eski insanlarda diş çürümesi

Kodla Büyü

bidene

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
2,491
"tarımın keşfinden önceki avcı toplumlar karbonhidratlar ile tanışmadıkları için ve sadece etçil beslenmelerinden dolayı, diş çürümesi de yaşamıyorlardı"
diş çürümesi tarımın keşfi ve karbonhidrat tüketimi ile birlikte başlamıştır. avcı-toplayıcı dönemde sadece fındık/fıstık ve meyve kaynaklı karbonhidrat alımı sebebiyle çok düşük oranlarda diş çürümesi yaşanmıştır. kısaca avcılık kısmında sorun yoktu ama toplayıcılık kısmı küçük bir oranda dişlere zarar verebiliyordu. diş çürümelerinin genel bir sorun hâline gelmesi ise, tarımın keşfedildiği dönem olan 12.000 - 15.000 yıl önce mısır/kuzey afrika civarlarında başlamış olması lazım.
tarım ile birlikte insanın diyeti büyük oranda basit şekerler ve nişasta içeren gıdalara doğru dönüyor. karbonhidratların insan diyetinde yerinin artmasıyla birlikte bu karbonhidratlarla beslenerek diş çürümesine neden olan bakteriler de önemli ve yaygın bir sağlık sorunu oluşturmaya başlamıştır.
tarım devriminden sonra insanların genel olarak dişleri çürümeye başlıyor. et ve ot yiyen göçebe insanın dişi çürümüyor. zaten bu tarım devriminden sonra obezite yağlanma vb hastalıklar başlıyor. göçebe insanların hepsi yerleşiklere göre daha sağlıklı oluyor
diş bakımına ilişkin en eski buluntular ise 9,000 yıl öncesine ait, çürümüş dişlerin ilkel matkaplar ile çürümüş kısmının oyulması şeklinde. tarihlenmiş en eski diş dolgusu ise 6500 yıl öncesine ait.

alıntıdır..
 
Geri
Üst