Engelli Okullarına Teknoloji Sınıfı ve B.T. Sınıfı Kurulacak

Kodla Büyü

yesimim2000

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
254
Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı 15 görme engelliler okulu ve 20 işitme engelliler meslek lisesi, 45 özel eğitim mesleki eğitim merkezinde atölye ve sınıf donanım ihtiyaçları karşılanması planlanmaktadır. Görme Engelliler okullarına Teknoloji Sınıfı, İşitme Engelliler Meslek Liselerine B.T. Sınıfı kurulacak.

Haberin bakanlık sayfası linki
http://orgm.meb.gov.tr/www/ozel-egitim- ... icerik/539

http://orgm.meb.gov.tr/www/engelsiz-egi ... icerik/535
 
kodlama dersi gelecek ama nerde işlenecek bt laboratuvarları yenilenmeli bunun farkındalığına varılmalı
 
vikvik' Alıntı:
kodlama dersi gelecek ama nerde işlenecek bt laboratuvarları yenilenmeli bunun farkındalığına varılmalı
Kesinlikle katılıyorum keşke tüm okulların b.t. sınıfları yenilense kapatılan b.t. sınıfları açılsa.
Benim gibi engelli okullarında çalışan b.t. öğretmenlerine bu haberi vereyim dedim.
Not: Teknoloji sınıfları b.t. sınıflarını aratmayacak düzeyde bugün okuluma keşif yapıldı. Mekana göre planlama yapılacak.
 
Zihinsel engellilerde zorunlu BT dersi bildiğim kadarıyla yok. Onlarda sadece seçmeli ders var. Zaten bahsettigim bt Sınıfları ve teknoloji Sınıfları görme ve işitme engelliler okullarını kapsıyor.
Benim okulumda 5 6 7 ve 8. Sınıflar 7 şube, özel alt sınıflarla 10 hocam. Özel alt sınıflar 2 yada 3 ağır engelli (çok engelli) öğrencilerin olduğu sınıflarda dersimiz olmuyor.
 
bilgi ve ilgi için teşekkürler. Engelli okulları hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz sayın hocam. Böteliler görev alabiliyor mu mesela.
 
Görme Engelliler ortaokulu hakkında bilgi verebilirim. 5 yıldır bu okuldayım .
Müfredat normal okullara aynı bu da sorun teşkil ediyor gören öğrenci ve görmeyen öğrenci aynı müfredat ta aynı konulardan sorumlu tüm derslerde. Örneğin türkçe kitabında (Braille kabartma yazı ile) resmi anlatın diye cümle geçebiliyor. Braille yani kabartma yazıyı kullanıyor öğretmen ve ögrenciler
Bizim derse gelince sizin öğrencilere çoğunu fare kullanarak yaptırdığınız tüm uygulamaları ben ekran okuyucu program yardımıyla (Jaws, nvda) sadece klavye ile yaptırıyorum. Az gören ögrencilerle zaman zaman fare ile de ders yapiyoruz ama oldukça az. Görme oranları giderek azalan çok öğrenci var. İşletim sistemi, ağ, office (word, excel, p.point) , internet tarayıcıları, arama, antivirüs e posta vb görsel oluşturma dışı herşey anlayacağınız. Mecburen 10 parmak klavye ve ekran okuyucu komutlarını dahil ediyorum derse yıllık plana. (Başka türlü ders yapılamaz. )
Sınıflar en fazla 10 kişi ancak sınıfta az gören, total görme engelli, görme + öğrenme güçlüğü olan, görme + hafif zihinsel öğrenciler karışık.
Görme + ağır zihinsel , görme+ CP, görme + down gibi ağır çift hatta 3 engelli olan özel alt sınıflar da var ama bunlara dersimiz olmuyor. Yada benim gibi fahri olarak çalışacağınız hafif zihinsel/ öğrenme güçlüğü ve görme engelli öğrencileriniz olur ( zorunlu değil ama ben onlarla birebir çalışmayı istedim çünkü bu öğrencilerin çok fazla tekrar etmesi gerekiyor).
ders müfredatı tek görme eng. için aynı, dersine girdiğimiz sınıftaki çift engelli öğrenciler için BEP hazırlıyoruz.
okuldaki branş öğretmenlerinin çoğu görme engelli bu sebeple biraz daha fazla iş yükünüz oluyor. (diğerlerini bilmem ama benim okulum böyle) özellikle BT araç gereçleri konusunda.
Evet böte engelli ortaokulunda çalışabilir. Engelli meslek liseleri tef bildiğim kadarı ile . Ancak açık oluştuğunda görevlendirme yapılabiliyor.
Bölge normuna takılmazsınız. Okulda norm oluşması önemli. Engelli okulları ve bazı liseler bölge normu dışındadır. İlgili yönetmeliğe bakabilirsiniz.
Okul yatılı okul ise nöbet zorunlu yada isteğe bağlı olabilir.
Tüm bunlar dışında fatih projesi vs hersey bu okullarda da var. Hatta biraz daha fazlası...
 
Geri
Üst