"FATİH Projesi Hızlandırılıyor"

Kodla Büyü
PISA MERCEK ALTINDA
Ayrıca uluslararası öğrenci başarılarını değerlendirme projesi olan PISA'da, Türkiye'nin 5 yıldan beri alt sıralarda yer alması bakanlık tarafından masaya yatırıldı. Talim Terbiye Kurulu'ndan bir heyet PISA sınavlarında istikrarlı bir başarı gösteren Finlandiya'ya bir inceleme gezisi yaptı. Gezi sonunda verilen raporda Finlandiya'nın başarıyı nasıl yakaladığı gözler önüne serildi. Rapordaki bazı saptamalar şöyle: "Okula başlama yaşının 7, okul öncesi eğitimin bir yıl olduğu Finlandiya'da zorunlu eğitim 16 yaşına kadar sürüyor. Bizden iki yıl fazla. Başarılarının altında okul ortamının rahatlığı geliyor. Tüm öğrenciler sınıfta ayakkabılarını çıkarıyorlar. Öğretmenlere ilk ismi ile hitap ediyorlar. Psikolojik olarak okul, aile hayatının bir parçası. Ayrıca öğretmenler uzun süre bir yerde hizmet veriyorlar. Böylece öğretmen yerel toplumun bir parçası sayılıyor. 11 yaşına gelen bir öğrenci rahatlıkla 2 yabancı dili öğrenmiş oluyor. 13 yaşına gelenler ise üçüncü bir dili tercih ediyorlar. Finlandiya'nın bir başarısı da okullarda başarılı-başarısız öğrenci ölçümünün yapılmaması. Egzersizler ve sınavlar gruplar halinde yapılıyor. Bu kuralın gerekçesi, zayıf öğrencilerin bile bu ortamda daha iyi öğreniyor oluşu. "

Bürokratlar yine Türkiye gerçeklerini görmeden iş yapıyor. Nicelik olarak eksiklikleri halletmeden nitelikli eğitim verilebileceğini sanıyorlar. Ülkemizdeki öğrenci sayısı Finlandiyanın nüfusunun bir kaç katı. Sınıf mevcutlarımız da bir kaç katı.

Vaktiyle 8 yıl zorunlu eğitim çıkartıp ilköğretimi mahvettiler. 12 yıl zorunlu eğitim gelince Liselerde öğretmenlik yapılamayacak.

Bizde okul; ailelerin çocuklarını başlarından savıp, devletin öğretmenlerinin bakıcılık yaptıkları yer olarak görülmekte. Aile kavramı bitmiş, ahlaki çöküntü had safhada. Ailesi parçalanmış öğrenci sayımız giderek artmakta. Toplumdaki bu gerçekleri görmeden , öğretmenlere destek olunmadan düzeltilmesi imkansız.
 
Yerli üretim donanım ve yazılımı olmadan üstelik adına da Millî diyerek böyle masraflı bir işe başlamayı aklım almıyor. 1.5 milyar liraya mal olacakmış, tabi başlangıcı bu.
 
Geri
Üst