederim. Programın tek eksiği 32 bit desteğinin olmaması.
IMG_20200226_102150.jpg
IMG_20200226_102159.jpg
IMG_20200229_135718.jpg
IMG_20200229_135928.jpg
Resimlerdeki test kedisi hariç diğerleri hareketli objeler. Tek parça olarak basılmıştır. Flamenti caglar3d.com adresinden turuncu pla+ aldım. Beklediğimden iyi çıktığı gibi, yarım kiloluk rulolarda satılıyor olması çok iyi oldu. Çünkü kısa zamanda tüketmeyince filamentte bozulmalar yaşanabiliyormuş. 1 kilo fiyatına iki renk filament satın almak daha uygun oldu. Bir sonraki alış verişimi uzaras adlı bir firmadan makarasız olarak alıp, filamenti daha da ucuza getirmeyi hedefliyorum. Bu arada alınan baskılar düşündüğünden çok ucuza gelebiliyor. Örneğin çocuklara bastığım elips şeklinde, üzerlerinde isimleri yazılı, 35 x 55 x 5 mm ölçülerindeki bir anahtarlık sadece 5 gr. plastik harcadı ki bu da yaklaşık 50 kuruşluk malzeme maliyeti demek. Diğer öğrencilere belki bunları 3-5 TL'ye satabilirsek, filament için sürdürülebilir bir kaynak yaratabiliriz diye düşünüyorum.
Youtube üzerinden yazıcı ile ilgili iyileştirmeler için birçok video var. Benim aldığım yazıcıda (sanırım aralık 2019 üretimi) bazı küçük eksiklikler giderilmişti. Yazıcıyı daha iyi hale getirmek için mk8 alüminyum ekstruder, sarı renkli tabla yayları, mili üstten sabitlemek için rulman, kayışı gerdirmek için aparat sipariş edeceğim. Tüm bu parçaları robolinkmarket.com üzerinde bulabildim. Diğer yerlerde hep bir şeyler eksikti.
Sonuç olarak, yazıcının baskı kalitesinden çok memnun kaldım. Kesinlikle fiyat performans ürünü çıktı. Bir arkadaşımın okulunda Zaxe marka bir yazıcı var, en az onun kalitesinde baskı yapıyor ki ben bunu hiç beklemiyordum ki onda elektrik kesintisinde devam etme özelliği de yok ki baskı alırken elektrik gittiğinde bunun önemini daha iyi gördüm.
Yazıcının en büyük sıkıntısı tabla kalibrasyonu oldu. Aslında sıkıntının kaynağı da ayar yaparken kullandığımız kağıdın sürtünme düzeyini bilmemek oldu. Videolarda anlatılıyordu ama bizzat uygulamayınca, nozzle'ın ucu, tablaya ya çok yakın ya da çok uzak kalıyordu. Ama düzgün bir ayar yapabilirseniz de, yazıcının yerini değiştirmeden uzun müddet kullanmak mümkün. Bu nedenle yazıcınıza düz, hareket etmeyeceği bir zemin ayarlayıp, orada bırakın. Tabla ayarındaki zorluğu sanırım sipariş verdiğim yaylarla büyük oranda çözebileceğim. Belki ileride otomatik kalibrasyon aparatı alıp, işi kolaylaştırırım.
Şu an doğrudan ayna üzerine yazdırma denemeleri yapıyorum. Yapışma konusunda biraz belirsizlikler var ama pritt ya da saç spreyi ile çözüm bulmaya çalışacağım. Çünkü manyetik tabla, ayna üzerinde kullanılınca pek pratik olmamaya başladı, ayrıca kalibrasyonu da zorlaştırıyor, sanırım manyetik tablanın da ortasında sıkıntı var ya da oluştu.
Tüm bu süreçte 3d yazıcılarla ilgili bayağı bir bilgi, tecrübe edinmiş oldum ki bunları da sizinle paylaşmak istedim. Önümüzdeki süreçte robot gövdeleri basıp, şimdiye kadar girmediğimiz robotik işine başlamayı düşünüyoruz.
Şimdilik bu kadar.

Ek Not 1: Ses konusuna değinmeyi unutmuşum. Yazıcının ses düzeyinin düşük olduğunu söyleyebilirim. Hafta içi 15 öğrencinin bulunduğu laboratuvarımızda çalıştırdım. Rahatsızlık verecek bir ses oluşmadı, malum öğrencilerin ve bilgisayarların sesiyle karışınca sıkıntı olmadı. Şu an evde, yan odada çalışıyor ve çok az motorun sesi geliyor. Eğer uykunuz hafif değilse aynı odada bile yatılabileceği düşünüyorum. Ses nedeniyle memnun kaldım.

