farklı bir bakış açısı ile öğretmen maaşı

Kodla Büyü

beyazgolge

Süper Üye
Süper Üye
geçenlerde maaş listesini gördüğümde bir hesap yapayım dedim.

şimdi eğitim fakültesi okuyan bir öğretmen en iyi ihtimalle 5 senede öğretmen oluyor.(ki liseden sonraki dershane bölümünü katmıyorum) ve üniversitede harcanan ve dershane ücretlerini eklemiyorum
bu kişi direkt olarak memur yada hizmetli olsaydı(öğretmen maaşı ile hizmetli maaşı aynı olduğu düşünülerek ki fazlası var eksikliği yok birazda yuvarlayarak)

60 ay*2.000tl=120.000 tl kazanmış olacaktı. yani öğretmen olan 120.000 tl eksikle göreve başladı.

maaşların aynı olduğunu farz ettik. ek dersi full olan bir öğretmen yılda 6000tl civarı ek ders alır (normal öğretmenler için geçerli nöbeti egzersizi olmayan ki hiç alamayan öğretmenlerde var)
e 120.000/6.000= 20 yıl eder. yani bir öğretmenle yaklaşık olarak 20 yılda hadi 20 yıl fazla olur diyenler için 15 yılda kazançları eşit olacak. burada nasıl bir adalet var acaba ??????

Bizleri masalarda satanlara arka çıktığımız sürece böyle devam eder. Söyleyecek söz çok ama susuyorum...

güzel bir mantık :)
ama bi nokta var, öğretmen x, hizmetli y ise x = değil y
yani değişkenlerin değişik olması sonucunda bu farklılık çıkabilir, aynı işi yapmıyoruz...

yada şöyle söyleyeyim,
yeni mezun olmuş ve göreve başlayalı bir yıl olmuş bir öğretmene denseki 6 yıl öncesine gideceksin, hiç okuma direk hizmetli olarak seni işe alalım, matematiğide bak bu diyelim...
kaç tanemiz seçimini x değil de y olarak değiştirir acaba?ben değiştirmem şahsen..

son olarak, maaşlardaki dengesizliği gözardı ediyor değilim, umarım iyileştirme yapılır :)

EynelMefer' Alıntı:
yani değişkenlerin değişik olması sonucunda bu farklılık çıkabilir, aynı işi yapmıyoruz...

yada şöyle söyleyeyim,
yeni mezun olmuş ve göreve başlayalı bir yıl olmuş bir öğretmene denseki 6 yıl öncesine gideceksin, hiç okuma direk hizmetli olarak seni işe alalım, matematiğide bak bu diyelim...
kaç tanemiz seçimini x değil de y olarak değiştirir acaba?ben değiştirmem şahsen..

son olarak, maaşlardaki dengesizliği gözardı ediyor değilim, umarım iyileştirme yapılır :)

hocam aldığım para aynı olduktan sonra okula gelip bütün gün çay içmekte ne var. en az insanla muhattap olurum alırım elime bir paspas siler siler parlatırım

hocam öğretmen maaşları kesinlikle çok düşük. bende sizinle aynı fikirdeyim ama bir hizmetli ile bir öğretmen maaşı aynı değil diye biliyorum. yeni başlayan bir öğretmen ile işe yeni başlayan bir hizmetli maaşı arasında 150-200 arasında bir fark var diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin. (Muhalefet olsun diye söylemedim. Sadece öğrenmek amaçlı)

beyazgolge' Alıntı:
EynelMefer' Alıntı:

yada şöyle söyleyeyim,

hocam aldığım para aynı olduktan sonra okula gelip bütün gün çay içmekte ne var. en az insanla muhattap olurum alırım elime bir paspas siler siler parlatırım
hocam herşey o kadarda basit değildir. Dışarıdan öğretmenlikte çok kolay görünüyor.

Kadrolu hizmetlileri kimse çalıştıramıyor ki okul müdürleri hiç bir şey yapamıyor.

ÖSS'ye gidecek olsam yüzüne bile bakmadığımız maden mühendisleri ya da gıda mühendisleri şuanda senden benden rahat iş buluyorlar ve en az maaş alan 5.000 tl maaş alıyor. Geçen bir maden mühendisi arkadşlar konuştum acıyan gözlerle baktı bana :( işte bu yüzden mühendislik okurdum puanı çok az be yazık olur bu puana demezdim

yadigartbaykal' Alıntı:
EynelMefer' Alıntı:

yada şöyle söyleyeyim,

olaya hizmetli diye bakma hocam, nufüsta, gümrükte, adliyede memur olmak da var. ardından açıktan okuyacağınız 2 yıllık veya 4 yıllık fakülteler ile kurum müdürlüğü bile çok kolaylıkla alınabilir. 6 yıl öncesine gitsem kesinlikle öğretmen olmazdım. katip olur, 2 yıllık adalet meslek yüksek okulu okur, icra müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü vs. sınavları ile geçiş yapardım. 4 yıllığı da açıköğretimden tamamladım mı eline sağlık!
Aynen hocam her örnekte hizmetli arkadaşları vermeyelim, asıl lise mezunu olarak girilen diğer kadrolarla karşılaştıralım. :+1:

Keşke benim liseyi bitirdiğim 2000 yılında yılında kpss olsa idi. Meslek lisesi çıkışlıyım, teknisyen olarak ya da lise mezunu normal memur olarak göreve başlasam şimdiye 13 yıllık hizmetim olacaktı. Arada en az açık öğretim bir fakülteyi bitirip lisans mezunu gibi maaş ve terfi haklarından yararlanacaktım.
Önceki okulumun memuru ilk yapılan DMS-KPSS lerden biri ile lise mezunu olarak göreve başlamış, açık öğretimi güç bela bitirdi, askerliğini kısa dönem olarak geldi. Lisans mezunları gibi kademe ve derece terfilerini de aldı.

fahrican' Alıntı:
yadigartbaykal' Alıntı:
EynelMefer' Alıntı:

yada şöyle söyleyeyim,

olaya hizmetli diye bakma hocam, nufüsta, gümrükte, adliyede memur olmak da var. ardından açıktan okuyacağınız 2 yıllık veya 4 yıllık fakülteler ile kurum müdürlüğü bile çok kolaylıkla alınabilir. 6 yıl öncesine gitsem kesinlikle öğretmen olmazdım. katip olur, 2 yıllık adalet meslek yüksek okulu okur, icra müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü vs. sınavları ile geçiş yapardım. 4 yıllığı da açıköğretimden tamamladım mı eline sağlık!
Aynen hocam her örnekte hizmetli arkadaşları vermeyelim, asıl lise mezunu olarak girilen diğer kadrolarla karşılaştıralım. :+1:

Keşke benim liseyi bitirdiğim 2000 yılında yılında kpss olsa idi. Meslek lisesi çıkışlıyım, teknisyen olarak ya da lise mezunu normal memur olarak göreve başlasam şimdiye 13 yıllık hizmetim olacaktı. Arada en az açık öğretim bir fakülteyi bitirip lisans mezunu gibi maaş ve terfi haklarından yararlanacaktım.
Önceki okulumun memuru ilk yapılan DMS-KPSS lerden biri ile lise mezunu olarak göreve başlamış, açık öğretimi güç bela bitirdi, askerliğini kısa dönem olarak geldi. Lisans mezunları gibi kademe ve derece terfilerini de aldı.

hocam dikkat ederseniz memur veya hizmetli dedim ve onların maaşının az yada çokluğuna değil öğretmenliğin maaşının düşünüldüğünde az olduğuna dikkat çekmek istedim yoksa kimsenin maaşında gözümüz yok Allah herkese daha çok versin. bizimki en azından benimki rehberlik eksikliğinden oldu gerçi rahmetli babam mühendislik yaz demişti ama ben öğretmenlik garanti diyerek yazmıştım tabi herkes kısmetini yer ama insan yaşındaki mühendislerin daha çok kazandığını görüncede düşünmeden edemiyor nefis işte

Benimde anlamadığım şey hizmetli ile niye kıyas yapıyoruz. İşini hakkıyla yaptıktan sonra adamın aldığı para helal olsun hoş olsun. Onun aldığı paraya göz dikmek yerine kendi aldığımız maaşı arttırmak için çabalamak lazım.

Hocam bir de lisedeyken yapılan yönlendirmelerde "Kolay İş Bulma" önemli bir faktördü.

Ancak belki 3-5 ay belki 1 yıl iş arayıp bulduktan sonra öğretmenlik hariç tüm memurluklar bizden daha az iş yapıp, işe oranla daha daha daha fazla para kazanıyorlar. (Maalesef Kader utansın)

yadigartbaykal' Alıntı:
EynelMefer' Alıntı:

yada şöyle söyleyeyim,

arkadaşım o işler o kadar kolay olmuyor.
icra müdürlüğü için söyleyeyim işleri hiçbir zaman mesai ile bitmiyor çıkış hep bir saat gecikmeli.
yapılan en ufak bir hata da parası senden çıkıyor ve maaşıda bizim ekdersle aldığımız kadar.
söylediğin mesleklere göre biz çok daha iyi haldeyiz.

yadigartbaykal' Alıntı:
kakababa' Alıntı:
Benimde anlamadığım şey hizmetli ile niye kıyas yapıyoruz. İşini hakkıyla yaptıktan sonra adamın aldığı para helal olsun hoş olsun. Onun aldığı paraya göz dikmek yerine kendi aldığımız maaşı arttırmak için çabalamak lazım.
hizmetlinin maaşına laf attığımız yok yaf. daha fazlasını da versinler. ama benim 4 yıllık emeğimin karşılığı olarak ondan fazla almam gerekmiyor mu? 2290 alan memurumuz 2000 tl alan müdür yardımcımız 1800 tl alan öğretmenimiz, 1700 tl alan hizmetlimiz var. yorum yapmaya bile gerek yok.

olaya sadece maaş olarak bakmamak lazım bizlerin ek dersi de var onuda devletten alıyoruz.
herkes ek ders almıyor diyebilirsin ama tüm sınıfçılar, anaokulcular, idareciler full ek ders alır branşçılarında büyük kısmı haftalık 10 saatten fazla ekders alır.

Geri