Ek Not2: Çeşitli filamentlerle baskılar aldım. Çağlar3D'den turuncu renkten memnun kaldığımı yazmıştım, mavisini de aldım ama ondan pek hoşnut olmadım. Uzaras'ın makarasız olanlarından aldım, bronz ve beyaz (gerçi tam beyaz gibi de değildi) renkli olanlardan çok memnun kaldım, uygun fiyatlı bir filament. ABG marka görece pahalı olanın beyazını aldım, bundan da çok memnun kaldım ama sanırım doğru tabla sıcaklığında basmadığım için Fil ayağı denilen sorun oldu, filamentin diğerlerinden farkı çok yumuşak bir filament olmasıydı. Şu ana kadar hep PLA bastım, PETG, ABS basmak da istiyorum ama pandemi döneminde hevesim kaçtı açıkçası. Bastıklarını insan başkalarına gösterip, anlatamayınca zevki olmuyormuş, onu anladım.
 
Son düzenleme:
Hocam azminiz için tebrik ederim. Bu kadar uzun mesajı yazmak bile bir sabır işi. Bende yazınızı acaba sonuç nereye varacak diye merakla okudum. Tebrikler
 
Sabır edip bu kadar uzun bilgilendirmek için yazdığınız için teşekkür ederiz hocam.
 
merhaba hocam bilgilendirme icin tesekkurler. ben de uzun suredir ender 3 pro kullaniyorum. ben de hicbir bilgim olmadan girdiydim. ilk yasadigim sorun extruder kalibrasyonuydu. :)

Ben de bir kac kac degisiklik yaptim.
Rulmanli filament tutucu
Rulmanli filament kilavuzu
Sert yaylar
cam tabla (ileride cmagnet yipranacak)
metal extruder

Gercekten baski kalitesini cok cok artirdi.

Bir de gorunum olarak. Led panel icin kutu. Led serit tutucu.

3d isi cok zevkli.cocuklarla daha da zevkli. tinkercad ile cizimler yapip basiyoruz. Yakinda laba da alacagim.
IMG_20200229_193456.jpg IMG_20200229_193507.jpg
 
10 parmak yazabildiğim için uzun yazmak sorun olmuyor, keyifle yazdım, inşallah birilerine yardımcı olur.
@radicalbrain thingiverse'deki ender 3 ile ilgili neredeyse tüm yazdırılabilir upgrade'leri yazdırıp, uyguladım sayılır. Kablo zincirini bugün yazdım yarın monte edeceğim.
https://www.thingiverse.com/thing:3757210
adresindekini rulman aldığımda yapacağım.
https://www.thingiverse.com/thing:3344546 adresindekini de size öneririm. Boşlukta biriken pisliğe on numara çözüm.
 
10 parmak yazabildiğim için uzun yazmak sorun olmuyor, keyifle yazdım, inşallah birilerine yardımcı olur.
@radicalbrain thingiverse'deki ender 3 ile ilgili neredeyse tüm yazdırılabilir upgrade'leri yazdırıp, uyguladım sayılır. Kablo zincirini bugün yazdım yarın monte edeceğim.
https://www.thingiverse.com/thing:3757210
adresindekini rulman aldığımda yapacağım.
https://www.thingiverse.com/thing:3344546 adresindekini de size öneririm. Boşlukta biriken pisliğe on numara çözüm.

Bastim hocam onlari da gri bastiydim. Yazici cok renkli geldi gözüme çıkarttım. Sadece tablanin altinda var. :)

Cekmece de bastiydim onu da yanlislikla ender 3 olani basmisim. Sonra pro icin ulan uzun geldi kisa versiyonunu da bulamadim iptal ettim. 173 gram filament gidiyordu yuzde 10 dolulukla :)
 
Zahmetli bir paylaşım olmuş. Ama çok faydalı. Teşekkür ederim. Tam da bugünlerde 3D üzerine kafa kafa yoruyordum. Sağolun hocam.
 
arkadaşlar bi proje kapsamında elimize ender pro 3 geldi . kurulum yaptık. ekranda herhangi bir yazı belirmedi. ışık var ama yazılar yok. kabloları farklı portlarına taktım ama değişen bişey olmadı. bu sorunu yaşayan oldu mu?
 
arkadaşlar bi proje kapsamında elimize ender pro 3 geldi . kurulum yaptık. ekranda herhangi bir yazı belirmedi. ışık var ama yazılar yok. kabloları farklı portlarına taktım ama değişen bişey olmadı. bu sorunu yaşayan oldu mu?
Kurulum kılavuzunda yazan porta taktığınızdan öncelikle emin olun. Bende Exp3 (önden bakıldığında en sol) portuna bağlı.
Bundan eminseniz, motorlara ve endstoplara bağladığınız tüm kabloları söküp bakın. Yani cihazı kısa devreye götüren bir durum var mı bunu kontrol edin.
 
Son düzenleme:
Merhaba @yakuphan hocam, @radicalbrain hocalarım. Tinkerrcad de güzel tasarımlarımız var. Bunları basmak istiyoruz.Öğrencilerimiz de hocam bunları ne zaman canlı göreceğiz diyorlardı .Sizlerin mesajları beni heyecanlandırdı. Ama 3D yazıcılar hakkında çok bilgim yok. Kendi imkanlarımla yazıcı alıp pandemi sonrası öğrencilerime süpriz yapmak istiyorum. Anladığım kadarıyla Ender pro dan memnun kalmışsınız. Nerden başlayayım. Tavsiyeniz nelerdir. Alıp kurcalayıp bozmaktan korkuyorum . Deneme yanılmayla mı öğrenilir yoksa videolar yeterli midir? Çabuk bozulur mu? Flament pahalı mı?Dikkat edeceğim hususlar neler? Teşekkürler.
 
Değerli hocam,
Hiç durmayın hemen bir tane edinin. Kendinize ve öğrencilerinize yapabileceğiniz çok güzel bir yatırım olduğunu içtenlikle söyleyebilirim.
Yazıcımdan memnunum ancak tablanın yamuk gelme mevzusu çok can sıkıcı oldu. O yüzden sizin de benzer bir dertten müzdarip olmaması için mümkünse Ender 3 Pro V2 (
) modelini almanızı tavsiye ederim. Tabi bu tavsiyem uygun fiyatlı çözümler için. Yoksa 3000 - 4000 TL gibi bir bütçe ayırabilirim ve biraz daha bekleyebilirim derseniz
adresindeki incelemede bahsedilen ürün çok daha stabil ve uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca videonun olduğu kanaldaki videolara da (ender 3 pro v2mutlaka göz atın, konu ile ilgili çok bilgi edinirsiniz.
Yazıcıyı çok kurcalamazsanız kolay kolay bozulmayacaktır. Özellikle kablolara zarar vermedikten sonra ya da elektrikle ilgili bir sorun olmadıktan sonra sıkıntı oluşacağını sanmıyorum. Çünkü yazıcı dediğimiz şey 4-5 tane motor, bir kontrol kartı, bir LCD ekran ve demir profillerden oluşuyor. Kontrol kartı dışında kolay kolay bozulacak bir şey yok gibi, bu konuda çekinceniz olmasın.
Hangi yazıcıyı almaya karar verirseniz verin, öncelikle yazıcı ile ilgili kurulum ve kullanım videolarını izleyin. Çoğunun kurulumu birbirine benzer olup, kolay bir şekilde yapılabiliyor. Esas önemli olan ayarlarını yapmak ve kullanabilmek. Bunun için de videolardan bolca yararlanın, bol bol okuma yapın, yerli/yabancı 3d yazıcı ile ilgili kanalları takip edin. Önce video sonra deneme yanılmayla çok şey öğrenirsiniz, korkmayın, cesur olun.
Filamentlerin kilosu 90 - 120 TL arasında değişiyor. İlk mesajımdaki ek notları okursanız denediğim filamentlerle ilgili bilgi verdim. Başlangıçta hoşunuza giden bir renkte (ben turuncu almıştım) bir kilogram PLA+ filament alırsınız. Bu aralar mikrozey marka yerli bir filament revaçta bu markayı deneyebilirsiniz. https://3dbaskibiz.com/ firmasının n11 mağazasından kargo dahil 99 TL'ye alabilirsiniz. Bir modeli yazdırmadan önce bilgisayarda kullanıdığınız Cura gibi dilimleme programında kaç gram filament gideceğini görüyorsunuz zaten. Hatta ayarını yaparsanız size maliyetini TL olarak da verebiliyor. Duruma göre ayarlarla oynayıp, daha az filament harcamasını sağlayabiliyorsunuz da. Konunun ilk mesajında da verdiğim örnekteki gibi çoğu şey düşündüğünüzden az filament harcayabiliyor ama bazı büyük parçalar da ciddi filament harcayabiliyor. Yine bir örnek vermek gerekirse robotik marketlerde satılan ottobot robot adlı robotun plastik parçaları yaklaşık 15 TL gibi filament harcamıştı, ben bastığım sırada 30 TL'ye satılıyordu sitelerde. İşin aslı buna çok takmayın, bir yerden sonra ürünler ortaya çıktığında giden filamenti gözünüz görmez oluyor.
Umarım alacağınız yazıcıyı güle güle, uzun bir süre sorunsuz ve fayda sağlayacak şekilde kullanırsınız.

Merhaba @yakuphan hocam, @radicalbrain hocalarım. Tinkerrcad de güzel tasarımlarımız var. Bunları basmak istiyoruz.Öğrencilerimiz de hocam bunları ne zaman canlı göreceğiz diyorlardı .Sizlerin mesajları beni heyecanlandırdı. Ama 3D yazıcılar hakkında çok bilgim yok. Kendi imkanlarımla yazıcı alıp pandemi sonrası öğrencilerime süpriz yapmak istiyorum. Anladığım kadarıyla Ender pro dan memnun kalmışsınız. Nerden başlayayım. Tavsiyeniz nelerdir. Alıp kurcalayıp bozmaktan korkuyorum . Deneme yanılmayla mı öğrenilir yoksa videolar yeterli midir? Çabuk bozulur mu? Flament pahalı mı?Dikkat edeceğim hususlar neler? Teşekkürler.
 
Kurulum kılavuzunda yazan porta taktığınızdan öncelikle emin olun. Bende Exp3 (önden bakıldığında en sol) portuna bağlı.
Bundan eminseniz, motorlara ve endstoplara bağladığınız tüm kabloları söküp bakın. Yani cihazı kısa devreye götüren bir durum var mı bunu kontrol edin.
doğru porta taktım hocam tekrar kontrol ettim. bir de diğer kabloları doğru taktım mı ona bakayım. teşekkürler
 
Merhaba @yakuphan hocam, @radicalbrain hocalarım. Tinkerrcad de güzel tasarımlarımız var. Bunları basmak istiyoruz.Öğrencilerimiz de hocam bunları ne zaman canlı göreceğiz diyorlardı .Sizlerin mesajları beni heyecanlandırdı. Ama 3D yazıcılar hakkında çok bilgim yok. Kendi imkanlarımla yazıcı alıp pandemi sonrası öğrencilerime süpriz yapmak istiyorum. Anladığım kadarıyla Ender pro dan memnun kalmışsınız. Nerden başlayayım. Tavsiyeniz nelerdir. Alıp kurcalayıp bozmaktan korkuyorum . Deneme yanılmayla mı öğrenilir yoksa videolar yeterli midir? Çabuk bozulur mu? Flament pahalı mı?Dikkat edeceğim hususlar neler? Teşekkürler.
Facebook üzerinde https://www.facebook.com/groups/232188910891377 adresindeki 3d Printer Türkiye grubuna üye olun. Güzel ikinci el ilanları oluyor. Örneğin biraz önce 1600 TL'ye Ender 3 Pro V2 model bir yazıcının ilanı vardı. Ara ara bunun gibi ilanlar oluyor. Değerlendirebilirsiniz. Şu an yazıcım olmasaydı bahsettiğim ilandakini alırdım mesela.
 
Ender 3 Pro için yazdırmayı belli bir katmandan itibaren yapabiliyor muyuz Nasıl? Teşekkürler
 
Belli bir katmandan olmuyor. Z eksenini yukarı alıp, home ofset olarak ayarlarsanız o yükseklikten basmaya başlayabilir.
Eğer baskınız yarım kaldıysa curada modeli aşağıya taşıyıp, basılmayan kısmını dilimleyip, yazdırın. Sonra da parçaları birbirine yapıştırırsınız.
 
Hocam paylaşımlarınız için teşekkürler. çok detaylı anlatmışsınız.
Yararlı bir içerik oldu almayı düşünenler için.
 
Ender 3 ,ender5 plas, ender 10 s, twe trees bluer, bler plas, bluer pei tabla, coremax 300 pro, zaxe x1 plas ve bi kac marka daha hepsi elimde mevcut su an celik basan bi yazıcı peşindeyim bir sure sonra kucuk yazcilar yetmemeye basliyor kendi yazicimi tasarlamaya basladim gravür makinasni yaptım kafa degişkligne ugrasıyorum. Bu işe girenler ucu bucagı yok bilsinler heleki parada kazanmaya başlayınca
 
Ender 3 ,ender5 plas, ender 10 s, twe trees bluer, bler plas, bluer pei tabla, coremax 300 pro, zaxe x1 plas ve bi kac marka daha hepsi elimde mevcut su an celik basan bi yazıcı peşindeyim bir sure sonra kucuk yazcilar yetmemeye basliyor kendi yazicimi tasarlamaya basladim gravür makinasni yaptım kafa degişkligne ugrasıyorum. Bu işe girenler ucu bucagı yok bilsinler heleki parada kazanmaya başlayınca

hocam nasıl para kazanılıyor biraz açıklayabilir misiniz?
 
Geri
Üst